luni, februarie 06, 2017

O carte care îţi va picta sufletul cu cele mai frumoase emoţii. "Graffiti Moon" de Cath Crowley - Recenzie

Cartea a apărut la Editura Storia Books şi poate fi comandată de AICI

Întotdeauna am avut o admiraţie mare pentru artişti, indiferent de operele pe care ei le crează, şi un respect pentru faptul că pot da viaţă la ceva frumos, unic, special. Cu siguranţă sunt oameni deosebiţi, înzestraţi cu talent, iar eu mereu i-am perceput ca fiind mult mai sensibili, profunzi, capabili să vadă lumea înconjurătoare într-un alt fel, faţă de restul persoanelor. Arta e hrană pentru suflet, şi cred că interiorul lor e plin de emoţie, de bunătate, pentru că au parte de ea din plin. 
În asentiment cu mine este şi Lucy, care a făcut o adevărată pasiune pentru Shadow, un artist misterios pe care puţini par să îl fi văzut vreodată cu adevărat, dar toată lumea ştie de el prin intermediul graffit-urilor sale deja celebre. Fata e fascinată de picturile sale, de magia pe care el o poate răspândi pe un perete doar cu nişte spray-uri cu vopsea, de puterea lui de a însufleţi chiar şi un spaţiu banal. De durerea şi toate emoţiile pe care el le poate transmite, care par a fi absorbite de interiorul ei. Ea i-a admirat de-a lungul timpului toate operele de artă, le-a privit cu inima şi a înţeles mesajele şi pe care ele le transmit, iar treptat a simţit că a început să îl cunoască pe Shadow. Pentru că atunci când e vorba de artă, nimic nu e limitat, totul e posibil, iar o persoană se exprimă prin ceea ce creează, pune suflet şi o părticică din personalitatea lui acolo. Lucy e convinsă că un artist atât de talentat ca el nu poate fi decât o persoană deosebită, interesantă, profundă, băiatul ideal pentru ea. Sufletul pereche chiar. Aşa că nu e de mirare că îşi doreşte cu ardoare să afle cine e, dar e foarte greu să dai de cineva care nu are niciun interes să îi fie dezvăluită identitatea, care se eliberează de tristeţe, de propriile probleme şi gânduri pictând doar noaptea, pe furiş.
Lucy va afla că pistele care duc către Shadow sunt la Ed şi prietenii lui, care susţin că l-au mai văzut. Dar doar apropierea de el îi aduce fetei o serie de amintiri neplăcute şi jenante, despre o primă întâlnire cu el eşuată, dezastruoasă, şi care s-a terminat cu un nas rupt – al lui! Nu ar fi nimic mai neplăcut decât să petreacă chiar şi puţin timp în compania acestui tip, deoarece nu îl agrează deloc, i se pare arogant şi enervant, dar face acest compromis cu speranţa că până la urmă se va alege cu inima lui Shadow.. a cărei cheie se pare că se află în mâinile lui Ed. Ceea ce nu ştie ea e că la sfârşitul acestei experienţe va ieşi mult mai câştigată decât credea, şi cu unele lecţii învăţate.
