joi, martie 26, 2015

Moartea luând chipul unei tinere. "Darul" (Cele șapte regate #1) de Kristin Cashore - Recenzie

Cartea poate fi comandată de la Cărți Anticariat, de AICI

Orice talent sau înzestrare e un motiv de bucurie, de mândrie, e ca amprenta personală a cuiva, acel lucru care îl diferențiază în masa lumii și îl face special. Dar uneori o abilitate specială se poate transforma dintr-un dar într-un blestem, atunci când acesta îți schimbă existența liniștită pe una zbuciumată, întunecată, dureroasă. E o nefericire să fii diferit atunci când unii profită de tine în scopuri josnice, folosindu-se de ce poți face, în timp ce restul fug din calea ta, le transmiți groză, îi înfiori, iar acesta este cazul eroinei din ”Darul” de Kristin Cashore
Acțiunea cărții are loc în perioada medievală și pe petrece pe tărâmul a șapte regate vecine: Nander, Wester, Middluns, Estill, Sunder, Monsea și Lienid. Aici, există oamenii comuni, obișnuiți, dar și unele persoane care se nasc cu un anumit dar, care au niște puteri magice. Ei sunt înzestrații și se diferențiază de ceilalți prin marca lor personală, ochii: unul albastru și unul verde. Dintre aceștia, o vom cunoaște în mod special pe Katsa, nepoata regelui Randa din regatul Middluns, al cărei dar este acela al uciderii. De aceea, ea a fost folosită încă de mică ca o armă letală împotriva dușmanilor unchiului ei, i-a făcut toate treburile murdare și i-a eliminat pe cei care îi amenințau regatul. Reputația ei este una răsunătoare și nu există nimeni care să nu fi auzit de domnița Katsa, Moartea întrupată într-o tânără. Și pe care să nu fi îngrozit doar gândindu-se la ce poate face..
Viața fetei nu a fost niciodată ușoară iar faptul că e atât de puternică nu i-a adus decât amărăciune. Încearcă însă să își mai spele din conștiința îngreunată de atâtea morți pe care le-a comis, făcând parte dintr-un Consiliu secret care îi ajută pe cei la nevoie. În momentul în care bunicul regelui din Lienid este răpit și Katsa se duce să îl salveze, ea ajunge să îl cunoască pe nepotul acestuia, Po, înzestrat și el aparent cu darul luptei. Cei doi vor ajunge la un moment dat să lucreze împreună, să se împrietenească și să pornească într-o lungă călătorie menită să descopere cine a vrut să îi facă rău bunicului lui Po.. Însă adevărurile pe care le vor descoperi sunt șocante și pe cale să zguduie liniștea tuturor celor șapte regate...
Recunosc că ce m-a îndemnat să citesc acest prim volum din trilogia ”Cele șapte regate”, unul care nu mi-a trezit interesul până acum în mod special, a fost pasiunea mea pentru altă serie, ”Tronul de cleștar”, deoarece din descriere cele două mi se păreau asemănătoare, mai ales prin prisma a ceea ce protagonistele lor sunt: asasine capabile să ucidă cu mâinile goale pe oricine, și fără vreun fel de dificultate. Descoperind și povestea din ”Darul”, am realizat că aceste serii sunt destul de diferite iar direcțiile în care o iau sunt opuse, dar asta nu m-a deranjat, din contră, deoarece diversitatea e bine-venită! Cartea mi-a oferit șansa de a avea o nouă perspectivă asupra acestui gen de cărți high fantasy, dar și o lectură surprinzătoare, care mi-a provocat curiozitatea pe parcursul ei.
Acest prim volum pornește de la o premisă fantastică care ar fi putut fi exploatată mult mai mult, iar brodată cu dibăcie ar fi rezultat într-un fir narativ plin de acțiune, adrenalină, bogat în senzații puternice. Ce m-a deranjat cel mai mult și motivul pentru care ”Darul” are un mare minus de la mine, e faptul că e constituit în mare parte din călătorii, iar unele dintre ele sunt pline de descrieri fără rost și pe parcursul cărora mi-am pierdut de multe ori interesul. Adesea am avut senzația că narațiunea ar fi putut fi mai concentrată, mai exactă, nu atât de lungită, deoarece a fost un real chin uneori să termin anumite fragmente ample și să mă abțin în a sări peste unele pagini, deoarece nu îmi stă în fire să fac asta. Călătoriile au un rol în dezvoltarea personajelor, desigur, ne ajută să observăm capacitățile excepționale ale Katsei, să vedem câte poate face, să îl descoperim și îndrăgim pe Po, ajută la întărirea relației care ne naște între aceștia, dar mi s-au părut obositor de lungi unele, lipsite în mare parte de momente mai intense sau care să mențină cititorul activ de-a lungul lor. Însă apreciez faptul că eroina este extrem de bine zugrăvită și pictată în cele mai mici detalii pe parcursul acestor călătorii.
Marele plus al cărții e dat de personajele principale, Katsa și Po. Ele sunt complicate, multifațetate, te surprind, transmit sentimente puternice, legătura care se naște între ei e firească, pornește de la incertitudine,  nesiguranță, la încredere, prietenie, astfel că drumul către iubire nu e unul grăbit și neconcludent, ci minunat descris. M-am atașat de prințul Po, de multă vreme nu am mai dat de un erou atât de uman și totodată excepțional, deosebit, bun, blând, amuzant, onest, deștept, loial, capabil de a face sacrificii și de a lua cele mai bune decizii chiar în clipe de viață și de moarte. 
El este liantul care reușește să adune părticelele dintr-o Katsa fragmentată, cu sufletul distrus, lipsită de speranță pentru propria persoană, care reușește să îi dea curajul necesar de a se răzvrăti, de a-și schimba viața. Cei doi se cunosc unul pe celălalt cu bune și cu rele, descoperă care le sunt adevăratele daruri și limite, fac o echipă perfectă și un cuplu atât dar atât de frumos.
Nu mi-a plăcut faptul că personajul negativ a fost foarte puțin dezvoltat și că acesta nu apare decât puțin, învăluit în ceață. Deși ne este împărtășită povestea lui, copilăria, povestea lui nu este întărită suficient, concludentă, realizată în așa fel încât să înțelegem motivele care stau la baza răutății și lucrurilor oribile pe care le face, făcând din el doar o persoană malefică și atât, doar un alt antagonist, lipsit de substrat și complexitate.
Deși ar fi putut fi mult mai bine evidențiată și împodobită, lumea născocită de Kristin Cashore este totuși una fascinantă, iar tărâmul regatelor unul pe care m-aș plimba negreșit. Vă invit și pe voi pe urmele domniței ucigătoare Katsa și a prințului ei fermecător, Po, să îi însoțiți pe parcursul aventurilor acestora, unele care vă vor lăsa de multe ori fără grai.


Carte primită pentru recenzie de la Cărți Anticariat.

5 comentarii:

  1. Este o carte foarte interesanta,pe care mi-as dori mult sa o citesc,multumesc pentru minunata recenzie!

    RăspundețiȘtergere
  2. cu toate ca a aparut de mult timp, nu reusit sa-mi cumpar aceasta carte, dar sper ca o voi face in curand. recenzia ta ma face sa o vreau si mai mult

    RăspundețiȘtergere
  3. Mă gândeam să citesc şi eu cartea asta deşi pare să semene mult cu alte cărţi de genul (pare o combinaţie între seria farseer, game of thrones şi alte câteva). Nu ştiu ce să zic, ai spune că seamănă?

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!