luni, ianuarie 27, 2014

Cărţi frumoase la Editura Univers..

Aveam nevoie de un titlu intrigant care să vă atragă atenţia, pentru că vreau să vă prezint nişte cărţi foarte interesante şi cu nişte coperte atât de frumoase, apărute la Editura Univers. Personal, sunt fermecată de toate aceste titluri, dar şi de multe altele apărute la această editură, şi aş citi-o pe oricare fără să stau pe gânduri. 

Simfonie în alb vorbeşte despre drama plină de diezuri şi bemoluri a celor două personaje centrale, surorile Maria Ines şi Clarice. Reîntâlnindu-se după mulţi ani, femeile sunt puse faţă în faţă cu anii copilăriei şi ai tinereţii, cititorul descoperind, în umbrele care au devenit în prezent, indicii ale durerilor şi ale alegerilor nefericite din trecut. Cu o eleganţă şi o muzicalitate ale frazei demne de o pasionată de flaut şi jazz, Adrianei Lisboa îi reuşesc admirabile volute printre planuri temporale, fire narative şi tablourile vivante ale personajelor. 
La povestea ratărilor Mariei Ines şi ale lui Clarice iau parte părinţii (o mamă bolnavă şi un tată alcoolic), bărbaţii cu care s-au căsătorit şi cei pe care i-au iubit, dar şi secvenţe sugestive din istoria bulversată a Braziliei, desfăşurate de-a lungul unei întregi generaţii. Cu voce sigură, Adriana Lisboa amestecă deziluzii, crime, mistere ("a cui e mâna care atinge corpul fetei goale?" e o întrebare care va bântui mintea cititorului), pasiuni tulburătoare, conflicte familiale, dar şi imagini şi simboluri de o serenitate contagioasă.


Povestea unei femei spusă de trei bărbaţi, romanul lui Ian Buruma pune în ficţiune viaţa spectaculoasă a actriţei de origine japoneză Shirley Yamaguchi, survolând cu o abilitate remarcantă aproximativ 50 de ani din istoria Japoniei.
Înşelare, spionaj, trădare, crimă, manipulare sunt ingredientele care dinamizează un roman care are în atenţie două universuri diferite – realitatea istorică şi cinematografia – şi trei culturi: Japonia, China şi America.

„Nu arăta nici a japoneză, nici a chinezoaică. Era ceva în [ochii] ei ce amintea de Drumul Mătăsii, de caravane şi târgurile cu mirodenii din Samarkand. Nimeni nar fi bănuit că e o japoneză obişnuită, născută în Manciuria.” (De partea Chinei, Ian Buruma)

  În orăşelul Jackson din  Mississippi, în anii ’60, trei femei care în mod normal nu ar fi avut  nimic în comun se leagă printr-o prietenie incredibilă. Ceea ce le apropie este un proiect secret care le primejduieşte viaţa, o carte ce pune în discuţie convenţiile sociale considerate tabu ale vremii lor.
Culoarea sentimentelor, romanul de debut al autoarei Kathryn Stockett, este ceea ce se cheamă un fenomen literar: o carte care a fost respinsă de aproape cincizeci de editori şi agenţi, publicată în cele din urmă de Penguin Group şi primită cu un entuziasm extraordinar de librării, cluburi de carte, bloggeri şi critica literară.  Drepturile de traducere au  fost vândute în mai mult de 30 de ţări, iar Steven Spielberg a decis să implice studiourile DreamWorks în ecranizarea cărţii.
Definită drept „magică“, „irezistibilă“, „plină de umor“, Culoarea sentimentelor s-a menţinut în New York Times Best Sellers List timp de doi ani şi s-a vândut în peste 7 milioane de exemplare doar în Statele Unite.
„Cele două personaje principale de culoare se desprind din pagini ca şi cum ar fi tridimensionale… Un roman care a câştigat lozul cel mare.“ The New York Times
„Un roman care trebuie citit neapărat.“

Care este legătura între Jean-Jacques Rousseau, inventarea Internetului, Proust şi silogisme? Este oare focul o fiinţă vie, aşa cum credea vechea sectă a xanticilor? În căutarea unei cărţi dispărute, Enciclopedia lui Rosier, un savant trecut de optzeci de ani, domnul Mee, descoperă pentru prima dată în viaţă ordinatorul, paginile de web, anatomia feminină şi tehnologia modernă, într-un “roman al ideilor, în tradiţia lui Italo Calvino, Borges şi Kundera.“
Publishers Weekly
„Andrew Crumey este printre cei trei sau patru scriitori moderni pe care-i prefer – un romancier inteligent, amuzant, alert şi original care nu m-a dezamăgit niciodată.“ - Jonathan Coe, The Guardian
„Am o slăbiciune pentru cărţile lui Andrew Crumey. Spun asta deoarece, de câte ori le citesc în săli de aşteptare sau în tren, oamenii se uită dezaprobator la mine, pentru că râd singur… Ca un magician, Crumey jonglează cu tot felul de subiecte – haosul şi coincidenţele, mecanica cuantică, telepatia, psihanaliza şi multe altele.“

Care vă atrage atenţia în mod deosebit?

