marți, mai 12, 2015

Editura Univers: Patru titluri noi

Îmi face mare plăcere să vă anunț apariția a patru noi cărți.
Două dintre ele aparțin unui scriitor brazilian cunoscut cititorilor Univers - Alberto Mussa, una lui Clarice Lispector și un alt volum de povestiri este semnat de Eduardo Caballero, un scriitor spaniol contemporan.

Cele zece povestiri din volumul de debut al lui Alberto Mussa amestecă – într o manieră care va deveni o marcă a scriitorului – evenimentele istorice, mitologia şi ficţiunea, plimbându l pe cititor din zorii omenirii până în contemporaneitate şi din Europa până în Africa şi Brazilia şi oferindu i tabloul fantastic şi uneori crud creat de întâlnirea dintre aceste culturi.
Alberto Mussa s a născut în Rio de Janeiro, Brazilia, în 1961. A studiat matematica, apoi limbi străine (între care araba, tupi și Yoruba), a predat pentru o vreme poezie preislamică la Universitatea din Rio de Janeiro, a lucrat ca lexicograf și traducător. A debutat în 1997 cu volumul de povestiri Ẹlẹgbara, urmat de romanele O trono da rainha Jinga (Tronul reginei Jinga – 1999) și Enigma lui Qaf (publicat în 2004, i a adus autorului său traducerea în engleză, franceză și în alte câteva limbi, precum și premiile „Casa de las Americas“ și Premiul Criticilor de Artă São Paulo). Mișcarea pendulară (2011) a obținut Premiul Machado de Assis pentru cel mai bun roman al anului. Toate aceste titluri au apărut la Editura Univers.

Alberto Mussa sa născut în Rio de Janeiro, Brazilia, în 1961. A studiat matematica, apoi limbi străine (între care araba, tupi și Yoruba), a predat pentru o vreme poezie preislamică la Universitatea din Rio de Janeiro, a lucrat ca lexicograf și traducător. A debutat în 1997 cu volumul de povestiri Ẹlẹgbara, urmat de romanele O trono da rainha Jinga (Tronul reginei Jinga – 1999) și Enigma lui Qaf (publicat în 2004, ia adus autorului său traducerea în engleză, franceză și în alte câteva limbi, precum și premiile „Casa de las Americas“ și Premiul Criticilor de Artă São Paulo). Mișcarea pendulară (2011) a obținut Premiul Machado de Assis pentru cel mai bun roman al anului. Toate aceste titluri au apărut la Editura Univers.
Enigma unor crime sângeroase din secolul al XVIIlea, tradiţii africane aduse de sclavi, o confrerie secretă – toate acestea se împletesc în firul unei poveşti spuse de diferiţi protagonişti, întrun amestec de perspective şi rase care redă însăşi esenţa Braziliei. Iar deasupra tuturor se profilează figura misterioasei regine Jinga.

Considerată de mulţi dintre criticii care iau studiat opera drept capodopera ei, Patimile după G.H. este cartea despre care şi Clarice Lispector considera că ia împlinit cel mai bine propriile exigenţe de scriitoare. Roman mistic şi filosofic, set de exerciţii spirituale în căutarea nonsinelui ascuns în miezul sinelui, Patimile după G.H. pune pe marginea abisului o femeie, una dintre femeile lumii, dar şi femeia din toate femeile.
Păşind pragul unei camere dosnice din propriul apartament, G.H., o sculptoriţă a cărei viaţă, bine organizată, are acum o neaşteptată breşă, păşeşte întro altă stare mentală, o altă conştiinţă a lumii. Dincolo de prag găseşte un semn tulburător lăsat în urmă de servitoarea mereu ignorată, care tocmai şia dat demisia: un desen simplu pe perete, reprezentând un bărbat, o femeie şi un câine. Suntem în Brazilia, unde un asemenea semn nu e niciodată inocent. Nici măcar pentru o artistă sofisticată şi mondenă. În urma umilei servitoare cu pielea întunecată, G.H. se va confrunta şi cu un mesaj întrupat: un gândac bătrân, atât de bătrân încât este martorul întregii istorii umane, pe care o precede şi căreia îi va supravieţui. Efortul ei trepidant de a înţelege mesajul, de al încorpora, de a gândi, de a discerne limita limbajului şi a propriei capacităţi de a gândi în limitele limbajului este transpus întruna dintre cele mai frumoase, în austeritatea ei, cărţi ale secolului trecut. O răvăşitoare aventură intelectuală, la care bine ar fi să nu se încumete, aşa cum cere autoarea în avertismentul de la început, decât persoanele cu suflet format. Suflet, nu altceva.

