marți, martie 06, 2012

”Damnare” de Lauren Kate - Recenzie

Cartea a apărut la Editura Litera și o puteți comanda de AICI.
Nu m-am gândit vreodată că voi ajunge să fiu atât de dezamăgită de o carte, și mai ales una care este atât de recomandată și ridicată în slăvi de multă lume. Poate că și asta e problema : când auzi atâtea păreri de bine despre o serie, e inevitabil să ai așteptări mari de la ea, iar când acestea nu îți sunt îndeplinite, frustrarea e mult mai mare și te macină ca rugina.
Cartea ”Damnare” de Lauren Kate am cumpărat-o cam de un an, împreună cu ”Îngerul Nopții” de Becca Fitzpatrick, pentru că nu mai citisem nicio carte despre îngeri, eram foarte curioasă și îmi doream să abordez și acest subiect. A..și de ce să nu fiu sinceră, m-am îndrăgostit prima dată de copertele lor incredibil de frumoase. Mă bucur din suflet  că nu am citit ”Damnare” înainte de ”Îngerul Nopții”, pentru că probabil ar fi stat și acum cea din urmă în bibliotecă, evitând să o citesc ca să nu am parte de încă o surpriză neplăcută, ca la ”Damnare”.  Dar mai multe le veți afla la impresii, unde îmi spun de obicei ”of-ul” sau  bucuria că am citit o carte.
Poate sunteți curioși să aflați câte ceva despre conținutul cărții, deși descrierea ”genială” de la sfârșit desconspiră cititorului cel mai important lucru din carte, și mi-e imposibil să cred că poți citi o carte fără să ai o idee despre ea înainte, nu ? Adică acea prezentare e și pe site, e inevitabil să nu o citești înainte de a comanda cartea și altfel să afli cam singurul lucru captivant al ei.
Lucinda Price e o tânără nesigură și fragilă, care ajunge la școala de corecție ”Sword & Cross” din cauza unei întâmplări nefericite din trecut, în care a fost martora morții într-un incendiu a lui Trevor, prietenul..iubitul ei (nu e foarte clar ce a fost băiatul ăsta pentru ea până la urmă..acum zice că s-au iubit, apoi că au avut parte doar de o întâlnire, că nu se cunoșteau bine..în fine). Sigur, veți gândi :”Ce vină are ea că acest eveniment nefast s-a petrecut ?” și deși aveți dreptate, se pare că umbrele negre care i-au întunecat ei copilăria și mintea au fost ”făptașele”.  Da, Luce vede niște umbre negre.. cam singurul lucru interesant la ea.
Acolo întâlnește diverși tineri, destul de diferiți și ciudăței, dar e și firesc, din moment ce sunt la o școală de corecție, nu? Arianne, care e puțin sărită de pe fix, dar o ajută să se familiarizeze cu școala, și să se integreze,  Gabbe care e un fel de bombă blondă, și care mereu o apără pe Luce (nu veți înțelege de ce multă vreme, mai ales că Lucinda nu o suportă), Penn..care pare singura normală, e o fată isteață și o prietenă pe care mulți ne-am dori-o. 
Cam e băiatul brunet cu ochi verzi care s-a făcut remarcat din prima zi în ochii Lucindei, deoarece e carismatic și știe să se facă plăcut, ah, da, și mai e și Daniel Grigori, misteriosul, ambiguul personaj masculin pentru care aceasta face o maare mică obsesie.
