sâmbătă, noiembrie 29, 2014

Pentru a scăpa de moarte, a devenit Moartea. ”Diamantul de la miezul nopții” (Tronul de cleștar #2) de Sarah J. Maas - Recenzie

Cartea poate fi comandată de AICI, de pe Libris.ro

Multă vreme am crezut că în sufletul meu iubirea și predilecția pentru genul fantasy a apus, dar e de ajuns să dau peste o poveste fascinantă, care cu o scânteie să aprindă văpaia mocnită din mine. Acum, toți laurii îi adresez către Sarah J. Maas care m-a cucerit și m-a corupt complet în lumea ei plină de tăișuri, unde binele și răul sunt termeni relativi, unde nimic nu e ceea ce pare, moartea și iubirea se împletesc într-un duet otrăvitor și totodată tentant, și secretele te pândesc flămânde de după colțuri, gata să te înșface și să te devoreze cu adevărul lor șocant.
”Diamantul de la miezul nopții” nu doar mi-a reamintit de ce am fost pasionată de acest gen, ci mi-a mistuit sufletul de-a dreptul, a luat cu asalt fiecare părticică din mine, m-a tocat mărunt mărunt fără milă datorită misterelor și suspansului, a acțiunii surprinzătoare, a momentelor pline de adrenalină și a clipelor încărcate de sentimente adânci.
După competiția în care s-a duelat cu cei mai importanți răufăcători din Ardlan și i-a învins, Celaena a ajuns în serviciul regelui. Ea e o unealtă esențială, asul din mânecă, care îl ajută să păstreze echilibrul într-un regat care stă să se clatine, zdruncinat de revolte. Prin intermediul Asasinei, el îi elimină fără să clipească pe cei care par să comploteze impotriva lui, care sunt o amenințare.
Însă într-un loc ce pare părăsit pentru totdeauna de aceasta, magia încă își face loc, temătoare, dar totodată puternică, deși aceasta a fost suprimată de foarte mult timp. Ea pare să se intersecteze adesea cu Celaena și să o îndrume, să o ghideze în a descoperi adevărata sursă de putere a regelui, una extrem de mare, și să îi afle planurile malefice înainte de a le pune în aplicare.
Dacă în primul volum am simțit că autoarea a îmblânzit mai mult decât era cazul temperamentul exploziv al eroinei, insistând prea mult asupra umanității, fragilității ei interioare, și mai puțin asupra calităților ei ieșite din comun, aproape supranaturale, în ”Diamantul de la miezul nopții” ne izbim din plin de ferocitatea și furtuna zdrobitoare care zace în Celaena. Am avut senzația că nu am cunoscut decât un mic fragment din ea până acum, am realizat că e cameleonică, multifațetată, are o latură întunecată care a fost ascunsă de ochii celorlalți, dar și un trecut cu adevărat îngrozitor.
Am înțeles, în sfârșit, și pe deplin, motivele care au propulsat-o până în acest punct de a fi Asasina Ardlanului și cea mai de temut persoană din regat, care îndeplinește fără dificultăți treburile murdare ale Regelui și face curat în lista dușmanilor acestuia. Am văzut-o desfășurându-se cu o putere, viteză, ferocitate și tenacitate care m-au lăsat fără grai; imaginea cu o tânără care spintecă oamenii fără să clipească, într-o fracțiune de secundă, care îi seceră fără nicio dificultate ca pe niște spice firave de grâu, e una cutremurătoare, care ar cauza coșmaruri oricui. Sunt scene care m-au bântuit de-a lungul lecturii romanului și care mi-au rămas în minte, vii și pătrunzătoare, și care îmi dau chiar și acum fiori reci pe șira spinării. 
Da, Celaena Sardothien e letală, e o forță de nestăvilit, e un uragan de emoții și trăiri contradictorii, însă ce e cu adevărat frapant, e că, la urma urmelor, e doar o fată care poate fi rănită la fel de simplu cum îi ucide ea pe alții. Una care suferă și are are nevoie disperată de un prieteni, de protecție, de cineva care să îi panseze găurile din suflet și care să aibă grijă de inima ei chinuită.
Tot ce ține de partea romantică e finuț, atent, plăcut tratat. Nu e nimic pripit, brusc. Mă bucur că scriitoarea a ales să se îndepărteze de șablonul tipic al triunghiurilor amoroase, să nu o continue pe acest drum, deoarece în acest volum este mai mult decât evident că doar unul dintre cei doi, Chaol sau Dorian, are loc în inima asasinei, iar legătura cu celălalt s-a diluat considerabil. Am aflat definitv care e cel mai bun pentru ea, cine îi face inima să vibreze, să simtă că trăiește. Cine o acceptă și o iubește în ciuda naturii ei, în ciuda firii crude, chiar și după clipa când o vede cu ochiii lui cum aceasta împrăștie moarte în jur fără să clipească. Cu toate acestea, s-a acordat atenție ambilor și descoperim noi calități sau defecte ale lor. Dorian începe să crească, ca și personaj, rolul lui să devină considerabil mai important, să înceapă să facă ceva pentru regat și să își asume consecințe. Chaol e mai mult decât fermecător datorită seriozității, spiritului de onoare și responsabilitate, a sufletului frumos și capabil să ofere totul, necondiționat.
Stilul autoarei este mai mult decât captivant, reușește să exprime atât de multe, și să te țină lipit de paginile cărții. Nu am simțit cum se scurge timpul, cum îmi fuge printre degete, citind cele peste 570 de pagini, nu mi s-a părut nimic plictisitor, fără rost, sau prea mult, din contră. Aș fi vrut tot mai mult să rămân în lumea personajelor. Cuvintele și scenele zugrăvite aici sunt tăioase și mortale ca și eroina, alimentează teama din interiorul cititorului, și toate emoțiile din roman ți se încrestează pe suflet, receptezi sentimente, durere, furie, revoltă, șoc.
Recomand oricui și cu toată inima seria ”Tronul de cleștar”, cuvintele sunt prea puține atunci când vine vorba să o elogiezi. Îmi este cea mai dragă momentan, din genul fantasy, apreciez și mă înclin în fața lui Sarah J. Maas care a reușit să creeze o continuare extraordinară, extrem de versatilă, de bună, care reușește să depășească primul volum și să ridice tot mai mult ștafeta. După ce citisem ”Tronul de cleștar”, tot auzeam că ar fi mult mai bună continuarea, și multă vreme nu am crezut asta. Dar așa a fost. Finalul este de-a dreptul uimitor, te lasă fără replică, fără grai, descoperirile pe care le veți face sunt de neimaginat, dar totodată ne asigură că încă nu am descoperit nici un sfert din toată povestea, că ce urmează ne va spulbera complet toate concepțiile și așteptările.

