miercuri, martie 19, 2014

Noutăţi editoriale (romane ecranizate!)

În ultima perioadă au apărut nişte cărţi foarte interesante la editurile de la noi, şi m-am gândit să vă spun şi vouă despre ele. Cum majoritatea vânâm cărţile ecranizate (din păcate eu mai mereu nu reuşesc să văd şi filmul după de citesc cartea) adaug că acestea au sau vor avea în curând parte şi de un film. 

365 de zile, 524 de reţete, o micuţă bucătorie de apartament — sau despre cum şi-a riscat o fată căsnicia, slujba şi sănătatea mintală pentru a deprinde arta vieţii.

Ajunsă la vârsta de 30 de ani şi împotmolită într-o slujbă de secretară fără perspective, Julie Powell se hotărăşte să demareze un ambiţios proiect: să gătească într-un an 524 de reţete din cartea Mastering the Art of French Cooking, scrisă de nonconfor­mista Julia Child. Numai că reţetele nu sunt nici simple, nici puţine şi nici foarte clar explicate.
Julie se pune pe gătit şi — la sugestia lui Eric, soţul său (care se manifestă sur­prinzător de tolerant şi iubitor) — începe săşi consem­neze aventurile gastronomice pe un blog, spre deliciul cititorilor ei.
Întâlnirea dintre Julie şi Julia se dovedeşte a fi un punct de cotitură. Arta de a găti se transformă treptat în arta de a trăi frumos. Reţetele se succed ameţitor, cu gusturi şi arome tot mai diverse şi mai complicate, cititorul descoperind în cele din urmă reţeta bucuriei — adică însăşi esenţa vieţii.
Teribil de sinceră, amuzantă, ironică şi spon­tană, Julie Powell îşi aşterne viaţa pe hârtie. Ceea ce rezultă e o carte savuroasă despre fericirea aflată la îndemână. Şi despre cum putem găsi împlinirea căutând o simplă ieşire din rutină.
 Cartea a fost ecranizată în 2009, scenariul şi regia fiind semnate de Nora Ephron, în rolurile principale jucând Meryl Streep (Julia) şi Amy Adams (Julie).

 „Nu trebuie să-ţi placă mâncarea franţuzească sau gătitul, ca să te poţi bucura de proza vivace a Juliei Powell.“ - The Wall Street Journal

„În ultimă instanţă, reiese că Julie şi Julia se potrivesc perfect. Ambele au un umor picant şi ating împlinirea nu doar prin gătit sau mâncat, ci mai mult prin scris.“ - The New York Sun


"Decembrie bătea la uşă, iar Jonas începea să fie înfricoşat. Nu, nu era cuvântul potrivit, îşi zise el. "Înfricoşat" se referea la sentimentul acela profund şi dezgustător că stătea să se-ntâmple ceva cumplit. Înfricoşat se simţise cu un an în urmă, când aeronava neidentificată zburase de două ori deasupra comunităţii. O văzuse de fiecare dată. Mijindu-şi ochii spre cer, văzuse cum avionul zvelt, aproape fără contur din cauza vitezei mari, trecuse pe deasupra, iar după o secundă auzise vuietul care-l însoţea. Pe urmă încă o dată, o clipă mai târziu, din direcţia opusă."

Lumea în care trăieşte Jonas pare a fi una perfectă. Totul e sub control. Frica, suferinţa şi războiul au dispărut. Nimeni nu are de făcut vreo alegere. Fiecărei persoanei i s-a desemnat un rol în cadrul comunităţii, iar conducătorii ei iau toate deciziile, fără a face vreo greşeală. 
Dar destinul şi misiunea lui Jonas vor fi diferite de ale celorlalţi.

