miercuri, ianuarie 08, 2014

O altfel de Albă-ca-Zăpada, mai hardcore. „Roşu ca sângele” (Albă-ca-Zăpada#1) de Salla Simukka - Recenzie

Cartea a apărut la Editura TREI şi o puteţi comanda de AICI.

Basmele nu au fost niciodată pline de linişte sau doar personaje blânde, bune, mereu a existat cineva malefic care dorea răul celorlalţi, sau au avut loc anumite întâmplări triste. Nici viaţa reală, din zilele noastre, nu este perfectă, ci ne confruntăm mereu cu tot felul de ameninţări..
O tânără atractivă zace neclintită în zăpada rece, cu ochiii albaştri ca gheaţa privind în gol, cu căldura din corp fiindu-i înlocuită de gerul năprasnic în timp ce din rana provocată de un glonţ i se scurge viaţa. Trei adolescenţi bogaţi, superficiali şi grav ameţiţi, găsesc în curtea unuia dintre ei, după o petrecere, un sac de bani pătaţi – cu sânge. Un grup de traficanţi de droguri îşi fac planuri, deloc paşnice. Iar toate se întâmplă într-o noapte geroasă din sudul Finlandei, în Tampere. Care este cheia, ce anume leagă toate aceste întâmplări? Lumikki Anderson, o tânără care intră accidental în acest cerc vicios, va fi cea care va desluşi misterul.
Din momentul în care fata pătrunde în camera obscură a liceului – locul ei de refugiu, de meditaţie – şi vede o mulţime de bancnote euro spălate şi lăsate la uscat, de pete de sânge, nici nu bănuieşte că va fi atrasă într-un vârtej de pericole, pe o cale plin de încercări, provocări şi descoperiri uluitoare.
Adolescenta, care în prezent studiază artele, s-a străduit mereu să pară impenetrabilă, inaccesibilă, a dorit să evite contactul cu cei din jur, iar ceva din trecutul ei a îndemnat-o să fie mai rece şi să nu se bage niciodată unde nu îi fierbe oala. Însă din momentul în care află că trei colegi ai ei, Elisa, Tukka şi Kasper au dus acei bani în liceu, lucrurile se complică, iar spiritul ei curios, investigativ, şi totodată curajos o face să se împlice tot mai mult în povestea asta neplăcută, şi din cauza căreia va risca chiar să îşi piardă viaţa.
Este primul roman de acest gen pe care îl citesc scris de o scriitoare nordică, şi pentru care am avut un interes aparte chiar din momentul în care am aflat că va apărea la Editura Trei. Mă bucur că „al şaselea simţ”, cel care alege cărţile, nu m-a înşelat nici de această dată, şi am început anul cu dreptul, citind un roman bun, interesant, de care orice adolescent şi nu numai ar fi captivat.
Începutul cărţii este mai confuz, înceţoşat, deoarece cititorul trebuie să se familiarizeze cu un număr considerabil de personaje, majoritatea cu nume dificile de reţinut, iar până înţelegi exact care e rolul fiecăruia şi cine e cine, lectura poate fi mai anevoioasă, dar asta doar până într-un anumit punct când totul va începe să fie mai limpede.
Stilul este alert, cât mai direct, lipsit de înflorituri, însă îmbogăţit uneori de scurte pasaje descriptive şi reflexii fascinante, extrem de reuşite şi cuprinzătoare, vii, geniale. Romanul este susţinut de mai multe fire narative, care surprind reacţiile şi acţiunile mai multor personaje legate într-un fel sau altul între ele, şi ale căror planuri se vor suprapune la un moment dat. Nu este cel mai remarcabil roman, din punct de vedere al cazului şi deznodământului lui, poate pentru că ni se dezvăluie pe parcurs mare parte din mister şi nu avem parte la final de vreo dezvăluire şocantă, poate doar aceea în ce priveşte identitatea cuiva, însă autoarea reuşeşte şi aşa să menţină interesul cititorilor prin intermediul personajului principal extrem de special.
Dacă în ultima vreme nu pot spune că am dat în cărţile pentru adolescenţi peste eroine extraordinare, aici se schimbă registrul. Lumikki (care în finlandeză înseamnă Albă-ca-Zăpada) este unul dintre acele personaje puternice, inteligente, independente, şi e capabilă să îşi poarte singură de grijă la doar 17 ani. Lumikki a simţit de mică ce teroarea şi frica, şi şi-a propus să nu se mai simtă niciodată aşa, de aceea locuieşte singură şi face tot posibilul să pună o barieră între ea şi cei din jur, de teamă să nu mai fie rănită, presupun. Deşi este cu capul pe umeri şi prevăzătoare, se simte totodată atrasă de adrenalină şi pericol aşa cum fluturii caută lumina, iar felul ei justiţiar a îndemnat-o de multe ori în acest caz să acţioneze din impuls şi să continue în joaca ei de-a detectivul, în care trebuie de multe ori să spună punct. Chiar cu mintea ei iscusită şi instinctele ascuţite tot era de multe ori să o încurce grav de tot. Cred că eroina noastră şi-a impus prea multe limite în ultimii ani, şi când a început să le încalce, nu s-a mai putut opri sau gândi la consecinţe.
„Roşu ca sângele” este un thriller mai blând şi uşor de digerat, pe care îl recomand oricui, nu este aşa de sângeros şi dur ca alte cărţi asemănătoare citite de mine în ultima vreme. Cred că e romanul ideal pentru novicii acestui tip de cărţi, deoarece le poate deschide apetitul pentru acest gen, fiind capabil să trezească interesul cititorilor cu uşurinţă.
Dragi cititori, vremea domniţelor lipsite de apărare a apus de mult! Acum e timpul eroinelor puternice şi sigure pe ele, isteţe şi remarcabile să strălucească, chiar fără vreun prinţ fermecător alături. Alături de Lumikki, o altfel de Albă-ca-Zăpada, aveţi ocazia să muşcaţi şi voi din mărul pericolului şi să păşiţi într-o călătorie plină de aventuri, indicii, mistere, în care vânătorul a fost înlocuit cu trafincaţii de droguri. O poveste care vă va lăsa fără suflare şi un personaj principal care vă va intra în inimă ca un glonţ!

