luni, iulie 23, 2012

"Easy" de Tammara Webber - Recenzie

Se spune că „Înainte de a-şi găsi prinţul, o fată trebuie să sărute multe broaşte”..sau, pe-acolo. Şi e imposibil să nu ai parte de dezamăgirea vieţii tale, atunci când crezi că totul era perfect, că l-ai găsit pe cel destinat inimii tale, şi se dovedeşte a fi doar o iluzie ce sperai. Când visele ţi se năruiesc, te simţi abandonată şi nefericită, crezi că te afli în locul nepotrivit, ce poţi să faci? Lupţi, mergi mai departe, dovedeşti că eşti puternică, că nu te laşi înfrântă uşor. Oricum viaţa va avea grijă să îţi demonstreze că după cea mai răvăşitoare furtună te aşteaptă un soare senin şi minunat. Că indiferent cât de distrus crezi că e totul, că nu vei mai putea iubi, că nu vei mai fi niciodată cea de dinainte, ţi se acordă o nouă şansă, şi ai parte de o nouă poveste, de data aceasta cea care era scrisă special pentru tine, şi îţi vei găsi prinţul..chiar dacă el nu e unul tipic, ci cu tatuaje şi piercing, misterios, superb, şi cu adevărat special, din toate punctele de vedere.
Când Jackie Wallace este părăsită dintr-un motiv stupid de iubitul ei cu care era împreună de trei ani, se trezeşte într-un fel de depresie. Nu înţelege cum asta se poate întâmpla, iar acum se află la o facultate care nu îi place, pentru că şi-a urmat aici cel ce atunci îi era sufletul pereche - sau aşa credea ea - şi e şi pe cale să pice şi cursul de Economie de la care a chiulit doar pentru a nu da ochii cu ex-ul ei, ea, care mereu a fost o tipă serioasă şi ambiţioasă. Din noaptea în care este salvată de un tip care pare să ştie mai multe despre ea, şi îi cunoaşte şi numele, din braţele unui nenorocit care vroia să profite de ea, Lucas, salvatorul ei, apare pretutindeni de atunci, în gândurile ei, în sala de cursuri, privind-o cu un zâmbet fantomatic şi special, iar când prietena ei cea mai bună Erin îi propune să o ajute să aibă o relaţie cu el, pentru că asta ar face-o să treacă peste rănile provocate de ultima despărţire, Jaqueline acceptă uşor nesigură, deoarece nu ştie cum ar putea evolua lucrurile.
În viaţa ei apare şi Landon, tutorele ei de economie care o ajută să recupereze materia pierdută şi să treacă cursul, ale căror e-mailuri atât de sincere, amuzante, aparte, o fac să se simtă mult mai bine şi sigură pe ea, şi o ajută mult. Simte că el e o persoană deosebită, şi că are o conexiune specială cu acesta, deşi nu l-a văzut niciodată, şi comunicarea lor e doar prin intermediul calculatorului.
Însă atunci când credea că nu are nicio şansă la tipul enigmatic acoperit de tatuaje şi având un piercing, i se va dovedi contrariul. Acesta pare interesat de ea şi surprins de atenţia pe care Jaqueline i-o acordă. Treptat, ajunge să îl cunoască, şi viaţa ei să i se schimbe. Deja nu mai e doar o atracţie fizică pentru un tip atât de frumos, care pare genul rebel şi în care nu te prea poţi baza, ci e înţelegere între ei, chimie, chiar sentimente mai profunde care se nasc. Lucas e talentat, protectiv, atent, inteligent, dar şi secretos, dă senzaţia că ascunde unele lucruri. Deşi e evident că în preajma lui Jaqueline pare să uite de tot şi de toate, şi să fie mai fericit, ascunde o suferinţă, o durere întipărită în trecutul lui care l-a marcat pe  viaţă. Aşa cum tatuajele îi acoperă corpul, la fel şi dragostea care apare între ei devine ca un tatuaj - permanent, rezistent, pentru totdeauna. 
Însă lucrurile nu merg perfect prea mult timp. Kennedy, fostul lui Jaqueline pare dispus să o recupereze, şi în plus, nemernicul care a vrut să îi distrugă viaţa îi tot dă târcoale, răzbunător, şi nu pare să renunţe prea uşor la ce doreşte..pe ea. Află secretele şocante din trecutul lui Lucas, care îi vor zgudui efectiv lumea, o vor întrista şi o vor face să îl vadă cu alţi ochi. Vor reuşi cei doi să treacă peste toate..peste minciuni, peste teama de eşec, peste concepţiile şi situaţiile care le ameninţă relaţia ? Le va fi uşor să fie împreună? Veţi afla voi, şi vă rog din suflet să citiţi acest roman incredibil din toate punctele de vedere, surprinzător şi superb. 
Iubesc această carte, iubesc fiecare pagină, fiecare replică, fiecare cuvânt. Nu e doar o carte care îşi va avea locul preţios doar în bibliotecă, ci şi în inima mea, şi va rămâne acolo pentru totdeauna.
