luni, august 13, 2012

Time to meet (4) ... "Easy" - Interviu cu Tammara Webber!

Am făcut de curând recenzia romanului "Easy" de Tammara Webber, pe care îl iubesc, şi m-a impresionat enorm. M-am regăsit în personajul ei, Jacqueline, şi m-am îndrăgostit fără doar şi poate de Lucas, care e uimitor din toate punctele de vedere. Nu aveam cum să ratez şanse de a-i lua un interviu, de a afla lucruri noi, şi de a vă face şi pe voi mai curioşi de această carte uimitoare. Vreau să vă spun că "Easy" a devenit New York Times bestseller, iar drepurile de publicare au fost vândute deja în Germania, Spania, Italia, şi Franţa, şi din ce mi-a spus Tammara, acum se negociază şi pentru Ungaria. Mi-aş dori din totul sufletul să apară şi la noi "Easy", şi cred că ţine doar de noi să convingem editurile cât de frumoasă e şi cât am vrea să aibe şi românii ocazia să o citească. 

“Easy” de Tammara Webber
O fată care crede că adevărul poate fi înşelător, promisiunile sunt făcute ca să fie încălcate, şi loialitatea e o iluzie. Un băiat care crede că adevărul e relativ, minciunile pot ascunde durerea insuportabilă, şi vina e eternă. Ce vor găsi ei unul în celălalt le va valida unul altuia concluziile, sau le va nega pe toate?

Când Jacqueline îşi urmează iubitul cu care e împreună de ceva timp, la facultatea aleasă de el, ultimul lucru la care se aşteaptă e să se despartă de ea la două luni după ce au intrat în anul doi. După două săptămâni cât stă în şoc, ea se trezeşte la o nouă realitate: este singură, merge la o universitate de stat în loc de conservator, e ignorată de cercul anterior de prieteni şi e pe cale să pice un curs pentru prima dată în viaţa ei.
Ieşind de la o petrecere singură, Jacqueline este atacată de unul dintre cei care fac parte din aceeaşi fraternitate cu ex-ul ei. Salvată de un străin care pare să fi fost în locul potrivit la timpul potrivit, ea nu îşi doreşte altceva decât de uite de atacul din acea noapte - dar salvatorul ei, Lucas, stă în rândul din spate la cursul de economie, făcând schiţe într-un caiet şi privind-o fix. Prietenele ei îl nominalizează a fi perfect pentru a o ajuta să uite de fostul.
Când atacatorul ei se transformă într-un urmăritor, Jacqueline are două opţiuni: să fie înfrântă sau să înveţe cum să se lupte. Lucas rămâne protector, dar ascunde secrete ale lui. Deodată aparenţele sunt totul, şi să ştii în cine să ai încredere e oricum numai nu uşor.

DATE DESPRE AUTOARE:
 Cititul a fost prima şi cea mai rapidă iubire a mea, şi scrisul a urmat imediat după. Prima mea carte a fost despre un urs rătăcit, dar lipsa mea de abilitate ca ilustrator m-a convins să renunţ la efort şi să mă concentrez a trece de clasa a 3-a. Am scris poezie romantică şi tristă în liceu şi prima jumatate de roman când aveam 19 ani, pentru care am făcut o groază de cercetări despre Vikingi, şi care a fost din greşeală distrus când am umplut casatorul la servici. Vicii: cafea şi iaurtul îngheţat Cherry Garcia. Îmi place să cumpăr cercei, pentru că ei întotdeauna se potrivesc - chiar dacă ocazional “uit” să merg la sală. Sunt o romantică incurabilă care adoră romanele cu finaluri fericite, pentru că sunt destule finaluri triste în viaţa reală.

Şi acum, interviul, din care veţi afla multe lucruri foarte interesante, vă garantez!
1. Poţi să ne spui câteva lucruri despre tine care nu le putem găsi pe Internet?
(Vă spun sincer că nu sunt sigură ce se poate afla şi ce nu de pe internet acum. Desigur, nu tot ce e pe internet este adevărat, desigur). Sunt genul care preferă să stea mai mereu acasă. Trebuie să mă forţez ca să ies cu prietenii, sau să mă duc în vacanţă. Mă simt bine în 99% din acele cazuri, dar sunt mereu bucuroasă când mă întorc şi acasă.

