duminică, septembrie 08, 2013

Ars poetica. ”Adevărul despre cazul Harry Quebert” de Joel Dicker - Recenzie

Cartea a apărut la Editura TREI şi o puteţi comanda de AICI

Întotdeauna am considerat scriitorii mici zei ai lumii imaginare, capabili să dea viață unor personaje şi a diferitelor circumstanțe în care se găsesc acestea, fiindcă ei pictează cerul și sculptează munți, transmit sentimente și emoție, se joacă cu mintea cititorilor și ne ating inima. Fiecare cuvânt mai adaugă o nuanță portretului și caracterului protagoniștilor, așa cum fiecare carte e ca o cărămidă care consolidează și construiește destinul unui scriitor. Eu mereu am crezut că toate personajele se află undeva, într-o dimensiune paralelă, unde își duc mai departe trailul zbuciumat sau liniștit, după caz. Nu sunt de părere că ele nu mai există din momentul în care scriitorul pune punct poveștii ci că, aşa cum Joel Dicker afirmă în incredibilului lui roman ”Adevărul despre cazul Harry Quebert”: ”Cărțile sunt ca viața (...).  Ele nu se termină niciodată cu adevărat.”, afirmaţie cu care sunt complet de acord.
Atunci când mentorul lui, cel care l-a învățat ce înseamnă să fii un scriitor şi ce responsabilități implică asta, se va afla într-o situație ce pare fără ieșire, Marcus Goldman, autorul momentului, nu poate sta deoparte. Harry Quebert nu a fost pentru el doar cel care i-a șlefuit cariera, ci și un prieten adevărat care l-a ajutat să se cunoască cu adevărat pe el însuși și i-a oferit adevărate lecții de viață. Deci când în grădina casei lui Harry se vor găsi rămășițele Nolei Kellergan, o fată dispărută în urmă cu 33 de ani, tânărul scriitor va începe o anchetă proprie menită să deslușească adevărul din jurul acestui caz alambicat și misterios.
Drumul pe care îl va avea de parcurs Marcus este unul complicat și plin de direcții derutante, iar adesea avem senzația că a intrat într-un labirint din care nu pare să mai aibă ieșire, fiind unul cu capcane la tot pasul, și înconjurat de o ceață derutantă. Va înțelege că nimic nu e ceea ce pare, oricine poate fi considerat un suspect pentru că mulți par a se fi intersectat la un moment dat cu Nola sau ar fi avut motive ascunse să îi dorească răul, deși aparent toți par a considera-o pe tânăra de cincisprezece ani doar o minune de fată, deşi anumite indicii par să arate că nu era deloc aşa..
Luând-o pe urmele lui Marcus vom descoperi, o dată cu el, o poveste de dragoste interzisă, ce pare ușor de judecat și de condamnat la prima vedere, dar oare iubirea are vârstă? Ține ea cont de anii pe care cei doi îi au în spate, de experienţa lor, sau doar de sufletul personajelor implicate? Recunosc că am fost puțin șocată inițial și am avut tendința nu să condamn, cum au ales majoritatea celor din carte, dar să nu văd mai departe de ochii mei, însă am reușit să îmi înfrâng unele prejudecăți și să privesc situația cu mintea deschisă.
Observăm prin intermediul acestui roman natura umană atât de limitată în unele situații, și cum poate presa manipula opinia publică și modela gândirea și percepția celor din jur în direcția dorită. De asemenea, vedem cât de ușor aruncăm cu pietre în cei din jur, cât putem fi de critici și de duri, nemiloși, și mai ales, cum poate fi călcată în picioare munca unui om și desconsiderate meritele, reușitele sale, cât de repede se poate dărâma toată viața cuiva, într-o clipă, ca piesele unui joc de domino. E de ajuns o greşeală şi după nu mai exişti pentru cei din jur, care te-au ridicat mult timp în slăvi cu patos.
Părțile mele preferate din carte au fost acele lecții referitoare la scris, toate acele explicații şi comparații uimitoare care sunt menite să ne facă să înțelegem cu adevărat acest dar minunat, acest talent incredibil. Cred că este nevoie de multă imaginație și putere de înțelegere, de analiză, pentru a descrie în cuvinte ceva atât de profund și complex cum e arta de a scrie romane. Autorul reușește într-un mod fascinant să facă acest lucru, iar pentru asta are toată admirația mea.
Știți acele imagini halucinante, care îți păcălesc ochii, acele iluzii optice? Așa m-am simțit în timp ce parcurgeam paginile acestei cărți, la un moment dat fiecare personaj părea a fi criminalul și simțeam că mă cuprinde o febră intensă a disperării, o dorință arzătoare de a afla deznodământul, amestecate totodată cu o senzație acută de neputință, și conștientizarea faptului că în curând mă voi despărți de poveste și personaje, lucru pentru care nu mă simțeam pregătită încă.
Surprinzătoare la tot pasul, plină de răsturnări de situație și de momente menite să țină pe jar, lectura romanului a fost pentru mine ceva necesar, firească cum e și respirația, fiindcă pur și simplu nu am simțit cum au zburat orele în compania lui, aşa că nu vă lăsaţi intimidaţi de numărul mare de pagini, ar fi o mare greşeală. Vă va captiva cu siguranţă şi îl veţi citi cu uşurinţă şi interes.
Mai mult decât un thriller care te ține pe jar, mai presus de un roman polițist care antrenează curiozitatea cititorului și capacitatea lui de analiză, mai complex decât un roman psihologic care antrenează mintea și îi provoacă inteligența, ”Adevărul despre cazul Harry Quebert” este pe lângă toate acestea și un elogiu adus scriitorilor și muncii lor neprețuite, dar și cititorilor, fiind ca un trofeu important pe care simți că l-ai câștigat atunci când i-ai închis ultima pagină.

