duminică, martie 09, 2014

Noutăţi editoriale la Editura Univers şi lansare de carte!

Scriitorul norvegian Lars Saabye Christensen, autorul romanelor "Beatles", "Herman" și "Frați pe jumătate" a acceptat invitația Editurii și a Ambasadei Norvegiei în România și se va afla între 10 și 14 martie la Cluj-Napoca și spoi la București, unde va lansa noul său roman, "Vizionare".

O tânără care își pune prietenul s-o încuie într-o cușcă în propria ei bucătărie; un bărbat locuind singur pe o planetă îndepărtată dintr-o galaxie necunosctă; un scriitor încărunțit, într-un pat cu gratii, devenit piesa principală a arhivei propriei sale opere postume; și mai e și Lilly, care, „după o zi lungă şi grea la birou, a constatat că i-au crescut aripi pe omoplaţi: nişte excrescenţe de piele roz murdar, cu un aspect vulnerabil, care-i dădeau mâncărimi ca acelea ale înţepăturilor de ţânţar”. Sunt doar câteva dintre personajele stranii ale acestui volum de proză scurtă al tânărului scriitor austriac Clemens J. Setz. La apariţie, Dragostea în vremea Copilului din Mahlstadt a fost o revelaţie pentru critică şi public deopotrivă, prin fineţea şi rafinamentul limbajului, prin iscusinţa cu care scriitorul îşi pune personajele să se descurce în situaţii bizare sau de-a dreptul groteşti, prin inserţiile neaşteptate de fantastic şi comic într-un cotidian marcat de banalitatea şi stresul obligaţiilor sociale.
Personaje spectaculoase şi poveşti tulburătoare. Sunt cele care au făcut ca  Dragostea în vremea Copilului din Mahlstadt să fie o revelaţie pentru critică şi public deopotrivă. Prin fineţea şi rafinamentul limbajului, prin iscusinţa cu care scriitorul îşi pune personajele să se descurce în situaţii bizare sau de-a dreptul groteşti, prin inserţiile neaşteptate de fantastic şi comic într-un cotidian marcat de banalitatea şi stresul obligaţiilor sociale, Clemens J. Setz îşi cucereşte cititorii fără cale de întoarcere.

”Cu alte cuvinte, ne născuserăm la sfârşitul supraestimatului deceniu şase, războiul mondial al părinţilor noştri, la naiba, eram sătui să tot auzim despre națiunile înlăcrimate, iar mișcarea punk trecuse pe lângă noi neobservată, cu băieți și fete ca un cârd de cocoşi și găini cu picioare scurte, îmbrăcaţi în negru şi cu piercings în limbă, trebuia să ne mulţumim cu Duran Duran, Aha, nimic de rău de zis, nici o vorbă rea, și cu câteva resturi prăfuite din anii șaptezeci ori cu colecţia confuză de discuri a părinților, Cliff Richard şi Greatful Dead, un amestec de ulei de pește cu narcotice, ecologie și droguri, prin urmare, nui de mirare că am ieşit aşa, în afară de cazul în care ne ducea mintea săi descoperim, de unii singuri, pe la doişpe ani, pe Tom Waits, The Smiths sau Nick Cave, căci tare ne mai plăcea să facem pe deştepţii”.

 Personaje spectaculoase şi poveşti tulburătoare. Sunt cele care au făcut ca  Dragostea în vremea Copilului din Mahlstadt să fie o revelaţie pentru critică şi public deopotrivă. Prin fineţea şi rafinamentul limbajului, prin iscusinţa cu care scriitorul îşi pune personajele să se descurce în situaţii bizare sau de-a dreptul groteşti, prin inserţiile neaşteptate de fantastic şi comic într-un cotidian marcat de banalitatea şi stresul obligaţiilor sociale, Clemens J. Setz îşi cucereşte cititorii fără cale de întoarcere.
Lansare de carte 
Uman-Urban. Viziuni și deveniri marca Lars Saabye Christensen