„Roman puternic şi provocator, Darul lui Jonas va stimula cu siguranţă generaţii de tineri să citească şi să gândească.“ - New York Times


Povestea lui Solomon Northup, cetăţean al statului New York, răpit în Washington City în 1841 şi salvat în 1853, de pe o plantaţie de bumbac de lângă Râul Roşu, în statul Louisiana

Northup prezintă detaliile vieţii din statele sclavagiste americane şi conferă personalitate şi profunzime oamenilor pe care i-a cunoscut, deopotrivă sclavi şi stăpâni de sclavi.
Solomon Northup a fost negru, născut om liber în statul New York, unde a fost educat şi a devenit un violonist iscusit. Atras în Washington cu promisiunea angajării ca muzicant într-un spectacol, el a fost drogat şi s-a trezit într-un ţarc pentru sclavi, de unde a fost vândut în Sud şi a trăit 12 ani ca sclav. Evenimentele relatate de el sunt copleşitoare: cumpărarea sclavilor, biciuirile, vânătoarea cu câini a fugarilor, siluirea femeilor care atrăgeau ochii stăpânilor şi truda necontenită.
Povestea lui Solomon este de suferinţă şi disperare intensă; el exprimă foarte elocvent tot ce a văzut şi a simţit pe pielea lui şi tot ce nu mai putea să uite vreodată, oricât de mult și-ar fi dorit.

12 ani de sclavie este poate cea mai importantă relatare despre sclavie scrisă vreodată, readusă în atenţia publicului prin filmul omonim, regizat de Steve McQueen şi câştigător a numeroase premii.

Care vă face cu ochiul? :) Eu m-am îndrăgostit de coperta de la "Julie şi Julia", e atât de simplă şi în acelaşi timp complexă, inedită, iar "12 ani de sclavie" trebuie să o citesc, pentru că filmul e pe val acum şi a câştigat atâtea premii importante. Dar nici "Darul lui Jonas" nu e de lepădat, deoarece distopiile sunt la modă acum. 


18 comentarii:

  1. Am vrut sa ma uit mai demult la Julie si Julia, dar apoi am aflat ca este si o carte, asa ca mi-am zis sa mai astept putin.
    Inafara de asta, si 12 ani de sclavie pare interesanta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Am vazut filmul "12 ani de sclavie" si mi-a placut mult, insa nu cred ca as mai citi si cartea :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce-mi place cand vad cate-o carte buna ecranizata. In majoritatea cazurilor, filmul iese destul de bine, dar sunt si situatii cand cartea bate filmul la propriu.

    RăspundețiȘtergere
  4. "Darul lui Jonas" ma atrage destul de mult
    trailerul este super captivant, iar descrierea cartii suna foarte bine
    pana si coperta imi place, este foarte interesanta
    de celelalte doua nu stiu ce sa zic, chiar nu ma atrag...

    RăspundețiȘtergere
  5. Dintre toate cartile mentionate singura pe care am citit-o si am vizionat si filmul a fost "12 ani de sclavie". Pentru cei care inca nu au citit cartea, implicit nu au vazut filmul va ofer un mic avertisment: povestea te distruge, te ruineaza si te face sa vrei sa ii iei la pumni pe proprietarii de sclavi. Din moment ce istorisirea e bazata pe fapte reale, cu atat mai mult 12 Years a Slave te marcheaza prin modul in care a fost exploatata povestea.
    Filmul m-a emotionat puternic si eram sigura ca va primi Oscarul. Reteta de succes cand vine vorba de Oscar: poveste cutremuratoare, care atinge o coarda sensibila fie ca vrei fie ca nu, actori de milioane cu interpretari memorabile ( Brad Pitt, Michael Fassbender, Benedict Cumberbatch, Paul Giamatti, Paul Dano, Lupita Nyong'o) si un regizor care stie cum sa-si faca meseria.
    Nu e genul de film care sa-ti placa, adica sa fim seriosi oamenii de acolo sunt traumatizati si supusi la cele mai mari atrocitati, doar din cauza faptului ca au o culoare diferita a pielii, dar e genul de film care apeleaza din plin la sensibilitatea spectatorului.
    The Giver suna promitator si fiind fana SF garantat voi vedea filmul si voi citi cartea in viitorul apropiat.
    Cat despre Julie si Julia, ceea ce m-a atras a fost coperta cartii. Sper sa am ocazia sa o citesc in viitorul apropiat.

    RăspundețiȘtergere
  6. Titlul original de la "Darul lui Jonas" nu e "The Giver"?