Nu știu sincer ce să vă povestesc, deoarece practic nu se întâmplă cam nimic în cartea asta. Asta dacă nu pun la socoteală sfârșitul, când lucrurile încep să mai ”miște”, dar dacă aș vorbi de asta, v-aș spune cam tot și nu ar mai avea niciun rost să citiți cartea. Pot menționa doar că Lucinda se îndrăgostește de Daniel, e pretutindeni în gândurile ei, bla bla.. dar e mai mult decât evident că el NU vrea să aibă de-a face cu ea. Cam e interesat de Luce, îi tot face cadouri, e fermecător, dar ea nu pare să-i răspundă sentimentelor, deși nu îi este chiar total indiferent. Practic Luce începe cu ajutorul lui Penn, care e un fel de ajutor de secretară, să descopere mai multe despre Daniel, și în rest să frece menta prin școală, că altceva nu face. A! Cum am putut uita? Și să îl viseze pe băiatul care i-a cucerit inima (nu mă întrebați cum, sincer, pentru că nu a făcut nimic pentru asta tipul).
Cam atât. :)
O să încep cu părțile bune, din opinia mea, căci ele sunt puține și termin repede cu ele. Prima ar fi coperta, care e minunată, și motivul principal pentru care am cumpărat cartea. Apoi.. greu de spus. Mi-a plăcut modul cum sunt descrise aripile lui Daniel, parcă aveai senzația că le atingi tu. Și..cam atât de bine.
O să argumentez imediat de ce nu mi-a plăcut. În primul rând personajele m-au scos serios din sărite, dar despre ele voi vorbi mai jos pe larg. Apoi ..acțiunea. Care acțiune? :)) Nu mă înțelegeți greșit, nu sunt genul care caută doar acțiunea la o carte, asta o fac doar oamenii înguști la minte care nu știu să citească dincolo de rânduri, iar mie îmi place să analizez orice reacție, situație, nu doar să urmăresc firul narativ și atât. Dar dacă nu se întâmplă cine știe ce într-un roman, atunci ai personaje de care te atașezi, sau măcar ai o poveste care să te sensibilizeze, pentru a compensa. Nu mi-a transmis nimic această carte, nicio emoție, deși e vorba de o poveste de iubire tragică care ar fi trebuit să îmi stoarcă ochii de măcar o lacrimă, sau un oftat. Și credeți-mă că eu sunt o persoană care se sensibilizează foarte ușor.
Stilul autoarei e atât de ..sec. Nu vei găsi replici geniale, nu vei găsi descrieri uimitoare (doar câteva), nu îți va pune inima pe jar personajul principal masculin.. sau te va uimi cu istețimea ei cel feminin.
Înțeleg, ca scriitor, că nu vrei să dezvălui foarte multe din prima carte, dacă tot e serie, și interesul tău e să vinzi și următoarele volume, dar nici chiar să lași scriitorul într-o gaură neagră, fără să înțeleagă mai nimic.. nici pe parcurs, nici la final. Practic singurul lucru extraordinar care îl afli e că Daniel e un înger, iar povestea lor de dragoste e blestemată. A, serios? Asta..era tot? Păi asta scrie deja pe copertă, de ce a mai trebuit să citesc atunci 342 de pagini?
 Așa am rămas eu: cu o multitudine de ”De ce-uri?” și întrebări care îmi stau pe creier. Care e povestea cu îngerii, totuși?! Nu s-a explicat absolut nimic despre ce sunt ”îngeri căzuți” în această serie, de ce unii sunt răi și alții buni, nici măcar nu putem afla cum se luptă aceștia cu răul.. ce puteri au. Ce căutau ceilalți îngeri căzuți la școala asta de corecție, totuși, în afară de Daniel? Care e scopul personajelor negative de a se lupta cu binele..adică ce urmăresc ei până la urmă? De ce e Lucinda atât de stupidă ?
