marți, iulie 08, 2014

Suntem mândre de... (4) Lavinia Călina - Interviu

Am citit “Ultimul avanpost” în tren, într-un weekend când veneam acasă de la facultate, şi i-am ignorat tot drumul pe prietenii mei deoarece efectiv nu îmi puteam dezlipi ochiii din carte. Nu am mai simţit nimic în jurul meu, nici hurducăturile trenului, nici setea, nici cum zboară timpul, am fost total sustrasă din prezentul meu şi aruncată în lumea din carte. Când am terminat-o, panicată m-am gândit prima dată că trebuie să existe şi volumul doi. Apoi, mi-am dorit să aflu cât mai multe despre scriitoare şi modul cum a luat naştere "Ultimul avanpost", de aceea astăzi am o surpriză pentru voi, un interviu cu Lavinia Călina care a fost foarte drăguţă şi mi-a răspuns curiozităţilor.

1. Ce ne poți spune despre Lavinia  Călina - ca om și ca scriitoare?
Ca scriitoare sunt doar la început, deci mare lucru nu pot spune. Ca și om sunt la fel ca toți ceilalți, nimic deosebit.

2. Care a fost ideea de bază de la care a luat viaţă romanul ”Ultimul avanpost” și ce te-a inspirat pe parcursul scrierii lui?
Inspirația a venit din viața de zi cu zi, din cărțile pe care le-am citit, din filmele vizionate. Am ales ce era mai bun din toate și astfel am ajuns să creez Ultimul Avanpost.
Totuși mi-am dorit să fiu originală. Un punct comun pe care îl au marea majoritate a distopiilor pe care le-am citit era statutul social al eroului/eroinei. Eu am vrut ca romanul meu să arate (cel puțin la început) și cum vede cineva din înalta societate situația. Așa a apărut Diane.

3.  Am fost surprinse plăcut de genul romanului tău, distopiile fiind un teren puţin explorat de scriitorii români până acum. De ce ai ales să scrii un roman distopic şi nu ai preferat alt gen?
Îmi plac mult SF-urile, fie că vorbim de filme, seriale sau cărți. Cartea s-a născut din dorința mea de-a citi o distopie românească.

4. Cum ai descrie personajele principale din “Ultimul avanpost” unei persoane care nu a citit încă romanul?
Diane reprezintă fata răsfățată, egoistă, tipa populară care are tot ce își dorește: haine, bani, bijuterii, faimă. Mulți o invidiază, dar puțini știu cât de nefericită este ea în realitate. Alex este logodnicul Dianei. E obsedat de putere și are impresia că poate face mereu ce vrea fără a suporta consecințele. Dan este noua gardă de corp a Dianei. E dur, rece, calculat, e un personaj ce te poate induce în eroare la început.

5. Care este personajul favorit și cu care te asemeni cel mai mult? Dar personajul care te-a pus cel mai mult la încercare atunci când i-ai conturat trăsăturile de caracter?
Toate personajele îmi sunt dragi, inclusiv Alex. Cred că toate au câte puțin din personalitatea mea. Dacă ar trebui să aleg un singur personaj acela ar fi Lena, cu ea mă asemăn cel mai mult.
Un personaj ce mi-a dat bătăi de cap a fost Sara. Am vrut de la început să o creez în antiteză cu Dia, să fie exact opusul ei și în același timp să nu îi divulg secretul decât la momentul potrivit.

6. Dacă ar fi să se realizeze un film bazat pe romanul tău, cine consideri că ar fi actorii cei mai potriviţi care să dea viaţă personajelor principale? (nu are importanţă dacă sunt de la noi sau din străinătate)
Wow! Nu m-am gândit niciodată la așa ceva, deși mulți m-au întrebat asta. Îmi place mult Scarlett Johansson, deci cred că pe ea aș vedea-o în rolul Dianei, Olivia Wilde - Sara, Jennifer Lawrence - Lena, Ian Somerhalder - Alex, Jonathan Rhys Meyers - Dan, Alec Baldwin - tatăl Dianei. :)