2. Spune-le cititorilor noştri ceva despre “Easy” care nu a fost spus în descrierea cărţii.
Jacqueline cântă la violoncel, o alegere inedită a unui instrument pentru o fată.

3. De unde ţi-a venit ideea pentru “Easy”?
Experienţa personală. Experienţele prietenilor. Nici o femeie pe care o cunosc şi care a fost atacată de o cunoştinţă nu a raportat asta poliţiei. Niciuna. Şi fiecare femeie care a fost atacată de un străin l-a denunţat. Sunt intrigată de modul cum noi femeile ne judecăm unele pe altele, cum permitem bărbaţilor din vieţile noastre să considere această faptă ca altceva decât este: un viol. Şi nu e laşitatea cea care împiedică femeile să raporteze poliţiei. E admiterea vinei pentru atac când nu ele trebuie învinuite. Trebuie să ne spunem una celeilalte, “Nu a fost vina ta. Nu a fost vina ta. Nu a fost vina ta.”, nu “Cu ce erai îmbrăcată?” sau “De ce ai mers în apartamentul lui?” sau altă scuză stupidă folosită.

4. Cum i-ai descrie pe Lucas şi Jacqueline ca şi personaje, cuiva căruia nu a citit cartea?
Jacqueline este o fată care a fost şocată de faptele insensibile ale celorlalţi. A fost prea încrezătoare, şi învaţă încet cum să se protejeze, din fericire fără să se izoleze complet. Lucas e un băiat care a fost afectat de evenimente traumatice din trecutul lui. Nu a fost niciodată capabil să se vindece de ele, sau să se ierte pe el însuşi.

5. Care ar fi distribuţia de vis pentru cartea ta?
Nu am în mod particular o distribuţie pentru această carte - dar iubesc modelele de pe copertă, deşi cred că iubesc mai mult decât orice modul tandru cum o atinge. Nu vizualizez actori în timp ce scriu - văd persoane persoane imaginare, şi vagi. Îmi place când cititorii au propriile idei despre cum arată un personaj. E amuzant când ele sunt cu adevărat diferite de ceea ce scriu, dar totuşi, asta se mai întâmplă. :)

6. Este ceva din cărţile tale bazat pe experienţe de viaţă reale, sau e pură imaginaţie?
Cu siguranţă ambele.

7.  Cum ti-a venit ideea titlului? L-ai ales după ce ai terminat de scris cartea, sau înainte?
De cele mai multe ori nu încep o carte cu titlul prezent deja în mintea mea, şi uneori devine potrivit după ce termin de scris, dar la Easy am ştiut de dinainte. Cred că a fost opusul la cu ce se confrunta Jacqueline, acele cumpene din viaţă când deodată totul devine dificil, dacă nu chiar imposibil. Că ar fi “Easy” (aici cu semnificaţia de “Uşoară”) a fost spus şi de către Buck. Acest aspect al poveştii a ocupat un loc mai important decât am intenţionat iniţial, dar atunci când am ales între minciunile lui Buck şi zvonurile despre Jacqueline, precum şi alte aspecte ale poveştii, am ştiut că au fost lipsite de importanţă, la fel ca şi frica de el, comparat cu relaţia ei cu Lucas.

8. Scrie 3 citate din “Easy” care îţi plac mult:

(1) “The night we met—I’m not like that guy.” His jaw was rigid.
“I know tha—” He placed a finger over my lips, his expression softening.
“So I don’t want you to feel pressured. Or overpowered. But I do, absolutely, want to kiss you right now. Badly.”

(2) His hands reached for me, gripping my hipbones and pulling me forward. He stared down at me, his voice low. “There are some things I will make time for, Jacqueline.”

(3) “Are we sisters or not?”

