miercuri, august 01, 2012

"Pasiune și onoare" de Mary Jo Putney - Recenzie

Cartea o puteţi comanda de AICI!
Ce este dragostea? Întotdeauna mi-am pus această întrebare. La un moment dat o ziceam cu intonaţii diferite, crezând că nu pun cum trebuie întrebarea, fapt pentru care nu găseam răspunsul niciodată. Am încetat să fac acest lucru după ce mi-am dat seama că singura care vorbea eram eu cu mine însumi. Am încercat să vorbesc cu mai mulţi oameni, pentru a descoperi cu adevărat esenţa dragostei, secretul ei. Am purtat conversaţii care mai de care mai filozofice despre acest sentiment pur şi unic, atât de bizar şi necunoscut pentru mulţi dintre noi. După multe dezbateri pe această temă evocată de mine, am realizat că eram mai confuză decât am fost la început despre semnificaţia reală a iubirii.
Şi totuşi... am realizat într-o zi ceva care mi-a schimbat cu adevărat părerea despre tot ce auzisem până atunci despre ea. Dragostea nu are o definiţie, ea nu poate fi exprimată prin cuvinte... ci o simţi. Te izbeşte când are ea chef să o facă, nu când ţi-o doreşti. E un sentiment complex şi unic, şi chiar dacă pare rar în ziua de azi, ea este prezentă în inimile noastre, gata să iasă atunci când se termină jocul de-a v-aţi ascunselea, joc pe care oamenii îl joacă, ascunzând ceea ce sunt şi ceea ce simt. Multe lucruri par imposibile, multe lucruri sunt imposibile... dar dragostea... este imposibil să nu fie posibilă, chiar dacă totul în jur îţi spune contrariul. Trebuie doar să lupţi, să crezi, să ţi-o doreşti cu adevărat.
carte pe care am citit-o recent mi-a amintit de acest lucru. Este vorba despre"Pasiune şi onoare" de Mary Jo Putneycarte oferită de Librăria online Libris, căruia îi mulțumesc mult.
Din titlu ne putem da seama că este vorba despre o pasiune interzis de delicioasă, fiind potolită de onoarea  care trebuie să fie respectată. Despre ce e vorba mai exact?
O întâmplare imposibilă face ca doi oameni să se întâlnească. Cine ar fi crezut că Lady Kiri Lawford, o onorabilă domnişoară din societate va fi răpită de nişte contrabandişti? Mulţi ar spune că e o poveste clasică, însă veţi fi dezamăgiţi să aflaţi că vă înşelaţi amarnic. Lady Kiri i-a întâlnit pe aceşti răufăcători în momentul în care gonea acasă ca o războinică mitică pe calul ei curajos. Oricât de puternică şi de neclintit de încăpăţânată este, nu a putut să lupte cu contrabandişti, dar acest lucru nu a determinat-o să nu gândească cu calm un mod în care să evadeze din mâinile lor murdare.
Din fericire, nu doar ea a tâlcuit un plan maliţios şi îndrăzneţ, ci şi destinul care e alert oricând atunci când vine vorba despre o domnişoară la ananghie. A trimis pe cineva să o salveze. 
Din păcate, nu e un Făt-Frumos sau un prinţ fermecător, deoarece nu a dispus în acel moment de oameni buni, fiind un serviciu solicitat de mulţi. În schimb, a trimis în ajutor pe Damian Mackenzie, un bastard controversat şi aventurier. Nu e genul de om ce luptă până la sânge, pentru că nu îi place să îşi vadă propriul sânge. Îi place să lupte cu mintea, acest lucru făcându-l foarte atractiv în ochii oricărei domniţe. Cu ajutorul lui, dar şi cu ingeniozitatea ei, scapă de contrabandişti şi se bucură amândoi de libertatea cuvenită. Chiar dacă prima impresie este una de gentleman leneş, misterul ce îl înconjoară pe Damian o atrage să guste din enigma lui, lăsându-se purtată de pasiune şi neastâmpăr. Primul sărut a demonstrat pentru amândoi cât de multă chimie există între ei, însă chimia nu e de ajuns ca ei doi să se contopească cu adevărat. Adevărul iese la iveală în momentul sărutului când amândoi realizează cine sunt cu adevărat. Damian află că ea e Lady Kiri, sora ducelui Ashton, iar el un bastard, având cel mai renumit local unde fantezia şi păcatul merg mână în mână. Oricine ar fi aflat de mica lor slăbiciune pe care au avut-o pentru doar o