7. Care este drumul de la o idee, la un roman publicat? Cât a durat și care au fost demersurile până când ”Ultimul avanpost” a ajuns de la un vis, la o carte palpabilă?
Aveam de ceva vreme ideea principală în minte, dar nu am avut curajul să mă apuc să scriu. Mă gândeam că mulți o să mă critice și nu o să le placă. M-am apucat să scriu romanul anul trecut la începutul lui Iulie, după ce am terminat de citit Nymphette_dark99 de Cristina Nemerovschi, habar nu am de ce, dar cartea aia mi-a dat curajul necesar. Nu am scris în fiecare zi, am făcut pauze, am șters și rescris la idei în prostie. Am pierdut multe nopți, dar undeva pe la jumătatea luni septembrie a fost gata.
țiva prieteni au citit-o și m-au încurajat să contactez o editură, dar la început nu am vrut. În noiembrie mi-am făcut curaj și am trimis un singur e-mail. Nu mă așteptam să primesc răspuns.

8.  Povesteşte-ne câte ceva despre planurile tale viitoare. Ai în plan să scrii o nouă carte ? Ne poți da câteva date despre subiectul acesteia?
Evident urmează volumul doi din Ultimul Avanpost, dar pe moment lucrez la o altă carte. Nu aș vrea să dau prea multe detalii, am să vorbesc despre ea la momentul potrivit. Nu este SF, e  fantasy. 

9. Fiind o scriitoare, presupun că ai la rândul tau cărți pe care le îndrăgești.  Care ar fi acelea?
Sunt multe. Am să numesc câteva: Jocurile foamei, Divergent, seria Georgina Kincaid, Academia vampirilor, Altfel de îngeri, Ultima vrăjitoare din Transilvania, orice carte scrisă de John Saul, Carrie(asta am citit-o recent și mi-a plăcut mult).

10.  Te rog, recomandă-le romanul tău cititorilor noştri, spune-le de ce trebuie să îl citească şi dacă poţi şi îţi doreşti, te rugăm să împarţi cu aceştia un citat preferat din carte:
Dacă le plac distopiile sunt convinsă că o să le placă și Ultimul avanpost, cel puțin așa sper :)
“Ai avut vreodată coșmaruri? Probabil că da. Și cum le-ai făcut față? Copil fiind, probabil te-ai ascuns sub pătură sau ai dat fuga în patul părinților. Ca adult, probabil ți-ai spus că e o prostie, nu e nimic real, ai făcut o cafea și ai ales să uiți imaginile care ți-au invadat mintea pe timpul nopții.
Dar ce faci cu realitatea? Ce faci atunci când viața de zi cu zi devine coșmar, atunci când te pierzi printre minciunile altora, când tu devii doar o umbră, o iluzie menită să hrănească imaginația altora... atunci trebuie să alegi: continui să fii o nălucă pe care o disprețuiești, sau te trezești, îți iei viața în propriile mâini și lupți împotriva propriilor tăi creatori?
E simplu, ai de făcut un singur pas.” (Ultimul avanpost)

10. La final, vrem să îți mulțumim pentru șansa de a putea vorbi cu tine și pentru toată răbdarea pe care ai avut-o, răspunzând la întrebari. De asemenea, te rugăm  să transmiți un mesaj cititorilor blogului nostru.
Și eu vă mulțumesc și vă felicit pentru blog.
Într-o lume a clonelor de plastic fii original! Citește o carte!


 
Lavinia Călina s-a născut revolutionară, în decembrie ’89.

Urmează cursuri pedagogice și de filologie în Caransebeș. În 2008 se mută la Timisoara și studiază limbi străine la facultatea de litere. În 2012 se înscrie la Școala Sanitară Carol Davila din Caransebeș, cu gândul ca poate într-o zi se va schimba ceva în sistemul sanitar.
În prezent lucrează ca editor-imagine/fotogaf la propria firma (Calina Audio-Video).


Îi mulţumesc frumos Laviniei pentru interviu, pentru faptul că a acceptat să împartă cu noi câteva informaţii interesante despre ea şi carte. Sper că recenzia mea şi cuvintele ei v-au convins că nu trebuie să mai rataţi niciun minut şi că e absolut necesar să vă comandaţi cartea, să o citiţi!
Mai ales, îţi mulţumesc, Lavinia, pentru curajul tău, pentru că ai spart gheaţa, oferindu-ne ocazia de a citi un roman distopic românesc. Aştept cu mare nerăbdare volumul doi şi celelalte cărţi ale tale!

