joi, iunie 26, 2014

Hamsterul filosof. “Edward. Jurnalul unui hamster 1990 – 1990” de Miriam Elia şi Ezra Elia - Recenzie


Primele impresii. Le avem în mod involuntar, atunci când vedem pentru prima dată o persoană, când ne uităm dimineaţa pe geam afară, pentru a ne face o idee despre cum va fi vremea, sau, cel mai frecvent, atunci când ne alegem o nouă lectură, pentru că putem judeca o carte după copertă, format, sau citindu-i descrierea. Atunci când am decis să citesc “Edward. Jurnalul unui hamster 1990 – 1990”, mă aşteptam să fie o cărticică distractivă, simplă, relaxantă, de copii, care mă va destinde şi mă va ajuta să fac trecerea de la perioada stresantă a examenelor către cea a libertăţii şi a timpului liber, o lectură pe care o voi uita repede, pe care timpul o va cerne cu uşurinţă din sertarul amintirilor. Nu m-am gândit o secundă că voi da peste o poveste surprinzătoare, cu un mesaj puternic, una care mă va înduioşa şi mi se va lipi de suflet. O carte cu fraze mai profunde decât am găsit în romane de sute de pagini şi cu subiecte apăsătoare.
Edward, un hamster posac şi negativist, decide să ţină un jurnal în care să îşi varse supărările, frământările, întrebările şi gândurile. Principalul subiect al cărţii se învârte în jurul dorinţei lui de evadare, de libertate şi a faptului că acum se simte constrâns, nefericit, aflat între gratiile unei cuşti gri, servind drept amuzament unor oameni pe care el îi vede răi pentru că nu îi înţeleg neliniştile. Micul hamster filosofează despre viaţă, banalitate, monotonie, despre nemulţumirile pe care le are faţă de intelectul unor personaje necuvântătoare pe care le cunoaşte – o pisică şi alt hamster - , este când profund, când superficial, revoltat, rău, sau resemnat şi melodramatic.
Deşi m-am putut bucura de doar 90 de pagini pentru că atâtea are cartea (dintre care multe sunt împodobite cu ilustraţii sugestive iar altele sunt alcătuite din fraze scurte) şi nu mi-a luat mai mult de un sfert de oră să o  citesc, când am terminat-o m-am confruntat cu o senzaţie de gol, amărăciune, amestecată oarecum cu un zâmbet în colţul gurii, deoarece unele fragmente sunt foarte amuzante şi cu siguranţă vă  vor face să râdeţi copios, iar altele au un ton mai sumbru şi serios.
Acţiunile şi cuvintele lui Edward m-au făcut să mă întristez, să reflectez la condiţia constrânsă a animalelor de companie şi a oamenilor mai ales, deoarece putem remarca cu uşurinţă paralele din viaţa hamsterului cu cele din ale noastre. Dacă ar fi să recomand această carte, nu aş spune că e destinată copiilor, care nu cred că ar trage mari învăţături din ea, poate acelea de a fi mai înţelegători şi atenţi cu animăluţele lor de companie. Însă un adult se poate îmbogăţi cu multe mesaje şi lecţii date de Edward.
Mi-a devenit atât de dragă cărticica şi micul hamster, încât, deşi am citit-o de câteva zile, continui să mă gândesc la ea, să recitesc anumite pasaje, să privesc ilustraţiile. Nu am reuşit nici până acum să mă desprind de ea complet şi chiar dacă am început cu greu un nou roman, parcă nu îl pot citi cu aceeaşi pasiune cu care m-am bucurat de povestea lui Edward. 
Cartea m-a făcut să meditez la condiţia umană limitată de atât de multe.. de griji, compromisuri, nemulţumirea că nu putem găsi persoane pe aceeaşi lungime de undă ca noi şi care să ne înţeleagă. Ni se arată încă o dată că atunci când faci un rău cuiva acesta se va răsfrânge cumva împotriva ta, chiar dacă te va lovi direct pe tine sau indirect, va da în cineva la care ţii. Că fericirea poate dura doar un moment, dar contează să te bucuri de el. Dar mai ales, că nu trebuie să renunţăm nicicând la luptă, la convingerile noastre, atunci când nu suntem fericiţi, trebuie să ne revoltăm, să facem tot posibilul să schimbăm ceva.
Nu credeam că o să mă atingă în vreun fel cărticica, dar mi s-a cuibărit acolo, adânc în suflet. Unii poate o vor privi superficial, o vor considera puerilă, personajul prea melodramatic şi ursuz, alţii poate doar se vor distra citind-o, şi atât, dar indiferent cu aţi privi-o după, v-o recomand cu mare drag. Chiar dacă după mă veţi considera absurdă :).

