joi, martie 13, 2014

Durerea din spatele hohotelor de râs. „Frida Kahlo” de Christina Burrus - Recenzie

Cartea a apărut la Editura Univers şi o puteţi comanda de AICI

Sunt femei care au ales să îşi trăiască viaţa în umbra bărbaţilor şi femei care au eclipsat o armată întreagă. Nu le-a fost teamă să iasă în faţa lor, să îşi câştige aprecierea, respectul, să cucerească lumea sau măcar o parte din ea. Acestor femei remarcabile, unice, trebuie să le fim etern recunoscătoare pentru curajul, talentul, determinarea de a face o schimbare, de a ridica rolul şi importanţa noastră în ochii bărbaţilor. Una dintre aceste femei aparte, care a lăsat atât de multe în urma ei şi atâtea regrete în sufletele celorlalţi, în clipa când s-a stins din viaţă, a fost Frida Kahlo.
Nu cred că există cineva care să nu fi auzit de ea, dar câţi îi cunoaşteţi povestea? Reuşitele? Supărările şi temerile? Nici eu nu ştiam mare lucru despre ea, dar ceva parcă m-a atras inevitabil spre această biografie pe care mi-am dorit mult să o citesc. Aşa cum un prieten mi-a spus când a luat şi a studiat puţin cartea în momentul în care o citeam, Frida nu era frumoasă (cel puţin comparativ cu tiparele actuale), dar avea ceva special, un farmec al ei. Nu am crezut niciodată că voi fi efectiv cucerită de povestea vieţii ei, că mă voi emoţiona până aproape de lacrimi, că voi râde, suferi, alături de ea. Şi că atunci când voi închide ultima pagină, după ce am citit despre trecerea ei în nefiinţă, că voi simţi o gaură neagră care îmi aspiră inima, având senzaţia că am pierdut un prieten drag şi special.
Drumul acestei artiste minunate nu a fost niciodată uşor, neted sau paşnic. Încă de mică a cunoscut durerea şi umilinţa, poreclită fiind „Frida-Picior-de-Lemn” datorită unui atac de poliomelită care i-a atrofiat un picior. Nici adolescenţa nu a fost mai liniştită, când un accident îngrozitor de autobuz a adus-o aproape de moarte şi i-a vătămat pentru totdeauna coloana vertebrală. Problemele de sănătate au revenit mereu pe parcursul timpului, au sâcâit-o şi nu i-au dat pace, peste 30 de intervenţii chirurgicale i-au întunecat existenţa, dar asta nu a împiedicat-o nicio clipă să zâmbească, să meargă mereu cu capul sus prin toate furtunile, să-şi ascundă grijile şi ofurile prin râsete, să îi încâlzească pe cei din jur cu pofta de viaţă şi cu carisma ei. 
Şi-a transpus sufletul pe pânză şi a creat opere de artă incredibile. Peste 200 de tablouri a lăsat Frida posterităţii, toate grăitoare, vii. Deoarece arta Fridei ţipă din toţi rărunchii, e tăioasă, directă, îi conturează preocupările şi îi strigă durerea, angoasa, revolta, neputinţa, dezamăgirea. După cum chiar ea a recunoscut, „Pictura mea poartă în ea mesajul durerii.” Tablourile sunt impresionante şi urmăresc cu fidelitate destinul şi starea sufletească a artistei, şi nu prea ai cum să le înţelegi adevărata valoare fără să le urmăreşti conexiunile, legătura cu întâmplările din viaţa acesteia. Dar chiar şi fără anumite explicaţii, note critice, nu au cum să nu