vineri, februarie 07, 2014

Seria San-Antonio de Frédéric Dard - din 10 feb. cu ziarul Libertatea!

Începând de luni, 10 februarie, romanele din seria San-Antonio vor putea fi găsite la chioşcurile de ziare, împreună cu ziarul Libertatea. Bandiţi şi negustori de crime, feriţi-vă! Voi, fini cititori şi ştrengari, îndrăzniţi! 

Editura Univers va lansa o nouă colecție dedicată cunoscutului scriitor francez Frédéric Dard pe data de....
Nuuuu, dar asta n-are nimic de-a face cu San-Antonio. So, recapitulons!
Atențiune, națiune! Coțcarii, borfașii, bandiții și negustorii de crime nu mai au nicio șansă. Comisarul San-Antonio se întoarce în România! Cât despre voi, amici de poante și scamatorii, bucurați-vă! Comisarul San-Antonio is back. Pentru că așa îi stă bine unui agent care se respectă.
Cine e San-Antonio? Nu e doar un pseudonim sau un personaj care a făcut furori. E un adevărat fenomen care a cuprins Franța și lumea întreagă. Frédéric Dard i-a dat frâu liber în 1949 și, de atunci, șarmantul comisar nu s-a oprit până nu și-a strigat aventurile în 175 de romane, care au dat pe spate peste 200 de milioane de cititori. Și așa, orice fel de cititori. Filologi, filosofi și sociologi și-au prins urechile în limbajul de o subtilitate rar întâlnită și s-au pus pe scris studii și doctorate. Cum nu au scos-o la capăt, au mai încercat cu dezbateri și colocvii, doar-doar or acoperi toate fanteziile pe care San-Antonio  le-a dăruit limbii franceze. Mai mult, nu s-au lăsat până nu au făcut și-un dicţionar cu expresii şi cuvinte născocite sau reinventate, cu nu mai puţin de 2000 de pagini, unele roz. Pentru exemplele deocheate. Ca să le îmblânzească.
Cum nu sunt mai prejos, și cititorii români s-au bucurat de isprăvile ștrengarului și au râs cu subînțeles atunci când el le făcea din ochi să prindă poanta. Mai întâi înainte de ’89, când era o aventură procuratul şi cititul per se, pentru că  limba dezlegată şi umorul cu manta nu erau, se-nţelege, în planul propăşirii luminate. Dar mai pe sub mână sau ţinut de şase, San-Antonio era şi atunci un nume de cod pentru connaisseuri. În anii ’90, când pudibonderiile au fost lăsate deoparte, San-Antonio a devenit un must al cititorului lipsit de prejudecăți.
Frédéric Dard, San-Antonio, spuneţi-i cum vreţi (că doar şi permisul său de şofer îl recomandă cu ambele nume), este o figură! Prin ’93, când deja cam toată suflarea îi ştia de frică (să nu moare de râs, nu altceva), Pierre Assouline, om fin, îi ia frumos un interviu exact pentru Lire. Ton serios, întrebări punctuale, când, deodată, ce să răspundă pişicherul de San-A? Că dintre toate regretele de pe lumea asta, cel mai mare e taman ăsta, după cum urmează: Cel mai mult îmi pare rău de un lucru, că va fi prea tîrziu să mă folosesc de moartea mea pentru a scrie o carte. Mă voi desfăta singur cu această emoţie, dar nu voi mai avea timpul să o transpun în scris... Păcat....!”. Mai poţi spune ceva? Nimic. Iei cartea în mână şi-i dai înainte cu cititul.După o pauză de 20 de ani, maestrul subtilităţilor, este din nou în România.

32 de comentarii:

  1. Oare sunt singura care nu a mai auzit pana acum de San-Antonio? Rusine sa-mi fie :))
    Am citit articolul cu zambetul pe buze, foarte interesant. Cred ca o sa mi le achizitionez si eu, mi-ar prinde bine o carte "nastrusnica" acum.

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi place "reclama", amuzanta si draguta. Cred ca voi cumpara si eu.
    Din pacate nici eu nu am auzit pana acum o saptamana, dar am uitat de el, acum nu mai are sansa sa scape. :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Chiar e foarte interesanta cartea si cred ca o sa le cumpar si eu.

    RăspundețiȘtergere
  4. acum cateva ore am aflat de seria asta si ma bucur ca in sfarsit mai apare o serie de carti la ghioscurile de ziare care sa fie pe placul meu :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Da,este foarte frumoasa seria si cred ca o s-o colectionez si eu.

    RăspundețiȘtergere
  6. am citit un fragment pe site-ul editurii si imi place , e foarte amuzanta:)) pacat ca are doar 160 de pagini...sper ca urmatorul volum sa fie mai groscior..

