duminică, martie 15, 2015

Nu există accidente. ”Falling into place” de Amy Zhang - Recenzie

Cartea poate fi comandată de la librăria online Books Express, de AICI

Trăim în pripă și viața trece pe lângă noi fără să simțim. Nu ne luăm decât răgazul să respirăm, în rest continuăm pe repede-înainte să ne irosim existența, să nu ne bucurăm cum trebuie de momentele care contează, de oamenii dragi, de o vorbă bună, de o lacrimă de fericire. Lăsăm probleme și anumite lipsuri emoționale să ne corodeze inima și să ne întunece judecata, iar când ne simțim răniți, singuri, neîndreptățiți, părăsiți, ne facem un țel din a răni. Îi rănim pe cei din jur, poate din impuls, poate premeditat, ne balansăm suferința proprie cu cea a celor de lângă noi. Suntem creaturi mici și egoiste, iraționale și dure.
Poate Liz Emerson nu înțelege toate formulele și teoriile fizice care o vor conduce spre moarte atunci când va plonja cu mașina în gol, însă a ajuns la concluzia că nu mai are niciun motiv să trăiască.. A făcut prea mult rău, a distrus oameni, prieteni, totul e în van pentru ea, nu o are pe mama ei alături iar viața ei din ultimii ani a fost una setată pe modurile ”distrugere” și ”auto-distrugere”.  Așa că și-a calculat cu precizie modul cum se va sinucide, când, ce va face înainte și cum își va lua adio de la o lume care nu îi mai aparține și în care nu își mai găsește locul. Însă oricât de multe planuri ți-ai face, destinul are un mod bizar de a te lua prin surprindere și de a-ți da existența peste cap, de a-ți da o lecție și poate o șansă să îți corectezi greșelile.. și acesta va fi și cazul lui Elizabeth.. Însă de ea va depinde dacă mai e dispusă să lupte sau s-a resemnat să cadă în neant, și să cadă, să cadă, să cadă o dată pentru totdeauna.
În ultima vreme nu mai aflu nici descrierile cărților pe care aleg să le citesc, prefer să mă las fără apărare în mâinile autorilor, a imaginației acestora, să fiu surprinsă, șocată, emoționată, să mă confrunt pe parcurs cu o gamă de emoții care ar putea fi alungate sau anticipate de orice informație aș deține despre o poveste, înainte de a o citi. Așa că nu știam la ce să mă aștept de la ”Falling into place” de Amy Zhang, bănuiam că e vorba de o fată care are un accident de mașină, îmi imaginam că va fi o lectură tristă și care va antrena în interiorul meu tot felul de reacții. În unele privințe am avut dreptate, în  altele nu. Nu știu dacă pot încadra cartea aceasta într-o anumită zonă, nu m-aș hazarda să vă spun cu certitudine că mi-a plăcut sau nu, deoarece reacțiile pe care le-a stârnit în mine se bat cap în cap, iar ideile îmi sunt încâlcite ca un ghem de ațe, deși acțiunea nu e chiar așa complicată ci chiar liniară.
M-am trezit în tumultul trăirilor unei fete aflate pe marginea prăpastiei, care crede că a trăit deja tot ce era necesar și care deși e în floarea vârstei și la începutul tinereții, simte că nu mai are niciun rost pe lume. Nu pot afirma că am fost de acord cu Liz vreun moment, că i-am acceptat decizia sau că am considerat că ar fi fost îndreptățită să o ia. Sub nicio formă, nu cred că ar exista ceva fără rezolvare, ceva ireparabil, care să te determine să faci așa o prostie. Problemele, ca să le spun așa, prin care ea a trecut, sunt, desigur, deprimante, tragice, te pot marca definitiv, dar nu justifică nici un moment faptul că ea a ales calea asta.. Un drum în care a făcut răutăți în mod gratuit, a reușit oarecum să îi distrugă și pe alții doar pentru că și ea se simțea așa. Însă am pus totul pe seama vârstei, a faptului că mintea ei e încă necoaptă, a acelei perioade fatidice din viața oricui, groaznica adolescență în care tindem să amplificăm orice, să dramatizăm peste măsură, să ne simțim fără vreun rost sau să avem oscilații de comportament inexplicabile.
Știu că pare ambiguu tot ce spun dar evit să dau chiar și cea mai mică informație din carte, deoarece nu se întâmplă atât de multe lucruri și chiar aș risca să stric plăcerea unui viitor cititor al ei fără ca asta să fie intenția mea vreo secundă. Ideea e că poate problemele pe care Liz le-a avut sau cele pe care le-a provocat altora nu par în unele momente chiar atât de grave, în schimb modul în care autoarea alege să le transpună pe hârtie dau o anumită greutate lor. Stilul lui Amy Zhang este unul interesant și care te prinde în mreje dar nucleul romanului mi-a lăsat impresia că e fără substanță. Simt că nu sunt logică în exprimare, dar după cum am afirmat, cartea m-a băgat în ceață, sunt confuză E un paradox însă faptul că lectura este una plăcută, liniștitoare, chiar dacă subiectul tratat este unul dramatic și dificil.
Planurile narative alternează, prezentul dansează cu trecutul dar și cu perspectiva unui narator necunoscut, intrigant, care pare să cunoască personajul principal mai bine decât o face chiar aceasta, și pe care e foarte greu să îl descoperi dinainte, să îți dai seama cine este. Alternează pasaje din viața lui Liz, atât cele îndepărtate de momentul accidentului, cu cele apropiate sau cu fragmentele care descriu situația actuală. Personajele sunt cât de cât creionate și reușești să le cunoști cu oarecare precizie, ce e bizar aici e faptul că te atașezi mai mult de cele secundare, deoarece cred că pe eroina romanului autoarea cred că a avut intenția să o facă nu foarte plăcută de cititori, sau cel puțin empatia mea, compasiunea, nu și-au făcut prezența cât am citit această carte.
”Falling into place” e o carte în a cărei conținut aluneci fără să realizezi, una care te poate răvăși sau care nu îți poate transmite foarte multe, în funcție de starea în care ești atunci când o citești. Este o carte (precum este menționat și pe copertă) în genul ”Cele 13 motive” de Jay Asher, ”O zi din șapte” de Lauren Oliver și ”Dacă aș rămâne” de Gayle Forman, sau mai bine zis un oarecare amestec al lor, nu tratează un subiect despre care nu s-a mai scris și în alte cărți, nu abundă de originalitate sau de lecții noi pe care le puteți acumula, însă dacă v-au plăcut romanele anterior menționate, sunteți impresionați ușor de acest tip de povești, cu siguranță ar trebui să acordați o șansă volumului de debut al autoarei Amy Zhang.

Carte primită pentru recenzie de la librăria online Books Express.

0 gânduri:

Trimiteți un comentariu

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!