te hipnotizeze, să te facă să priveşti îndeling la ele şi să le admiri. Să îţi dea fiori şi emoţii. Fiecare element din operele de artă ale pictoritei, fiecare punct, formă, sau pată de culoare, are rolul bine definit, nimic nu este la voia întâmplării. Pare că în ele s-a revărsat sufletul Fridei picătură cu picătură, lacrimă cu lacrimă, zâmbet cu zâmbet, toate trăirile şi emoţiile ei sunt acolo, covârşitoare, gata să explodeze, deoarece, după cum a spus Andre Breton, „Arta Fridei este o bombă legată cu panglică.”
În ceea ce priveşte iubirile acestei femei excepţionale, concluzia e că inima ei a bătut cel mai tare pentru cel care i-a fost şi soţ până la urmă, pictorul muralist Diego Rivera, un munte de om, iar despre cei doi familia Fridei a comentat cu amărăciune: „Unirea dintre un elefant şi o porumbiţă.” Alături de el s-a simţit protejată, şi i-a fost o soţie devotată, l-a urmat oriunde, în SUA, deşi adesea se simţea ca într-o colivie, Mexicul fiind casa ei, locul în care se regăsea. 
Relaţia lor a fost una furtunoasă, cu bune şi cu rele, cu agonie şi extaz, a iubit şi a suferit, a avut parte de bucurii, de dezamăgiri, trădare, s-a ridicat de jos, şi-a cules cioburile sufletului şi a mers mai departe, însă mereu a rămas fidelă inimii şi sentimentelor ei. Alături de Diego, ea i-a fost pe rând fiică, mamă, amantă, prietenă, iubită.  Frida s-a stins la doar 47 de ani, din nefericire trupul ei a fost prea fragil şi slab şi nu a reuşit să susţină un talent de o magnitudine aşa mare, un om de o profunzime şi o frumuseţe interioară uriaşă.
Deşi nu este foarte voluminoasă, are doar 4 capitole şi 144 de pagini, biografia este complexă şi atent abordată, parcurge succesiv etapele din viaţa personală şi artistică a Fridei, este bogată în mărturii şi documente, poze cu ea şi familia, prietenii, apropiaţii, imagini ale tablourilor ei, comentate cu atenţie, reuşind să transmită cititorului simplu, neavizat, poveştile din spatele fiecăruia.
Frida Kahlo a devenit uşor una dintre femeile pe care le admir şi iubesc din tot sufletul, un model pentru mine de urmat, o lecţie de viaţă dură dar atât de preţioasă. O carte de neuitat!
Citind această biografie am senzaţia că am cunoscut doar câteva faţete ale Fridei Kahlo, deoarece ea a fost un diamant plin de profunzimi, o personalitate marcantă, deosebită, dovada vie de determinare şi curaj. Ea a mers mai departe atunci când viaţa i-a pus doar piedici, a zâmbit atunci când simţea nevoia să plângă, a pictat atunci când dorea să se elibereze de povara unui destin nefericit şi totodată deosebit. De fiecare dată când mă voi simţi la pământ îmi voi găsi puterea gândindu-mă la Frida ca la o mamă, o prietenă, un suflet drag şi special, o dovadă vie că poţi să îţi continui drumul chiar şi atunci când visele îţi sunt amputate sau te simţi sfâşiat din toate punctele de vedere. 
„Şi [...] în fond, tu şi eu ne iubim profund, şi în ciuda aventurilor, a bătăilor în uşă, a blestemelor, insultelor, reclamaţiilor internaţionale – ne vom iubi mereu.”