De obicei, o poveste are un mesaj și o semnificație. Ne învață ceva și ne oferă o perspectivă de viață. Să scrii o carte e o responsabilitate uriașă deoarece sunt puține lucruri mai emoționante pentru cititori decât cărțile. Eu nu am învățat nimic din această carte, poate am tras concluzia că nu toate cărțile care au o copertă superbă sunt și bune.
Unul dintre motivele pentru care ador să citesc este acela că în cărți pot descoperi diferite tipologii de personaje, care de care mai speciale, nebunești, intrigante. În unele mă regăsesc, pe altele de admir pentru calitățile pe care le au, cu unele empatizez și mă atașez de ele, ca de niște prieteni reali. 
Cred că e prima dată când personajele principale și povestea lor mă lasă rece.. Nu mă înțelegeți greșit, nu mă aștept să se facă plăcute tot timpul personajele, să aibă ce trăsături și caractere geniale, dar măcar să se facă remarcate, să schimbe cursul poveștii prin deciziile lor, să surprindă cu ceva.
O să încep cu Lucinda..(neinspirat nume, apropo), pentru că ea s-a cam jucat cu nervii mei pe parcursul cărții. E banală, naivă și nu iese în evidență cu nimic...poate cu stângăcia ei. Personalitatea, modul ei de a acționa, nu au nimic special, aparte. Dar..na..nu toate pot fi ca Rose Hathaway sau ca alte personaje feminine puternice și hotărâte..
Mereu am crezut că o calitate a oamenilor inteligenți e curiozitatea, dar Luce nu își pune întrebări. Nu e curioasă să știe ce au făcut noile ei prietene de sunt la școala de corecție, nu se întreabă cum de bibliotecara ciudat de amabilă știe de povestea lor de dragoste imposibilă..of.
Întotdeauna am apreciat fetele care se respectă, care nu devin obsedate de un tip și îi acceptă toate răutățile, fără să riposteze, fără să arate că au demnitate. Deci Daniel o ignoră, o respinge, o acuză că îl hărțuiește, o lasă baltă, sugerează că e iritantă, o acuză că ar fi o intrusă.. și lista ar putea continua.. Și ea ce face ? Îl visează, îl caută cu privirea peste tot, investighează și caută să afle detalii despre el. TREZEȘTE-TE, FATO! NU TE PLACE !! Eu nu înțeleg cum poți fi atrasă de un băiat care se comportă așa cu tine, mai ales să te îndrăgostești de el. Chiar nu pricep în ce Univers paralel trăiește Lucinda, sincer.
Iar când în sfârșit îi spune adevărul pe care a insistat atât să îl afle, ea ce face? Fuge de el. 
Așa.. Daniel Grigori. Nu știu de ce, dar mă așteptam la cu totul altceva din partea lui. Nu m-a deranjat așa tare comportamentul lui urât, la urma urmelor trebuia să o evite ca să îi protejeze viața. Dar m-a dezamăgit lipsa de consecvență din acțiunile sale. Păi dacă tot trebuie să stai departe de ea, fă asta. Nu acum te comporți mai plăcut, o duci în nu știu ce loc special, și în următorul moment dispari și o lași cu ochii în soare. Ești indiferent și pari supărat de prezența ei, apoi te bați cu un tip care vezi că îi acordă atenție. Hotărăște-te, omule! E firesc ca sărmana ființă să fie amețită de schimbările tale bruște de comportament și să o ia pe ulei  pe arătură !
Povestea lor de iubire e bizară și nu așa siropoasă cum am citit că ar fi de fapt. Nu e nici măcar romantică destul. Dar..gata, că m-am lungit.
A! Mi-a plăcut de Penny..chiar a fost drăguță. Păcat de ea.

