sâmbătă, august 09, 2014

Fluturi şi dorinţe. ”Încă o dorință” de Andres - Recenzie

Cartea poate fi cumpărată de AICI

Atunci când de ziua noastră suflăm entuziasmați în lumânările de pe tort, cu cei dragi alături, cântându-ne în fundal ”La mulți ani”, ne punem o dorință. Când privim melancolici cerul, noaptea, ne strângem puternic de mână pe cel iubit când vedem o stea căzătoare, și ne punem o dorință. Iar exemplele ar tot putea continua, deoarece speranța e ca un bec care arde neîncetat în interiorul nostru, la fel ca visele care ne făuresc prezentul și ne fac să ne gândim la un viitor mai bun și frumos.
Sătulă peste cap de ritmul infernal în care și-a petrecut viața în ultimii ani, dedicată doar muncii și uitând complet de ea, de micile bucurii, Ana ia o decizie importantă care o va duce pe căi nebănuite: alege să demisioneze de la firma de PR unde lucrează și să plece singură într-o binemeritată vacanță, cea după care tânjea de atât timp. Tânăra va petrece momente de vis într-o locație paradisiacă, Bora Bora, unde va uita de toată tensiunea acumulată în ultimul timp, va râde din toată inima și își va umple sufletul de liniște. Tot aici îl va cunoaște și pe chipeșul Brian, un bărbat extrem de inteligent și carismatic, cu care va avea o aventură de scurtă durată, dar extrem de intensă și pasională.
La întoarcerea acasă, Ana va ieși din basmul frumos în care abia pășise și va fi nevoită să dea în piept cu realitatea. Ea va trebui să își organizeze viața, să o ia de la zero, însă mereu va fi cu gândul la povestea neîncheiată cu străinul superb de pe insulă, cel care a făcut-o să trăiască cu adevărat. Inevitabil, gândul îi zboară mereu la acesta, iar întrebările care încep ”Cum ar fi fost dacă..?” o chinuie, tristă fiind că drumurile lor au luat-o în direcții diferite..al lui, în America, al ei, în România. Noroc cu cele patru prietene minunate ale ei, Daria, Lisa, Giulia și Simy, care îi sunt mereu alături, și se sprijină una pe cealaltă ca niște surori.
Această carte are o poveste foarte frumoasă în spate, pe care vreau să o împărtășesc pe scurt cu voi. Ea a fost un proiect, un capitol neterminat din viața autoarei, până recent, când aceasta a decis să publice în format electronic acest roman chick lit, care a fost scris cu mulți ani în urmă (mai multe detalii despre povestea aceasta AICI). Ce e cu adevărat suprinzător și emoționant, o alegere originală și demnă de aprecierea tuturor, este că cititorul are șansa de a alege cât să plătească pentru a descărca ebook-ul, și cât din suma respectivă va fi donată automat  fundației ”Salvați copiii”. Cred că asta spune atât de multe despre sufletul frumos al scriitoarei Andres, care ne oferă tuturor nu doar șansa de a citi cartea ei, dar și de a îndeplini dorințele unor copiii care au nevoie de speranță, de ajutor.
Deși Ana este personajul principal, acțiunea nu se învârte doar în jurul ei, nu e centrată într-o singură direcție, ci urmărește și firul întâmplărilor prin care trec prietenele ei, toate atât de diferite și conturate cu grijă. Le-am diferențiat cu ușurință poveștile, personalitatea fiecăreia, și mi-am însușit de la fiecare câte o lecție. Fiecare are anumite principii, iubește cu patos, simte cu intensitate maximă totul. Legătura lor este impresionantă, ajutorul acordat în orice moment, sfaturile bune, voioșia, completată de seriozitate, toate acestea nu au cum să nu te facă gelos pe așa o prietenie. Inevitabil, oricine și-ar dori să aibă parte de asta, Ana este foarte norocoasă că le are aproape. Am apreciat felul tinerei de a fi, capacitatea de a se hrăni cu bucuria celor din jur, altruismul ei, sufletul curat. Ambiția de a merge înainte, de a se ridica atunci când lumea i se prăbușește. Parcă mi-a oferit și mie putere. Totuși, deși este matură și echilibrată în mare parte a timpului, uneori mi s-a părut copilăroasă, a ajuns la concluzia că iubește mult prea devreme și brusc. 
În ceea ce privește toate problemele și provocările pe care trebuie să le depășească personajul principal, multe dintre ele mi-au dat de gândit. Cu toate acestea, mă aşteptam să mă sensibilizeze mai mult anumite momente, să se insiste mai mult pe frământările şi trăirile interioare ale ei. Parcă durerea acesteia nu reuşeşte să treacă dincolo de cuvinte, să pătrundă şi în sufletul cititorului. În plus, mi s-a părut că la un moment dat s-a exagerat cu drama, oricât de realistă aș fi, încă tind să cred că viața nu este doar o sumă de tragedii înlănțuite, de durere peste durere, care să îți cimenteze inima.
Deși per total cartea are un ton mai simplu, nu așa complex, am fost cucerită de anumite pasaje profunde, scurte meditații pe diverse subiecte, care se potriveau ca o piesă cheie în context și ne relatau starea interioară a personajului. ”Încă o dorință” nu este un roman perfect, extraordinar, mai scârțâie pe alocuri și se poate observa că este romanul de debut al autoarei datorită stangăciei cu care abordează unele situații.  Cu toate acestea, are ceva al lui, special, care te ține lipit de el, un sentiment de familiaritate, e o carte care se citește repede și care te relaxează, lectura perfectă de vară.
Am alunecat printre paginile acestei cărți cu ușurința cu care fluturii plutesc în zbor. ”Încă o dorință” nu este doar o carte, este un proiect de suflet, unul ambițios și lăudabil. Nu reprezintă doar dorința împlinită a scriitoarei de a-și vedea cuvintele cunoscute de cât mai multă lume, ci ocazia inedită pe care ne-o oferă de a deveni mai buni și sensibili, de a ajuta la îndeplinirea dorințelor și viselor celor care au nevoie de noi.

