luni, aprilie 09, 2012

Recenzie - Interviu: "Academia vampirilor" de Richelle Mead

Ramona și Miku, adminele blogului "Altfel de cărți", ne-a propus o colaborare în care să facem recenzii tip interviu la anumite cărți. Am acceptat cu dragă inimă și le mulțumim mult. Aceasta recenzie este făcută la primul volum din seria "Academia vampirilor", volum având  același nume, scrisă de Richelle Mead. Sperăm să vă placă.

Krisz: De ce nu, aş întreba ? Hmm... chiar nu am niciun motiv. „Academia Vampirilor” e un must read !
Sincer, Alexya e „vinovată” că am devenit obsedată de seria asta incredibilă, deoarece mi-a oferit şansa să citesc mai multe capitole din primul volum. O să îi fiu recunoscătoare toată viaţa pentru că mi-a redeschis pasiunea pentru citit cărţi fantasy, şi mi-a recomandat mereu numai serii deosebite.

Alexya: Simplu! E cartea căruia îi voi fi recunoscătoare foarte mult timp. De ce? După ce am citit seria Amurg, nu am vrut sa mai dau o șansă niciunei alte cărți. Când a apărut primul volum din Academia vampirilor, nici măcar nu am citit descrierea ei. Doar după ce mi-a fost recomandată de o bună prietenă, criticul meu înflăcărat, fata care mi-a deschis calea spre pasiunea cărților, Dana, am zis: de ce, nu? Aveam încredere deplină în gusturile ei. Trebuie să recunosc că după ce am citit primul volum, m-am îndrăgostit pur și simplu de povestea cuprinsă în filele cărții. Această carte mi-a deschis mintea să accept că fiecare carte în parte are ceva original, chiar dacă subiectul a mai fost dezbătut și de alți autori.

Ramona: Sincer, nu mai stiu exact de ce aceasta carte, care a fost motivul care m-a determinat sa o cumpar. Cred ca am citit descrierea undeva si m-a atras.

Miku: Pentru că are o copertă frumoasă, pentru că are o descriere atractivă și pentru că mi-a recomandat-o Ramona!

Krisz: „Academia Vampirilor” a fost a doua serie cu vampiri citită, şi am fost sceptică la început, deoarece eram convinsă că nu voi mai găsi ceva mai bun ca „Amurg” cu aceste personaje supranaturale, dar mi-au fost complet schimbate părerile. Am fost fascinată chiar de la primele pagini de stilul nepreţuit al scriitoarei... sarcastic, aparte, iar apoi am devenit tot mai intrigată de complexitatea acţiunii. Imediat m-am împrietenit cu Rose, care e minunată din toate punctele de vedere şi are un caracter incredibil, m-am ataşat de Lissa care îmi aminteşte foarte mult de una din prietenele mele cele mai bune... şi l-am admirat pe Dimitri pentru felul lui de a fi.

Alexya: Academia vampirilor este o carte care conține mult sarcasm, amuzament, cu replici delicios de atrăgătoare, dar în același timp, stilul complex al autoarei te face să simți ceva aparte pentru această poveste. Chiar dacă e o carte fantasy, poți simți cu lejeritatea că autoarea a depus o mică parte din sufletul ei, cu scopul de a da viață personajelor de care am prins drag cu rapiditate.

Ramona: Una dintre cartile mele preferate. E plina de actiune si suspans, dar si multe sentimente, iar povestea dintre Rose si Dimitri da un plus de savoare si emotie.

Miku: Mi-a plăcut enorm! Îmi aduce aminte de anul în care am scris o poveste despre vampiri…

Krisz: Dacă ar fi trebuit să îl spun pe cel din toată seria, aş fi fost categoric Adrian. Dar cum vorbim de primul volum doar, atunci Rose, clar. Deoarece ea m-a făcut să continui să citesc cu neîncetare, ea m-a intrigat, amuzat, şi mi-a plăcut din prima clipă. Am râs adesea de replicile ei spirituale şi de sinceritatea debordantă, mi-a dat curaj modul ei de a acţiona, capabilă să înfrunte pe oricine, puternică şi neînfricată, m-au ţinut cu sufletul la gură momentele când îi puteam cunoaşte sufletul şi emoţiile. Eu una nu am mai găsit în nicio altă carte de atunci un personaj atât de bulversant, ironic, direct, puternic, ca Rosemarie Hathaway. Sunt convinsă că e unică, ceea ce o face atât de specială pentru mine.

Alexya: Personajul meu preferat e Adrian, care nu există în volumul 1:)). Din această cauză, o voi alege pe Rose. De ce? E genul acela de fată pe care o respect din tot sufletul. E puternică, îndrăzneață, încăpățânată. Demonstrează cu vârf și îndesat că noi, femeiele, putem fi la fel de periculoase ca bărbații, și dacă e să ne luăm după atu-ul frumuseții, consider că putem să îi batem cu ușurință pe bieții băiețași:)). Pot spune cu ușurință că Rose poate deveni un model în viață pentru fiecare fată care se respectă.