    RăspundețiȘtergere
  7. Stii cum se spune calitatea conteaza,nu cantitatea. :))

    RăspundețiȘtergere
  8. 160? Asa micuta? ma gandeam la ceva mai consistent, adica din imagini pare mai mare. Oricum, tot ii voi da o sansa, nu degeaba e celebra :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Da,corect.E foarte interesanta si descrierea.

    RăspundețiȘtergere
  10. Are putine pagini, ma gadeam ca are in jur de 200-250, dar fie si asa tot o cumpar, o lectura simpla si amuzanta, cred...

    RăspundețiȘtergere
  11. San Antonio carti a aparut si dupa 1990 la chioscurile de ziare.
    Nui o noutate...

    RăspundețiȘtergere
  12. Este o noutate, doar nu a fost mereu la chioscurile de ziare din 1990 pana in prezent. Plus ca pentru cei care au auzit acum pentru prima data de San Antonio cu siguranta este o noutate.

    RăspundețiȘtergere
  13. am cautat mai multe informatii despre seria asta si am aflat ca s-au facut si filme dupa carti, prin anii 2004 - 2006
    sper ca se gasesc pe net, as vrea sa ma uit la ele. am zis sa va anunt, poate vreti si voi sa va uitati:)

    RăspundețiȘtergere
  14. S-au facut si filme?
    Cred ca o sa le caut si eu pe net.

    RăspundețiȘtergere
  15. Mie-mi place mai mult sa citesc cartea prima data, dupa care sa vad filmul, iar acum ca am sansa sa le citesc foarte curand nu o sa ma abat de la regula :)

    RăspundețiȘtergere
  16. Lupu Diana, asa fac si eu, acum ceva zile am citit gazda (desi nu sunt fana twilight) si apoi am vazut filmul.
    Cred ca voi astepta pana sa vad filmele. Cate carti vor fi impreuna cu ziarul?

    RăspundețiȘtergere
  17. Eu am citit Gazda acum doi ani si mi-a placut mult, iar filmul cred ca l-am vazut de 3 sau 4 ori, respecta destul de mult cartea si il ador :x Singur defect e ca au ales o actrita tare ciudatica pentru Wanda la final. :(

    RăspundețiȘtergere
  18. Si mie mi-a placut gazda, si filmul a fost bun, dar sunt de acord cu tine, parca era o papusa, chiar ma gandeam de ce nu e blonda si are fata de portelan...

    RăspundețiȘtergere
  19. Pai scrie in filmulet, e 11 lei, ca si cartile distribuite cu Bravo. Mi se pare un pret acceptabil.

    RăspundețiȘtergere
  20. In carte, daca nu ma insel, spunea ca are parul rosu si mi-o imaginam tare dragut, in film mi s-a parut uratica :D

    RăspundețiȘtergere
  21. Eu cred ca spunea ca e blond (oricum nu prea conteaza) ca un inger, ca ea e un inger, etc. Oricum si eu credeam ca va fi mai draguta.
    Stii cumva daca va mai avea vreun volum? Din cate am vazut pe goodreads ar trebui numai ca e anuntat volumul de ceva timp si probabil nu va mai aparea...

    RăspundețiȘtergere
  22. Din cate stiu eu e o singura carte plus ca nu mai vad rostul unei alte continuari cand totul s-a terminat cu bine si frumos :-??

    RăspundețiȘtergere
  23. E adevarat ca o continuare nu e ceva ce ii trbuie neaparat.
    Eu mi-l inchipuiam mai dragut si pe Ian.

    RăspundețiȘtergere
  24. E serie Gazda. Ar trebui sa apara volumul 2, dar n-am habar cand.

    RăspundețiȘtergere
  25. habar n-aveam ca Gazda e serie
    cartea mi-a placut foarte mult, preferatul meu este Ian. la film nu m-am uitat, nu cred ca se ridica la inaltimea cartii
    in ceea ce priveste filmul cu San Antonio, nu este facut dupa cartea care apare luni cu ziarul, ci dupa alta, deci puteti sa va uitati linistite:)

    RăspundețiȘtergere
  26. Anonim, suntem in 2014, nu 1990, deci eu zic ca e o noutate. As mai adauga ceva de greselile gramaticale dar ma abtin.

    RăspundețiȘtergere
  27. Nu am mai auzit de aceste carti pana acum, dar mi se par foarte interesante, mai ales ca imi plac foarte mult romanele politiste. :)

    RăspundețiȘtergere
  28. pentru cei interesati de carti politiste, marti apre tot cu ziarul Libertatea cartile Rodicai Ojog Brasoveanu

    RăspundețiȘtergere
  29. Pana sa vad reclama la televizor nu mai auzisem de acest autor. Apoi am dau un search pe google si am vazut cat de cunoscut este cu adevarat, ceea ce m-a facut curioasa cu privire la cartile sale.

    RăspundețiȘtergere
  30. Ma bucur ca v-au trezit interesul cartile! :)

    RăspundețiȘtergere
  31. Nici eu n-am mai auzit de ele pana acum,pacat ca au atat de putine pagini.

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!