miercuri, ianuarie 15, 2014

Fără amintiri, mai exişti? „Înainte să adorm” de S. J. Watson - Recenzie

Cartea a apărut la Editura TREI şi o puteţi comanda de AICI

Cu ceva vreme în urmă, colega mea de blog, Alexandra, m-a întrebat dacă ar fi să aleg între familie şi amintirile mele, care ar fi decizia mea, şi am răspuns fără să stau pe gânduri că prima variantă e opţiunea câştigătoare. Am decis cu inima, bazându-mă pe faptul că pot să pierd tot ce ştiu, nu contează, atât timp cât îi am alături pe cei dragi care să mă ajute să mă regăsesc, care să îmi spună cine sunt. Citind „Înainte să adorm” de S. J. Watson, ni se demonstrează că uneori amintirile noastre ne pot fi singura salvare şi colacul care să ne ţină la suprafaţa prezentului, că ele sunt legătura cu realitatea atunci când nu mai putem avea încredere nici în cei de lângă noi.
Să trăieşti aceeaşi zi la nesfârşit, să te trezeşti cu îndoieli, goluri în minte, să te întrebi mereu îngrozit unde te afli, şi mai ales, cine eşti, sună ca un scenariu demn de filmele SF. Christine Lucas, o fostă scriitoare, are parte de această poveste dramatică de douăzeci de ani, în urma unui accident nefast. Memoria ei nu reuşeşte să înmagazineze informaţii mai mult de o zi, iar peste noapte, tot ce a învăţat despre ea, despre prezent şi lumea din jur, dispare din conştientul ei până în dimineaţa următoare ca un abur. Noaptea e un burete neiertător care şterge de pe tabla minţii Christinei toate detaliile schiţate firav şi stângaci de memoria acesteia.
Salvarea va veni de la jurnalul secret pe care ultimul doctor al ei, doctorul Nash, a sfătuit-o să îl ţină, şi de care îi aminteşte sunând-o zilnic. Însă el are o frază ciudată pe prima pagină: „Să nu ai încredere în Ben”, iar această avertizare intrigantă scrisă cu mâna ei e cu atât mai năucitoare cu cât se referă chiar la soţul ei. Ben e un necunoscut pentru ea, dar cu el împarte casa şi chiar acelaşi pat. Simte un mix de recunoştinţă faţă de acesta, pentru grija de a-i fi alături de atât timp şi răbdarea de a-i explica totul ca unui copil mic, de a-i răspunde zilnic la aceleaşi întrebări, dar şi o aversiune, o teamă, deoarece totul e nou pentru ea..chiar şi el.
Jurnalul e un adevărat prieten pentru Christine, care îi ţine ascunse cele mai tainice gânduri, frământări şi însemnări. E un ajutor care îi permite să păstreze ca pe o adevărată comoară amintirile fragile care îi revin pe parcurs. Ea va înţelege însă că există una esenţială, de bază, care le poate debloca pe toate celelalte, care ar putea-o vindeca. Amintirea despre ce s-a întâmplat cu adevărat în noaptea care a adus-o în starea asta.
Cu un subiect delicat dar atât de inedit, şi un stil special, cuprinzător, „Înainte să adorm” e o călătorie fascinantă pe cărările minţii umane, ale disperării, blocajului emoţional, capacităţii de a-ţi depăşi limitele şi obstacolele, de a-ţi găsi calea. Stările prin care trece personajul sunt descrise detaliat, atent, zugrăvirea momentelor de cumpănă, confuzie, sunt vii, puternice, te prind în mirajul incertitudinilor, te fac să îţi pui tot felul de întrebări, să meditezi la natura umană atât de condiţionată de ce e în jurul nostru şi de ce ştim. Personajul va păşi şovăind, temătoare, iar mai apoi tot mai îndârjită, prin tunelurile întunecate ale memoriei ei, hotărâtă să iasă la liman, să găsească ieşirea din acest ghem încâlcit care e viaţa ei, o ieşire care i-ar putea aduce salvarea..sau nimicirea.
Nu m-am simţit nici un moment într-o bulă temporală, într-un peisaj predefinit care se tot repetă, pentru că am fost umbra Christinei, am făcut fiecare pas o dată cu ea, am descoperit mereu ceva nou, informaţii uluitoare. Avem aici parte de un personaj care în condiţia ei e remarcabil, inteligent, mânat de o ambiţie teribilă, de o capacitate de autodepăşire imensă. După ce ani întregi a fost prinsă într-o ceaţă densă, apăsătoare, care nu îi permitea să recunoască nimic în jurul ei, cu ajutorul jurnalului, felinarului ei călăuzitor, începe treptat să distingă figuri din trecutul ei, care o ajută să aranjeze treptat piesele de puzzle împrăştiate ale trecutului ei, unul absolut fascinant.
Naraţiunea nu e forţată, fugărită, ni se oferă răgazul de a rumega toate chichiţele, misterele, dar asta poate nemulţumi cititorul avid după acţiune constantă. Pentru mine, romanul a fost perfect aşa cum e, l-am citit pe nerăsuflate, pe nemâncate, nici nu am simţit cum întorc cele 440 de pagini, iar deznodământul şocant m-a izbit în moalele capului şi m-a trezit la realitatea dură, de necrezut. Sincer, chiar dacă te vei număra printre acei cititori cârcotaşi care au impresia că naraţiunea e repetitivă până într-un anumit punct, sau mai greoaie, sfârşitul absolut demenţial nu are cum să nu îţi şteargă orice nemulţumire din cap şi să te lase fără grai.
După ce am terminat „Înainte să adorm” l-am pus la macerat în minte, l-am trecut prin filtrul conştiinţei mele, analizându-l pe toate părţile şi simţind de fiecare dată aceeaşi fiori reci prin oase care parcă mă paralizează, acea teamă plimbându-mi-se dezinvoltă pe şira spinării. Dacă ar fi să rezum tot romanul într-un cuvânt, acela ar fi: marcant. 
Cred că unele cărţi sunt menite să ilumineze minţi şi să atingă suflete, să ne deschidă ochiii şi să ne schimbe percepţia asupra vieţii. Citind această carte am înţeles că amintirile noastre sunt cele care ne definesc, ele sunt harta vieţii noastre, schiţa a ceea ce suntem şi a ceea ce am reuşit să dobândim. Fără ele, nu am mai fi noi înşine, ci nişte trupuri pierdute, lipsite de substanţă, conţinut, nişte frunze bătute de prezentul neiertător, nişte călători în deşertul existenţei, fără busola care să ne ghideze.

