sâmbătă, ianuarie 10, 2015

Istoria unei familii destrămate. ”A noua viață a lui Louis Drax” de Liz Jensen - Recenzie

Cartea poate fi comandată de la Cărți Anticariat.

Predispus de mic la cele mai ciudate accidente, Louis Drax, așa cum subliniază și mama lui în carte, dacă ar fi fost o pisică, ar fi ajuns deja la a 9-a viață.  Însă nu doar experiențele periculoase prin care trece, existența mereu la limită pe care o duce, sunt bizare, ci și gândirea și percepția asupra lumii pe care o are băiețelul de doar nouă ani.. Deși de o inteligență peste medie, el a obsedat de moarte, otrăviri, violuri și pare să absoarbă ca un burete toate informațiile pe care le receptează de la cei din jurul lui și face conexiuni  cu ele.   
La un picnic cu familia, Louis cade în circumstanțe necunoscute într-o prăpastie și ajunge astfel în comă. În urma acestui accident, tatăl lui dispare în mod suspect, iar o mamă mult prea devastată și suferindă, ajunsă la disperare, încearcă sa facă orice pentru a-și scoate copilul din starea în care a ajuns.
Soluția pare a veni de la un spital special pentru bolnavii aflați în comă, iar acolo Louis va fi preluat de doctorul Pascal Dannachet, un expert în ceea ce privește aceste cazuri grave. El va descoperi anumite întâmplări dureroase de la Natalie, mama băiețelului, cu care va avea în mod involuntar o legătură strânsă. Însă adevărul într-un caz atât de bulversant și complicat e ca un future fragil, care se zbate în plasa ucigătoare a minciunilor ce îl sugrumă, ca un păianjen veninos.
Urmărind mai multe fire narative, povestea băiețelului care a sfidat de atâtea ori moartea e una pe atât de sinistră și apăsătoare, pe atât de impresionantă și complicată. Atunci când am ales cartea de pe site-ul celor de la Cărți Anticariat (cărora le mulțumesc pe această cale pentru lectura grozavă) nu știam mai nimic despre roman, nu auzisem de el până atunci, dar ceva m-a îndemnat către ea. V-am spus eu că uneori parcă am un simț special în ceea ce privește cărțile nu așa cunoscute, care se dovedesc a fi geniale după ce le descopăr? Nu înțeleg cum o carte care a avut mare succes în afară, a fost publicată în numeroase țări, după care se va realiza și un film la anul, a avut un ecou așa firav la noi.. aproape inexistent, de fapt, deoarece nu am găsit nicăieri vreo părere, recenzie, informație despre ”A noua viață a lui Louis Drax” și asta mi se pare extrem de nedrept!
Vocile care ne ajută în periplul nostru printre paginile romanului sunt ale doctorului Dannachet și ale lui Louis. Știu că pare imposibil ca una dintre perspective să fie din punctul de vedere al unui copil aflat între viață și moarte, dar el e acolo, prezent, un observator fin al evenimentelor din jurul său. Louis ne vorbește despre el, despre familia lui, despre trecut, despre prezent. Ne face cunoștință cu Gustave, un om bandajat pe față, care pare să îl ghideze în această dimensiune în care se află. E conștient de ce se întâmplă, și refuză cu îndârjire să se întoarcă, să răspundă la toate încercările doctorului de a-l trezi, de a-l salva. Sunt lucruri de care Louis fuge, chiar fără să realizeze, care ne vor cutremura și pe noi, cititorii, după ce le aflăm.
E incredibil cum o carte care nu are o largă întindere, având 271 de pagini doar, reușește să relateze o multitudine de aspecte din viața majorității personajelor, nu doar a celor principale. Totul este atent scris, cu spirit de răspundere, am reușit să îi înțeleg pe cei implicați în poveste, să îi cunosc, să aflu detalii despre viața lor, cu frământările, greșelile, părțile bune sau rele. Însă chiar această  transparență în tratarea portretelor personajelor, această siguranță pe care ele ne-o dau, încrederea conferită, pe care o obțin pas cu pas de la cititor, se întoarce împotriva spre final, când riscați să fiți, ca și mine, complet spulberați de cursul pe care povestea o ia. Absolut șocante întorsăturile de situație, adevărurile dureroase și tăioase pe care le-am descoperit o dată ce măștile anumitor personaje au început să cadă.
Recunosc că am o anumită afinitate spre romanele care au centrat subiectul pe familiile disfuncționale, pe raporturile anormale dintre membri, dar nu doar asta m-a făcut să citesc cu fervoare și mare interes „A noua acțiune a lui Louis Drax„, ci scriitura impecabilă, captivantă, senzația de răceală și totodată familiaritate, pe care ți-o oferă personajele, adevărurile sinistre care îți îngheață sângele în vene. Un thriller psihologic fascinant, foarte bun, în stilul romanelor lui Gillian Flynn („Obiecte ascuțite”, „Fata dispărută”) sau ”Înainte să adorm” de S. J. Watson, pe care trebuie să îl citiți cât mai repede dacă vă place acest gen de cărți. 

Carte primită pentru recenzie de la Cărți Anticariat.
Despre film:

Vă spuneam mai sus că va apărea la anul filmul ”Life of Louis Drax”, realizat după carte. Am folosit în recenzie câtev poze apărute, de pe platourile de filmare, dar pe net găsiți mult mai multe. În rolurile principale vor juca Aaron Paul ca tatăl lui Louis, Sarah Gadon ca Natalie Drax, mama băiețelului, iar Jamie Dornan (da, cel care va juca și în Fifty Shades) îi va da viață doctorului Dannachet:

8 comentarii:

  1. Ma intriga comparatia cu Gone girl, i-as da o sansa.

    RăspundețiȘtergere
  2. Chiar ca! La unele carti, cei din afara au sanse mult mai mari de a afla si de a se bucura de ele, pe cand la noi, sunt total necunoscute. De fapt, sunt eclipsate de cele la care se fac atat tam-tam in jurul lor.
    Sper ca voi apuca sa citesc si eu cartea, inainte sa apara filmul! :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Superbă recenzie! Așa cum ai spus, mulți n-au auzit de această carte și eu, cu regret, mă număr printre aceștia; mă bucur tare mult că ne-ai recomandat această carte, mi-o voi cumpăra și eu :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Pare interesanta .N-am citit genu asta de carti dar ma intriga . Inainte sa adorm imi doresc sa o citesc de foarte mult timp

    RăspundețiȘtergere
  5. Ciudat ca nu am mai auzit pana acum de cartea asta, pentru ca pare tare interesanta! Daca dau de ea, sigur o sa o incerc. :)

    RăspundețiȘtergere
  6. http://furelise-oriceoriundeoricand.blogspot.ro/2015/01/eu-iubesc-sa-iubesc-provocare.html Krisz, te provoc la ceva frumos :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Superb subiect ! Unde gasim aceasta carte ? Stie cineva ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Georgeta, din pacate pe site-ul celor de la Carti anticariat, cei care mi-au oferit sansa de a citi cartea, nu mai e disponibila.
      Dar o poti comanda de pe libris, la un pret extrem de mic si cu transport gratuit prin curier: http://www.libris.ro/AfiseazaProdus.jsp?pr_id=320956

      Ștergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!