    RăspundețiȘtergere
  7. @Alin Benea da, titlul original, in engleza, e The Giver.

    RăspundețiȘtergere
  8. Mi'ar placea sa citesc Julie si Julia. Defapt nu. Mi'ar placea sa le citesc pe toate. De curand am devenit o devoratoare de carti si incerc orice gen. Sper ca voi avea parte de ele in format electornic deoarece dureaza cam mult sa comand carti din Romania pana aici unde locuiesc eu. Sper ca Doamne Doamne sa fie cu mine si sa am sansa sa le am in format electronic. Mi'ar placea tare mult sa le citesc. Nu'mi place sa vad un film iar apoi sa citesc cartea. Prefer invers. Citesc cartea iar apoi vizionez filmul si pe urma fac comparatii:))

    RăspundețiȘtergere
  9. Si eu am vazut filmul 12 ani de sclavie. Mi s-a parut destul de interesant,dar nu o capodopera . Reda foarte bine viata sclavilor din acea epoca in America, nu cu mult inainte de razboiul civil, dar parca totusi ii lipseste ceva. Sfarsitul mi s-a parut prea abrupt si neconvingator.

    RăspundețiȘtergere
  10. http://www.youtube.com/watch?v=oYZxZups06w&feature=youtube_gdata_player
    ^ trailerul de la The Giver. De aceea am intrebat despre titlul original de la "Darul lui Jonas" :D
    Si am auzit ca "12 ani de sclavie" va aparea maine cu ziarul Libertatea, la 10 lei, si m-am gandit sa va anunt si pe voi, poate nu ati aflat inca :D

    RăspundețiȘtergere
  11. serios??? nu stiam asta. are un super pret
    multumim pentru informatie, Alin

    RăspundețiȘtergere
  12. http://blogulcolectionarului.net/2014/03/cartea-12-ani-de-sclavie-cu-libertatea-26-martie-2014/
    Aceasta e sursa ca sa va asigurati ca nu glumesc ^.^ Cu placere @alexa ioana!

    RăspundețiȘtergere
  13. Toate suna bine, dar, parca "Julie si Julia" imi face mai mult cu ochiu'!!

    RăspundețiȘtergere
  14. @Andreea, "Julie si Julia" are o coperta foarte frumoasa, insa subiectul nu prea ma atrage, mi se pare destul de plictisitoare, mai ales ca nu sunt fana a gatitului :))

    RăspundețiȘtergere
  15. @Bumbaru Daniel Nu este o capodopera, insa acest film ilustreaza prin excelenta traumele la care au fost supusi oamenii de culoare in perioada respectiva. Era imposibil sa nu obtina Oscarul, deoarece filmul e menit sa ii faca pe americani sa se simta vinovati de tot ce s-a intamplat atunci, chiar daca regizorul trage in sus si in jos ca el doar a vrut sa spuna aceasta poveste niimic mai mult.

    RăspundețiȘtergere
  16. Diana DD, ai dreptate intr-un fel, dar cred ca mai mult cartea, nu filmul a fost menita sa-i faca pe americani sa se simta vinovati, zic. Nu stiu, cred ca treaba regizorului e , de obicei sa aduca o carte de succes pe marile ecrane, nu cred ca a fost ceva obiectiv la ecranizare. Ori cum, fie ca ecranizarea a fost sau nu menita oarecum sa-i faca pe americani sa se simta "cu musca pe caciula", cert este ca a meritat din plin oscarul...

    RăspundețiȘtergere
  17. Adevarul este ca judecam la un moemnt dat putin cam prea aspru filmele care au la baza carti. Pana la urma depinde de imaginatie (care e diferita de la o persoana la alta) si de disponibilitatea actorilor. Cred ca acestea sunt singurele lucruri care fac diferenta ditre film si carte.

    RăspundețiȘtergere
  18. Andd D, da, ai dreptate, dar sunt filme la care se putea face mai mult, filme care puteau să nu dezamăgească, dar asta e. Până la urmă nu suntem noi nici regizori nici actori.

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!