M-am săturat de scris la recenzia asta, și dacă vreunul dintre voi reușește să ajungă până la final, sunteți niște învingători. Știu că unii dintre voi sunteți fani ai acestei serii, și nu vreau să vă rănesc sentimentele. Numai că nu pot fi ipocrită și să spun că mi-a plăcut o carte când evident nu e așa. E firesc să fie și păreri pro, și contra.
Nu zic că această carte nu e ok..ca una ușurică, simplă, de citit într-o zi mohorâtă, după ce ai împrumutat-o de la bibliotecă. Dar..bestseller?! Bestseller? Serios? Cum a ajuns bestseller romanul acesta care atâtea lacune ?  O să citesc și volumul doi, deoarece am apucat să mi-l cumpăr, și sper, sincer, să fie mult mai bun decât primul ! Îmi doresc să cred că volumul 1 a fost doar o încălzire nereușită pentru ce va urma, adevărata poveste.

21 de comentarii:

  1. Asa cum a ajuns bestseller si evermore :)) scurt si pe nedrept :))

    RăspundețiȘtergere
  2. O colega de a mea mi-a imprumutat prima carte si mi-a spus ca i se pare destul de cool (asta spunea ea, dupa ce citise deja primele 3 carti). Cum sa spun... Acum doua zile am primit-o si azi i-am inapoiat-o, si nu pentru ca m-a fascinat atat de tare incat sa citesc pe sub patura cu lanterna. Nu pot urmari asa cum trebuie, si sincer, m-a pierdut pe undeva pe drum. Nici n-am apucat sa o termin (pentru ca nu am mai vrut). Nu ma pot atasa de personaje, nu pot sa ma pun in pielea lor... Prefer mai degraba Ingerul noptii, unde Patch este un kick ass perfect iar Nora o curajoasa. Si mie imi pare rau de Damnare...

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Ramona :)) Daa... asa cum a ajuns si Evermore, si Eve. Ca tot voiam sa vorbesc de Eve... e cam la fel; lipsa totala de actiune. Adica, cand am ajuns la ultima pagina, eram ceva de genu' "ha? whaat? da ce-i asta? " nimic intrigant; nimic...wow. da, nu zic, personajele sunt dragute, si ideea e chiar tare, si Eve e , in cele din urma o carte buna ( nu geniala) , dar nu are ...nimic. Pana si Evermore are mai multa... intriga :)) Si Evermore, e , din punctul meu de vedere, o adunatura de alte bestseller-uri.
    Cat despre Damnare, o am. Nu am citito, dar o sa o citesc ca sa-mi formez o parere. E pacat sa fi aruncat banii pe ea degeaba.
    Krisz, scumpa... poate volumul doi e mai bun? Ai dreptate, si chiar sustin parerea ta, cum ca un scriitor trebuie sa-si atraga cititorii sa cumpere si urmatoarele volume ( cum e Becca Fitzpatrick "asa se scrie?" , cu Ingerul Noptii si Crescendo, adica...chiar sunt in stare sa-mi cumpar in engleza volumul trei, doar ca sa ma opresc din visat la Patch si Nora :)) ) .
    Oricum, sper ca volumul doi iti va place mai mult. Deocamdata sunt ocupata cu alte carti ( Nici moarta nici angajata, si Nici moarta nici maritata, si seria cu Sucubii, si cu Dispozitive Infernale si Instrumente Mortale) dar, voi citi candva si Damnare, oricum... m-ai cam convins prin recenzie sa nu am asteptari mari.
    Pff... stii ca cele mai bune povesti se ascund necitite prin manuscrise , ( cum a fost Harry Potter, si cum sunt multe alte carti de care nu-mi aduc aminte) in timp ce "Bestseller-urile" ne chinuie privirea :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Si Eve e...seaca. Dar macar are o idee de pornire foarte buna.Are o sclipire. Iar Evermore, da, e o adunatura de idei. Luam cate ceva din fiecare bestseller si facem un nou bestseller :))Dar volumul doi e mai bun, si mai ales, original. Cat despre Damnare, pacat de coperta aia minunata. Ma atrasese si pe mine cand am fost in Auchan acum vreo 2 saptamani, dar nu am avut timp sa o cumpar, tragea de mine un spiridus de 2 ani sa ii iau bomboane :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Mie mi-a placut Eve. E adevarat ca nu are asa multa actiune, dar mi-au placut personajele, si povestea in sine. M-a sensibilizat lumea in care traiesc, acele descrieri triste a ceea ce a mai ramas dupa molima, m-a facut sa ma intreb cum ar fi sa traiesc eu in acea lume, si sa apreciez ce am acum. Deci desi nu am gasit asa multa actiune, are altele care compenseaza.. Pe cand la Pasiune..nu gasesc mai nimic.
    Referitor la Ingerul Noptii, cred ca am un an de cand am citit volumul 2, Crescenda (vad ca a fost reeeditata cartea in noiembrie, dar eu o am din prima editare), deci ce sa mai spun? Un an fara Patch..:)) bn, ca am recitit Ingerul Noptii cand am scos citate, dar ard de nerabdare sa citesc vol 3.