”Niciodată nu mi-am pictat visele. Mi-am pictat realitatea.”

”Acum mă simt atât de putredă şi atât de singură, încât mi se pare că nimeni de pe lume nu a suferit ca mine.”

”Tu eşti prezent, intangibil, şi eşti tot universul pe care îl creez în camera mea. Absenţa ta se arată tremurătoare în tic-tacul orologiului, în pulsaţia luminii, respiri prin oglindă.”

"V-o recomand, nu în calitate de soţ, ci de admirator entuziast al operei sale, acidă şi tandră, dură ca oţelul şi delicată şi fină ca o aripă de fluture, plăcută ca un surâs, dar profundă şi crudă ca amarăciunea vieţii.” (Diego Rivera despre Frida)”

Filmul realizat după viaţa Fridei a apărut în 2003, cu Salma Hayek şi Alfred Molina în rolurile principale. Nu l-am văzut încă, dar sunt convinsă că e excepţional, doar a avut 2 premii şi 4 nominalizări Oscar, un premiu şi o nominalizare Globul de Aur şi multe altele.

21 de comentarii:

  1. Nu ma dau in vant dupa biografii, si trebuie sa recunosc sa nu este chiar cel mai bun lucru. Probabil cand imi voi schimba opinia, voi incepe chiar cu aceasta carte.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cartea pare destul de frumoasa, poate o s-o adaug candva in biblioteca.

    RăspundețiȘtergere
  3. Biografiile nu sunt nici genul meu, dar imi place perosnalitatea personajului, mereu mi-au placut personajele cu un caracter puternic si greu influentabile. :D

    RăspundețiȘtergere
  4. ingrozitor....nu stiam ca Frida a suferit de poliomelita si ca a avut peste 30 de operatii :(
    nici eu nu ma dau in vant dupa biografii, singura pe care am citit-o a fost, tot de la editura Univers, "Marilyn Monroe, ultima zeita". Ti-o recomand, mai ales daca iti place Marilyn

    RăspundețiȘtergere
  5. Super! E prima recenzie pe care o citesc a acestei carti si imi place cum suna. Chiar am de gand sa o citesc cat mai curand, doar am cam ramas in pana de bani.

    RăspundețiȘtergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  7. M-ai impresionat cu recenzia ta Krisz. Pot spune ca nici eu nu ma dau in vant dupa biografii dar din cate mi-am dat seama chiar merita citita. Sper sa am ocazia sa o cumpar cat de curand.

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu pot spune ca eu ma dau in vant dupa biografii, dar am simtit asa o atractie fata de aceasta. Si m-am bucurat de fiecare moment cu ea. Multumesc tuturor pentru pareri!

    RăspundețiȘtergere
  9. Se pare ca te-a incantat cartea,ma bucur mult.Cat despre mine ,hmm,nu pot sa zic ca am o mare atractie fata de ea ,dar ii voi da o sansa ,multumita recenziei tale.

    RăspundețiȘtergere
  10. Unii oameni isi transpun viata in poezii, altii in pictura si altii in muzica. Ideea e ca toti sii pun amprenta intr-un fel care marcheaza. Eu nu am citit multe biografii, dar unele chiar ar trebui citite. Mi-a atras atentia un lucru-printre altele- din ceea ce ai spus, ca Frida nu era frumoasă, daca ne ghidam dupa tiparele actuale. Asta ma dus cu gandul la Maytrei care avea o frumusete salbatica, dar nu una care se incadra in vreun tipar al vremii. Mi-ai starnit curiozitatea pentru ca mi-am dat seama ca, uneori, e nevoie sa citesti si o biografie pentru a afla ce a fost in sufletul unui artist...cateodata, nu e de ajuns opera in sine

    RăspundețiȘtergere
  11. Este impresionat cum unii oameni loviti de necaz continua sa zambeasca, sa fie optimisti, sa vada lumea in culori calde si luminioase. Nu stiu cate femei din lumea aceasta ar fi la momentul actual atat de carismatice ca si Frida, atat de puternice si hotarate sa realizeze ceva, sa lase in urma lor un motiv pentru a nu fi aspirate de negura timpului.
    Imi plac biografiile, deoarece prin intermediul lor reusesti sa intelegi o persoana mai bine, sa ii cunosti dedesubturile si sa interpretezi unele momente marcante ale vietii respectivei personalitati.
    Asa cum afirmi si tu Krisz, prin aceasta carte nu am cunoscut-o in totalitate pe Frida, intotdeauna exista mai mult.
    Unele persoane reprezinta modeluri, altete sunt muzee, iar putine personalitati intruchipeaza modul in care vrei sa-ti duci viata, sa te ghidezi inspre ceva care sa merita. Consider ca Frida e incadrata in toate categoriile si povestea vietii ei poate reda speranta si de asemenea motivare.