„Mâine? Dar n-am niciun mâine, mi-am zis în sinea mea. Tot aşa cum n-am niciun ieri.”

”Am impresia că nimic nu e real, totul pare inventat. Chiar şi eu.”

”Unele lucruri e mai bine să nu ţi le aminteşti. E mai bine să se piardă pentru totdeauna.”

"E ca şi când aş muri zi de zi. Iar şi iar. Trebuie să mă fac bine. Nu mă pot imagina continuând aşa multă vreme. Ştiu că la noapte o să mă culc, iar mâine-dimineaţă iarăşi o să mă trezesc fără să ştiu nimic. Şi la fel o să se întâmple poimâine şi răspoimâine, şi tot aşa… Pur şi simplu nu mă văd făcând asta. Nu pot face faţă. Asta nu e viaţă, ci o simplă existenţă, un salt de la un moment la altul fără să am habar de trecut, fără să-mi pot face vreun plan pentru viitor. Îmi închipui că aşa trebuie să fie şi animalele. Lucrul cel mai rău este că nici măcar nu ştiu ce nu ştiu. Probabil că sunt multe lucruri care aşteaptă să mă rănească. Lucruri pe care nici măcar nu mi le pot imagina.”

Filmul realizat după carte abia a apărut şi are o distribuţie de excepţie. Dacă zic Nicole Kidman şi Colin Firth în rolurile principale, cred că am spus totul cu asta. Abia aştept să îl văd! 