9. A fost uşor (Easy) să scrii acest roman?
Nu. M-a secat emoţional, dar a fost o experienţă pozitivă pe care aş repeta-o oricând.

10. Ştiu că “Easy” nu e o serie, dar ai în vedere să scrii în viitor altă carte care să-i aibe pe Lucas şi Jacqueline ca personaje principale?
 Vreau ca “Easy” să rămână un roman de sine stătător.

11. Te rog spune-le vizitatorilor blogului nostru de ce trebuie să citească “Easy”:
Cred că trebuie e un cuvânt prea greu, e prea mult spus. Încerc să examinez problemele sociale, în special în “Easy” (violul/atacul) fără a suna prea dur totul. Sunt o persoană romantică, şi asta e ceea ce prefer să citesc. În acelaşi timp, îmi place să citesc romane care mă fac să meditez, mă pun pe gânduri, care mă fac să-mi reconsider opiniile. M-am gândit că dacă aş fi în stare să îmbin o problemă importantă, cu dragostea, ambele ar fi mai profunde şi mai palpabile pentru cititori. Celelalte cărţi ale mele sunt mai lipsite de complicaţii. Am crescut, m-am dezvoltat ca şi scriitor, şi sper să continui să cresc - dar cred că „Easy” va fi cel mai important lucru pe care l-am scris şi îl voi scrie vreodată, şi mă simt bine cu asta, sunt mulţumită. Sunt mândră de ea.

12. Un mesaj pentru cititorii blogului nostru:
Sper că dacă dau o şansă romanului “Easy”, vor găsi în Jacqueline ceva cu care să se identifice - ceva din eforturile ei -, şi să admire curajul greu de dobândit. Şi, desigur, sper să-l iubească şi pe Lucas. El nu e un băiat posesiv - nu prea pot să scriu despre astfel de băieţi, deşi uneori îmi place să citesc despre ei. Lucas e protector fără a fi posesiv, iubitor şi atent. El e genul de băiat de care sunt îndrăgostită, şi genul de băiat pe care mi-l doresc pentru fiica mea. 

THANK YOU, TAMMARA, FOR THIS WONDERFUL INTERVIEW! YOUR ANSWERS ARE SO LOVELY AND AMAZING! I HOPE YOU KNOW HOW MUCH I ADMIRE YOU! I REALLY HOPE THAT "EASY" WILL BE PUBLISHED IN ROMANIA TOO!

8 comentarii:

  1. Ododo,mi se pare ca i-am trimis si eu un mesaj pentru o copie.M-a impresionat mult de tot cartea si chiar imi doream sa o citesc :o3 dar nu cred ca mi-a raspuns :(

    RăspundețiȘtergere
  2. Descrierea cartii mi se pare fascinanta,iar autoarea are niste raspunsuri realiste si inteligente.Cred ca in aceasta carte se aminteste putin ca e bine sa faci ceea ce crezi si simti,sa-ti urmezi proprile visuri si nu pe ale altora,dar e posibil sa nu fie asa cum zic eu avand in vedere ca nu am citit-o,dar din descriere asta imi trezeste.

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Emy: Imi pare rau :(. Tammara isi publica singura romanele si cred ca a ramas fara copii de dat..

    RăspundețiȘtergere
  4. Imi plac mult raspunsurile autoarei :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Trebuie să citesc cartea! Mai ales că e un singur volum! Şi coperta e foarte cute<3 Se mai întâmplă ca cititorii să aibă în minte o imagine total diferită faţă de cum sunt descrise personajele, eu mereu păţesc aşa:-" Adică uneori văd personaje complet diferite...

    RăspundețiȘtergere
  6. o doamne descrierea este asa de interesanta...sper din tot sufletul ca va fi si in Romania ..merita:)cel putin eu chiar vreau sa o citesc

    RăspundețiȘtergere
  7. Foarte dragut interviul. Mi-au placut raspunsurile , dar si intrebarile :D

    RăspundețiȘtergere
  8. mi-a placut interviul si trebuie sa citesc pentru ca pare foarte interesant

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!