luni, ianuarie 28, 2013

Mândrie și rațiune, prejudecată și simțire...

Așa, acum că titlul acesta mai ciudat cred eu că v-a atras atenția, o să vă spun despre ce va fi vorba în cele ce urmează.
Astăzi se împlinesc 200 de ani de când a fost publicat prima dată romanul meu clasic preferat, de suflet, ”Mândrie și prejudecată” de Jane Austen!!

Și nu puteam să las să treacă ziua aceasta fără să vă spun câte ceva despre acest roman uimitor și scriitoarea care ne-a făcut să o iubim. 

Câteva lucruri despre Jane Austen:


A avut cinci frați și o soră mai în vârstă, Cassandra, respectiv un frate mai tânăr.


Cu puțin înainte de a împlini unsprezece ani a început să scrie ceea ce tatăl ei numea “Povestiri într-un stil cu totul nou”


Există o singură pictură cu Jane adolecentă, o puteți vedea în dreapta.

Jane a studiat la Oxford si mai târziu a urmat cursurile unei instituții în Reading.


Când avea optsprezece - nouăsprezece ani a scris primul său roman fără prescurtări, ”Elinor și Marianne”, devenit apoi ”Rațiune și simțire”.

Jane Austen a început să lucreze la un al doilea roman,"Primele impresii", în 1796 și a finalizat proiectul inițial, în august 1797, când avea doar 21 de ani (mai târziu acesta a devenit "Mândrie și prejudecată").

Nu a fost niciodată căsătorită, dar marea și singura ei iubire a fost Tom Lefroy, un nepot al vecinilor, care mai târziu va studia dreptul și va deveni avocat. Familia Lefroy a intervenit și l-a trimis departe, la sfârșitul lui ianuarie. Căsătoria lor era imposibilă, deoarece nici unul din ei nu avea bani, și el era dependent de un stră-unchi din Irlanda pentru a-i finanța educația și a-i stabili cariera juridică. În cazul în care Tom Lefroy vizita Hampshire, era ținut departe de familia Austen, și Jane nu l-a mai văzut niciodată.
Dovezi ale acestei posibile idile au reieșit din două scrisori pe care Jane le-a scris surorii ei, Cassandra. Fragmentul de mai jos este dintr-o scrisoare datată la 9 ianuarie 1976:
You scold me so much in the nice long letter which I have this moment received from you, that I am almost afraid to tell you how my Irish friend and I behaved. Imagine to yourself everything most profligate and shocking in the way of dancing and sitting down together. I can expose myself however, only once more, because he leaves the country soon after next Friday, on which day we are to have a dance at Ashe after all. He is a very gentlemanlike, good-looking, pleasant young man, I assure you. But as to our having ever met, except at the three last balls, I cannot say much; for he is so excessively laughed at about me at Ashe, that he is ashamed of coming to Steventon, and ran away when we called on Mrs. Lefroy a few days ago.
. . .
After I had written the above, we received a visit from Mr. Tom Lefroy and his cousin George. The latter is really very well-behaved now; and as for the other, he has but one fault, which time will, I trust, entirely remove — it is that his morning coat is a great deal too light. He is a very great admirer of Tom Jones, and therefore wears the same coloured clothes, I imagine, which he did when he was wounded.
Primul roman al lui Jane a fost publicat în 1811, cu doar 6 ani înainte de a muri de boala Addison, la regretabila vârstă de 41 de ani. Ultima carte scrisă a fost ”Persuasiune”, cu un an înainte de a deceda.
 Anul trecut în luna iunie a fost pus la licitație un inel care i-a aparținut lui Jane, prețul pornind de la £30,000.


În 2005 "Mândrie si Prejudecată" a fost votat "Cel mai bun roman Britanic din toate timpurile" într-un sondaj efectuat de BBC.


 De asemenea, Jane face parte din "Top 100 Britanici Remarcabili" și figurează între cele 50 de "Femei care au schimbat lumea".



Pentru a afla mai multe, eu vă invit să vedeți și filmul realizat după viața lui Jane, ”Becoming Jane”, cu Anna Hathaway în rol principal:

Jane Austen a devenit fără îndoială cea mai notabilă scriitoare a epocii sale, cu o influență deosebită asupra tuturor cititorilor săi, chiar dacă, în timpul vieții, nu a avut prea mult succes.E atât de nedrept că o scriitoare atât de iubită în zilele noastre nu a avut parte de toată aprecierea pe care o merita atunci când s-ar fi putut bucura de ea.. 

3 comentarii:

  1. Frumos.Foarte frumos postul.Ma simt asa de prost ca inca nu am citit nici o carte de a ei.
    Ce draguta era cand era adolescenta:o3.Era asa...zambareata si delicata:).Si inelul acela...wow.Stiu ca cine l-a cumparat are o comoara in casa.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ador cum scrie, poate am sa mai citesc si eu si altceva scris de ea... :p

    RăspundețiȘtergere
  3. Sunt foarte interesante informațiile, pe majoritatea nu le știam, și e prima dată când văd portretul lui Jane din adolescență.
    Inelul e superb și mi-a căzut cu tronc din prima secundă, îl invidiez nespus pe proprietarul actual!

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!