Am citit atâtea cărţi fantasy în ultima vreme, că am uitat cum e să te bucuri de un roman realist, emoţionant, cu o poveste incredibilă şi un mesaj puternic în spate. Genul de carte din care ai de învăţat o mulţime de lucruri, cu situaţii care ţi se pot întâmpla şi ţie, şi care te ajută să reflectezi la ele, să te pui în pielea personajelor şi să te întrebi cum ai reacţiona tu în locul lor. Dacă în romanul lui Jay Asher ni se arată 13 motive care să te determine să renunţi la luptă, în „Easy” avem parte de o mulţime de motive pentru care viaţa e frumoasă, şi merită trăită orice ar fi, pentru că lucruri splendite te aşteaptă mai departe.
Suntem fete, dar suntem puternice! Nu trebuie să permitem niciodată cuiva să nu ne respecte, să ne trateze ca pe un obiect, să facă ce vrea cu noi doar pentru că e un băiat şi are mai multă forţă fizică. Autoarea abordează în „Easy” o temă extrem de delicată şi despre care e greu de vorbit, pentru a ne impulsiona să nu ne fie niciodată teamă să ne înfruntăm adversarul, să cerem ajutor. Există soluţii pentru orice necaz, şi e nevoie doar să avem curaj, deoarece astfel nu doar ne salvăm pe noi, ci şi pe altele care riscă să treacă prin ceva asemănător, poate mai groaznic.
Veţi afla încă o dată că nimic nu e ceea ce pare, şi chiar un tip care pare rebel, nepreocupat de studii, misterios, poate fi el mai inteligent şi impresionant băiat pe care l-ai putea cunoaşte. Cel care să îţi arate cum e viaţa şi dragostea cu adevărat, şi de la care să ai atâtea de învăţat. Îngerul tău păzitor, care te salvează, dar care se pare că are şi el nevoie de ajutorul tău, căci nu e indestructibil.
Momentele cu Lucas mi-au tăiat mereu respiraţia şi mi-au accelerat bătăile inimii. Nu am mai întâlnit niciodată un personaj atât de complex din toate punctele de vedere, care să poată să se joace cu emoţiile şi inima mea la fel ca cu cea a eroinei. Am simţit fiecare apropiere dintre ei, pasiunea, am leşinat (la figurat) după fiecare privire arzătoare sau replică amuzantă sau specială a lui Lucas. Tachinările, intensitatea relaţiei lor, e ceva ce nu am mai întâlnit niciodată într-o carte până acum. Sunt extrem de geloasă pe Jaqueline! Îl vreau pe Lucas pentru MINE! 
Dacă am o supărare referitoare la "Easy", aceea e că nu e o serie, ci e doar o carte! Ce o să fac eu fără Lucas şi Jaqueline, fără povestea lor? Mi se pare atât de nedrept, sunt extrem de curioasă ce s-ar fi întâmplat mai departe. Îmi rămâne de făcut un singur lucru: să recitesc cartea ori de câte ori vreau să mă reîndrăgostesc de el, sau să mă regăsesc în ea, deşi ei vor fi mereu în sufletul meu.
Tammara a făcut ul lucru extraordinar în conturarea personajelor, şi dacă de obicei îmi rămân în minte doar cele principale, aici m-am ataşat şi de unele secundare. Cum ar fi Benji, colegul la economie al lui Jaqueline, atât de vesel şi comic, şi Erin, prietena cea mai bună şi colega de cameră, care e amuzantă, plină de viaţă, hotărâtă, şi atât de loială. Nu cred că există în lumea asta o prietenă mai adevărată cum e ea! Replicile ei, şi sfaturile pentru a-i atrage atenţia lui Lucas au fost unele de-a dreptul hilare şi care mi-au adus mereu zâmbetul pe buze.
Lucas pare genul de tip de care mama ta ţi-ar zice să stai departe. Toate tatuajele şi piercingul, aerul acela de indiferenţă, senzaţia care o dă că e rupt de lume şi de ce e în jur, genul care e capabil de orice fără să îi pese de consecinţe. Dar nu e aşa. Sau cel puţin nu mai e. Alura lui de bad boy super hot l-a şi ajutat să aibă atâtea admiratoare şi să facă fetele să întoarcă mereu capul după el. Oricât de înfricăşată aş fi de idee, dacă s-ar oferi Lucas să mă plimbe cu motocicleta lui nu aş spune nu aş sta în cumpănă nici măcar o secundă :)).
Dă senzaţia că e foarte greu de descifrat, acum ai senzaţia că e captivat şi interesat de tine, în clipa următoare pare pierdut în schiţele lui (da, e un artist care face nişte desene minunate). În apropierea lui Jaqueline însă, adesea pare intimidat şi emoţionat, iar uneori foarte sigur pe el. E evidentă atracţia pentru ea şi ce trezeşte ea în el. E respectuos şi atent, protectiv şi capabil mereu să o facă să se simtă specială şi unică pentru el. 
E atât de deştept şi un personaj complex, e bun la atâtea lucruri..nu doar la aspect :)) Nu am întâlnit niciodată un personaj aşa muncitor şi priceput la toate.
Trecutul lui e ..atât de trist, veţi fi curioşi şi voi să îi descoperiţi cicatricile care îi acoperă sufletul. Nu ştiu ce aş mai putea spune, în afară de faptul că îl iubesc din tot sufletul pentru ce e şi cum e (da, mă puteţi considera nebună). Mi-aş dori să îl pot scoate dintre filele cărţii şi să îl îmbrăţişez.

