marți, martie 18, 2014

Scriitoarea norvegiană Hanne Ørstavik la Bucureşti!

Femeia 2.1. - urban style

 Când am să mai îmbătrânesc, vom pleca amândoi într‑o călătorie cu trenul. Cât mai departe cu putinţă. De la fereastra lui vom admira munţi şi oraşe şi ape. Vom cunoaşte alţi oameni, din ţări străine. Şi vom fi împreună mereu. Şi niciodată nu vom ajunge la destinaţie.

Opțiuni, alegeri, confruntări. Timp personal și timp împărtășit. Plăceri și necesități. Familie și carieră.  Femeia definită prin ceilalți. Femeia prin ea însăși. Autoarea romanului Iubire, Hanne Ørstavik, va fi provocată la o discuție despre femeia urbană a anului 2014.
La invitația Editurii Univers și a Ambasadei Regale a Norvegiei în România, între 18 și 20 martie, se va afla la București Hanne Ørstavik, cunoscută scriitoare norvegiană, autoarea romanului Iubire, tradus la editura Univers de Aurora Kanbar şi Erling Schøller.
Hanne Ørstavik se va întâlni cu cititorii miercuri, 19 martie, la ora 19.00, la Muzeul Național de Artă Contemporană. În cafeteria MNAC, scriitoarea va participa la o dezbatere literară despre femeia urbană a anului 2014, alături de E.S. Dna Tove Bruvik Westberg, Ambasadorul Norvegiei în România, Daniela Kammrath, editor-șef  www.121.ro, Andreea Roșca, membru fondator al Fundației Romanian Business Leaders, Chris Simion, scriitor și regizor, Virginia Costeschi, președinte al Asociației Culturale BookMag.
Tradusă în peste 15 limbi, Hanne Ørstavik a devenit curând după publicarea primului roman un must-read al literaturii norvegiene. Născută în 1969, în Tana, o localitate din nordul Norvegiei, Ørstavik s-a mutat la Oslo când avea 16 ani. Pasiunea pentru literatură a prins voce în 1994, atunci când, la 25 de ani, publică primul roman, Tăietura, foarte bine primit de cititorii norvegieni. Succesul internațional a venit, însă, trei ani mai târziu, când publică Iubire, un roman care a cucerit atât publicul larg, cât și pe criticii literari. Ajunge astfel, în topul organizat de ziarul Dagbladet, pe locul 6 în lista celor mai bune cărți norvegiene ale ultimului sfert de secol, dar și în manualele de literatură norvegiană si în programele facultăților de Litere. A urmat apoi o carieră prolifica, publicând, la intervale relativ regulate, alte romane cu același impact. Printre ele se află Timpul necesar (2000), Săptămâna 43 (2002), Pastorul (2004) – obținand Premiul pentru literatură Klassekampen și Premiul Brage – sau Hienele.
Iubire e o carte despre dragoste, despre singurătate şi despre evadarea din realitate prin forţa imaginaţiei: copilul îşi iubeşte mama, mama tânjeşte după iubirea iluzorie a unui bărbat străin. Suspansul se clădeşte pagină cu pagină în întunericul nopţii norvegiene, care va fi o noapte fără sfârşit pentru unul dintre cei doi.

13 comentarii:

 1. Toate se petrec in Bucuresti si bineinteles ca eu nu voi fi prezenta :)) M-am obisnuit deja :))

  RăspundețiȘtergere
 2. Ce ineteresant!:))Da ,Diana se pare ca tot mai multe evenimente se tin aici...si imi pare rau ca nu poti ajunge.

  RăspundețiȘtergere
 3. As face orice sa fiuuu acolooo. Mi-ar placea tare mult sa merg!!!

  RăspundețiȘtergere
 4. Da, din pacate nici eu nu voi putea merge. Totusi, e dragut din partea ei ca si-a facut timp sa ne viziteze :)

  RăspundețiȘtergere
 5. Ce n-as da in aceste momente sa locuiesc si eu in Bucuresti :)

  RăspundețiȘtergere
 6. @Andd D. eu cred ca m-as muta in Bucuresti numai pentru acest gen de evenimente :))) Uneori sunt evenimente foarte interesante la care as vrea din toata inmina sa ajung, dar nu pot :(

  RăspundețiȘtergere
 7. Si eu la fel. Daca ar fi sa pot alege unde sa locuiesc clar raspunsul meu ar fi Bucuresti. In oraselul in care m'am nascut nu era nimic interesant, niciodata.

  RăspundețiȘtergere
 8. Super veste pentru cei din Bucuresti. Daca as fi fost din capitala nimic nu m-ar fi oprit sa fiu la doi metri de autoare.

  RăspundețiȘtergere
 9. @Lupu Diana - Si eu la fel. Daca as fi locuit in Bucuresti nu ar fi eveniment de genul la care sa nu particip.

  RăspundețiȘtergere
 10. din pacate eu n-am putut ajunge la eveniment si imi pare foarte rau
  cartea "Iubire" imi pare genul de carte profunda, din care chiar avem ceva de invatat
  sper sa mai aiba loc curand evenimente de genul acesta, sigur nu le voi mai rata

  RăspundețiȘtergere
 11. A citit cineva carti scrise de aceasta autoare? Daca da, v-au placut? :D

  RăspundețiȘtergere
 12. @Alin - Nu am apucat sa citesc nimic scris de ea, insa am un coleg care mi-a recomandat cateva carti, ba chiar mai mult, de cate ori are ocazie imi spune cat de bune sunt cartile ei.

  RăspundețiȘtergere
 13. Alin, am citit eu cartea " Iubire" si, daca la inceput nu mi s-a parut cine stie ce, pe parcurs mi-a placut. Nu sunt o fana a genului acesta de carti, dar prietena mea care e, mi-a imprumutat-o si pot spune ca a fost o carte profunda, din care ies mult sentimente. O carte diferita, in care se simte originalitatea.

  RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!