clipă, reputaţia lui Kiri ar fi fost zdruncinată. Nu sta mult pe gânduri, iar Damian face tot posibilul să îi salveze onoarea, ducând-o într-un loc sigur pentru a pretinde după că, faptul că nu s-a cunoscut, nu a fost adevărat. Însă Kiri are alte planuri. Ea vrea să profite în linişte de el, vrând să exploreze mai mult pasiunea care s-a înfiripat între ei, dar acest lucru pare imposibil pentru că a doua zi, el pleacă fără să îi spună adio. Nici acest lucru nu a oprit-o pe prinţesa războinică să obţină ceea ce vroia, iar după câteva zile, ea apare împreună cu cumnata ei la unul dintre cele mai renumite baluri organizate de Damian la localul lui sofisticat. Pentru ea a fost mica escapadă spre fantezie şi mister la început, dar la sfârşitul serii a conştientizat că a făcut parte la o încercare de asasinat care ameninţa Coroana Britanică. Totul se petrece atât de rapid, încât doar la sfârşit realizează că Damian nu e doar un simplu proprietar a celui mai renumit local, sau un bastard cu o istorie care nu îi permite să curteze o lady, ci un om care împreună cu o echipă, încearcă să protejeze Coroana Britanică de ameninţări. Nici Damian nu scapă uşor, fiind uimit de descoperirea asupra personalităţii lui Kiri, deoarece ea nu e nici pe departe atât de ingenuă cum o credea, ci e o lady exotică şi deloc convenţională, la ale cărei farmece nici un bărbat nu poate rezista. Această luptă pentru protejarea Coroanei îi aduce împreună sub acelaşi acoperiş, fiind supuşi să lucreze împreună cot la cot.
Oare vor rezista tentaţiei de a se lăsa ispitiţi de pasiune sau vor avea grijă ca onoarea să le rămână intactă? Vor ajunge să salveze la timp Anglia de ameninţările care par mai iludice ca niciodată? Răspunsul e simplu. Citiţi şi veţi vedea.
În primul rând, motivul pentru care m-a determinat să aleg această carte a fost numele personajului masculin: Damian. Deşi mulţi din carte îi folosesc numele de familie, mintea mea citea întotdeauna Damian. Ador pur şi simplu acest nume. Poate sunt mai teatrală, aşa cum şi el a spus despre mama lui care i-a dat numele, însă de când am aflat de acest nume acum multă vreme, m-am îndrăgostit de el. Mi-am propus chiar să îi pun la băieţelul meu numele de Damian. Sunt oare nebună? Nu-mi pasă :)).
După cum am mai spus mai sus, titlu descrie în totalitate acţiunea cărţii. Pasiunea care explodează în corpurile celor doi şi onoarea care este însăşi raţiunea şi obstacolul cel mai mare pentru aceşti tineri. Aţi fi crezut că în loc de "Pasiune si onoare", ar fi fost mai bine să fie "Pasiune sau onoare", însă aceste lucruri încerc din răsputeri ca cei doi să le lege strâns, pentru a fi împliniţi din toate punctele de vedere, iar această împletitură o  va face dragostea care se naşte în inimile lor, jucăuşă şi îndrăzneaţă. Dar oare va fi de ajuns?
Stilul autoarei m-a trimis cu gândul de câteva ori la modul clasic în care scriitorii contemporani mă atrăgeau în jocul lor de cuvinte care m-a fascinat întotdeauna. Niciodată nu am încetat să visez cu ochii deschişi ca într-o zi să pot scrie şi eu atât de elocvent ca ei, iar această carte a fost o plăcere să o citesc, fiind presărata cu astfel de scrieri.
Povestea în sine pare clasică, însă personajele reuşesc să iasă din acest tipar, dând cărţii un mister plăcut de explorat. De la început ştii sfârşitul iminent, însă modul în care se realizează este încă o enigmă pentru orice cititor, iar acest lucru te determină să citeşti cartea până la sfârşit, vrând să descoperi toate detaliile picante.