37 de comentarii:

  1. WOW, fara sa-mi dau seama cand am citit recenzia si citatele m-am pus in locul personajului si pur si simplu am uitat sa respir, serios :))
    De aceasta boala psihologica am mai auzit, insa nu era de 24 de ore, era doar de 10 minute si mi s-a parut si atunci ingrozitor. Cum sa traiesti acelasi lucru mereu si mereu, sa fii lucid doar 10 minue si apoi sa o iei de la capat? Barr.
    De carte am mai auzit, dar nu am avut interesul sa citesc nicio recenzie, nu stiu de ce si acum regret, as fi descoperit o carte buna cu mult inainte.
    Mi se pare un pic neclar modul in care a scris cartea. E tip jurnal sau povesteste de fiecare data cum se trezea si citea informatiile din jurnal? :-??

    RăspundețiȘtergere
  2. Trebuie sa imi iau aceasta carte, subiectul mi se pare genial. Lupu Diana, si eu auzisem si am aceeasi parere ca si tine, insa si acum cand scriu am pielea de gaina dupa ce am citit idea autoarei.
    Boala asta psihologica e destul de rara din cate stiu, aici pot sa ma insel. Cred ca ar fi un cosmar sa traiesi asa ceva in realitate...

    RăspundețiȘtergere
  3. am auzit de atatea ori de carte, dar niciodata nu am fost pe deplin interesata sa aflu mai multe despre poveste, dar acum, dupa ce am citit recenzia, sunt hotarata sa mi-o cumpar
    povestea Christinei mi se pare socanta si sunt foarte curioasa ce i s-a intamplat in acea noapte, si mai ales care e traba cu sotul ei, de ce doctorul ii spune sa nu aiba incredere in Ben

    RăspundețiȘtergere
  4. Si eu, multa vreme nu am avut vreun interes in cartea asta, si apoi am regretat pentru ca este atat de buna! Se trezeste si gaseste jurnalul, si incepe sa citeasca din el. Din el descoperim treptat cum a inceput sa il tina, si toate notitele de atunci si pana in prezent. Oricum e foarte interesant scrisa si merita citita!

    RăspundețiȘtergere
  5. Alexa Ioana, nu doctorul ii spune sa nu aiba incredere in Ben, ci chiar ea a scris asta :D

    RăspundețiȘtergere
  6. @Krisz mersi de lamurire, cand am citit recenzia ma uitam si la tv. asa patesc cand fac mai multe lucruri concomitent...
    in fine, cartea mi se pare super interesanta, genul care te tine in priza si cu sufletul la gura
    sper sa o citesc si eu pana apare filmul

    RăspundețiȘtergere
  7. Super carte, cred ca pentru prima data ii citesc recenzia. Must have si filmul must see, distributie de exceptie. Iubesc cartile cu un final marcant. Va recomand un film care este plictisitor si aparent lipsit de sens...dar daca aveti rabdare sa il parcurgeti pana la final o sa ramaneti socati! The best offer este titlul.

    RăspundețiȘtergere
  8. trebuie neaparat să citesc şi eu această carte

    RăspundețiȘtergere
  9. multumim pentru recomandare, Catalina
    eu sigur o sa ma uit la film, mai ales ca este italian. trailerul este promitator, iar din distributie face parte si Donald Sutherland, deci nu are cum sa ma plictiseasca, mai ales ca sunt fana a filmelor/cartilor cu final diferit, socant, care te pune pe ganduri

    RăspundețiȘtergere
  10. Oh, abia astept sa vad cum va fi filmul!
    Ai dreptate in legatura cu finalul, e atat de surprinzator incat sterge orice impresie mai putin placuta de pe parcurs.

    RăspundețiȘtergere
  11. alexa ioana, asta am spus si eu cand am citit recenzia, e acum in cos pe elefant, ca sa imi amintesc sa o iau la urmatoarea comanda.

    RăspundețiȘtergere
  12. Chiar pare o carte interesanta, insa acum ca am inteles ca inceputul e mai plictisitor parca nu-mi mai vine sa o citesc. De obicei lucrul care ma influenteaza cel mai mult este inceputul si eu nu prea am rabdarea necesara :(
    @Krisz, pana la urma: cartea este scrisa sub forma de jurnal?