Carte primită pentru recenzie de la Libris.ro, cea mai mare librărie online

Recenzia primului volum al seriei:
Image and video hosting by TinyPic

9 comentarii:

  1. Sunt de accord cu tine : cand credeam ca toate cartile fantasy sunt pline de clisee , apare Sarah J. Maas cu trilogia ei care imi aminteste de ce imi place acest gen.Daca mai aveam vre-un dubiu sa citesc volumul al II lea , recenzia ta l-a indepartat.Foarte frumoasa recenzia . Felicitari!
    PS sper ca in volumul acesta sa fie mai multe informatii despre familia Celaenei.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, vor fi informatii despre familia ei, si multe alte lucruri absolut fascinante. Cu siguranta te va cuceri volumul 2 si iti va depasi asteptarile!

    RăspundețiȘtergere
  3. Actiunea romanului este intensa si macina sufletul cititorului plin de suspans,intrigi bine conturate si sentimente cotradictorii puternice, in care eroina exceleaza si capteaza centru de interes , iar recenzia excelenta.Mie una imi place genul fantasy datorita magie, farmecului, actiunii si a ideilor mereu intense care sunt abordate si, de aceea abia astept al doilea volum al seriei care m-a cucerit.

    RăspundețiȘtergere
  4. Suna asa, asa de bine... Titlul ala! Must... have... must... read... need. it. NOW

    RăspundețiȘtergere
  5. Încă nu am avut ocazia să citesc nici primul volum, însă îmi doresc foarte mult să fac acest lucru. Am auzit multe vorbe bune despre această serie şi
    ţi-am citit recenzia de la primul volum, în urma căreia am rămas cu o părere foarte bună despre carte. Plus că primul lucru care mă atrage la o carte e coperta, iar primele două volume au nişte coperţi de-a dreptul superbe!

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu stiu de ce dar mie nu-mi place cum arata seria asta , sper sa ma insel . Nu stiu daca o s-o citesc vreodata

    RăspundețiȘtergere
  7. Din pacate, n-am citit nici macar primul volum al seriei, dar se afla deja pe lista mea. :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Suna bine si am dispozitia necesara pentru acest gen.

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!