„A te plimba singură prin viaţă e o provocare, înseamnă uneori adrenalină şi surprize la tot pasul, dar a fi cu cineva înseamnă mai mult. Şi a fi cu omul potrivit înseamnă totul.”

”Dincolo de dragoste suntem noi, femeile şi bărbaţii. O alăturare de simplu şi complicat. Dac-am fi toţi simpli, poate că s-ar pierde farmecul. Cândva, în trecut, totul era simplu şi totuşi complicat. Însă, oricum ar fi, dragostea e frumoasă. Noi o facem să fie frumoasă. Uneori, ne lipseşte şi plângem, ne întristăm, suntem ca nişte frunze moarte ce cad şi acoperă pământul. Apoi, dragostea se întoarce şi ne înseninăm odată cu ea. Primăvara iubirii ne înfloreşte în suflet. Poate că acesta este echilibrul. Simplu şi complicat. Dragoste şi suferinţă. Noi şi ei. Femeile şi bărbaţii. Femeile şi dragostea.”

Întotdeauna va exista un el căruia să vrem a-i oferi lumea, un el al cărui zâmbet va fi antidotul pentru toate depresiile noastre. Un el care nu ne va înţelege isteriile, dar ne va îmbrăţişa cu multă iubire. Un el care ne va privi dimineaţa când dormim şi ne va săruta pleoapele fără să ştim. Un el care va şti să ne arate cât de simplă e iubirea, un el căruia îi vom da dreptate, în final. Femeile şi dragostea: o poveste fără sfârşit, o poveste în care noi suntem eroinele, iar ei sunt cei care ne salvează, la nesfârşit.”
Ebook primit de la autoare pentru recenzie.

5 comentarii:

  1. Parca am mai auzit de aceasta carte, dar nu i-am dat atentie pana acum. Recenzia ta m-a convins sa-i dau o sansa! Foarte frumos din partea autoarei sa ajute copii prin intermediul carii ei. :)
    Imi plac foarte mult si citatele! Sunt superbe!! :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte frumoasa recenzia! Si eu trebuie sa-i fac o recenzie si de asemeni si mie mi-a placut foarte mult. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Andreea, daca faci parte din grupul de pe facebook Printre carti, cu siguranta ai mai auzit de ea :)

    Diana, ma bucur sa aud asta. Cred ca e genul de carte care nu are cum sa nu placa, e simpla, relaxanta.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mi-a plăcut mult recenzia ta, așa ca am distribuit-o pe pagina Blogul meu de cuvinte fluturi cu mare plăcere.

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!