vineri, martie 27, 2015
Umanitatea vs. tehnologie. Haos sau integritate? ”Babylon Babies” de Maurice G. Dantec - Recenzie
Cartea poate fi comandată de la Cărți Anticariat, de AICI
Ați pățit vreodată să vedeți un film ce v-a plăcut atât de mult, nu doar din cauză că joacă unul dintre actorii tăi preferați, ci pentru că a avut acel ceva, o calitate anume, un aspect ce v-a impresionat, astfel în momentul în care ați aflat că există o carte după care a fost inspirat, doriți din suflet să o citiți, iar într-un final, după o perioadă mult prea lungă, aveți cartea în față și sunteți cuprinși de toate acele sentimente ce cresc în voi, sentimente de exaltare și triumf pentru că acel moment a ajuns în sfârșit, acea clipă în care începi să citești prima pagină din acea carte mult dorită. Și oricâte așteptări ai avut, oricâte temeri te-au străbătut, totul este spulberat.
”Babylon Babies” de Maurice G. Dantec este o carte impresionată și genială, însă mărturisesc cu părere de rău că nu am reușit să mă bucur cu adevărat de ea.
De ce?
Are o tematică extraordinară și cu multe tente de originalitate. Este vorba despre o lume ce putea cu usurință să fie a noastră, ce încă poate deveni viitorul nostru deoarece acea lume are o tehnologie foarte avansată, o inteligență artificială ce a avut o evoluție fantastică și atât de rapidă, încât omenirea a uitat încetul cu încetul ce o definește cu adevărat, lăsându-se condusă de puterea pe care altii o dețin prin haos și control masiv. Astfel fiecare bătaie de inimă, fiecare respiratie, fiecare lucru nesemnificativ contează în lupta constantă ce se dă permanent, fiind conduși nu de speranță, ci de frica de supraviețuire.
O luptă pe care Toorop, un mercenar cu o inteligență aparte, și-a asumat-o întreaga viață, o viață atât de devastatoare, rece, cruntă, o viață ce poate fi privită prin ochii unei mașinării fără destin… doar acela de a lupta până la ultima suflare.
În urma pierderii slujbei, Toorop primește, mai curând decât s-ar fi așteptat, o sarcină din partea unui colonel rus cu multiple legaturi periculoase cu mafia, o sarcina ce îl intrigă pe măsură ce află mai multe, însă cu fiecare răspuns, observă pericolul ce îl așteaptă. Știind toate acestea, acceptă să o însoțească pe Marie Zorn, o fată enigmatică și frumoasă, în Canada. Nu duc însă o călătorie calmă, deoarece devine din ce în ce mai complicat când Marie începe să dea semne că suferă de schizofrenie, fapt care îl pune pe Toorop pe gânduri în legătură cu această fată misterioasa ce nu mai pare nicidecum una obișnuită.
Per total, romanul este extrem de elaborat și explicit, autorul punând mare preț pe înțelegerea deplină a lucrurilor. De aceea, toate descrierile a peisajelor, armelor și a multor alte lucruri sunt foarte detaliat scrise. Cu toate acestea, am rămas de multe ori confuză și dezorientată, neputând să asimilez cu adevărat toată informația deoarece nu sunt obișnuită cu asemenea cuvinte ce sunt găsite mai degrabă în război. Totusi, am apreciat unele descrieri, făcându-mă să observ frumusețea prin ochii unor oameni ce au văzut prea multe orori în viața pentru a nu aprecia cu adevărat ceea ce îi înconjoară.
De asemenea, cartea este foarte captivantă din simplu motiv că viziunea autorului este genială, creeând o lume apocaliptică unde tehnologia și umanitatea s-au distrus una pe alta, lăsând un gol rece, de nepătruns. Un gol pe care Marie se presupune că trebuie să îl umple, să îl vindece cu propria viață.
Un alt plus ar fi acțiunea cărții deoarece este de cele mai multe ori este imprevizibilă, deși câteodata devine un calvar să treci prin toți acei termeni de armament, mai ales dacă nu ai înțeles cu adevărat fiecare semnificație în parte.
Cu toate acestea, ambele personaje, Toorop și Marie, fac ca romanul să devină interesant și fascinant. Deoarece ambele sunt complexe, ajugând astfel să cunoaștem în întregime pe fiecare în parte.
Ce mi-a plăcut cel mai mult la Toorop a fost faptul că nu e acel gen de bărbat mânat doar de impulsuri și adrenalină. Este o persoana ce dă dovadă de o judecată incredibilă, fiind conștient că un mare motiv pentru supraviețuirea lui se datorează cărților de război pe care le-a citit și din care a extras ceea ce era esențial. Îi place să învețe din trecut pentru a putea trăi în prezent și pentru a-și câștiga dreptul la un viitor. Chiar dacă unul incert.
Marie este viitorul unui început mai bun, dar acel viitor poate fi sfârșitul ei. Cu toate acestea e conștientă și dorește să își ducă călătoria până la capăt, pentru a-și îndeplini destinul pentru care a fost creată. Acela de a atinge divinitatea cu ajutorul inteligenței artificiale. Pe parcursul romanul, începi să te atașezi nu de ceea ce reprezintă, ci de puritatea ei, tăria de caracter și cel mai important, umanitatea ei. Ceea ce e incredibil în contrast cu ceea ce e cu adevărat.
Îmi doresc cu adevărat să îi dați o șansă acestei cărți, mai ales cei care caută o doză de adrenalină, modernism și originalitate. Vă veți lupta cu recunoașterea tehnologiei avansate, aprobarea puterii supreme, prin orice mijloc, veți lupta alături de un om ce a devenit el însuși o mașinărie de ucis și veți păși împreună cu fata ce trebuie să întregească o lume ce a fost răvășită de prea mult timp. În concluzie, o carte pe care o recomand cu plăcere.
Carte primită pentru recenzie de la Cărți Anticariat.
Tags: Babylon Babies de Maurice G. Dantec Cărți Anticariat Marie Maurice G. Dantec Recenzii cărţi Toorop
Acest articol a fost scris de: Alexandra Rus/Alexya
Citesc deoarece îmi este ca un instinct. Ca o parte din mine, un fel de foame pe care o pot stăpâni doar citind, citind mult, fără a avea vreun scop anume. Citesc pentru mine, pentru că nu am nevoie de un motiv special pentru a citi. O fac pentru că asta sunt eu; asta este o parte din mine, iar eu am nevoie de ea mai mult ca oricând. Ca un fel de protecţie împotriva propriului meu eşec. Cărţile scot la iveală cea mai bună versiune a fiinţei mele.
Wow, frumoasa recenzie. Mi se pare o carte destul de buna si interesanta. Poate o sa am sansa sa o citesc intr-o buna zi.
RăspundețiȘtergereMie mi-a placut foarte mult filmul si stiam ca este si carte. Am zis ca in curand o achizitionez si eu, dar uite ca a trecut ceva vreme. Am mai citit carti cu foarte multe descrieri tehnice ale armelor, diferitelor masinarii de razboi sau a unor meserii care nu mai exista in prezent si care te lasa putin "nedumerit", pentru ca nu stii sigur daca ceea ce iti imaginezi este corect, dar cred ca asta e plusul imaginatiei - ca nu e realitate, totul e corect.
RăspundețiȘtergereCat despre subiect, mi se pare unul interesant. E din ce in ce mai dezbatut: Apocalipsa si Salvarea noastra. Cine stie, poate chiar vom ajunge acolo :)