„Iată o carte pe care să o citeşti încet şi cu inima strânsă, o carte pe care să o simţi aşa cum simţi ploaia bătând darabana pe geamurile unui azil situat chiar aici şi, în acelaşi timp, la hotarele visului: acest tărâm atât de îndepărtat şi, în acelaşi timp, atât de al nostru.
O zeiţă stranie pare să domine universul acestei opere singulare: boala, în multiplele ei variante, fizice şi mentale, fără a uita că fiecare boală are o ieşire, uneori spre lumina cea mai neaşteptată, alteori spre cea mai neaşteptată umbră.
Ne aflăm în faţa unei cărţi pline de delicateţe şi de moderaţie, careşi trage vitalitatea din realism, din umanitate şi, în acelaşi timp, din delir, şi care sar putea citi ca un roman polifonic, înţesat de voci care vorbesc în noapte.“ Jesús Ferrero (în Prefaţă)
Eduardo Caballero sa născut în 1968 în Madrid, unde a studiat literatura la celebra Escuela de Letras, fondată de Alejandro Gándara. A publicat: în 1999 romanul Camino del Mar, în 2014 volumul de povestiri Otro nombre, otra puerta (Alt nume, altă uşă) şi în 2015 romanul Ahora que no estás. Câteva dintre povestirile lui au fost traduse în română şi au apărut în revista Dilemateca.

25 de comentarii:

  1. Suna foarte bine "Alt nume,alta usa"

    RăspundețiȘtergere
  2. Mi-e ruşine de mine. Nu am decât o carte de la Univers. Ce mă fac?
    Ştiu că editura are cărți super, dar nu au ajuns şi la mine...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici eu nu pot sa ma laud ca am citit ceva de la Univers dar sincera sa fiu doar doua carti de la ei mi-au atras atentia: Sfarsitul povestii si Plopii din berlin. Si, ma rog, acum Alt nume, alta usa :))

      Ștergere
    2. Sfârşitul poveştii de Lydia Davis parcă, nu? Sper că nu mă înşel.
      Da, şi mie îmi atrăsese atenția.

      Ștergere
    3. Da..Defapt eu am facut o chestie Ce carte ti se potriveste si mi-a iesit "Sfarsitul povestii" si asa am aflat de ea :))

      Ștergere
    4. Da, da, şi eu. Oare era programată la toți indiferent de răspunsuri? Am avut acelaşi rezultat.

      Ștergere
    5. Aici deja ceva e dubios :))))

      Ștergere
    6. Nu era acelaşi. Altora le-au maii ieşit şi alte cărți. Am verificat acum.

      Ștergere
    7. Si eu tot cu "Sfarsitul povestii" m-am ales. :))

      Ștergere
    8. Andreea, LOOOL.
      Ne potrivim de minune. :))

      Ștergere
    9. Pai, nu-i asa? :)))
      Cine stie ce alte chestii mai descoperim. :)))

      Ștergere
    10. Vezi că ar putea fi şi periculos. :)))
      Iubim cărțile, ăsta-i cel mai bun punct comun.

      Ștergere
  3. Nu am mai citit de la Univers dar orice are un inceput. "Alt nume, alta usa" suna destul de bine si cred ca ar fi un inceput bun :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu ma aflu in aceeasi oala cu tine, Ana. Am avut o carte de la editura, dar era cu tente istorice, asa ca am preferat sa o dau cuiva caruia ii plac astfel de lecturi.

      Ștergere
    2. Am şi eu o carte de la Univers, câştigată chiar aici, dacă nu mă înşel. Cronici romanțate de Boris Vian. Nu ştiu dacă o voi citi prea curând.

      Ștergere
  4. Interesante carti. Sper sa citesc si e o parte din ele. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Mi-ar placea tare mult sa citesc “Alt nume, altă uşă” de Eduardo Caballero. Chiar imi place descrierea.

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!