luni, ianuarie 19, 2015

Simbolul margaretei: puterea destinului. ”Reduși la tăcere”(Fredrika B. și Alex R. #2) de Kristina Ohlsson - Recenzie

Cartea poate fi comandată de AICI, de la editura Univers.

Întotdeauna am considerat că familia este sfântă. Poate din cauză că fac parte din acei oameni care au trăit o tragedie ce i-au marcat până în adâncul sufletul și i-au determinat să privească altfel anumite aspecte ale vieții. Tot ce pot spune că mă număr printre acei fericiți care a extras din acea dureroară cicatrice din inimă, un sens, o valoare, o anumită putere, aparte, ce m-a făcut să apreciez și respect ceea ce am: o familie. Însă nu pot să nu simpatizez cu acei nefericiți care în urma acelui moment de răscruce, au primit, în schimb, doar durere, suferință și o altfel de putere mai aprigă și mai distrugătoare ca altele.
Însă cu toate acestea, această carte m-a uimit prin metoda îndrăzneață pe care autoare a abordat-o.
Trebuie să precizez de la bun început că de la primul volum al acestei serii, am rămas impresionată de felul autoarei de a te induce în eroare și modul minunat de a reflecta o poveste ucigător de teribilă, dar într-un fel sensibilă, în viețile problematice și nicidecum molcome, a unor personaje, care în ciuda tuturor frustrărilor de zi cu zi, fac tot posibilul să rezolve puzzle-ul ce povestea îl oferă piesă cu piesă.
În acest volum, cartea este conturată pe o altă poveste, o altă enigmă, însă într-un mod ce mă face să îi ofer prezumția de originalitate, din mai multe motive.
În primul rând, povestea este total diferită față de ceea ce am experimentat în primul volum. În acest volum, facem cunoștință cu întâmplarea tragică a unui preot care este găsit mort împreună cu soția lui. În urma cercetărilor, pare sinucidere, chiar dacă multe goluri rămân pe poziții, așteptate să fie umplute. Ceea ce e interesant și mi-a plăcut  este că acest preot nu este un simplu credincios, ci a avut o cauză aparte cât timp a trăit. A luptat pentru drepturile imigraților și a făcut-o cu un devotament aparte ce se ilustrează pe parcusul cărții. Pare un caz simplu, dar tocmai din cauza acestor activități extracurriculare, ancheta poliției ia amploare, făcându-te să înțelegi cu adevărat ceea ce înseamnă această lume a imigraților, cum sunt metodele prin care se parcurg aceste călătorii, consecințele pe care le suportă  acești oameni și nu în ultimul rând, și de o reală importanță, drepturile ce par să nu le aibă cu adevărat.
Iar asta nu e tot. Pentru a complica lucrurile, autoarea ne ofera un al caz în peisaj: un străin pare să fi murit într-un banal accident. Însă după o investigație făcută tocmai de Fredrika, se descoperă că nu a fost niciun accident, și nicidecum banal.
Totul se amplifică cu fiecare pagină, într-un mod alert, dar atât de încet pentru cititor. Îți dorești cu ardoare să afli, să descoperi dacă propriile teorii sunt adevărate sau false, dar încerci să încetinești tumultul din mintea ta, doar pentru a fi părtaș la viețile personajelor.
În recenzia de la primul volum, nu am povestit despre viețile lor, nu pentru că nu le-am îndrăgit, nu pentru că nu sunt importante, ci pentru că mi-am dorit să îi cunoașteți în timp ce ați fi citit cartea. Dar de data asta, voi spune câteva cuvinte despre ei.
Toți trei - Fredrika, Alex si Peder - sunt niște personaje construite realist, însă observi cu ușurință complexitatea fiecăruia. 
În urma unei tragedii, Fredrika ajunge să lucreze în echipa lui Alex de la Departamentul de Anchete Penale. Nu a crezut că își va dori vreodată să rămână acolo, dar a făcut-o, începând să îi placă, motivele fiind adrenalina, instinctele ce o urmăresc și sclipirea pe care o are la fiecare caz, ajutând enorm, chiar dacă pentru început pare că oferă mai multă amploare unor detalii decât ar fi necesar. Iar asta e doar pe plan profesional. Pe plan sentimental, are o relație interzisă cu un bărbat a cărui copil îl poartă în pântece. Și cu toate astea, veți fi surprinși de faptul că este o femeie puternică și demnă de apreciat.
Peder este acel gen de bărbat atrăgător, care odată cu atracția, aduce și multe necazuri. Necazuri ce îl fac să își piardă soția, amanta și respectul anumitor colegi. Chiar dacă este un excelent detectiv, e foarte perspicace, are multe de suferit din cauza comportamentului ce lasă de dorit. Însă veți observa, că îl veți adora cu ușurință, tocmai pentru felul lui de a fi.
Alex este dedicat. Dedicat meseriei, dedicat familiei. Este ca o ancoră de care te atașezi pentru a rămâne într-un echilibru perfect. Însă ca orice persoană, Alex începe să se clatine în momentul în care anumite schimbări în comportamentul soției se observă. 
La fiecare în parte veți aprecia, veți judeca anumite calități și defecte, dar cu toate astea,  vă veți lăsa trași în viețile lor fără să vă dați seama.
Așadar, acest volum are de toate. Pentru că ce veți citi, vă va uimi și vă va încerca inteligența, deducția, instinctele și priciperea de a descoperi adevărul în urma enigmelor. Veți dori să fiți primi care va descoperi totul, dar veți ajunge la final și ceea ce ați dorit pentru început se va schimba radical: veți vrea să nu se fi terminat. Veți încerca să vă comportați ca niște detectivi profesioniști, dar latura umană va ieși la iveală alături de Fredrika, Alex, Peder. Deoarece îi veți compătimi, veți suferi alături cu ei, pentru ei. Însă cu toate acestea, îi veți simpatiza enorm și veți parcurge această anchetele cu sufletul la gură și cu speranța că vor descoperi adevărul la timp.
Se va rezolva totul? Vor mai muri oameni? Se va descoperi ucigașul? Cei trei își vor rezolva problemele sau soarta va fi împotriva lor?
Luați-vă lupa de detectiv și începeți să citiți.


Recenzia primului volum:
Image and video hosting by TinyPic

Carte primită pentru recenzie de la Editura Univers.

0 gânduri:

Trimiteți un comentariu

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!