    RăspundețiȘtergere
  13. Abia aştept să pun mâna pe această carte! Recenzia ta chiar m-a convins felicitări!>:D<

    RăspundețiȘtergere
  14. Diana, am mai spus si intr-un comentariu de mai sus asta: Se trezeste si gaseste jurnalul, si incepe sa citeasca din el. Din el descoperim treptat cum a inceput sa il tina, si toate notitele de atunci si pana in prezent.

    RăspundețiȘtergere
  15. Acum vreau si mai mult cartea! Abia astept urmatoarea comanda ca sa pot sa o cumpar, e trilogie?

    RăspundețiȘtergere
  16. Nu, nu este trilogie, sau cel putin asa spune Goodreads.

    RăspundețiȘtergere
  17. Eu o am in wishlist de ceva vreme...

    RăspundețiȘtergere
  18. Lovebooks, eu am aflat de ea de curand si o vreu deja. Si multumesc de raspuns, am uitat ca puteam verifica si pe Goodreads.

    RăspundețiȘtergere
  19. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  20. Am vrut sa-mi comand astazi cartea pentru ca tot este transport gratuit si multe reduceri pe elefant, dar ghici ce: NU mai este in stoc :( asa ca mi-am comandat alte carti, insa la urmatoarea comanda o sa o iau cu siguranta, prea i se face publicitate :))

    RăspundețiȘtergere
  21. Lupu Diana norocoas-o, la partea cu comanda, de cand vreau sa imi iau niste carti si nu am bani... urasc momentele astea.

    RăspundețiȘtergere
  22. Lupu Diana norocoas-o, la partea cu comanda, de cand vreau sa imi iau niste carti si nu am bani... urasc momentele astea.

    RăspundețiȘtergere
  23. :)) Si eu abia abia am reusit sa strang destul ca sa pot face o comanda mai consistenta si de acum mai trebuie sa astept muult pana la urmatoarea comanda :(

    RăspundețiȘtergere
  24. @Apy nu este trilogie, iti spun sigur:)
    si eu am problema cu banii, in ultimul timp am cheltuit cam mult la un anticariat, iar acum evit sa mai intru acolo, ca nu mai am bani. asa ca mai bine nu intru, decat sa vad vreo carte pe care mi-o doresc si sa ma oftic:))

    RăspundețiȘtergere
  25. Superba recenzia! :)
    Aveam in plan de ceva vreme sa citesc aceasta carte, dar parca ma retinea ceva sa o fac. Totusi, cred ca ii voi acorda o sansa, dar mai aman putin timp momentul pentru ca sunt prea aglomerata si nu mai am timp nici sa respir. :D
    Citatul acesta: "Am impresia că nimic nu e real, totul pare inventat. Chiar şi eu." mi se pare foarte frumos. Uneori si eu cred asta!

    RăspundețiȘtergere
  26. Nu pot sa cred ca am scris "norocoas-o", nu stiu ce am avut, imi pare rau...

    RăspundețiȘtergere
  27. @Andreea si mie imi place foarte mult acel citat, dar si celelalte trei. as fi vrut sa ne fie prezentate mai multe citate, cred ca toate sunt absolut superbe :X

    RăspundețiȘtergere
  28. Stiu cartea,dar nu stiam ca exista si un film bazat pe aceasta carte.
    Imi place recenzia.

    RăspundețiȘtergere
  29. Voiam sa iti spun ca m-ai convins si azi merg la biblioteca sa caut cartea, abia astept sa o citesc!

    RăspundețiȘtergere
  30. Pare foarte reusita si complexa cartea ,m-ati convins!

    RăspundețiȘtergere
  31. Din pacate nu am gasit-o la biblioteca, insa am luat Obiecte ascutite de Gillian Flynn.

    RăspundețiȘtergere
  32. Este o carte foarte buna,am citit-o.

    RăspundețiȘtergere
  33. Cu siguranta,este o carte foarte buna si o voi citi si eu.

    RăspundețiȘtergere
  34. M-am apucat de curand sa o citesc... Este o carte foarte interesanta si spun ca merita citita. De cand am inceput sa o citesc, foarte greu greu ma dezlipesc de ea.

    RăspundețiȘtergere
  35. Mi-ar place sa mai existe inca un volum, sunt curioasa cum decurge viata ei acum. ^^ Totusi, un roman minunant, merita toti banutii!

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!