marți, septembrie 10, 2013

Doi soți. O dispariție misterioasă. Un adevăr tulburător. ”Fata dispărută” de Gillian Flynn - Recenzie

Cartea a apărut la Editura Trei și poate fi comandată de AICI

Iertați-mi scepticismul, dar eu nu cred în zicala deloc măgulitoare ”Te citesc ca pe o carte deschisă”, pe care unii o folosesc mândri și plini de încredere în ei. Pentru deși te simți foarte capabil să îi deslușești toate misterele, o carte, oricât de ușor de lecturat ar părea, sau indiferent cât de atent ai parcurge-o, e foarte posibil să aibă pagini lipsă de care să nu îți dai seama, sau mesaje ascunse pe care nu le-ai descoperit, pentru că acestea trebuiau citite printre rânduri. Ca să nu mai vorbim de figurile de stil și fragmentele filosofice care îi pot încătușa ca nişte lacăte anumite secrete. Mi se pare puțin probabil, ca să nu spun imposibil, să ai impresia că poți cunoaște cu adevărat totul despre o persoană, oricât de apropiată ți-ar fi sau de cât timp face parte din viața ta. Chiar dacă e vorba de un părinte, un soț, iubit sau prieten, fiecare are o latură ascunsă a lui, gânduri secrete, sau întâmplări personale, necunoscute pentru cei din jur. Suntem făcuți într-o proporție foarte mare din apă, dar nimeni nu e transparent. Romanul ”Fata dispărută” de Gillian Flynn ne demonstrează într-un mod brutal, care vă va îngheța sângele în vine și vă va aduce teama în gât, blocându-vă respirația, că linia de la încredere la deziluzie e mai fragilă ca o gâză mică pe care o poți strivi în pumn cu ușurință.
Doi soți. O dispariție misterioasă. Un adevăr tulburător. Din clipa în care Amy e de negăsit, Nick începe treptat să descopere o nouă față și noi informații despre soția lui, deoarece aceasta e ca o cutie din care încep să iasă tot felul de surprize deloc plăcute. Împreună cu polițiștii, el va afla despre prieteni de-ai ei de care nu știa, de aspecte ascunse din trecutul ei și de anumite temeri pe care se pare că aceasta le avea. În plus, pas cu pas, vor apărea tot felul de indicii care formează un bulgăre imens de acuzații menit să îl strivească și înghită pe Nick, deoarece toate par să demonstreze că în acest caz ar fi vorba de o crimă pasională, iar el e vinovatul. Iar cum soția lui nu a fost niciodată o femeie banală, o necunoscută, ci ”Uimitoarea Amy”, cea care a inspirat personajul omonim dintr-o serie de romane celebre scrise chiar de părinții ei, de aici și până când toată povestea va ajunge un mic circ mediatic, și în care toată lumea își permite să arunce cu presupuneri și să îl pună la zid, mai e doar un pas.
Împărțită în trei părți, cartea se centrează succesiv pe anumite etape importante și momente cheie ale narațiunii. Deşi condimentată la tot parcursul cu mister și intrigi care se tot încurcă și nu par a mai avea rezolvare, de secrete care nu par a se lăsa deslușite vreodată, autoarea are însă grijă să ne mai elimine din frustrarea și curiozitatea care se adună în noi și amenință să erupă ca un vulcan, oferindu-ne uneori mici părţi din adevăr.
Dacă la celelalte romane afirmam că prin prisma perspectivelor ambilor ajungeam să cunosc mai bine personajele principale, să mă pliez cu personalitatea și acțiunile lor, să le aflu gândurile reale și percepțiile despre realitatea lor, în acest caz e complet opusă situația. Ele m-au indus și mai mult în eroare, m-au băgat într-o ceață densă și necăcioasă, iar mare parte din poveste nu am reușit să le înțeleg sau să le descifrez secretele. Mintea mea a fost o plastilină ușor de modelat prin intermediul cuvintelor atent alese să ne amețească, dar și a acțiunii menite să împrăștie confuzie și multe întrebări cititorilor. M-am simțit ca o barcă împinsă de curenții lecturii în toate direcțiile, purtată pretutindeni.
Unul dintre cele două personaje este ca un păianjen: unul extrem de abil, șiret, inteligent, manipulator, care și-a țesut cu mare grijă, răbdare și perspicacitate plasa de intrigi în care celălalt să se încurce, și menită să îl sugrume pas cu pas, să îl distrugă. Am trăit cu intensitate maximă toate momentele și am experimentat o paletă largă de sentimente, îndreptate când către Nick, când către Amy: neîncredere, milă, furie, ură, înțelegere. Balanța a înclinat mereu în favoarea unuia și în defavoarea celuilalt, trăirile mele niciodată nu s-au sincronizat, nu au fost vreo secundă pe aceeași lungime de undă în inima mea, la fel cum au fost mereu și cele două personaje atât de contrastante.
E fascinant doar să te gândești cât de grandioasă este puterea minții umane și câte limite poate ea atinge, dar în același timp e înfricoșător să realizezi răutatea pe care o poate găzdui, cât de malefică poate fi la unii. Sunt conștientă de volumul de informații, talent, inspirație și muncă care a fost necesar pentru a da naștere unui roman atât de complex și tulburător, de aceea respectul meu pentru Gillian Flynn este unul direct proporțional cu acesta. Îmi doresc să citesc și celelalte romane ale autoarei pentru că, recunosc, am devenit dependentă de stilul halucinant al scriiturii ei. 
Aș putea compara acest roman, acțiunea lui, cu păpușile rusești matrioșka, pentru că noi dezvăluiri apăreau pe măsură ce descopeream o nouă păpușă, adică o nouă paletă a adevărului, dar toate aceste dezvăluiri treptate, din cauza imprevizibilității stilului, nu au putut forma o concluzie finală în mintea mea până nu am dat și de ultima păpuşă, ultima pagină.. de deznodământul propriu zis. Trebuie să ai o imaginație kilometrică și o logică perfectă ca să fii capabil să pui atâtea detalii la punct, să sincronizezi totul ca și cum ar fi un mecanism complicat, o bombă atent lucrată care va exploda și va lua pe nepregătite nu doar personajele implicate ci mai ales pe cititori, fiindcă le va spulbera toate concepțiile pe care le au față de realitatea din jurului lor, despre încredere și siguranță.
”Nu știu dacă în momentul de față mai suntem oameni, cei mai mulți dintre noi, crescuți cu televizorul și filmele, acum și cu internetul. Dacă suntem trădați, știm ce vorbe să spunem; când ne moare cineva drag, știm ce vorbe să spunem. Dacă vrem s-o facem pe armăsarii, pe deștepții sau pe neghiobii, știm ce vorbe să spunem. Ne inspirăm cu toții din același scenariu obosit. E o epocă foarte dificilă în care să fii persoană, o persoană reală, pe bune, în loc să fii o adunătură de trăsături de personalitate, selectate de la un șir nesfârșit și automat de caractere. Și dacă toți jucăm roluri, nu poate exista suflet pereche, fiindcă nu avem suflete autentice.”