„A fost odată ca niciodată o noapte care nu s-a sfârşit nicicând. Înghiţise soarele în întuneric, absorbise toată lumina şi îşi întinsese bratul negru şi rece asupra lumii. Noaptea lipise pleoapele oamenilor pentru totdeauna, le făcuse visele mai adânci şi mai stranii, îi făcuse pe oameni să uite de ei şi să alunece în lumea creaturilor imaginare ale viselor, să-şi piardă amintirile. Noaptea pictase cele mai terifiante imagini pe pereţii caselor, de unde dispăruseră culorile. Noaptea sufla peste oamenii care dormeau un aer rece şi sufocant, care le pătrundea iî plămâni şi-i făcea negri pe interior.”

”Unele lucruri era mai bine să rămână ascunse. Unele lucruri doar se înrăutăţeau atunci când erau rostite.”

”Se înnorase. Era întuneric. Crengile albe de chiciură se întindeau în toate direcţiile. Panta împădurită era precum o pagină dintr-o poveste, însă umbrele păreau să ascundă creaturile cele mai înfricoşătoare din basme. Ciudăţeniile născute din groază, care se furişau prin spate şi te trăgeau sub zăpadă, către o moarte rece. Sau şi mai rău, preschimbau oamenii în sculpturi de gheaţă, incapabile să se mişte sau să vorbească. Pentru totdeauna moarte.”

"Înăuntrul tău există mereu o parte pe care nimeni nu poate să pună mâna. Aceea eşti tu. Eşti numai a ta, iar universul este în tine. Poţi fi orice vrei. Poţi fi cine vrei.”
Carte primită pentru recenzie de la Editura Trei

37 de comentarii:

  1. asta a fost ultima carte citita de mine pe 2013 :D
    mi-a placut foarte mult, singurele lucruri care m-au deranjat: - am termintat-o de citit prea repede, as fi vrut sa aiba mai multe pagini; - as mai fi vrut si un final mai..spectaculos. parca prea repede s-a rezolvat toata problema

    recenzia ta imi place foarte mult si ai ales cele mai frumoase citate din carte:X

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, si eu m-as fi asteptat la un final mai socant, pentru ca asa m-au obisnuit thrillerele citite in ultima vreme. Cartea a avut insa destula actiune si spre deznodamant.