Ceea ce m-a impresionat au fost caracterele personajelor, în special a lui Kiri. De regulă, personajul feminin este unul gingaş, gata să fie alinată de dragostea băiatului, însă ea este descrisă ca o ispită exotică pentru orice bărbat pe care îl întâlneşte. Oricâte femei a avut la viaţa lui Damian, pentru el, Kiri este unică deoarece nici el nu îi poate rezista. Ea este cea care începe jocul seducţiei şi îl continuă până ce Damian cade pradă. Cine a crezut că femeile nu dispun de hotărâre şi determinare când vine vorba de obţinerea plăcerii din care au gustat, s-a înşelat amarnic pentru că Lady Kiri este un model pentru toate fetele ce învaţă să se aprecieze la adevărata lor valoare: aceea de a fi femeie, aceea de a fi fructul pasiunii din care toţi vor să muşte, dar doar cei mai buni şi mai curajoşi o vor face.
Nici Damian nu m-a dezamăgit. La început am crezut că este un bastard netrebnic, pus pe şotii şi năzdrăvănii, având fiecare femeie la picioarele lui, fiind gata să le satisfacă pe toate pentru a nu face diferenţe. Ştiţi cum sunt femeile când sunt mai puţin importante decât altele. Războiul e iminent. Dar Damian nu este aşa cum mi-am imaginat. Chiar dacă istoria lui a fost exact cum mi-am imaginat-o, o întâmplare tristă l-a făcut să se schimbe pentru totdeauna. Este în continuare un bărbat care se hrăneşte cu flirt şi bună dispoziţie, un om care apreciază fiecare femeie, o persoană care pare deschisa față de toată lumea, dar în interiorul lui este cicatrizat un secret puternic şi viu, secret ce doar Kiri îl sesizează şi îl descoperă. Vreţi să îl ştiţi şi voi? Ştiţi ce aveţi de făcut pentru asta.
Ardeam de nerăbdare să ajung la această parte, în care vă vorbesc despre personaje pentru că nu am glumit când am spus că am fost foarte impresionată de ele.
Kiri este în aparenta o lady englezoaică, fiind cunoscută in societate ca sora ducelui Ashton. În aparență, toti sunt conștienți de natura ei reală: jumătate englezoaică, jumătate indiancă. Mulţi o dezaprobă, fiind considerată o corcitură, dar ea nu este zdrucinată de gândirea oamenilor. Este chiar mândră de fiecare latură în parte pe care a moştenit-o de la părinţii ei. Aceste două combinaţii, fac un înveliş foarte suculent şi delicat din Kiri, fapt pentru care toţi sunt atraţi iremediabil de ea. Fiind o persoană atât de dorită, caracterul ei a fost construit ca unul puternic, gata să înfrunte fiecare nenorocit care acostează la puritatea ei, dar este si pregătită să lupte pentru ceea ce îşi doreşte, iar aceea e pasiunea. Este o persoană îndrăzneaţă, exotică, ştiind să îşi etaleze talentele în favoarea ei. Mirosul ascuţit face din ea un parfumier înnăscut, dar şi un detectiv, acesta fiind motivul pentru care poate ajuta la rezolvarea problemelor din ţară. Totul în jurul ei pare amuzant şi periculos, însă după ce Damian o dezbracă de toată această tevatură delicioasă, ajunge la o fiinţă care doreşte iubire şi pace, ca orice femeie.
Damian... Mackenzie. În carte este evocat cu numele de Mackenzie, sau, pe scurt, Mac, însă deja am precizat că ador numele de Damian aşa că eu aşa îi voi spune. În esenţă este ceea ce îmi place ca eu să numesc un bărbat periculos de hot. Din punct de vedere al fizicului, este un bărbat foarte atrăgător şi chipeş, ochii lui fiind semnătura personalităţii lui, unul albastru-închis, celălalt căprui. Este carismatic, îndrăzneţ, inteligent, un om pe care te poţi baza oricând. Este fiul nelegitim al unei actriţe, însă fratele lui vitreg a făcut posibilă educaţia lui de viţă nobilă. Oricât de mult a vrut să îl încadreze în societate, el tot timpul a fost considerat un bastard. Acest lucru nu l-a oprit să aibă cel mai renumit local, pe nume Damian's, unde toate persoanele importante aleargă acolo pentru o clipă efemeră de plăcere, dar de neuitat.
În esenţă, este un bărbat de nota 10. Poţi găsi bunătate, blândeţe, delicateţe, iubire, pericol, pasiune, curaj, toate într-un singur om: Damian.
Reputaţia lui lasă de dorit, dar puţini ştiu că el e una dintre persoane care luptă cu răufăctori pentru a-şi proteja patria, chiar dacă leşină instant când îşi vede propriul sânge.
Ce aş putea spune despre relatţa lor? Nimic, pentru că vă las pe voi să descoperiţi.