    RăspundețiȘtergere
  6. @ Krisz... eu am cateva zile fara Patch si e oribil :(( Cum de rezisti? :(( Aaah :X Patch :X Pattch :)))

    RăspundețiȘtergere
  7. Am evitat sa o cumpar in engleza ca sa nu stric aspectul seriei..probabil cartea are alt format in engleza fata de cum a fost publicata la noi. Si am zis ca nu mai am mult de asteptat, pentru ca am intrebat la ei si mi-au zis ca urmeaza sa apara pana in mai, la Bookfest. Dar vad ca a intrebat altcineva acum.. si uite ce i-au raspuns: ”buna a si vrea sa intreb daca stiti cumva cand va aparea cartea "Tacere de Becca Fitzpatrick multumesc anticipat :D (^_^)
    Like · · 16 hours ago ·

    Editura Litera Pana in vara acestui an ar trebui sa apara. :)
    4 hours ago · Like
    Matei Eli va multumesc mult :):D”

    Deci eu nu mai stiu ce sa cred.

    RăspundețiȘtergere
  8. @ Krisz, tocmai de asta nu am luato si eu in engleza.
    Deabia in vara? Asta e culmea... uf :| Poate pentru ei mai e vara? ;;)

    RăspundețiȘtergere
  9. La cat de repede publica de obicei continuarile, sper ca vara la ei sa nu fie de fapt toamna.. si sa ne mai tina mult pe jar.

    RăspundețiȘtergere
  10. Hm, eu nu mi-am luat seria. Parca am avut un presentiment. Multumim pentru recenzie Krisz:*

    RăspundețiȘtergere
  11. Paii...fiecare cu parerea lui :).
    Mie mi-a placut foarte mult seria aceasta si abia astept volumul 4.
    Ce pot spune...am citit volumul 3 intr-o stare complet solemna...
    Imi place recenzia ta,chiar daca nu avem pe de-a intregul aceleasi pareri.Imi place pentru ca spui exact ce ti-a placut si ce nu,fara sa ocolesti ceea ce vrei sa spui de fapt.

    Bafta in continuare! :)

    RăspundețiȘtergere
  12. M-am apucat si eu sa citesc Damnare si credeam ca este vina mea. Nu pot sa intru neam in atmosfera povestii si inca o citesc in speranta ca o sa aiba loc putin actiune. Nu am citit indeajuns de mult incat sa ajung sa il cunosc pe Daniel si chiar speram sa fie un personaj care sa atraga cumva.

    In fine dupa ce am citit comentariile mi-am dat seama ca am si eu de ceva timp Evermore si ca imi placea idea cartii. O sa incerc totusi sa o citesc pentru ca pare diferita fata de cartile cu care sunt obisnuita.

    Si in final, am citit si eu Ingerul Noptii si mi-a placut la nebunie, dar am fost usor dezamagita de continuare, Crescendo. Poate din cauza povestii de dragoste care aducea putin aminte de un joc de ping pong si desi au avut loc foarte multe lucruri in carte, la sfarsit eram inca putin confuza.