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte frumoasa recenzia, ca intotdeauna!! ;)
    Imi plac foarte mult citatele alese, mai ales ultimul, care exprima mult adevar.
    Inca de cand a aparut si la noi, imi doresc sa o citesc, dar inca nu s-a ivit ocazia. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. @Krisz asa cum ai spus si tu, cartea este un thriller mai putin sangeros. si eu sunt obisnuita sa citesc carti cu actiune mai dura, dar chiar si asa Rosu ca sangele a fost pe placul meu. sper sa apara cat mai curand continuarea :)

    @Andreea citeste-o cat mai repede, merita

    RăspundețiȘtergere
  5. Cartea asta pare destul de buna, poate fac loc si pentru ea in lista, sper sa o pot cumpara.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ador acest citat:„Înăuntrul tău există mereu o parte pe care nimeni nu poate să pună mâna. Aceea eşti tu. Eşti numai a ta, iar universul este în tine. Poţi fi orice vrei. Poţi fi cine vrei.” Il mai auzisem de cateva ori, insa nu stiam ca este din aceasta carte.
    Recenzia mi-a placut foarte mult , si ca de obicei m-ai convins sa citesc cartea :*

    RăspundețiȘtergere
  7. Lupu Diana, si mie imi place mult citatul, pare sa devina un motto de viata.

    RăspundețiȘtergere
  8. Da, de obicei, daca vreau sa citesc o carte ma uit la citate, asa pot sa-mi dau seama si de stilul autoarei/autorului. Si tocmai ce am mai cautat cateva citate din "Rosu ca sangele" si chiar mi se pare foarte interesanta, singura tragere de inima e din cauza faptului ca face parte dintr-o trilogie, dar cred ca voi face o exceptie :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Am citit si eu cartea, anul trecut. A fost o surpriza placuta pentru ca nici eu nu am mai citit vreo carte scrisa de un autor scandinav si nu stiam la ce sa ma astept. Foarte frumoasa,merita citita.

    RăspundețiȘtergere
  10. Imi plac foarte mult recenziile tale. Nu sunt doar simple recenzii, ci sunt adevarate "filozofari" despre carti.
    Nu am citit nimic de la vreun autor nordic pana acum, dar in momentul in care voi face acest lucru, voi incepe cu "Alba-ca-zapada". M-ai convins ;)

    RăspundețiȘtergere
  11. Îmi plac recneziile pe care le faci, sunt foarte complexe şi ne spun câte ceva despre fiecare în parte:îmi place foarte mult cum e structurat :D
    Nu am citit cartea, dar mi se pare un subiect rafinat, plin de fineţe; paradoxal este o lumea a brutalităţii...awww...savuros.
    Succes la recenzii în continuare!

    RăspundețiȘtergere
  12. @ Alexa Ioana: Si mie imi plac mult citatele, mai scosesem cateva dar am zis ca dupa o sa fie prea incarcata recenzia..

    @ Apy: Daca o sa o citesti intr-o zi, sa imi spui ce impresia ti-a lasat.

    @ Lupu Diana: Acela este si citatul meu preferat, e foarte profund si adevarat. Iar in contextul in care este gandit de personaj, e foarte potrivit.
    Si eu cand vreau sa vad cum ar "suna" o carte caut citate din ea, de aceea am si ales sa punem in recenzii. Iar cand sunt prea multe facem o postare separata in rubrica "The magic of words".

    @ Witch Andreea: Ma bucur ca ai citit-o, sper sa trezeasca interesul multor cititori!

    @ Alin Benea: Multumesc frumos, sunt cam ruginita, pentru ca nu am mai scris de ceva timp recenzii din cauza timpului. Nu pot spune ca sunt foarte multumita de aceasta, se putea mai bine. Si la mine a fost prima carte a unui autor nordic si m-a surprins placut.

    RăspundețiȘtergere
  13. * din cauza lipsei timpului, mai bine spus.

