joi, septembrie 22, 2011

Erzsébet Báthory, varianta feminină a Contelui Dracula.

Săptămâna aceasta Editura ALL are 30% reducere la o carte pe care eu o consider extrem de interesantă şi pe care doresc să o citesc, "Erzsébet Báthory. Contesa sângeroasă" de Rebecca Johns, despre care se spune că ar fi varianta feminină a contelui Dracula.
Această personalitate istorică, care a fost o contesă maghiară din neamul Báthory este foarte intrigantă şi a creat controverse datorită legendelor, speculaţiilor şi miturilor populare înfiorătoare care s-au născut în jurul ei şi care îi zugrăvesc personalitatea.  Contesa a fost una dintre cele mai crude, de temut şi sângeroase personalităţi ale tuturor timpurilor şi un criminal în serie atat de feroce cum rar se consemnează în istorie.
 "Erzsébet Báthory. Contesa sângeroasă" de Rebecca Johns
Ungaria, 1611. Contesa Erzsébet Báthory îşi aşteaptă răbdătoare sentinţa. Din ordinul palatinului Ungariei urmează ca ea să fie întemniţată pe viaţă în turnul propriului castel, acuzată de uciderea a cel puţin 650 de femei, servitoare pe domeniile sale. În timp ce urmăreşte cum îi este zidită uşa camerei, Erzsébet îi scrie unicului său fiu povestea vieţii sale, oferind o justificare pentru fiecare act de cruzime imputat. Întemniţată timp de trei ani, sperând mereu că va fi salvată, Erzsébet Báthory moare în anul 1614, lăsând în urma sa o poveste încărcată de enigme, vampiri şi vrăjitoare. Şi-a câştigat ea renumele de contesă sângeroasă prin actele de cruzime săvârşite sau totul a fost o înscenare, în scopul înlăturării dintr-o lume dominată de bărbaţi a acestei femei de o inteligenţă extraordinară, cultă, frumoasă şi, nu în ultimul rând, cu un rol politic marcant în istoria Ungariei?
La patru sute de ani de la moartea celei cunoscute drept Contesa Sângeroasă, basmele şi miturile legate de aceasta încă se ţes şi continuă să se răspândească peste tot în lume. Această nouă poveste a contesei Erzsébet Báthory este tratată cu mult mai mult realism şi se bucură de o mai mare acurateţe istorică faţă de romanele anterioare.
Library Journal
Cumpără de AICI cu 30% reducere!

O femeie cu chip de înger devine un monstru.
Documentele istorice atestă că a ucis peste 600 de fecioare ca să se îmbăieze în sîngele lor şi astfel să-şi păstreze tinereţea. Contesa Erszebet Bathory şi atrocităţile ei au fost cît se poate de reale. Mărturie stă sentinţa procesului din 1611 şi paginile jurnalui ei în care povestea cu lux de amănunte cum se îmbăia în sîngele fecioarelor proaspăt ucise.
Legenda spune că setea ei pentru sînge se trage dintr-o întîmplare. Contesa, aruncînd o foarfecă spre faţa unei servitoare, şi-a descoperit atracţia pentru sînge. A ajuns să creadă că sîngele acţionează asupra pielii ca un elixir al frumuseţii şi tinereţii. Oricum, contesa era considerată o femeie foarte frumoasă. Dar, speriată că-şi va pierde calităţile, a recurs la crimă pentru a face rost de cît mai mult sînge, despre care credea că-i va asigura tinereţea veşnice. Victimele, fete simple sau nobile, din apropiere sau chiar de la mare depărtare, erau ademenite la castel de servitorii ei. Apoi, într-o cameră de la subsol, erau supuse la ritualuri magice şi torturi sinistre. Detaliile supliciilor le nota conştiincioasă în jurnal, apoi expedia filele soţului său, să se delecteze şi el. 
Mai multe detalii şi informaţii găsiţi la: SURSĂ, SURSĂ.

Multe filme au fost realizate bazate pe viaţa Contesei Bathory, iar două din cele mai recente apărute sunt: "Bathory" ("Elizabeth de Bathory, contesa însângerată", anul 2008) şi "The Countess" ("Contesa Însângerată", 2009) . Veţi găsi mai jos şi trailerele filmelor.
"Bathory"
"The Countess"





Filmul "The Countess" a fost filmat în mare parte la noi în România, în Castelul Huniazilor (sau Corvinilor) din Hunedoara. Detalii AICI.


Eu vă recomand atât cartea, cât şi filmele.
Cum vi se par aceste informaţii? Cunoşteaţi deja detalii despre această contesă?

Un comentariu:

  1. Am vazut si eu un documentar pe discovery despre ea , si pur si simplu nu am putut crede ca au existat astfel de persoane !

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!