    App...ador stilul tau de a face o recenzie. (^_^)

    RăspundețiȘtergere
  13. si mie imi place cum scrii recenzii,krisz:)
    fetelor,cele de mai sus...m-ati speriat in legatura cu eve...trebuie si eu sa o citesc sa-mi fac o parere si sper sa fie una buna...
    ce voiam sa va mai zic...ieri cand mi-a ajuns 'Printul mecanic' din 'Dispozitive infernale' pe spatele ei scria si de 'Instrumente mortale' si era scris acolo 'In curand,un film realizat de Sony Studios'
    E adevarat?Va fi film dupa 'Instrumente mortale'?

    RăspundețiȘtergere
  14. MA gandeam sa ma duc sambata sa-mi iau 2 carti...Una din ele e Divergent (m-ati convins voi ca merita) si inca una... dar din ce am citit eu in recenzie , pe aceasta nu mi-o recomanzi. Ceea ce inseamna ca as da banii degeaba

    RăspundețiȘtergere
  15. imi place cum faci recenzii Krisz. nu m-a atras niciodata Damnare, si Evermore a fost slabuta dar nu exagerat de nasoala, dar sa stiti ca vol 2 e cu mult mai interesant si mai bun

    RăspundețiȘtergere
  16. @ Emy - Îți urez bun venit pe blog, nu cred că am mai avut ocazia să vorbim până acum . Sigur că fiecare e cu părerea lui, iar eu nu sunt pe principiul că ce cred eu trebuie să creadă și restul lumii. Suntem diferiti, fiecare caută altceva într-o carte, preferă alt stil.. Eu nu am găsit ce credeam că va fi în acest volum, de aici și impresia care mi-a lăsat-o. Mă bucur că nu mă condamni pentru părerea mea, și că apreciezi recenzia, deși nu e una pozitivă.

    @ Michikit – Încântată de cunoștiință, și mulțumesc pentru comentariile din ultimele zile. Referitor la ”Crescendo”, și pe mine m-a dezamăgit mai ales comportamentul Norei, atât de oscilant, nehotărât.. și adesea imatur. Recunosc că nu este la fel de bun ca primul volum, dar m-am bucurat și aici se prezența lui Patch, de umorul lui Vee, și cred că finalul tulburător a ridicat cartea în ochii mei, și m-a făcut să nu mai am răbdare până nu aflu continuarea. Mă bucur din suflet că îți plac recenziile mele, și sper să nu te dezamăgesc nici pe parcurs.

    @ Law – Nu trebuie să te sperii în privința lui Eve, din punctul meu de vedere, cartea merită neapărat citită, pentru că ai de învățat din ea, e un subiect diferit, aparte, și mie, spun încă o dată, chiar mi-a plăcut. Referitor la ”Instrumente Mortale”, sigur că se va face un film după primul volum :D. Cum de nu știi? O să fac o postare despre asta și o să pun ce actori au fost aleși până acum. :*:*

    @ Alexxa – o să-ți placă Divergent, sunt convinsă. Referitor la Pasiune, e alegerea ta dacă o iei sau nu, să îmi spui ce ai hotărât până la urmă.

    Vă pup fetelor, și mulțumesc pentru părerile voastre!

    RăspundețiȘtergere
  17. @ Apy - sunt de perfect de acord cu ce ai zis de Evermore, nu am citit si volumul 2, dar am auzit ca e mult mai bun. Sper sa am ocazia in curand. Ma bucura mult ca iti plac recenziile mele, sper sa le citesti in continuare. pupici!

    RăspundețiȘtergere
  18. Hmm.. nu stiu ce sa zic, nu am citit inca cartea...

    RăspundețiȘtergere
  19. OMG !!! Imi place cartea ! Nu ca as fi citit-o dar o vreau ! Si ador si coperta !

    RăspundețiȘtergere
  20. @Krisz mi-a placut la nebunie Divergent. Dupa ce am terminat-o mi s-a facut imediat dor de Tris si Four.

    In legatura cu Damnare, n-am luat-o, dar poate o voi incerca ca sa-mi formez o parere proprie.

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!