12 comentarii:

  1. Krisz,ca de obicei o recenzie de nota 10. Abea astept sa citesc cartea,am auzit de ea,insa daca titlul nu m-a captivat suficient de mult,vorbele tale cu siguranta au ajuns unde trebuie.
    ^_^

    RăspundețiȘtergere
  2. Frumoasa recenzia, imi place si sti ce imi place mai mult? Ca nu oferi spoilere aproape deloc. Pare fascinanta cartea, un scriitor acuzat de crima?? Wow, un roman plin de mister ce promite mult. Sper sa incerc si eu cartea cat de curand.

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu stiu cum reusesti,dar esti printre singurele persoane(si citesc chiar de la toata lumea) care stiu sa faca o recenzie cu adevarat buna si reusesti de fiecare data sa ma convingi ca respectiva carte merita sa i se acorde o sansa.
    Multumim pentru aceste recenzii minunate pe care le faci atat tu, cat si colega ta!! :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Delii, te asigur că e foarte interesant si frumos romanul. Vreau sa spun ca atunci cand l-am inceput nu aveam mari asteptari de la el, credeam ca sa fie un simplu roman politist, dar nu e deloc asa. M-a surprins cu adevarat.

    Rosia_lady, incerc atat cat pot sa nu spun prea multe despre actiunea cartii, de spoilere nu poate fi vorba, urasc cand dau in recenzii de ele. simt ca imi fura bucuria lecturii cartii respective, imi pierd interesul. Nu doar un scriitor acuzat de crima, ci unul care incerca sa rezolve cazul..plus un manuscris care trezeste tot felul de suspiciuni, si multe altele..cartea merita din toate punctele de vedere.

    Andreea Ilie, multumesc din suflet pentru cuvintele tale frumoase. Nu stiu daca merit aceste aprecieri, dar recunosc ca ma straduiesc mereu cand scriu o recenzie sa fie ok, dedic timp si atentie fiecareia in parte. Nu imi place sa scriu o recenzie doar de dragul de a o posta, de a mai umple un loc pe blog. Ci imi doresc sa trezeasca interesul asupra cartii respective. Acest roman a fost pentru mine revelatia verii, si unul dintre preferatele mele, chiar il recomand.

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu nu aveam habar de existenta acestei carti. Sunt extrem de curioasa de continutul ei, parerile tale influienteaza in mod pozitiv sentimentele unui potential cititor.

    RăspundețiȘtergere
  7. Minunata recenzie! La fel ca Delii ^_^ nici eu nu am fost atrasa de titlul cartii la inceput, dar acum dupa ce ti-am citit recenzia o voi achizitiona cu siguranta! Multumim pentru aceasta recenzie minunata, Krisz! :*

    RăspundețiȘtergere
  8. Deci si acest roman merita trecut pe wishlist, este un roman excelent din cate imi dau seama din recenzia ta. Cam greu sa dovedeasca...cadavrul il incrimineaza, crima este destul de veche, criminalul cine stie pe unde umbla sau poate ca este chiar el...imi place cand apare un cerc de suspecti si nu se stie vinovatul, mie imi place mereu sa mizez pe cineva. De ce nu ai scos si un citat? Sunt interesata sa vad cum scrie autorul

    RăspundețiȘtergere
  9. Cartile politiste sunt un fel de carti mistery - din punctul meu de vedere - deoarece te indeamna sa descoperi fel si fel de lucruri odata cu protagonistii, sa simti frica si speranta in tandem cu ei. Recenzia mi-a dat de gandit si cred ca aceasta carte merita citita.

    RăspundețiȘtergere
  10. Îmi plac mult recenziile tale, mai ales fiindcă pur și simplu te impulsionează să citești cartea și pentru că povestești atâtea despre ea, dar..fără a dezvălui prea multe. Felicitări, continuă tot așa. 。◕‿◕。

    RăspundețiȘtergere
  11. Frumoasa recenzie! Apreciez si eu faptul ca reusiti sa transmiteti atat de multe despre carti fara a oferi spoilere. Pana acum, am fost convinsa de fiecare recenzie de-a voastra si nu pot sa nu constat ca sunt prea multe carti care merita citite si mult prea putin timp la dispozitie. Dar, pentru o carte buna, iti faci intotdeauna timp. :D

    RăspundețiȘtergere
  12. Este foarte interesanta si foarte frumoasa recenzia.O carte foarte draguta,cu o idee foarte interesanta.Nu prea am auzit foarte multe despre aceasta carte,dar din ce imi dau seama din recenzia voastra,cred ca este grozava.

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!