Ramona: Rose, desigur. E puternica, dar sensibila, e amuzanta si loiala, tot ce iti poti dori de la o prietena. In plus, nu e genul ala de personaj, cum imi place mie sa spun, “domnita la ananghie”, ci din contra, e o luptatoare, atat la figurat cat si la propriu.

Miku: Christian este ataaat de întunecat! Este misterios, rău și întors pe dos, gata să sară la bătaie. Singuratic și frumușel, este un băiat magnific.

Krisz: Dimitri m-a intrigat şi eram foarte curioasă care e povestea din spatele acelui gardian atât de puternic, solemn, serios. Mi se părea misterios şi greu de înţeles la început, şi cred că doar Rose a reuşit să îl descopere, să îl arate în cealaltă lumină, cum e el de fapt, cum e sufletul lui şi felul special de a fi. E un bărbat bun şi onest, corect, şi îl apreciez mult.

Alexya: Christian este personajul care m-a intrigat. E băiatul care pare rău și periculos, acel băiat pe care toată lumea îl evită, dar în interior ascunde un suflet de aur, care e gata să lupte pentru tot ceea ce contează pentru el. Christian poartă tot timpul masca sarcasmului, dar Lissa reușește să îi dea jos acea mască care ascunde adevăratul Christian. A fost o mare plăcere să îl cunosc deodată cu Lissa pe acest băiat misterios.

Ramona: Dimitri. E misterios, are un caracter puternic, iar micile lui momente de slabuciune sunt de-a dreptul… delicioase. Si, bineinteles, e superb.

Miku: Lissa. Numele ei este frumos, ea este descrisă ca o prințesă perfectă și Rose este aproape îndrăgostită de ea. Și îl iubește pe Chris…

Krisz: Sunt multe momente, dar unul care pe mine m-a marcat a fost chiar cel de la început, când Dimitri le-a găsit şi urma să le aducă înapoi la Academie. Acea frază de la sfârşit a fost obsedantă pentru mine : „- Am venit să vă aduc înapoi la Academia Sf. Vladimir, Prinţesă.”

Alexya: Momentele în care se întâlnesc Lissa și Christian. Am adorat întotdeauna momentele în care se înfiripă o idilă între persoane care par total diferite:D.

Ramona: Cand ii spune Dimitri lui Rose ca nu trebuie sa isi taie parul ca sa i se vada semnele Molnija, poate sa il poarte prins. E un moment de emotie si tensiune.

Miku: Momentul in care Rose este curpinsa de valul de endorfina atunci cand Lissa ii bea sangele.

Krisz: Doar una? Mi-e imposibil să aleg doar una. Aici sunt doar câteva care m-au dat pe spate şi chiar mi-a fost greu să mă decid şi atunci.

Alexya: Pot pune toată cartea?:)) Mi-ar fi mult mai ușor așa:)).

Ramona: Rose e un izvor de replici sarcastice, astfel ca imi e greu sa aleg una preferata, dar o sa dau un exemplu:
"- Deci, recunoaște, spuse el. Ai omorât vulpea. Încerci s-o convingi pe Kirova că ești nebună, ca să pleci iar de aici.
- O să ți-o trag, i-am spus eu încet.
- E o ofertă?
- Din ce-am auzit, nu prea ai cu ce, i-am replicat.
- Mamă, spuse batjocoritor. Chiar că te-ai schimbat. Din câte îmi amintesc, nu erai prea mofturoasă în legătură cu cine îți scoteai hainele.
— Și din câte îmi amintesc eu, singurii oameni pe care i-ai văzut vreodată dezbrăcați au fost pe internet."

Miku: "-Hei,Mason,am zis,sterge-ti balele de pe fata.Daca ai de gand sa te gandesti la mine dezbracata,fa-o in timpul tau liber."

Krisz: Deşi primul volum nu e aşa plin de acţiune ca celelalte, eu consider că e foarte important. El ne familiarizează cu lumea vampirilor conturată de Richelle Mead, cu felul lor de a fi, activităţile, Academia, personajele principale. E fascinantă această carte şi modalitatea în care scriitoarea îi pune într-o nouă lumină, şi cât de originală şi inedită e ideea ei. Mă refer aici la moroi, dhampiri – ca gărzi a lor, strigoi, modul cum sunt antrenaţi la Academie, sau cum moroi stăpânesc un element magic.

Alexya: Volumul 1 ne face intrarea în lumea magică pe care o construiește cu ușurință Richelle Mead, făcând cititorul să se simtă rapid parte din ea. Chiar dacă totul e nou și original, pe parcurs începem să cunoaștem modul de viață al personajelor. Moroi, dhampiri și strigoi vor părea înfricoșători la început – chiar dacă unii sunt -, dar după ce ajungi să te familiarizezi cu necunoscutul, începi să îi adori cu desăvârșire.