Jaqueline a fost o revelaţie pentru mine. E prima dată când mă regăsesc într-o măsură mai mare în felul de a fi al unui personaj, în personalitatea ei. E genul de fată cuminte, retrasă, deloc preocupată să iasă în evidenţă cu ceva sau să fie în centrul atenţiei. E loială şi iubitoare, dependentă de cei pe care îi iubeşte, de aceea şi are parte de o suferinţă mare când se simte părăsită..nu doar de iubit, ci şi de părinţi care preferă să plece în vacanţă decât să petreacă timpul cu ea de sărbători, atunci când avea cea mai mare nevoie de ei. Nu e genul care să îşi asume riscuri, e foarte cerebrală, şi poate cel mai mare risc pe care şi-l asumă e Lucas, care îi schimbă perspectiva asupra vieţii, care o învaţă să fie mai independentă şi sigură pe ea.
E uimitoare trecerea de la Jackie - iubita trofeu, fata ascultătoare şi preocupată să facă doar ce îşi doreşte iubitul ei, fără personalitate, mereu în umbra acestuia, care este devastată de pierderea acestuia, la Jaqueline - o tânără îndrăzneaţă, determinată, amuzantă, capabilă să treacă peste orice piedică, şi să vadă viaţa cu alţi ochi. E un model pentru noi toţi, o dovadă clară că nu trebuie să ne lăsăm niciodată pradă depresiei, sau obişnuinţei. Că trebuie să fim noi în orice situaţie. Că trebuie să fim deschişi şi capabili oricând să acceptăm o nouă iubire în viaţa noastră.

Pe blogul "Bibliophile Mystery" se desfăşoară o campanie de publicare a cărţii "Easy" de Tammara Webber în România. Când începuse campania eu citisem deja cartea, dar m-am bucurat mult să aflu de ea, şi doresc să ajut cum pot şi eu, pentru că visul meu e să citiţi şi voi această carte!

9 comentarii:

  1. Imi place recenzia! As citi-o si eu daca ar fi in romana

    RăspundețiȘtergere
  2. Oh,Doamne <3 ! Cata savoare au cuvintele tale pentru cartea asta :o3.Ador recenzia ! Cartea mi se pare geniala si imi doresc din tot sufletul sa o citesc si eu ! Daca reusesc sa fac rost de ea -cum stiu sigur ca imi va placea - ma voi alatura si eu campaniei cu siguranta !
    Poate mai are autoare o copie pe acolo pe undeva :o3 Fingers crossed !

    Te pup!:**

    RăspundețiȘtergere
  3. Omg I love this book! Adica din recenzia si impresiile tale reiasa ca e bestiala! Daca apare si in romana o citesc! Sigur! :x

    RăspundețiȘtergere
  4. Ok , acum sunt chiar curioasa. Desi aveam o idee despre carte nu eram foarte nerabdatoare sa o citesc. O am de ceva timp si nu am citit mai mult de 3 pagini :)) Acum insa trebuie sa o termin. Saraca fata! Trece prin atatea lucruri urate , dar iese si soarele pe strada ei :))
    Cred ca se intelege de la sine ca mi-a placut mult recenzia :d

    RăspundețiȘtergere
  5. Plus ca am uitat sa spun ce coperta superba are

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce recenzii grozave faci,acum regret ca nu am cartea,dar o voi citi candva:X

    RăspundețiȘtergere
  7. Howdy! This is kind of off topic but I need some
    guidance from an established blog. Is it very difficult to
    set up your own blog? I'm not very techincal but I can figure things out pretty quick. I'm thinking about creating
    my own but I'm not sure where to start. Do you have any tips or suggestions? Thanks
    my site: chelsea fc latest transfer news

    RăspundețiȘtergere
  8. My family always say that I am wasting my time here at web, except I
    know I am getting knowledge daily by reading such pleasant posts.
    Also visit my page pizza games games

    RăspundețiȘtergere
  9. Ai scris o recenzie "bogata" (asa cum de altfel ne-ai obisnuit), care ne prezinta cu aleasa maiestrie personajele si actiunea acestui volum tulburator scris de Tammara Webber.
    Sunt convins ca toti cei care citim randurile tale, ne dorim sa rasfoim aceasta carte !

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!