„La ce bun scrisul? Viaţa e o colivie de cuvinte goale.”

”Moartea e cuşca de pe urmă. Nu scapă nimeni.”

”Scriu, dar până la urmă cu ce te-alegi de pe urma cuvintelor? Cu nişte mâzgăleli pe o suprafaţă netedă şi albă.”

“Căci chiar dacă suntem zăvorâţi în spatele gratiilor ăstora îngrozitoare, minţile – şi sufletele – noastre sunt la fel de libere ca arta, care e fără limite.”

"Ce e adevărat? Mănânc, dar nu am gust. Gândesc, dar nu simt. Scriu, dar nu înţeleg. Visele mele sunt vii. Viaţa – mai puţin.”
P.S. Eu am citit-o în format electronic, o am în română (deşi intenţionez să mi-o cumpăr tipărită pentru că mi-a plăcut mult), dacă doriţi pdf-ul, aştept un mail la adresa krisz_fanfic@yahoo.com şi v-o  trimit cu mare, mare drag :)

21 de comentarii:

  1. M-ai făcut să citesc cartea asta. Trebuie să îți mulțumesc pentru că mi-ai arătat-o, pentru că e superbă. It melted my heart. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Prima data cand am auzit despre aceasta carte a fost candva saptamana asta cand ti-am vazut postarea de pe booktopia cu citatul "La ce bun scrisul? Viaţa e o colivie de cuvinte goale." Si de pe atunci mi s-a parut a fi o carte grozava. Ai putea sa spui ca a fost dragoste la primul citat, dar chiar pare interesanta si imi plac si restul citatelor, sunt foarte frumoase.

    RăspundețiȘtergere
  3. este a doua oara cand aud de cartea asta. nu-mi amintesc unde am mai citit de ea, dra nu i-am dat prea mare atentie. acum, dupa ce am citit recenzia sunt hotarata sa ii dau o sansa
    o sa-ti dau un mail sa mi-o trimiti si mie, te rog:)
    nu obisnuiesc sa citesc carti in format electronic, dar o sa fac o exceptie de data aceasta

    RăspundețiȘtergere
  4. Mie mi se pare drăguţă. Nu am citit-o, încă. Am să-ţi trimit mail.
    Sincer, îmi pare o carte interesantă, ce are o latură filozofică şi puţin umor negru(presupun).

    RăspundețiȘtergere
  5. @ Maria: Thank you, you made me blush. Ma bucur asa mult ca ai citit-o si ti-a placut. Cam asa am fost si eu dupa ce am terminat-o, complet cucerita.

    @ Diana: Da, uneori si eu patesc asa, dau de un citat care ma captiveaza si pot ajunge sa citesc o carte doar datorita lui. Stiu, cartea are multe citate si meditatii de genul, uneori cand fac recenzii la carti mari de 400 - 500 de pagini nu reusesc sa gasesc 2-3 citate care sa mi se para adecvate sa le pun in recenzie, dar aici a fost asa simplu totul..

    @Alexa: Eu tin minte ca de multa vreme imi doream sa o citesc, dar nu aveam motivatia asta, asa puternica. Pana am citit intamplator o parere despre ea, si atunci a fost ca un impuls, m-am gandit ca e lectura perfecta dupa examene, care sa ma relaxeze. Sigur, astept mailul-ul tau sa iti trimit carticica.