11 comentarii:

  1. Foarte frumos interviul! Din pacate, n-am avut inca sansa sa citesc cartea, dar sper ca intr-o zi sa se intample! Mult succes autoarei pentru ca a avut curajul sa publice intr-o tara care promoveaza mai mult cartile altora decat pe ale noastre!! :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Ar trebui să fim, într-adevăr, mândri de Lavinia Călina, pentru curajul ei de a publica o distopie aici, în Romania. Abia aștept să o citesc. Sunt convinsă că va foaaaarte bună!

    RăspundețiȘtergere
  3. Sunt total surprinsa de atitudinea Lavinei Calina, abia astept sa-i citesc cartea si cred cu adevarat ca autoarea a avut mult curaj sa faca acest pas. Sper ca lucrurile sa mearga la fel de bine si sa publice in continuare .

    RăspundețiȘtergere
  4. O admir pe Lavinia pentru că a venit cu această idee. Ideea unei distopii românești. Ce poate fi mai frumos de atât? Chiar dacă încă nu am avut ocazia să-i citesc cartea, sunt sigură că e genială. Și autoarea chiar a spart ghiața cu acest roman. Aceasta e dovada de care avem nevoie. E convingerea că și noi putem, și noi avem scriitori contemporani buni. Acest roman e, cel mai probabil, un impuls pentru noi toți să citim românește nu doar Mihai Eminescu, Ion Creangă și alții. Ei sunt morți, dar scriitorii de acum, ei sunt viitorul literaturii române. Și mă bucur să văd idei diferite, să văd tot mai mulți români talentați cu inițiativă. Felicitări scriitorei și sper să ajung să citesc și eu acest roman, deoarece simt că o să fie ceva frumos.

    RăspundețiȘtergere
  5. Lavinia merită aplauze pentru curajul de care a dat dovadă în publicarea acestei cărţi. Am mai citit interviuri cu autoarea cărţii, dar consider că acesta este mult mai interesant şi original decât toate pe care le-am citit.

    RăspundețiȘtergere
  6. Toate laudele pentru Lavinia!
    Era si timpul ca scriitorii romani sa mai intre putin in modernism. Parca citeam aceleasi lucruri din nou si din nou, nu ma refer la continuat, ci la structura de baza. Parca nimeni nu voia sa iasa din bula mica a scritorilor romani.
    Ma bucur foarte mult ca "Ultimul avanpost" este o distopie! Sunt innebunita dupa distopii si spre rusinea mea, chiar daca auzisem de aceasta carte, nu am avut curajul sa o citesc. Dar sper ca in viitor sa pun mana pe ea.
    De asemeni imi plac raspunsurile Laviniei si printre raduri se vede ca este o fata minunata. Mult succes la scris, sper ca urmatoarea ei carte va avea acelasi succes ca si aceasta, poate chiar mai mare!

    RăspundețiȘtergere
  7. Chiar este o scriitoare de viitor Lavinia.Imi place foarte mult de ea si,de asemenea,ideile pe care le are sunt foarte bune.

    RăspundețiȘtergere
  8. Am deventi curioasa. Foarte reusit interviul iti deschide pofta de lectura. Nu am citit cartea, spre rusinea mea este abaia a doua oara cand aud de existenta ei. Dar tinand cont de faptul ca sunt mare fana a cartilor care i-au placut si Laviniei sunt sigura ca si Ultimul avanpost va fi o carte pe carebo voi citi dintr-o suflare

    RăspundețiȘtergere
  9. felicitari pentru interviu, fetelor, si felicitari Laviniei pentru cartea scrisa. am citit-o si mi-a placut destul de mult. astept cu nerabdare atat continuarea, cat sicartea fantasy

    RăspundețiȘtergere
  10. Cat de draguta poate sa fie?? Felicitari Lavinia si bafta in continuare! Abia astept sa citesc si eu cartea, pe care sigur o voi indragi!
    Multumim pentru interviu!

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!