    RăspundețiȘtergere
  12. @Diana DD - Este destul de trist ca numarul acestor femei a scazut drastic in zilele noastre. Si ar fi minunat daca am avea biografii ale tuturor femeilor care au stiut sa-si impuna punctul de vedere si au stiut sa-si lase amprenta intr-un fel sau altul. Am avea ce invata.

    RăspundețiȘtergere
  13. @Andd D. Stiu cat de frustrant este acest lucru. Vreau sa spun ca nu numai barbatii au avut modele reprezentative, ci si femeile, iar in unele cazuri o femeie a demonstrat mai multa tarie de caracter decat un barbat. Sunt multe personalitati de seama, care au schimbat ceva prin puterea cuvantului sau a exemplului si consider ca acestea merita mentionate, ca amintirea lor sa dainuiasca vesnic.
    Desi numarul biografiilor care au in centrul lor femeile e destul de scazut, in viitor sper si cred cu tarie ca lucrurile se vor schimba. Femeile extraordinare, carora nu le este teama sa se afirme printr-un talent sau viata demna de urmat pe care o duc sunt acolo undeva, nu au disparut definitiv.

    RăspundețiȘtergere
  14. Cand am citit titlul am realizat ca l-am mai auzit undeva. Abia apoi am realizat ca am auzit despre ea de la profesorul meu de desen :D cartile biografice ale unor personalitati marcante sunt tot mai rare, un lucru bun fiind ca autoarea a ales sa ii scrie biografia Fridrei Kahlo

    RăspundețiȘtergere
  15. Nu sunt o mare fana a biografiilor, dar aceasta chiar mi-a atras atentia si sper ca voi avea ocazia de a o citi. :)

    RăspundețiȘtergere
  16. Nici eu nu eram mare fana a biografiilor, insa matusa mea, pasionata de literatura, mi-a recomandat sa lecturez biografiilor marilor personalitati ale caror carti le citeam si ghidata de ea, am intrat timid in viata lor.
    Desi biografiile reprezinta o cale de a cunoaste mai bine o mare personalitate, au si un aspect negativ acesta constand in faptul ca faptele acestor oameni ilustri pot fi intelese gresit. Fiecare om are drumul sau in viata si in caz ca vrei sa urmezi pasii exacti, nu este suficient pentru a atinge succesul. Acest lucru este gresit, deoarece nu simpla citire si aplicare a lucrurilor intalnite in biografii ne croiesc drumul in viata, ci lucrurile pe care le-am cules din viata acestor oameni. D la Frida putem deprinde curaj, dar si o perspectiva mai larga asupra vietii.

    RăspundețiȘtergere
  17. Ieri am vazut biografia in Auchan, doar ca sunt cam stramtorata cu finantele si sper sa o gasesc acolo si saptamana viitoare. :))
    Am rasfoit-o putin si desi nu am fost atrasa asa mult de arta desenului, nu sunt deloc familiara cu multi pictori de succes, cred ca odata ce voi citi biofrafia Fridei Kahlo, perceptia mi se va schimba.
    Unele din picturi era putin abstracte, dar multe dintre ele iti creeau o stare placuta.
    Chiar vreau sa o citesc si nu doar sa o rasfoiesc, sunt sigura ca imi va largi perspectiva nu doar asupra biografiilor, ci si a pictorilor.

    RăspundețiȘtergere
  18. @Denise Crede-ma ca merita citita din toate punctele de vedere. Aceasta carte nu numai ca te introduce in viata Fridei, dar asa cum spuneai si tu iti va largi perspectivele.

    RăspundețiȘtergere
  19. E o carte pe care as vrea sa o citesc. Am vazut filmul.

    RăspundețiȘtergere
  20. O persoana speciala. Am vazut filmul. O sa citesc si cartea.

    RăspundețiȘtergere
  21. Minunată carte! Am citit-o cu puțin timp în urmă și am rămas profund atinsă de povestea ei. Frida a fost o persoană minunată, iar eu având 14 ani, am pus-o în capul listei de modele de viață. :D

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!