“E tulburător să rememorezi o amintire caldă şi să te simţi în acelaşi timp înfrigurat până la oase.”

“Iubirea te face să vrei să fii mai bun – corect, corect. Dar poate că iubirea, cea adevărată, îți dă și permisiunea să fii, pur și simplu, omul care ești.”

21 de comentarii:

  1. Tocmai am câştigat cartea asta la un concurs şi sunt nerăbdătoare să o citesc, mai ales acum, după ce ai vorbit atât de frumos despre ea, deşi mi-am dat seama că este o carte complexă.

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca nu as fi citit cartea cred ca in secunda asta as fi plecat sa o cumpar :)) Perfecta recenzia! Si chestia cu paianjenul e grozava, exact asa a fost Amy!
    Eu am mai citit acum cativa ani Obiecte Ascutite de Gillian Flyn, primul ei roman. Stiu ca mi-a placut, dar nu imi mai amintesc mare lucru din el. Doar intriga, in mare :D Si am auzit ca ar mai avea inca un roman despre care se zice ca ar fi mai bun decat astea doua de pana acum. Sunt curioasa sa il citesc.

    RăspundețiȘtergere
  3. Umbrele cartilor, felicitari pentru premiu, sa te bucuri de el. sper sa iti placa acest roman la fel de mult cum mi-a placut si mie. Trebuie sa te avertizez ca poate primele o suta de pagini o sa ti se para mai lente, dar dupa devine din ce in ce mai imprevizibila si interesanta actiunea.