Speranţele cu care Lucy îşi făureşte viitorul m-au făcut să mă transpun în pielea ei şi să visez cu ochii deschişi. Am privit prin ochii ei toate minunile pe care acest tip lipsit de speranţă le crează. Poate că pare prea naivă în determinarea că Shadow e cel de care are nevoie, dar tocmai asta m-a încântat la ea, faptul că e ambiţioasă, că nu renunţă uşor orice ar fi, că doreşte să îşi îndeplinească ţelul oricât de absurd sau de neînţeles ar părea el pentru unii. Nu vreau să mă înţelegeţi greşit, nu am considerat normală această pasiune a ei, această convingere că Shadow e piesa din puzzle-ul vieţii ei, cea care îi lipseşte, ci faptul că avea anumite standarde, că îşi dorea un anumit tip de persoană lângă ea, sensibilă, specială.
Tinereţea şi exuberanţa personajelor m-au cucerit, m-au încântat tachinările dintre ei, micile înţepături spirituale, atât de nostime, care mi-au făcut inima să râdă. Ambii sunt pasionali, implicaţi în ceea ce fac, în ceea ce îi face fericiţi, şi sunt fermecători împreună. Chimia dintre ei e mai vizibilă decât Luna pe care o vedem noi noaptea pe cer, sunt ca două piese din aceeaşi pictură, care puse una lângă alta crează un tablou special, fabulos. Se completează şi sunt perfecţi împreună.
Cartea mi-a amintit de „Probabilitatea statistică de a te îndrăgosti la prima vedere”, nu că ar semăna (poate doar în faptul că acţiunea se petrece la fel, într-un interval foarte scurt, de 1-2 zile), ci pentru că mi-a transmis aceleaşi trăiri sincere, plăcute, inocente, am citit cu mult calm şi cu plăcere fiecare rând, fiecare gând al personajelor. De fapt, lucrurile esenţiale, toată magia cărţii se petrece într-o noapte, datorită căutărilor care vor culmina cu descoperirile pe care ambii le fac, atât unul despre celălalt, cât şi despre ei înşişi, şi despre ceea ce îşi doresc cu adevărat. 
Acţiunea nu e imprevizibilă, şi deloc complicată, nu se întâmplă lucruri uluitoare, şocante, nu o să vă lovească un val de drame, cu toate că ambele personaje au background-ul lor care vă va impresiona, propriile probleme, regrete. Doar că stilul cald, luminos, măiestria cu care autoarea zugrăveşte emoţii şi bucură inimi prin profunzimea cuvintelor, a figurilor de stil, prin lirismul cărţii, vă va face să suspinaţi cu siguranţă. Fineţea şi  simplitatea sunt ingredientele de succes la acest roman.
Cartea „Graffiti Moon” ne arată că atunci când ceea ce căutăm credem că se află departe de noi, avem tendinţa să privim doar în zare, şi să omitem lucrurile esenţiale, palpabile, reale. Nu mai vedem ce e important, şi nu ne dăm seama că poate ce avem noi nevoie se află chiar în persoana de lângă noi. De asemenea, ne atrage atenţia să nu mai judecăm atât de uşor pe cei pe care nu îi cunoaştem, să nu cădem în capcana neiertătoare şi atât de falsă a aparenţelor. Pentru că de multe ori putem să ratăm şansa de a găsi adevărata iubire, iar fericirea ni se poate scurge printre degete în timp ce noi suntem prea ocupaţi să facem presupuneri stupide şi să punem etichete neadevărate celor din jur.
Prin intermediul unor simple cuvinte, autoarea Cath Crowley reuşeşte să picteze sufletul cititorului cu tot felul de trăiri şi emoţii: speranţă, bucurie, melancolie, iar tabloul final al cărţii va fi unul atârnat la loc de cinste în mintea şi sufletul vostru.