33 de comentarii:

  1. Imi place "Simfonie in alb". Ador si titlul si coperta, iar descrierea chiar m-a facut curioasa si are un pret accesibil (ma asteptam sa fie mai mult)
    Si ar mai fi si "De partea Chinei". Imi plac cartile care au si informatii despre istoria si cultura anumitor popoare. Am mai incercat sa citesc "Shogunul" insa carte pe care o imprumutasem eu de la biblioteca era cam distrusa si nu am reusit sa o termin. Recent (adica ieri) am terminat "Inferno" si acum chiar am "pofta" de carti cu caracter instoric. Oricum protagonista din "De partea Chinei" pare genul de femeie puternica ce nu se lasa corupta si stie ce vrea (exact tipul mau de personaj preferat).

    RăspundețiȘtergere
  2. Culorile sentimentelor a fost ecranizata. Imi plac copertile cartilor. Nu am citit nimic de la aceasta editura. Mi se pare interesant faptul ca romanul Culoarea sentimentelor a fost respins de 50 de ori iar cand a fost publicat a fost si ecranizat:-) :-) cum s-a schimbat un ghinion in noroc mare

    RăspundețiȘtergere
  3. vreau de atat de mult timp sa citesc "culoarea sentimentelor"...filmul mi-a placut la nebunie!

    RăspundețiȘtergere
  4. Imi plac foarte mult descrierile. <3

    RăspundețiȘtergere
  5. Catalina, faptul ca a fost respinsa de aproape 50 de ori arata faptul ca oamenii nu se mai iau dupa continut, ci dupa faima celui care a scris-o. "Culoarea sentimentlor" fiind romanul ei de debut nimeni nu a bagat-o in seama, cand de fapt s-a dovedit a fi o autoare exceptionala cu un roman exceptional.

    RăspundețiȘtergere
  6. "De partea Chinei" ma atrage cel mai mult. coperta este absolut superba, iar descrierea m-a fermecat iremediabil
    din pacate e cam scumpa, nu mi-o pot permite momentan, dar o sa ma apuc de strans bani:)) atat de mult mi-o doresc

    RăspundețiȘtergere
  7. Diana, asa se intampla cu multi autori care vor sa se lanseze. Si JKRowling a fost respinsa cu Harry Potter si uite ce fenomen e HP

    RăspundețiȘtergere
  8. este foarte greu sa te lansezi cu o carte (si nu numai, in orice domeniu e asa) , sa iti castigi locul tau, sa capeti aprecierea celor din jur...mai ales daca nu te cheama J.K.Rowling sau Stephenie Meyer. e trist ce se intampla, exista atat de multi scriitori talentati care nu sunt luati in seama

    RăspundețiȘtergere
  9. Din cate stiu eu J.K.Rowling nu are un al doilea prenume, asa ca K este scos din neant. Adica editura la care a fost publicata cartea a preferat ca ea sa scrie sub acest pseudonim deoarece este femeie si se temeau ca baietii nu vor vrea sa citeasca cartea din aceasta cauza. Lucru care mi se pare o prostie totala. Dar se pare ca totul merge pe interes :|

    RăspundețiȘtergere
  10. Din toate aceste carti am Culorile sentimentelor , dar nu I-a venit randul la cittit...si mi-ar place sa citesc simfonie in alb.Marturisesc ca atunci cand am vazut tilul ales pentru postare , am crezut initial ca e o recenzie la Culorile sentimentelor .

    RăspundețiȘtergere
  11. Si mie mi-ar fi placut, Ely, sa fie recenzie la "Culorile sentimentelor", dar din pacate nu am cartea, desi imi doresc de mai multa vreme sa o citesc.

    RăspundețiȘtergere
  12. De partea chinei si Culorile sentimentelor mi se par interesante, dar nu cred ca voi comeanda ceva inca, sper doar sa mi se inmulteasca banii in portofel.

    RăspundețiȘtergere
  13. si eu imi doresc Culoarea sentimentelor si chiar sper sa fac rost de ea si de "De partea Chinei"
    singura care nu mi-a atras atentia absolut deloc este ultima carte, "Domnul Mee"

    RăspundețiȘtergere
  14. Tocmai am vazut filmul "Culoarea sentimentelor" (The Help) si nu pot sa spun decat ca este minunat! Am mai vazut cateva filme care au la baza rasismul insa acesta este cel mai bun.
    De obicei dupa ce vad un film nu prea mai vreu sa citesc si cartea, dar in cazul asta trebuie neaparat sa citesc si cartea. Daca filmul m-a impresionat pana la lacrimi atunci cu siguranta voi adora cartea.

