joi, noiembrie 27, 2014

Colecţia "Clasici moderni" cu ziarul Libertatea

Joi, 27 noiembrie, Editura Litera lansează colecția Clasici moderni, împreună cu ziarul Libertatea. Primele patru volume ale colecției, Prea multă fericire de Alice Munro , Maestrul și Margareta de Mihail Bulgakov, Portretul lui Dorian Grey de Oscar Wilde și Olive Kitteridge de Elizabeth Shouth, vor apărea săptămânal la toate chioșcurile de ziare, la prețul de 11,99 lei.

Colecția Clasici moderni adună laolaltă scriitori moderni ale căror opere au devenit deja repere clasice, dar și autori contemporani a căror valoare literară le prefigurează statutul de „clasici.“  Cele mai importante, mai provocatoare, mai emoționante, mai revoluționare opere din ultimii 125 de ani – cărți care vor continua să fie citite de la o generație la alta.

Prea multă fericire de Alice Munro, câștigătoarea Premiului Nobel pentru Literatură în 2013, este prima carte din colecție. Cu o voce narativă unică, Alice Munro se strecoară în labirintul întunecos al sufletului uman, dezvăluind secrete şi încordări interioare indescifrabile din exterior. Eroii celor zece povestiri îndură pierderi, şocuri, dezamăgiri, revelaţii neplăcute despre propriul caracter şi totuşi merg mai departe, pentru că acesta este sensul vieţii. Undeva, prin întunericul în care înaintează, ei simt strălucirea intensă a fericirii, fie că este vorba despre fericirea trecută, despre cea care ar fi putut fi sau despre cea care îi aşteaptă.

Despre capodopera lui Mihail Bulgakov, a doua carte din colecție, Serghei Ermolinski afirma: „Diabolică păpuşă rusească, cu numeroase faţete care se îmbină perfect, Maestrul şi Margareta nu încetează să-i sfideze şi să-i încânte pe critici. […] Scoateţi primul capac al păpuşii şi vă veţi trezi cu 2 000 de ani în urmă, din Moscova la Ierusalim.“

Portretul lui Dorian Grey de Oscar Wilde este cea de-a treia carte din colecție. „Firește, o mare operă de artă răspunde multor întrebări, dar ridică în mod inevitabil tot atât de multe. De aceea [Portretul lui Dorian Gray] rămâne o operă clasică, o carte la care se întoarce fiecare generaţie.“ Washington Post

Olive Kitteridge de Elisabeth Strout este o carte despre pierdere, despre neputinţa de a stabili sau a reînnoda legăturile sufleteşti cu cei apropiaţi, dar şi despre speranţă şi reînnoire. Ceea ce înseninează existenţa dureros de confuză, uneori lipsită de sens a personajelor sunt clipele fugare în care aceştia înţeleg că viaţa vibrează totuşi de frumuseţe şi că  merită a fi trăită. Cartea a obţinut Premiul Pulitzer pentru ficţiune în 2009.


2 comentarii:

  1. Nu stiam ca a aparut asa ceve . O sa caut sa vad daca mai gasesc prea multa fericire, e singura pe care o vreau

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu i-am citit pe toti si ii am deja in alte editii.

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!