    Roxtao, exact aceeasi senzatie am avut si eu cand ti-am citit recenzia, iar tu ai fost factorul cheie care mi-a declansat dorinta de a citi Fata disparuta. Ghici ce fac acum? Citesc Obiecte ascutite, am luat-o cu mine la mare dar nu am putut citi nimic acolo pentru ca nu ma puteam concentra, si am inceput-o recent, de cand m-am intors. Cu siguranta o sa ii fac o recenzie dupa ce o termin si poate o sa-ti mai amintesc atunci mai multe despre ea. Ma gandesc ca daca au avut vanzari bune cu Fata disparuta, poate cei de la Trei vor avea in plan sa publice pe viitor si celalalt roman al autoarei, si atunci vom avea sansa sa vedem daca e intr-adevar cel mai bun dintre toate. Multumesc pentru ganduri!

    RăspundețiȘtergere
  4. Dumnezeule, eu intr-o zi imi voi da demisia , simt ca parerile mele despre cati nu sunt deloc atat de frumos croite ca ale tale, iubesc genul acesta de carti,pe langa cartile ce au cate o poveste ce se intampla in timpul razboaielor . Dar, nimic nu se compara cu o carte buna, indiferent de gustul acesteia.Sunt tare curioasa de aceasta aparitie literara si aproape ca imi pare rau ca nu am descoperit-o mai devreme, caci puteam da atunci comanda la ea , azi adica.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce-mi place!
    E ceva diferit, probabil de asta :)) Sunt curioasa ce s-a intamplat cu ea, ce secrete ascunde... alta carte pe care sa o pun pe 'my wish list' :>

    RăspundețiȘtergere
  6. "Ne inspirăm cu toții din același scenariu obosit." Ador acest citat, e profun, dar totodata simplu si ne indeamna spre originalitate. :X
    Aceasta carte mi-a starnit interesul. Imi plac romanele politiste, pline de mister, dar tot timpul reuseam sa-mi dau seama cine e vinovatul, asa ca aceasta carte va fi o provocare. Abia astept sa o citesc! :*

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce pot sa spun decat ca aceasta carte este intrata de mult in atentia mea, mi se pare geniala, mai ales ca are un ritm alert si finalul nu este previzibil. Imi plac cartile care stiu sa ma surprinda, sunt cele mai bune. Sunt curioasa care e vinovatul dintre cei doi. Editura trei a inceput sa scoata carti bune pe banda rulanta. Tu scrii, adica ai ca pasiune scrisul in timpul liber? Pentru ca observ o introducere personala bine argumentata la inceputul fiecarei recenzii, care analizeaza o situatie sau un subiect per ansamblu, ajungand apoi la miezul problemei. Imi place mult citatul cu “E tulburător să rememorezi o amintire caldă şi să te simţi în acelaşi timp înfrigurat până la oase.”Genial, exact asa este, sa luam de exemplu situatia in care iti gasesti partenerul in pat cu alta sau cand asisti la moartea unei persoane dragi...

    RăspundețiȘtergere
  8. krisszu: Si mie imi pare rau ca nu ai descoperit cartea mai devreme, mai ales ca ea va fi si ecranizata, cu actorii din pozele folosite de mine. Ben Affleck si nu stiu cum o cheama pe actrita blonda.

    @Law: Da, e ceva diferit, dar e foarte tare cartea. E mind blowing.

    @ Lupu Diana: Si mie imi place mult citatul, sunt total de acord cu el. Romanul nu e unul politist, e un thriller mai mult, dar nu vreau sa spun mai multe. Oricum nu o sa te confrunzi cu cazul in care ghicesti "criminalul". Fata disparuta a iesit si cel mai bun thriller al anului la Goodreads Books Awards.

    @ Paun Catalina: Cred ca mereu au scos carti bune, dar acum au intrat mai mult in atentia noastra. Ultimele cel putin da, sunt toate bestseller-uri. Am scris candva, de mult timp nu am mai scris. Sper sa ma reapuc in curand. De obicei imi e mai usor sa imi exprim parerea despre tema centrala a cartii, nu imi place sa intru prea brusc intr-o recenzie, imi place sa introduc cumva cititorul recenziei in subiect. Nu stiu insa cat de bine imi iese.

    RăspundețiȘtergere
  9. Iti iese foarte bine, imi plac introducerile tale, pasiunea mea este scrisul de aceea am remarcat aceasta pasiune si la tine din modul de prezentare al recenziilor. Felicitari din suflet. Eu mai am vre-o trei bloguri, hai cinci...pe care le urmaresc cu placere tot pt recenziile scrise in acelasi mod ca si tine.