    RăspundețiȘtergere
  15. Deja am pus ochii pe „Culorile sentimentelor” si „Simfonie în alb”. Mi se par foarte captivante si cu siguranta isi vor face loc pe lista mea! :D

    RăspundețiȘtergere
  16. Chiar ca sunt foarte frumoase cartile.Coperta primei carti imi place foarte mult.

    RăspundețiȘtergere
  17. Imi plac toate copertile, pot face la unele legatura, dar altele nu fac legatura, asta e intrigant, dar nu trebuie sa judecam o carte dupa coperta... :)))

    RăspundețiȘtergere
  18. @Apy Nu trebuie sa judecam o carte dupa coperta.Cred ca dupa ce le citesti,iti vei da seama de coperta fiecarei carti.

    RăspundețiȘtergere
  19. @Apy Nu trebuie sa judecam o carte dupa coperta.Cred ca dupa ce le citesti,iti vei da seama de coperta fiecarei carti.

    RăspundețiȘtergere
  20. Totusi uneori conteaza si coperta. De exemplu eu ca sa citesc recenzia unei carti (nu tot timpu) trebuie sa fiu atrasa mai intai de coterta si titlu. Uneori aceste lucruri nu conteaza deloc.
    Iar daca cartea este chiar buna iar coperta lasa de dorit ajung sa ma simt putin dezamagita.

    RăspundețiȘtergere
  21. Si eu la fel.
    Daca nu iimi place coperta,nu cred ca o sa citesc acea cartea,decat in cazuri extreme. :D

    RăspundețiȘtergere
  22. Lupu Diana, asa e conteaza mult si coperta, ea e prima pe care o vezi, apoi citesti despre ce e vorba. Idea e ca de multe ori o coperta frumoasa poate fi inselatoare, dar si o coperta "urata" poate ascunde o poveste extraordinara.

    RăspundețiȘtergere
  23. Stiu ce zici. Si crede-ma ca cea mai mare satisfactie pe care am avut-o cand am citit o carte a fost cand mi-a intrecut orice asteptare. Era o carte veche, cu coperta rupta si nici titlul nu parea cine stie ce, dar am incercat totusi si a fost extraordinara.

    RăspundețiȘtergere
  24. Deci,cartea este intr-adevar foarte buna si foarte frumoasa.Merita incercata.

    RăspundețiȘtergere
  25. Asta inseamna ca ai citit-o deja? :-??

    RăspundețiȘtergere
  26. Lupu Diana cate o data merita sa incerci si mistere. Cred ca te-a atras mai mult deoarece parea misterioasa. Sau nu, ce stiu eu.
    Am avut si eu o experienta de genu', mi-a dat mama o carte fara coperta, si mi-a spus: "misterul poate fi o sursa de inspiratie", bineinteles ca atunci nu am priceput nimic, aveam cam 10 ani, dar cartea mi-a placut enorm, si m-a inspirat sa spun povesti.

    RăspundețiȘtergere
  27. Si mie imi place foarte tare misterul.O sa incerc cartea in curand.

    RăspundețiȘtergere
  28. Umm, inca nu stiu cum se numea cartea caci avea lipsa primele pagini, insa pot sa ma interesez, daca o sa reusesc sa aflu iti voi spune. Daca la asta te refereai :D

    RăspundețiȘtergere
  29. Sunt curioasa si eu cum se numeste cartea.

    RăspundețiȘtergere
  30. Imi plac mult copertile ,iar descrierile par si mai si!

    RăspundețiȘtergere
  31. Andreea, din pacate nu am reusit sa aflu cum se numea cartea. Poate am sa incerc sa aflu mai incolo.

    RăspundețiȘtergere
  32. perosnal nu judec niciodata o carte dupa coperta, insa in cazul de fata coperta care imi place cel mai mult este de la cartea care m-a atras cel mai mult din punctul de vedere al continutului si pe care o consider cea mai interesanta dintre toate patru

    RăspundețiȘtergere
  33. Salutare. Drăguțe recenzii, îmi place foarte mult „Culoarea sentimentelor”! De altfel, drăguț blog. Felicitări!

    PS: M-aș bucura dacă ai participa la concursul meu. Nu e el cine știe ce, dar... Mulțumesc:
    http://falled.blogspot.ro/2014/09/its-time-for-giveaway-and-youre-invited.html
    De asemenea, dacă l-ai putea promova, aș fi super încântat și... recunoscător!

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!