- Recenzie publicată iniţial în 2013 şi reeditată cu ocazia traducerii cărţii şi la noi

22 de comentarii:

  1. Şi cartea nu va apărea şi la noi în ţară? Întreb pentru că mi-ai transmis un sentiment de dorinţă pentru carte(habar n-am dacă e normal,dar asta simt :)) ) .

    RăspundețiȘtergere
  2. Hey sunt noua in domeniu dar mi-ar face mare placere daca ai trece sa vezi concursul care l-am pus la cale http://my-nerdy-days.blogspot.ro/.

    RăspundețiȘtergere
  3. Umbrele cartilor, nu am auzit niciun zvon ca va aparea si la noi, dar ma indoiesc, din pacate.. :(

    Marie am incercat sa intru pe adresa blogului lasata de tine si imi spune "Blogul pe care îl căutaţi nu a fost găsit. "

    RăspundețiȘtergere
  4. Am reusit, Marie. Copiasem cu tot cu ultimul punct si de aceea nu mergea.

    RăspundețiȘtergere
  5. Imi doresc de foarte mult timp sa citesc cartea. Nici nu mai tin minte cum am auzit de ea.
    Sper sa o citesc in vara asta.

    RăspundețiȘtergere
  6. Sincer, parca nu m-ar tenta cartea. Sau, ma rog, nu m-ar fi tentat daca as fi auzit de ea oriunde altundeva. Venind totusi ca recomandare de la tine, deja o privesc altfel :D O s-o pun pe lista deci ;)

    RăspundețiȘtergere
  7. tocmai mi-am comandata ceva de pe bookdepo:c la cat de bine suna mi-as fi cumparat si Grafitti moon,daca as fi stiut.

    RăspundețiȘtergere
  8. Cred ca mi-ar placea sa o citesc. Dar nu in engleza...nu am rabdare sa citesc in engleza nici macar Wither, dupa care eram lesinata, de un an mi-o doream. :(

    RăspundețiȘtergere
  9. Am mai auzit de aceasta carte si mi-as dori foarte mult sa o citesc.Sper sa apara si la noi!!

    RăspundețiȘtergere
  10. Intr-adevar am auzit numai cuvinte de lauda cu privire la aceasta carte.
    Astept cu nerabdare sa apara si la noi.
    ^_^

    RăspundețiȘtergere
  11. deci ea ramane cu ED pana la urma? doamneee ma intreb de unde aveti atata rabdare sa cititi carti in engleza eu nu citesc decat in romana, si eu apreciez arta si cultura si artistii!:) cred ca va fi un roman interesant la vremea lansarii lui pe piata romaneasca

    RăspundețiȘtergere
  12. Atatea carti bune si asa putin timp sa le descoperim. De ce nu faceti o campanie de publicare? E o carte care prinde, zic eu...

    RăspundețiȘtergere
  13. Oh my! Superba recenzia! Felicitari! Adaugasem carte pe GR dupa ce am vazut ratingu-l dat de tine, dar recenzia m-a facut pur si simplu sa-mi doresc sa o fi avut in mana.
    Nu am mai citit pana acum genul asta de carte, nimic cu artisti sau obsesii care te determina sa faci compromisuri de asemenea fel.
    Trebuie sa fac rost de ea cumva :))

    RăspundețiȘtergere
  14. Cineva stie daca mai apare? Adica chiar as vrea cartea!

    RăspundețiȘtergere
  15. Imi place foarte mult recenzia.Stiu ca am mai citit-o mai de mult,dar nu am avut timp sa mai comentez.Nu auzisem de carte,darmi se pare interesanta si ii voi acorda o sansa.

    RăspundețiȘtergere
  16. Mai stiti ce ziceam de campania de publicare? Apropo de asta ce se mai aude de Eternal Starling, cand apare la noi?

    RăspundețiȘtergere
  17. Ce drăguț. Îmi place ideea cărții. Multim pentru recenzie.

    RăspundețiȘtergere
  18. Mi s-a parut extrem de interesanta cartea aceasta.

    RăspundețiȘtergere
  19. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  20. Mai e valabila cartea? Cand merge pe link-ul de elefant ma trimite direct pe prima pagina..

    RăspundețiȘtergere
  21. Aceasta este o mărturie pe care o voi spune tuturor din lume. sunt căsătorit de 4 ani și în al cincilea an de căsătorie, o altă femeie a aruncat o vrajă pentru a-mi lua iubitul de la mine și soțul meu ne-a părăsit pe mine și pe copii și am suferit de 2 ani până când am întâlnit un post unde ( zori de vrăjitoare) au ajutat atât de mulți oameni și am decis să încerc să mă ajute să-mi aduc înapoi soțul acasă și crede-mă, tocmai i-am trimis fotografia ei și a soțului meu și după 48 de ore așa cum mi-a promis după ce a făcut-o tot ce mi-a cerut să fac, am văzut o mașină condusă în casă și iată că era soțul meu și el a venit la mine și la copii, el plângea și mi-a cerut să-l iert, a promis să nu mai trăiască cu mine și cu copilul, dacă aveți orice provocare contactați rapid (zori de vrăjitoare) exemplu.
    1) vraja pentru a rămâne însărcinată.
    2) vrajă pentru a te reuni cu iubitul tău.
    3) vraja pentru a face pe cineva să se îndrăgostească de tine.
    4) vraja pentru a opri avortul spontan.
    5) vraja pentru a face telekinezie.
    E.T.C
    Contactați-o pe WhatsApp: +2348032246310
    E-mail: dawnacuna314@gmail.com

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!