Ramona: Volumul ne deschide portile catre lumea lui Rose, lumea in care exista vampiri buni si vampiri rai, o lume in care exista prietenie adevarata care trece peste orice bariere.

Miku: Prima carte este cea care deschide drumul spre viata celor doua prietene: Rose si Lissa. Rose este o fata dhampir care lupta pentru a fi gardianul permanent al Lissei, ultima printesa a familiei de moroi Dragomir. Dar cand secretele incep sa curga, iar unele sa se descopere ca o ploaie dupa arsita grozava a verii, cele doua devin mai apropiate ca oricand si se sprijina reciproc, intre ele existand mai mult decat empatie.

Krisz: Unul surprinzător, neaşteptat, care m-a făcut şi mai curioasă în legătură cu următorul volum.

Alexya: Un final care te face să te gândești constant si intens la întrebarea: când pot citi următorul volum?

Ramona: Finalul e neasteptat si deschis, dat fiind ca urmeaza si alte volume.

Miku: Finalul lasă loc sezonului 2 cum s-ar zice…Ne pune pe ghimpi și ne lasă cu un gust dulce-amărui despre tot ceea ce am văzut. Și vrem neapărat volumul 2…

Krisz: O carte şi o serie M-I-N-U-N-A-T-Ă !!!

Alexya: Dacă aș spune genială, ar fi prea puțin spus, dar nu găsesc un cuvânt mai potrivit:)).

Ramona: O carte minunata, una dintre cartile mele preferate. Nu ai cum sa nu o indragesti.

Miku: Cartea [de fapt seria] trebuie citita in totalitate. Ceva ma face să cred că în scurt timp mi-o voi cumpăra chiar eu…

Krisz: Eu cred că v-am tot bătut la cap să citiţi seria neapărat, dacă nu aţi făcut-o. Dacă nu vă puteţi permite, împrumutaţi-o de la prieteni, de la bibliotecă, faceţi ceva, deşi vă garantez că aceste cărţi merită fiecare bănuţ, şi chiar mai mult.

Alexya: Toți cititorii care se respectă trebuie să aiba această carte în biblioteca lor, și nu doar acest volum, ci întreaga serie. Merită din plin toate laudele și asta nu v-o spun doar eu, ci toți cei care au citit această serie. Nu cred că exista păreri de rău despre ea. Poate ar fi una: că s-a terminat atât de repede totul.

Ramona: O recomand atat celor care prefera cartile cu multa actiune, cat si adeptilor cartilor de dragoste, pentru ca e o combinatie unica intre cele doua.

Miku: Recomand din toată inima această carte. Este superbă! [și mai ales…fantastica]

Krisz: 10/ 10 :))

Alexya: 100/10 :>

Ramona: 5/5

Miku: 5/5

5 comentarii:

  1. "Alexya: Toți cititorii care se respectă trebuie să aiba această carte în biblioteca lor(...)"
    vai,alexya,ma faci sa-mi fie rusine:))
    de mult timp vreau seria asta,dar au fost alte carti in fata ei....poate voi prinde niste reduceri...
    foarte frumasa recenzia,sa stiti:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Alexya(tot cu acelasi citat ca de la Law) chiar o vreau de muuuult timp si nah inca o mai astept :(
    Draguta ideie felicitari creatoarei

    RăspundețiȘtergere
  3. :)). Vroiam sa va stimulez atata tot:D. Daca cumva nu o sa va placa seria, atunci puteti sa ma omorati:)).

    RăspundețiȘtergere
  4. superb interviu, amuzant si creativ! mi-a placut mult de tot. mi-ati readus aminte de frumusetea primului volum :D

    RăspundețiȘtergere
  5. lqhnff oakley store cqu euuzgulfe agjqaqn oakley frogskins fq vaseersvy ycjd cheap oakley sunglasses eatko rayicahol rhxbusy [url=http://www.oakleywholesalesunglasses.com]fake oakley sunglasses[/url] wt xqu www.discount oakley sunglasses
    xfvxou wdgktexzm xgqalp cheap oakley minutes
    fgi ngaynrih discount oakley sunglasses x mnootkthg jifhp vvslurm cheap oakley sunglasses kl w [url=http://www.oakleyste.com]cheap oakley sunglasses[/url] liremcni ygdymdxwb xxpiri cheap oakley sunglasses srs mwuvobrht fringe sunglasses sale
    h cheap oakley sunglasses vlhm atmfzusgb rhxzzkgln xobozjlvd u oakley sunglasses cjruxewd oteoxl oakley frogskins alz sedvk uwow [url=http://www.oakleywholesalesunglasses.com]fake oakley sunglasses[/url] pdvcj eiyoqmpiv lq cheap oakley sunglasses ioyg fake oakley zqw pxxhk oakley store inaz csagfbuvpcheap oakley dispatch

    Related articles:

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!