    @ Emily: E foarte draguta si da, e interesanta. Sper sa iti placa si tie cat mi-a placut mie!

    Multumesc frumos tuturor pentru timpul acordat si parerile frumoase. Va pup!

    RăspundețiȘtergere
  6. Wow frumoasa recenzie. Nu am mai auzit de cartea asta pana acum dar pare captivanta iar citatele sunt profunde. De obicei cartile astea mici ascund esente tari.

    RăspundețiȘtergere
  7. Wow frumoasa recenzie. Nu am mai auzit de cartea asta pana acum dar pare captivanta iar citatele sunt profunde. De obicei cartile astea mici ascund esente tari.

    RăspundețiȘtergere
  8. Mi se pare o carte foarte interesanta care are o recenzie foarte bine conturata. Citatele sunt cele ce ma fascineaza cu adevarat,au ceva intens, pline cu un inteles profund imi capteaza atentia; ca sa numai spun ca iubesc sarcasmul,iar aceste citate ascund un inteles nu atat de frumos prin umor uscat.
    Cred ca astfel de carti merita cu adevarat citite si, de aceea, astept cu narabdare sa ma apuc si eu de ea.

    RăspundețiȘtergere
  9. @Krisz, o sa-ti trimit imediat si eu un mail, nu am avut timp pana acum, dar acum pot sa ma dedic unei noi carti. :)
    Si am inceput sa citesc Stolen, dar cred ca ceva e in neregula cu varianta pe care o am eu (o citesc in format epub) si imi apar tot felul de cifre printre cuvinte si cuvinte scrise aiurea sau randuri integrate aiurea si nu prea pot sa o citesc, dar am ajuns pana la pagina 50 si trebuie sa spun ca e un pic cam ciudata, in sensul bun al cuvantului. Mi-a luat putin pana sa ma obisnuiesc cu modul de a scrie a autoarei, dar acum mi se pare o idee foarte interesanta si sunt destul de curioasa sa vad ce se intampla mai departe, dar sper sa fac rost de o copie mai buna.

    RăspundețiȘtergere
  10. Tin minte ca intr-a noua, o colega avea carticita aceasta si aproape toata clasa a citit-o in acea zi <3

    RăspundețiȘtergere
  11. @ Rosia: Ce bine ai spus, exact asa e, cartea e o esenta mica intr-o sticluta (format) mic/a. Sper sa iti doresti pe viitor sa o citesti. Nu iti va lua mai mult de 15 min.

    @Jessica: A fost o adevarata surpriza pentru mine sa dau peste citate asa de filosofice si cu incarcatura emotionala. Efectiv citeam unele fraze si ramaneam masca. Nu m-am asteptat sa gasesc intr-o carticica ce credeam ca e pentru copii niste lectii asa frumoase. Mi-a dat foarte multe de gandit..

    @ Diana: Imi pare rau sa aud asta. Stateam si ma gandeam cum a fost in cazul meu cu "Stolen" de Lucy Christopher, si cred ca si eu m-am acomodat mai greu cu ea la inceput, pentru ca e scrisa la persoana a II-a, si nu am citit nicio carte asemanatoare. Eu am citit-o si in sesiune, deci am citit-o destul de fragmentat pentru ca timpul nu imi permitea sa citesc mai mult. Dar daca stau acum sa ma gandesc cartea nu e usor de citit, nu e genul de roman pe care il dai gata dintr-o suflare fara probleme. Nu e ca un shot de tequilla, e mai mult ca o bautura pe care o bei cu inghituri mici si de care te bucuri cu rabdare. Stilul autoarei e unul special si informatia oferita trebuie digerata, reflectat la ea. Stiu ca ma trezeam oprindu-ma dupa o anumita fraza sau intamplare, descriere, si ramaneam asa suspendata, gandindu-ma la ea.
    Dar de cand incepi sa te obisnuiesti totul va veni de la sine.
    Imi imaginezi ce greu iti poate fi tie daca spui ca versiunea ta are tot felul de cifre si altele care iti ingreuneaza lectura. Eu am citit-o tiparita si nu am avut probleme, dar am gasit niste versiuni ebook si daca imi dai un mail ti le trimit. Poate vreuna dintre ele se vede bine la tine pe calculator/ebook reader.