Această carte este o plăcere să o citeşti, atunci când vrei să te rupi de realitate şi să te scalzi în realitatea lor. Este o poveste de iubire şi pasiune, despre eroi fermecători, intriga complexă şi acţiunea alertă fiind deliciul suprem. Nu veţi regreta să o citiţi deoarece este o lectură uşoară, care îţi reaminteşte de legea de aur a lumii: întotdeauna iubirea învinge.


8 comentarii:

  1. Toti ne punem intrebarea :" ce e dragostea" si cred ca toti ajungem sa ne dam seama ca nu exista o definitie a ei.Cartea pare foarte interesanta,mi-a placut cum ai vorbit despre personaje.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce recenzie frumoasa! Ma face sa-mi doresc sa citesc cartea

    RăspundețiȘtergere
  3. Superba recenzia! Am ezitat si mereu voi ezita in fata acestor carti, ce au legatura cu lumea aristocrata, cu legi si persoane incuiate, din punctul meu de vedere...each, nu prea-mi plac romanele astea oldies...
    dar asta pare altfel. Recenzia ta, foarte bine construita si gandita, ma face foarte curioasa. Personajele, dupa cum bine le descrii, par impresionante, nu am citit cartea, dar dupa ideea facuta din recenzia ta, cartea chiar merita citita :) O voi cumpara cu prima ocazie!

    RăspundețiȘtergere
  4. Recenzia si-a facut datoria de a infige cutitul in rana :)) Mor de nerabdare sa o citesc. Coperta e geniala. Mary Jo Putney este una dintre autoarele mele preferate :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Gata! Am comandat-o! Mi se parea mie prea buna ca sa o ratez :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Dupa parerea mea dragostea este un sentiment care iti umple corpul de fluturi, te invaluie in mister si dorinta si te face sa uiti de tot si toate. Traiesc in momentul asta ceva de genul si ma simt agatata intr-o lume a viselor.

    RăspundețiȘtergere
  7. Cum am vazut cartea pe raft am si fugit cu ea la casa :)) Abia astept sa o citesc :D

    RăspundețiȘtergere
  8. foarte frumoasa recenzia...
    Un mic comentariu, pt ca ai analizat titlul cartii.
    In original, titlul este "Nowhere Near Respectable"... care si el descrie bine esenta cuplului.
    Damien nu este chiar respins de societate, fratele sau, Will, avand grija de asta. Doar ca nu isi dorea aceasta respectabilitate - aceasta "neserozitate", alaturi de farmecul sau legendar, fiind mostenirea lasata de mama sa.
    Si un mic amanunt, Sarah, cea cu care merge la bal, este sora cumnatei sale si eroina altei carti din serie (Sometimes a rogue, tradusa la noi ca Aventurile unui doamne). Fratele ei, Adam, si sotia sa sunt eroii primei carti din serie Loving a Lost Lord (tradusa la noi ca O noua viata). Daca ti-a placut Kiri, poti citi si alte carti din serie, pt ca toate tipele au un caracter puternic, cam neconform cu epoca, iar tipii sunt interesanti....

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!