Let me take you down cause I'm going to Strawberry Fields, nothing is real…
Vă sună cunoscut? Nu e de mirare. E greu să fi ratat Beatles-ul. Nu, nu formația. Romanul lui Lars Saabye Christensen, devenit un cult al mișcării hippie din Norvegia.
La invitația editurii UNIVERS și a Departamentului de Limbi și Literaturi Scandinave de la Universitatea Babeș Bolyai Cluj Napoca, între 10 și 14 martie 2014, Lars Saabye Christensen, unul dintre cei mai iubiți scriitori norvegieni, va fi în România. El va lansa noul său roman, Vizionare, tradus de Sanda Tomescu Baciu la Editura Univers.
După întâlnirile cu studenții clujeni, marți, 11 martie, la ora 15.00, Lars Saabye Christensen se va întâlni cu cititorii la Librarium Universității din Cluj-Napoca și va oferi autografe. Alături de autor vor fi prezenți E.S. dna Tove Bruvik Westberg, Ambasadoarea Norvegiei în România, Sanda Tomescu Baciu, directorul Departamentului de limbi si literaturi scandinave UBB, Irina Petraș, președintele Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj, și Valentin Derevlean, coordonator Librarium Cluj.
Detalii: https://www.facebook.com/events/1427207560856988/
La București, joi, 13 martie, începând de la ora 19.00, la Muzeul Național de Artă Contemporană, alături de Lars Saabye Christensen, vor fi din nou E.S. dna Tove Bruvik Westberg, Ambasadoarea Norvegiei în România, prof. Sanda Tomescu Baciu, traducătoare romanului Vizionare, dar și criticul literar Dan C. Mihăilescu și scriitorul Cristian Teodorescu.
Detalii: https://www.facebook.com/events/223775634485678/

7 comentarii:

  1. Vreau sa citesc "Vizionare" pentru ca imi place foarte mult descrierea si imi place si stilul familiar al autorului de a scrie, sa nu mai spun ca are o coperta superba :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Lupu Diana la fel am gandit si eu. Are o coperta superba. Mi-ar placea sa citesc si eu cartea. Cu siguranta nu e plictisitoare.

    RăspundețiȘtergere
  3. M-am mai uitat printre titlurile aparute la Editura Univers si am descoperit cateva carti chiar foarte interesante, ma mir cum de nu am auzit pana acum de ea :-??

    RăspundețiȘtergere
  4. Editura Univers merita, cu siguranta, o publicitate mai mare. Pana acum, toate cartile care le-am comandat mi-au placut.

    RăspundețiȘtergere
  5. Spre rusinea mea, in urma cu o saptamana am aflat de existenta Editurii Univers, si asta datorita blogului tau. Am intrat recent pe site-ul lor si am de unde alege carti pe gustul meu. Dintre cele prezentate in acest articol, cartea care mi-a atras cel mai mult atentia este "Vizionare" de Lars Saabye Christensen.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Daniel, acelasi lucru si in cazul meu. Unele edituri (chiar foarte bune) nu prea sunt cunoscute si e pacat pentru ca uneori cele mai frumoase carti le gasesti acolo unde nici nu te astepti.

    RăspundețiȘtergere
  7. Am vazut aceasta postare in urma cu cateva zile si ce-i drept am fost curioasa in legatura cu "Dragostea in vremea Copilului din Mahlstadt." Cand am cautat cartea pentru a-i afla pretul, dadeam mai mult peste "Dragostea in vremea holerei", ceea ce mi se pare oarecum amuzant deoarece aceste doua carti au in comun doar o parte din titlu.
    Aceasta carte clar este iesita din tipare, deoarece descrierea garanteaza lucruri noi, bineinteles banale, dar transformate prin prisma imaginatiei autorului.
    Nu am fost intotdeauna fana a cartilor care abordeaza altceva decat adolescente fara pic de minte, care trec prin drama vietii lor, dar mai nou am lasat YA-urile deoparte si mai reprofilat pe carti care sunt menite sa transmita un mesaj, sa de-a de gandire cititorului si sa spuna o poveste cu adevarat captivanta.
    Editura Univers are titluri din ce in ce mai interesante si daca o tine in continuare in acest mod, ma voi afla in randurile cititorilor sai.

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!