marți, septembrie 20, 2016

Chiar şi Zeul Minciunii îşi poate iubi duşmanul. ”Blestemul câștigătorului”(Blestemul câștigătorului #1) de Marie Rutkoski - Recenzie

Cartea a apărut la Editura Leda Edge şi poate fi comandată de AICI.

Nu voi pretinde că nu am fost atrasă de la prima vedere de coperta cărții ”Blestemul câștigătorului” de Marie Rutkoski. Oricine care posedă darul de a vedea, poate să aprecieze modul elegant și atrăgător în care a fost conceput design-ul coperții. Te atrage și te ispitește să te lași dus de val. Dus de carte spre o lume necunoscută și interesantă. Chiar și titlul te atrage într-un mod incitant. Este un blestem pe care acest volum și l-a însușit la adevărata valoare.
Am fost damnată să ador cartea de la prima vedere, însă oricât de puternică ar fi fost această vrajă, ceea ce a fost cu adevărat răvășitor au fost cuvintele pe care aceasta le-a etalat pe fiecare pagină în parte. Ca o incatație menită să spună o poveste adevărată, complexă, interesantă și plină de o dependență aparte.
Războiul dintre valorieni si herrani a fost unul ce a lăsat multe sechele în istorie. Pierderea herranilor a fost cruntă și de neimaginat pentru cei din popor, însă s-au resemnat la statutul de slugi și de sclavi, un statut ce valorienii nu au contenit să îl aminteasca în fiecare zi herranilor.
Valorienii s-au instalat cu mare grijă pe tărâmul herranilor și și-au însușit toate meritele și bogățiile de pe acest tărâm splendid.
Pe acest pământ unde valorienii sunt mai presus decât orice herran, facem cunoștință cu Kestrel, una dintre cele mai nobile valoriene din ținut, fiind fata generalului care a luptat în război și a adus marea victorie poporului.
La o licitație unde Kestrel participă fără să vrea, o licitatie în care herranii sunt vânduți ca niște sclavi, cunoaștem pe un alt personaj, unul important si drag mie: Arin, un herran pe care Kestrel îl va cumpăra, fiind împinsă de la spate de febra unei boli, blestemul câștigătorului.
Admit faptul că această carte este una revigorantă și aparte în biblioteca mea, deoarece tot ce a urmat după acea licitație m-a fascinat și febra curiozității m-a cuprins cu ardoare, potolindu-se abia la finalul cărții pe care aș fi dorit să nu îl ating niciodată.
Pe parcursul cărții, autoarea ne relevă mai multe detalii despre istoria valoriană și herrană, războiul care a fost, obiceiurile și tradițiile ambelor popoare și diferențele care par atât de importante pentru fiecare în parte. Cu toate acestea, avidă după cât mai multe informații, m-am simțit însetată și aș mai fi dorit, însă cu siguranță le vom cunoaște în următoarele volume.
Conturarea acestor popoare a fost bine construită, iar faptul că personajele au primit același tratament, m-a bucurat nespus. Am ajuns să țin la anumite personaje ce sunt secundare și este o plăcere ca o autoare să fie capabilă de o asemenea capacitate.
Însă nu am cum să nu remarc, mai presus de toate, măiestria cu care a dat viață la personajele Kestrel și Arin. Kestrel este o fată pe gustul meu. Este o domnișoară puternică, inteligentă și foarte ușor de iubit și îndrăgit. Nu este o simplă fată care se bucură de puterea nobilă pe care statutul ei i-l permite, ci se desfată cu o minte deschisă. Punctul ei de vedere este unul de apreciat, fiind o strategică înnăscută, iar încăpățânarea ei denotă exact ceea ce este cu adevărat: o persoana ce nu dă înapoi de la o luptă. E ușor să o admiri, însă plusul care a propulsat-o în fața inimii mele a fost lupta ce se dă în interiorul ei, dintre inimă și rațiune. Fiindcă dacă ar putea, ar iubi cu mintea și ar gândi cu inima. Ar alege fiecare parte din ea, pentru a fi un întreg, decât să se dezbină în două entități ce nu o vor caracteriza.
Arin este exact acel gen de personaj de care poți fi înșelat cu usurință, iar la final, să nici nu poți fi supărat pentru asta. La inceput, Arin poate induce în eroare pe majoritatea cititorilor deoarece este enervant și foarte plin de ură pentru poporul valorian, ură ce nu contenește să o arate de fiecare dată în fața stăpânei lui, Kestrel, o stăpâna ce nu dorește nimic mai mult decât purul adevăr, indiferent cât de crud și nemilos e. Deși are motivele lui pentru acest comportament delăsător, poate fi cu usurință judecat în defavoarea lui, din cauza faptului că Kestrel este o stăpână bună și capabilă de mult devotament pentru supușii ei. Însă într-un final, toată aroganța și disprețuirea lui au sens, în momentul în care se află secretul pe care l-a ținut adânc în el.
Aș minți dacă nu aș recunoaște înflăcărarea cu care am așteptat acel moment, deoarece eram convinsă că sub acea mască plină de ură, era cu siguranță cineva mult mai profund și cu o poveste mult mai complicată decât ce ne-a dat de înțeles la început… iar acel moment nu m-a dezamăgit.
Povestea lor începe ca stăpână și sclavul lui, dar se ajunge încet, dar sigur, la o poveste de la care nu te poți dezlipi. Subtilitatea în care se îndreptau lucrurile este presărată cu mici dialoguri fascinante, pline de anumite înțelesuri, priviri cu niște încărcături sentimentale contradictorii. Daca aș fi dorit ceva mai mult, ar fi fost ca unele lucruri să fie mai accentuate, mai bine definite, însă m-am bucurat de tot ce autoarea a dorit să ne ofere în acest volum.
Aș dori să spun mai multe pentru că tot ce am scris până acum este doar o mică parte dintr-o carte în care s-au întâmplat atât de multe, având niște întorsături de situații increbibile si pline de suspans. Acțiunea este una alertă și bine înzestrată, dându-ți senzația că mergi cu o viteză constantă, dar primejdioasă; povestea lui Kestrel și Arin se schimbă și evoluează într-un mod pe care îl poti anticipa, dar în același timp tot rămâi surprins de acele evenimente; iar istoria și trecutul ajung parte dintr-un prezent ce va schimba viitorul a două popoare.
Recomand acest volum ce promite întregul success al seriei. Este o carte complexă din toate punctele de vedere deoarece a fost înzestrată cu multe atuuri: o bază puternică, o acțiune răvășitoare și plină de suspans, o poveste de dragoste interzisă, un sfârșit ce te lasă cu o dorință arzătoare de a afla continuarea și modul în care toate aceste lucruri au fost scrise, într-o manieră încrezătoare, o încredere că aceasta poveste va prinde rădăcini în inimile cititorilor.

Carte primită pentru recenzie de la Editura Leda Edge.

2 comentarii:

  1. Bună, Krisz! Te-am nominalizat la un tag la fel de dulce ca o cană de ciocolată caldă, garantez! https://thecemeteryofbook.blogspot.ro/2016/12/tag-winter-wonderland.html Sper să-ţi placă :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Aceasta carte chiar are un blestem, eu m-am indragostit de ea prin intermediul recenziei tale ❤❤ Nu vreau spoileere, dar presupun ca intre Kestrel si Arin va exista o poveste de dragoste interzisa...Chiar pare foarte incitant totul ❤❤

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!