sâmbătă, februarie 04, 2012

The magic of words... by you (50)

Fiind în ultimul an de liceu, a trebuit să citesc "Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război" de Camil Petrescu... mai degrabă am încercat, pentru că nu am reușit să citesc toate scenele războiului. Se pare că nu sunt singura. Oanaaa. ne-a trimis câteva citate din ea, prin care arată că într-adevăr cartea este una foarte frumoasă și profundă.

“Dacă vrei să cunoşti liniştit frumuseţea unei femei, trebuie neapărat să o faci să sufere; numai suferinţa o înfrumuseţează, aşa cum numai când simt umbra morţii cântă sublim lebedele. “

“Să te consideri spectator indulgent şi amuzat al lumii acesteia plină de infamie şi de prostie e să faci parte din ea, şi să beneficiezi de infamiile ei, având aerul că-i eşti deasupra.”

“Am sărutat-o chiar pe această femeie care nu mai era a mea, era a morţii şi am privit-o cu indiferenţa cu care priveşti un tablou!”

“Negreşit, oamenii sunt şi buni şi răi, dar e necesar să se precizeze în ce împrejurări. Trei nule puse înaintea cifrei una sau după ea, nu înseamnă acelaşi lucru.”

“Fiecare credem că femeia care ne iubeşte are, păstrate pentru noi, anumite gesturi de mângâiere şi frumuseţe, gesturi cărora noi le dăm un anume înţeles şi nu e o suferinţă crâncenă să vedem că le are şi pentru altul.”

“Marii voluptoşi şi cei care trăiesc intens viaţa sunt, neapărat, şi ultralucizi.”

“Nebunia revederii creşte în mine ca un spasm, pe care nu l-ar mai fi putut opri până la istovirea lui.”

“O femeie îşi dă sufletul şi pe urmă şi-l reia intact. Şi de ce nu? Are dreptul să ia înapoi exact cât a dat.”

"...Să simți că lumea e fără margini, că suntem atât de mici, că frumusețea are pete și e trecătoare, că dreptatea nu se poate realiza, că nu puteam ști niciodată adevărul... să fii, din cauza asta trist... să iubești florile și să zâmbești când vezi oameni nepăsători care nu bănuiesc nimic și își au socotelile lor..."

“Mă cuprindea o nesfârşită tristeţe văzând că nici femeia asta, pe care o credeam aproape suflet din sufletul meu, nu înţelegea că poţi să lupţi cu îndârjire şi fără cruţare pentru triumful unei idei, dar în acelaşi timp să-ţi fie silă să te frămânţi pentru o sumă, fie ea oricât de mare, să loveşti aprig cu coatele.”

“Femeia înşală numai pe cel pe care-l iubeşte, pe ceilalţi îi părăseşte pur şi simplu.”

“Iubeşti mai întâi din milă, din îndatorire, din duioşie, iubeşti pentru că ştii că asta o face fericită.”

“Dragostea e frumoasă tocmai pentru că nu cunoaşte nici o silnicie. E o preferinţă sinceră.”

8 comentarii:

  1. N-am citit-o, si ii multumesc Domnului ca mai am vreo 2 ani pana voi avea nevoie de ea la scoala. Nu-mi place razboiul, insa citatele sunt frumoase, chiar parca imi dau un impuls.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sora mea ma tot cicaleste ca daca imi place sa citesc .sa citesc o lectura buna si de calitate..poate o sa ma apuc sa citesc si eu ceva romanesc intr-o buna zi.

    RăspundețiȘtergere
  3. Unii ( ca Alexya ) au citit-o in ultimul an de liceu. Eu a trebuit sa o citesc inca din primul :)))
    Scenele cu razboiul devin chiar enervante la un moment dat dar, cealalta latura a cartii, iubirea si gelozia constituie un aspect mult mai placut.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mie mi-a placut foarte mult cartea:x si am citit-o chiar inainte sa o fac la scoala, din proprie initiativa. Nici macar nu stiam pe atunci ca e pentru bac.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu am citit cartea, insa anul viitor o sa mi-o trebuiesca la scoala. Poate ma apuc de ea la vara :).

    RăspundețiȘtergere
  6. nu am citit cartea dar citatele si titlul imi fac cu ochiul :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Sper sa se schimbe programa scoalara si sa nu fiu nevoita sa o citesc :)) uh...nu de alta, dar stiu ca scenele de razboi sunt groaznice, si nu prea-mi plac genul asta de carti, citatele sunt frumoase, dar ma enerveaza intr-un mod ciudat :)) va dau un exemplu: primul citat...imi aduce aminte de o chestie tampita pe care am auzit-o...ca iubesti pe cineva doar daca plangi dupa el:)) dimpotriva...lacrimile transforma de multe ori, iubirea in ura. poate nu pe moment, dar incetul cu incetul...

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!