    @ Alin Benea: Asta e foarte dragut, si colega ta merita tot respectul!

    RăspundețiȘtergere
  12. Am reusit sa citesc cartea asta anul trecut. Eram cu parintii la Braila pentru saptamana si nu aveam decat o carte la mine pe care o citesc pe drum, asa ca in prima zi (si singura in care a fost vremea deatul de buna incat sa ies din casa) am cumparat mai multe carti ca sa ma tina ocupata.
    Trebuie sa spun ca la inceput am privit-o putin sceptica si am inceput sa o citesc in librarie, dar felul in care hamsterul spunea povestea m-a prins foarte repede si am sfarsit cumparand-o.
    Nu cred ca ai idee cat s-au amuzat parintii mei cand au vazut cartea asta printre celelalte cumparate. Mama, cel putin, a ajuns sa o indrageasca si ea foarte repede odata ce a inceput sa o citeasca.

    RăspundețiȘtergere
  13. @Krisz, poti sa mi le trimiti pe adresa diana_anaid98@yahoo.com
    Chiar imi doresc sa citesc aceasta carte si cu tot cu defectele pe care le are versiunea mea tot mi-a starnit interesul. De fapt interesul meu a fost starnit inca de cand ti-am vazut citatele, dar acum e sporit, ca sa spun asa :)
    Stilul autoarei, desi e putin cam "greoi" mi se pare perfect si original. Ce poate fi mai interesant si palpitant decat citirea unei scrisori scrise de o fata rapita catre rapitorul ei. Ideea chiar mi se pare foarte buna si aduce cu siguranta un plus cartii. :)

    RăspundețiȘtergere
  14. @Krisz. colega mea e o maniacă cand vine vorba de carti :))

    RăspundețiȘtergere
  15. Foarte frumoasa recenzia. Cu toti avem nevoie de o lectura ca aceasta. Usor de citit, dar greu de scos din cap si inima.
    Este sigur pe lista lecturilor mele de vara.:)

    RăspundețiȘtergere
  16. @Krisz, multumesc inca o data pentru carticica. Cei drept inca nu am inceput sa o citesc dar urmeaza si daca are 90 de pagini in format electronic este si mai bine. In ultimul timp numai carti in format electronic citesc, deci nu cred ca o sa fie o problema.

    RăspundețiȘtergere
  17. Jurnalul unui Hamster?Hm..suna putin...ciudat. Bine, inainte sa-ti citesc recenzia puteam sa jur ca e o carte funny si o lectura usoara, dar acum...incep sa nu mai fiu prea sigura de asta. Si citatele astea sunt atat de dragute si captivante. Doamne, acum chiar ca-mi doresc sa citesc cartea asta. *Vina recenziei tale fantabuloase* :))

    RăspundețiȘtergere
  18. @Marya Mary, asa am crezut si eu. Cand am inceput sa o citesc am crezut ca e o carte funny, gen ”Jurnalul unui pusti” sau ”Generala”, dar dupa ce am inceput sa o citesc am inceput sa inteleg altcumva... viata hamsterilor

    RăspundețiȘtergere
  19. Alin, acum dupa ce am citit recenzia aceasta si comentariild celor ce au citit cartea, mi-am dat seama ca nu e nici pe departe o carte usoara, ci, mai degraba,o carte profunda. Acum, intr-un mod extrem de ciudat ma impinge si pe mine curiozitatea carte viata acestui hamster.

    RăspundețiȘtergere
  20. Mie imi plac foarte mult citatele.Sunt cuvinte simple,profunde,totodata, si adevarate.

    RăspundețiȘtergere
  21. O carte din perspectiva unui hamster? Este prima data cand aud despre un astfel de subiect. Dar citatele sunt interesante, profunde, deci Edward este un hamster care gandeste mult si mai ales simte mult.

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!