    RăspundețiȘtergere
  14. va recomand sa cititi mai multe carti ale autorilor nordici, sunt foarte talentati. eu m-am indragostit de cartile lor si de editura Trei, care este singura din cate stiu eu care le publica cartile
    Yrsa Sigurdardottir si Mons Kallentoft sunt preferatii mei

    RăspundețiȘtergere
  15. va recomand sa cititi mai multe carti ale autorilor nordici, sunt foarte talentati. eu m-am indragostit de cartile lor si de editura Trei, care este singura din cate stiu eu care le publica cartile
    Yrsa Sigurdardottir si Mons Kallentoft sunt preferatii mei

    RăspundețiȘtergere
  16. Am primit-o si eu de la Trei. M-ai facut si mai curioasa acum, abia astept sa ii vina randul la citit :D

    RăspundețiȘtergere
  17. Ai realizat o recenzie complexa, cu adevarat opinia ta sincera, felicitari. Citatele sunt frumoase, imi place mult ultimul citat. Si mie imi plac thrillerele psihologice, mie trebuie sa imi ajunga Fete stralucitoare, care este in acelasi gen..cred..ma refer la faptul ca este un thriller psihologic. Si mie mi-ar placea sa citesc Rosu ca sangele, nu contine clisee din cate imi pot da seama, totul este original. Cat imi plac fetele dure!

    RăspundețiȘtergere
  18. Roxtao: Sunt curioasa cum o sa ti se para cartea, fiind si pentru adolescenti, mai ales ca stiu ca ai citit multe thrillere si esti o veterana a acestui gen :D

    Catalina Cezarina: Eu nu as incadra Rosu ca sangele la thrillere psihologice. Doar la thrillere.

    RăspundețiȘtergere
  19. Krisz stie mereu cum sa faca o recenzie complexa.
    Cu siguranta o sa iti spun, asta daca o voi citi.

    RăspundețiȘtergere
  20. Si mie imi place foarte mult cum scriu Krisz si Alexya, ador sa le citesc recenziile si uneori le citesc chiar de mai multe ori si sfarsesc prin a-mi cumpara cartea :D

    RăspundețiȘtergere
  21. Sunt de acord cu #alexa ioana, autori nordici au un stil aparate, am citit-o pe Yrsa Sigurdardottir şi chiar a fost interesant, plin de mister şi incitante toate cărţiile sale.

    RăspundețiȘtergere
  22. Imi place la nebunie recenzia,iar citatele sunt frumoase si alese cu mare atentie:))Pare o carte cu adevarat buna,cu siguranta am sa o incerc!

    RăspundețiȘtergere
  23. A da citatele, mereu stiu aceste fete sa le aleaga. Le iau exact pe cele care iti ajung in inima si te implora sa iei cartea...

    RăspundețiȘtergere
  24. Foarte dragut :3
    Trebuie sa-mi iau si eu cartea, se pare ca toata lumea o lauda :3

    RăspundețiȘtergere
  25. Recenzia cartii mi-a placut mult si m-a convins sa o citesc.Am citit primele pagini si m-a fascinat...cartea chiar merita laudata

    RăspundețiȘtergere
  26. @MihaElla, ai citit primele pagini pe net sau ai deja cartea?
    Daca ai gasit-o pe net te rog sa-mi trimiti si mie linkul :o3

    RăspundețiȘtergere
  27. mi-e greu sa cred ca se gaseste cartea pe net. abia a aparut...

    RăspundețiȘtergere
  28. Daca o gaseste cineva sa imi dea si mie link-ul. Te rooog :3!

    RăspundețiȘtergere
  29. @alexa, ai drepate. Am cautat peste tot si nu am gasit. Ar fi fost prea frumos :))

    RăspundețiȘtergere
  30. Imi place enorm cartea asta.Foarte frumoasa.

    RăspundețiȘtergere
  31. Ai citit-o? Cum ti s-a parut cartea?

    RăspundețiȘtergere
  32. Nu am citit-o inca,insa imi place foarte tare descrierea.

    RăspundețiȘtergere
  33. Nici eu nu am citit-o,dar am auzit ca e buna cartea.

    RăspundețiȘtergere
  34. Da,a primit o gramada de critici pozitive.

    RăspundețiȘtergere
  35. O carte frumoasa,poate o s-o comand si eu.

    RăspundețiȘtergere
  36. Imi place recenzia. Pare o carte destul de interesanta. <3

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!