luni, iulie 22, 2013

O distopie cu iz poetic. “Răspântii” (Legăminte #2) de Ally Condie - Recenzie

Cartea o puteţi comanda de AICI.

După ce conştientizezi nişte lucruri esenţiale, descoperi nişte adevăruri care îţi dărâmă toate lucrurile în care ai crezut până atunci, inevitabil îşi va face loc în inima ta, dezamăgirea, frustrarea, care vor duce la revoltă, la dorinţa de a schimba minciuna în care ai trăit. Aşa şi Cassia, personajul principal din trilogia distopică a lui Ally Condie, punând cap la cap toate indiciile oferite de bunicul ei, dar şi de Ky, băiatul chinuit şi cu un trecut trist, care a trezit în sufletul ei sentimente puternice, a conştientizat cât de nedreaptă e lumea aparent perfectă în care trăieşte şi doreşte să evadeze din colivia poleită cu bune intenţii - false - şi plină de fisuri, care o ţine captivă, adică societatea.
Romanul nu se dezice de structura tipică seriilor distopice, adică lume ideală – concepţiile despre ea se clatină – urmează revolta, dar ce o diferenţiază de ele este stilul special, liric, sensibil. Cartea nu are o acţiune complicată, nu este foarte antrenantă, nu o veţi citit cu inima cât un purice, dar cu siguranţă vă va surprinde datorită pasajelor încărcate de emoţii şi a deselor momente în care se pune accentul pe trăirile şi frământările personajelor.  
„Legăminte”, primul volum, mi-a trezit o curiozitate aparte în ceea ce privea trecutul lui Ky. Ni s-au oferit mici indicii, câteva pastiluţe care au dat de înţeles cât a suferit el, şi toate nedreptăţile care i s-au făcut, dar acum autoarea a fost mai darnică cu noi, cititorii ei, şi ne-a oferit povestea lui, una care cu siguranţă vă va impresiona şi înduioşa. Abia acum am văzut toată angoasa şi şocurile prin care el a trecut.
Ce a fost neaşteptat pentru mine, e că deşi Xander nu este prezent mai deloc în carte, în mare parte este menţionat în discuţii de restul personajelor, aflăm câteva adevăruri interesante despre el, care ne vor arăta că, contrar a ceea ce eu credeam, rolul lui nu s-a terminat, nici în ceea ce priveşte acţiunea, dar nici în viaţa şi inima Cassiei. Uneori aceasta oscilează între cei doi, rememorează momente frumoase cu cel care cel care îi era destinat ca pereche de către Societate, şi prietenul bun din copilărie, deci ne putem aştepta la un triunghi amoros tot mai bine conturat. Mai ales că uneori Ky o dezamăgeşte atât prin lucrurile pe care le ascunde de ea, cât mai ales prin poziţia pe care o are el în ceea ce priveşte revolta. Un lucru care m-a surprins plăcut la Cassia, şi m-a făcut să o admir, e că dacă iniţial am crezut că aceasta va fi doar o carte siropoasă în care eroina îl urmează orbeşte pe cel de care este îndrăgostită, că acesta este singurul ei gând, m-am înşelat. Ea, în afară de apropierea de Ky, îşi doreşte să facă parte din cei care vor să schimbe societatea, vrea să contribuie, să aibă un rol important, e o luptătoare.
Am uitat să menţionez că în „Răspântii” vor apărea câteva personaje noi, unele foarte misterioase şi care vă vor trezi constant suspiciuni, altele plăcute şi de care vă veţi ataşa. Însă fiecare are istoria lui, un background trist, dar sunt puternici şi speră la mai bine.
Volumul doi este mai mult unul de legătură, din punctul meu de vedere, are rolul de a ne dezvălui anumite informaţii esenţiale şi care ne sugerează ce se va întâmpla mai departe, dar e şi mai sărac în răsturnări de situaţii şi acţiune. Însă e o lectură plăcută şi liniştitoare, parcă simţi calmul curgându-ţi prin vene în timp ce parcurgi paginile lui.
Recunosc că această distopie nu m-a prins foarte tare, faţă de altele, dar nu ştiu să explic şi de ce. Pentru că eu nu sunt disperată pentru adrenalina dintre rânduri, inima mea e mulţumită şi când citesc ceva poetic, în stilul ei. Cred că nu am simţit o chimie aparte cu personajele masculine, care nu m-au prea convins, cum am păţit cu alte distopii. Cu toate acestea, aştept cu mare interes să citesc deznodământul poveştii, deoarece am înţeles că e unul foarte captivant. Sper ca ultimul volum să îmi schimbe părerea complet şi să adaug „Legăminte” în sertăraşul seriilor mele de suflet.

“A trecut atâta timp de când mi-am permis să mă înfurii, încât nu doar simt furia. Îmi umple gura şi o înghit; are un gust înţepător şi metalic, de parcă aş mesteca folie de aluminiu.„

„Societatea nu vrea să ne fie frică de moarte. Însă mie nu-mi este. Mi-e frică doar să nu mor cum trebuie.”


„Eu şi Cassia stăm cât de aproape putem unul de altul. Se sprijină de mine şi o cuprind cu braţele. Nu mă amăgesc cu ideea că îi dau putere – asta face şi singură -, dar faptul că o ţin mă împiedică pe mine să mă destram.”


