duminică, iulie 27, 2014

Summer read-a-thon (maraton de lectură) + Ediţia a II-a "Citeşte româneşte"!

Am ales să scriu despre aceste două proiecte într-un singur articol, pentru că ambele sunt legate de cărţi, şi reprezintă o provocare pentru cei care se înscriu la ele.


I. Summer read-a-thon

Ştiu  că a fost şi vara trecută ceva de genul, un reading challenge, si nu m-am înscris, iar apoi mi-a părut rău. Aşa că de când am auzit de Summer Read-a-thon-ul propus de blogul Anddeea mi-am dorit să particip şi eu. Pentru cei ce nu ştiu, este vorba de un fel de provocare, de a citi cât mai multe cărţi într-un interval de timp dat (de data aceasta este vorba de 28 iulie – 2 august 2014).
Pentru a îngreuna puţin misiunea noastră şi a o face totodată mai interesantă, creatoarea a decis să facă şi nişte obiective pe care participanţii să le atingă. Acestea sunt:
   - să citeşti o carte scurtă (sub 200 de pagini)
   - să citeşti o carte lungă (peste 400 de pagini)
   - să citeşti o carte scrisă de un autor român/să citeşti un clasic român
   - să citeşti o carte pe care ai vrut să o citesţi de mult, dar de care nu te-ai apucat niciodată
Se pot combina obiectivele. Spre exemplu puteţi citi o carte românească care are peste 400 de pagini, sau o carte pe care ai vrut să o citeşti de mult, sub 200 de pagini.

Acestea fiind stabilite, o să vă prezint în câteva cuvinte cărţile alese de mine, conforme cu obiectivele:
1. o carte scurtă (sub 200 de pagini)
Am ales “Şapte poveşti de dragoste” apărută la Nemira în colecţia Damen Tango. Aşa cum titlul spune, sunt mici nuvele scrise de autori cunoscuţi ca F.M. Dostoievski, Edgar Allan Poe, Oscar Wilde, Guy de Maupassant, Stefan Zweig și alții, având ca temă central iubirea.
2. o carte lungă (peste 400 de pagini)
Primită recent de la editura Univers pentru recenzie, “Galben ca şofranul” mi s-a părut că se încadrează perfect în al doilea obiectiv. E o noutate editorială cu o descriere captivantă, are o copertă superbă (păcat că nu o puteţi vedea în poză) iar autorul e de origine turcă! Cât de tare poate fi asta?
3. o carte scrisă de un autor român/să citeşti un clasic român
Nu aveam cum să aleg alt titlu, având în vedere că mama mi-a spus de ani buni că “Arta conversaţiei” de Ileana Vulpescu este una dintre cărţile ei româneşti preferate. Bineînţeles că m-a făcut curioasă şi cu prima ocazia când a apărut cu Jurnalul Naţional, mi-am şi luat-o.
4. să citeşti o carte pe care ai vrut să o citesti de mult, dar de care nu te-ai apucat niciodată
Ştiu, e ciudat să citesc abia acum al treilea volum al seriei “Jocurile Foamei”, anume “Revolta”, având în vedere că e apărută de atât timp, deja au fost scoase vreo 3 ediţii după ea, dar motivul e simplu. Am evitat să o citesc, am tras de timp cât am putut, pentru că am auzit că în final o să moară anumite personaje şi nu eram pregătită să mă despart de nimeni. Dar se apropie şi filmul, deja nu mai am de ales, trebuie să o citesc.
În cazul în care termin aceste cărţi mai repede de 2 august, mi-am ales şi două rezerve: “Sunt aiurită şi se ia” pentru că pare să mă descrie perfect şi “Fata cu cercel de perlă”, am auzit că este minunată!
Cam atât, dacă doriţi să vă înscrieţi şi voi grăbiţi-vă pentru că astăzi este ultima zi! Trebuie să faceţi o postare de genul pe blogul vostru.

Pentru mai multe informaţii despre înscriere şi nu numai, click AICI. Iar pentru a intra în grupul de facebook al Read-a-thon-ului, click AICI. Succes!!


II. Clubul de lectură “Citeşte româneşte!”

Iniţiat de Sayuri, scopul lui este de a promova literature autohtonă, literatura românească. Pe scurt, se fac anumite poll-uri, iar cartea cea mai votată va urma să fie citită de participant într-o lună, o lună şi jumătate, iar apoi aceştia o vor promova pe blog-urile lor prin recenzii, citate etc.
Deja a ajuns la a doua ediţie, la prima eram ocupată cu sesiunea şi nu am putut participa. Iar în aceasta cea mai votată carte a ieşit:
“Scrisoare de dragoste” de Mihail Drumeş, care trebuie citită până pe 31 august
Mi-am propus ca până atunci să fi postat deja şi recenzia ei. Fiindcă nu deţin volumul, o să îl citesc în format electronic. 
Mă bucur mult că e o carte a lui Drumeş, am mai citit “Invitaţie la vals” care mi-a plăcut extraordinar de mult. 

Informaţii mai multe despre a doua ediţie găsiţi AICI. Detalii despre tot proiectul "Citeşte româneşte!" puteţi afla din postările de AICI

După cum puteţi vedea, perioada următoare va fi pentru mine una înfloritoare din punct de vedere al lecturilor. Îmi doresc să fie aşa şi să nu intervină alte lucruri care să îmi pună beţe în roate. Sper să vă înscrieţi cât mai mulţi la ele pentru că e vară, sunt interesante, şi mai ales sunt legate de cărţi. Ah, Alexya, provocarea e şi pentru tine! Sper să te bagi :D.
Ce părere aveţi de cele două proiecte? Dar de lista mea de cărţi? O să vă înscrieţi la vreunul dintre ele, şi dacă da, la care?
 Happy reading!

6 comentarii:

  1. Mi se pare un TBR ambitios. La primul proiect particip si eu, iar de al doilea abia acum am auzit si mi se pare destul de interesant.

    RăspundețiȘtergere
  2. Scrisoare de dragoste este o carte foarte frumoasa. Am citit-o acum doi ani cred si mi-a placut foarte mult, dar nu mai mult decat Invitatie la vals :) Drumes cred ca este singurul autor roman (pana acum) care mi-a ajuns la inima :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  4. N-am citit nca "Scrisoare de dragoste", dar vreau si eu sa pun mana pe ea cat mai repede! :D
    Succes cu provocarile!! :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Ma bucur pentru tine ca te-ai inscris la aceste doua proiecte. Eu nu ma inscriu pentru ca nu am blog... asta este, dar abia astept recenziile cartilor "Sapte povesti de dragoste" si "Sunt aiurita si se ia". Dar mai ales prima carte, nu de alta, Edgar Allan Poe si Oscar Wilde au scris povesti care m-au fascinat si m-au introdus in lumea cartilor.

    RăspundețiȘtergere
  6. Lectură plăcută! Sper să reușești să citești tot ce ți-ai propus! Ambele inițiative sunt de admirat, așa că nu pot decât să felicit persoanele din spatele lor. Mult succes!:)

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!