    RăspundețiȘtergere
  10. Catalina, imi recomanzi si mie blogurile respective, te rog? Poate pe unele nu le stiu.

    RăspundețiȘtergere
  11. Sigur ca da
    http://anotherbooksworld.wordpress.com/
    http://jurnalul-unei-cititoare.blogspot.ro/2013/07/provocarea-verii.html
    http://quietreadin.blogspot.ro/
    http://fallinginlovewithbooks.wordpress.com/
    http://www.bookblog.ro/
    Blogurile nu sunt enumerate intr-o ordine anume, nu exista unul mai prejos sau mai presus decat altul dar mie imi plac foarte mult, si am reusit cu unii dintre ei sa leg ,,prietenii'' virtuale daca le pot numi asa, fiindca schimbam pareri despre carti.
    :-) imi cer scuze anticipat celir care vor vedea aceasta lista si pe care nu i-am mentionat dar eu aici ma refer strict la blogurile pe care le frecventez si ale caror recenzii imi plac, bineinteles ca mai sunt si alte bloguri frumoase, care imi plac foarte mult dar care nu sunt axate neaparat pe carti, ci sunt mai diversificate, seriale, muzica, filme si alte subiecte.
    Sper ca te-am ajutat, o zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  12. Si bineinteles ,,persoanele de fata'' se exclud din enumerare:-)

    RăspundețiȘtergere
  13. @Krisz si film se face? Uite ca la asta nu m-am asteptat, imi place cum joaca Ben, dar actrita blonda nu o recunosc, nu cred ca e cameron Diaz nu? actrita se cheama Rosamund Pike si conform imdb aceasta a mai jucat in productii precum
    A Long Way Down (post-production)

    2013 The World's End
    Sam Chamberlain

    2013 The Devil You Know
    Zoe Hughes

    2012 Jack Reacher. Un glont la tinta
    Helen

    2012 Furia titanilor
    Andromeda

    2011 The Big Year
    Jessica

    2011 Johnny English Reborn
    Kate Sumner

    2011 The Organ Grinder's Monkey (short)
    Rochelle

    2011 Women in Love (TV series)
    Gudrun Brangwen
    – Episode #1.2 (2011) … Gudrun Brangwen
    – Episode #1.1 (2011) … Gudrun Brangwen

    2010 Made in Dagenham
    Lisa Hopkins

    2010 Barney's Version
    Miriam Grant-Panofsky

    2010 Jackboots on Whitehall
    Daisy (voice)

    2010 Burning Palms
    Dedra

    2009 Yesterday We Were in America (video)
    Narrator

    2009 Surrogates
    Maggie

    2009 Freefall (TV movie)
    Anna

    2009 An Education si etc ;))
    Dubios eu cum nu sut o cinefila , nu am vizionat nici macar unul.

    RăspundețiȘtergere
  14. Mie imi plac filmele cu Ben Affleck.

    RăspundețiȘtergere
  15. Rosamund Pike este o buna actrita. Eu am vazut-o jucand in Pride and Prejudice rolul lui Jane Bennet. Un film foarte frumos si bine realizat, dar parca tot cartea e mai buna. :)
    Oricum cred ca se va descurca foarte bine in rolul lui Amy. :)

    RăspundețiȘtergere
  16. Interesanta recenze si mai ales interesanta carte! Chiar sunt curioasa cate adevaruri tulburatoare pot fi ascunse intr-o carte1

    RăspundețiȘtergere
  17. Si eu am vazut-o in filmul Mandrie si prejudecata pe care il ecomand si filmul si romanul

    RăspundețiȘtergere
  18. Frumoasa recenzia!! Imi plac citatele alese. ;)
    Inca o carte pe care n-am apucat sa o citesc si tot sper ca o sa ajunga si pe la mine. :D

    RăspundețiȘtergere
  19. Dupa ce am lecturat recenzia si citatele, am ajuns la o singura concluzie: Neaparat de citit cartea si de vazut filmul!

    RăspundețiȘtergere
  20. Cristina, filmul apare abia in 2015 dupa informatiile de pe imbd, asa ca momentan putem savura doar cartea. :o3

    RăspundețiȘtergere
  21. Nu stiam ca va aparea un film,mai ales in 2015.Un subiect interesant,o carte foarte frumoasa cu pareri ale criticilor foarte bune despre carte.Snt atatea carti pe care as vrea sa le citesc... <3

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!