„Toţi au ceva frumos. La început i-am remarcat lui Ky ochii – şi încă îi mai iubesc. Dar iubirea îți permite să priveşti, să priveşti şi iar să priveşti. Observi pielea de pe spatele mâinii, o răsucire a capului, un mers anume. Când iubeşti pentru prima oară, te uiţi ca un orb şi vezi totul ca pe un întreg minunat, mult iubit, sau ca pe o frumoasă sumă a unor părţi frumoase. Dar când îl vezi pe cel pe care-l iubeşti alcătuit din bucăţi, din „de ce: –uri – „de ce merge aşa, de ce închide ochii aşa” -, nu poţi iubi şi acele părţi şi e o dragoste mai complicată, dar şi mai completă.„

Recenzia primului volum:
Image and video hosting by TinyPic

19 comentarii:

  1. si din celelate recenzii pe care le-am citit legate de aceasta trilogie am inteles ca nu este una care te prinde cu adevarat,desi fiecare are gusturile lui.de aceea nu m-am atins nici eu de carti.Poate intr-o zi,le voi imprumuta,sa imi fac si eu o parere.
    Ugh ce frumos e al treilea citat <3

    RăspundețiȘtergere
  2. Am citit primul volum si mi-a placut, e adevarat, nu la fel de mult ca "Jocurile foamei" sau "Divergent", dar oricum, e interesanta. Abia astept sa citesc si volumul 2.

    RăspundețiȘtergere
  3. Si mie volumul asta mi s-a parut mai mult de legatura, dar de obicei volumele secundare din trilogii imi lasa senzatia asta. Insa abia astept sa vad cum o sa ti se para ultima carte! :D

    RăspundețiȘtergere
  4. Ah, da, si urasc copertele astea! Cele originale sunt suuuuper-tari!

    RăspundețiȘtergere
  5. Tot sovai de vreun an de zile daca sa ma apuc de serie sau nu. Din curiozitate am rasfoit primul volum dar nu m-a prins suficient cat sa il cumpar.Nu stiu, poate in viitor daca voi avea ocazia voi citit seria.

    RăspundețiȘtergere
  6. Krisz vezi că linkul pus către vechea recenzie, pentru volumul unu, nu merge, ai uitat să înlocuieşti adresa.

    Am auzit multe cuvinte şi bune şi rele despre seria aceasta.
    Ştiu că e o distopie, ceea ce pare ok, dar unele cărţi cu distopii mi-au distrus imaginea despre acest tip. Al doilea volum nu mai pare aşa de dragoste cum era primul, am început să nu mă simt aşa de bine citind doar cărţi de dragoste.

    Sincer la ce am auzit despre carete mă aşteptam ca ţie să nu-ţi placă aşa de mult, nu ştiu pur şi simplu ştiam că nu are acel ceva deşi doar am auzit despre poveste.
    Am sesizat că ai spus că nu e o poveste de dragoste în totalitate, dar nu e nici aventură sau ceva clar, e foarte vag din ce mi-am dat eu seama.
    Şi citatele, nu pot să spun că văd ceva deosebit în ele:-?
    O recenzie sinceră şi tocmai de asta am vrut să o citesc.

    RăspundețiȘtergere
  7. Deşi nu am citit nici primul volum din serie, mie mi se pare că seamănă mult cu Jocurile Foamei. Am observat că genul e unul distopic, iar triunghiul amoros observ că şi el e pe-aici. Aceste lucruri mă fac să nu-mi doresc atât de mult cartea.

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu am avut ocazia sa citesc aceasta serie,nici nu m-a atras atat de mult incat sa vreau sa o fac,dar prin recenzia ta m-ai convins sa ii acord macar o sansa si sper sa nu ma dezamageasca.
    Multumim pentru recenzie!! :D

    RăspundețiȘtergere
  9. Ador citatele, iar rezumatul și recenzia sunt provocatoare. Sigur e optiune pentru urmatoarele carti pe care le voi citi !

    RăspundețiȘtergere
  10. Chiar pare draguta cartea.Merita citita.

    RăspundețiȘtergere
  11. Ei bine,daca e pe locul 2 dupa jocurile foamei sunt sigura ca e superba <3.Inca o carte pe lista interminabila :))

    RăspundețiȘtergere
  12. O recenzie foarte buna, iar cartea pare super interesanta.

    RăspundețiȘtergere
  13. Va multumesc tuturor pentru pareri!

    Stefana, multumesc de sesizare, o sa inlocuiesc maine link-ul.
    Hmm.. nu stiu sincer ce sa spun despre trilogia asta. Nu m-a prea convins. Imi place stilul, faptul ca e poetic asa, dar la capitolul actiune sta cam prost. Ori am citit eu prea multe distopii si deja mi se par cam la fel multe dintre ele.

    RăspundețiȘtergere
  14. nu imi plac cartile care nu sunt antrenante si care nu ma fac sa am inima cat un purice, deci nu ma incumet sa o citesc vre-odata! sunt altele mai bune de citit:)

    RăspundețiȘtergere
  15. Atatea carti pe care abia astept sa le cumpar... Insa seria asta e pe lista "de imprumutat". Nu cred ca voi citi seria prea curand.

    RăspundețiȘtergere
  16. @Apy, la asta ma gandeam si eu. Cred ca am sa trec pe la biblioteca zilele astea.

    RăspundețiȘtergere
  17. Sper sa o gasesti! La mine s-au uitat urat cand am zis de serie...

    RăspundețiȘtergere
  18. Super carte asta.Imi place mult.O recenzie frumoasa si cu siguranta o sa incepsi eu seria asta.E foarte frumoasa si e pe gustul meu.

    RăspundețiȘtergere
  19. Din curiozitate, cum o cheama pe fata din fotografiile recenziei?

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!