miercuri, septembrie 11, 2013

"Starters" (Starters și Enders #1) de Lissa Price - Recenzie

Cartea a apărut la Editura TREI şi o puteţi comanda de AICI.

"Starters" (Starters și Enders #1) de Lissa Price
SUPRAVIEŢUIREA ESTE DOAR ÎNCEPUTUL
O fată trebuie să facă o alegere cumplită.
Părinţii ei? Morţi.
Fratele ei? Bolnav.
Salvarea? Este posibilă... Cu preţul de a fi altcineva!
În cine poate să aibă încredere?
În nimeni.
Bine aţi venit într-un Los Angeles al viitorului!
Un război biologic a decimat populaţia de vârstă medie. Au supravieţuit doar cei care apucaseră să fie vaccinaţi: tinerii şi bătrânii.
Callie, în vârstă de şaisprezece ani, descoperă Banca de Corpuri unde adolescenţii îşi închiriază trupurile adulţilor înstăriţi ce îşi permit luxul de a redeveni tineri.
Dar neurochipul ei funcţionează greşit, iar Callie ajunge să afle lucruri pe care nu trebuia să le ştie şi ia cunoştinţă de planul diabolic al Băncii de Corpuri...

Fanii seriei Jocurile foamei vor îndrăgi acest roman.
Kami Garcia, coautoarea seriei Cronicile casterilor
“Îmbinând literatura science-fiction cu o viziune fantasy asupra viitorului, Starters reprezintă un debut de senzaţie, în care miza e tot mai mare pe măsură ce suspansul creşte.” - The Los Angeles Times
“Aducând în discuţie subiecte legate de societate, ideea de proprietate şi separarea dintre corp şi minte, thrillerul Lissei Price prezintă dozajul perfect de tensiune, personaje credibile şi scene profund emoţionante.” - Publishers Weekly
Când suntem adolescenți, vrem să fim mari, iar când suntem mari, vrem să fim copii. Întotdeauna ne dorim ceea ce nu putem avea, întotdeauna suntem atrași spre necunoscut, iar în momentul în care facem cunoștință cu el, suntem înfrânți de acea dezamăgire copilăroasă. 
De cele mai multe ori, apreciem lucrurile doar când le pierdem. În majoritatea cazurilor, tânjim după trecut, visăm spre viitor, dar uităm de prezentul nostru drag.
Amintirile sunt prețioase, oamenii sunt temple neșlefuite... însă prin esența lor efemeră, suntem predestinați la a râvni la imposibilitățile lumii și la a fi dependenți de ideea imortalității clipelor, nemurirea noastră...
Într-o lume apocaliptică, precum cea din cartea "Starters" de Lissa Prince, aceste aspirații sunt conduse de verbele "a trăi" și "a exista", așa cum doar două populații de vârste au supraviețuit după războiul biologic.
Enders - bătrânii - trăiesc cu adevărat, bogăția și puterea fiind doar două degete din mâna lor dreaptă, astfel dispunând de tot ce și-ar fi dorit. Pe când Starters - tinerii -, există de pe o zi pe alta, implorând și sperând după ziua de ieri și minunându-se că puteau spune că "azi" s-a putut transforma în "ieri", iar "mâine" este "azi".
Chiar dacă negura tipurilor de cărți distopice se face prezență, lăsând în urmă disperare și suferință, tehnologia de care se pot bucura personajele din carte este incredibilă, o tehnologie ce ar putea să îi ajute pe toți pentru a-și atinge scopurile.
Tocmai de aceea a fost creată Destinații Splendide, o banca de corpuri... o instituție ce le oferă ceva imposibil, dar real. Enders le oferă singurul lucru de care nu pot dispune, iar aceea e tinereția, iar Starters primesc în schimb ceea ce le-ar putea oferi un trai cu adevărat în acea lume plină de cruzime și dispreț față de copii fără părinți și nerevendicați de pe străzi... în concluzie, banii.
Cum se procedează? Un Starter își închirizează corpul unui Ender, astfel mintea, gândurile, personalitatea, este distribuită corpului tânăr, ajungând să îl posede în totalitate timp de o perioadă determinată, cu ajutorul unui cip implantat în creierul tânărului. În acel timp, mintea tânărului este scufundată în somn, până ce Ender-ul își face de cap într-un corp tânăr și revigorant. 
Întotdeauna m-a fascinat această ideea, ca cineva să îți posede corpul în totalitate, ca un păpușar care se joacă cu propria marionetă, ca un personaj dintr-o piesă care pune stăpânire pe corpul actorului.
Fascinația mea a continuat în momentul în care am aflat că personajul principal al cărții, Callie, o Starter nerevendicată, care doarme pe străzi împreună cu frățiorul ei de șapte ani pe nume Tyler și un prieten bun numit Michael, se oferă cu groază să își lase corpul închiriat de trei ori pentru a putea beneficia frățiorul ei bolnav de un pat cald, o masă buna și, nu în ultimul rând, un trantament medical. Dragostea dintre ei este minunată, amintindu-mi cu drag de niste persoane dragi mie, amândoi având o dragoste la fel de puternică, pură, grijulie. Felul în care se comportă Callie cu Tyler este remarcabil, punându-l pe el pe primul loc. Tocmai acest lucru, cred că a ajutat-o să își construiască o fire puternică, hotărâtă, determinată. Impulsul de a-și vedea fratele bine, de a avea grijă de el, de a-i reda o parte din viața anterioară, o viață frumoasă alături de părinții lor, o stimulează să facă pasul spre o instituție ce îi inspiră mai puțină încredere și mai multă panică.
Totuși, nu dă înapoi și face primele două închirieri cu rapiditate. La îndeplinirea celei de a doua inchirieri, Callie vede deja lumina din viața ei, care se aproprie repejor pentru a-i insufla căldură și siguranță pe care a pierdut-o în urma războiul care i-a furat atât viața părinților, cât și viața ei și a frățiorului plină de dragoste și afecțiune. Însă, la cea de-a treia închiriere, care este cea mai lungă dintre toate cele - o lună întreagă - se produce o eroare care îi va schimba viața pentru totdeauna. Ea reușește să pună stăpânire pe propriul ei corp mult prea repede, ajugând astfel să audă o voce în capul ei care o avertizează să nu se întoarcă la banca de corpuri. Din acel moment, Callie realizează că nu poate avea încredere în nimeni, nici măcar în vocile care se aud în capul ei. 
Pe tot parcursul cărții, nu este un moment în care atât personajul, cât și cititorul care e părtaș la povestea tulburătoare, misterioasă, uimitoare, să își tragă sufletul. Totul merge în continuă alertă, o alertă ce se aseamană cu supraviețuirea. Autoarea ne oferă neîncrederea personajului, o șlefuiește în caracterul puternic al fetei și o împinge spre extremele ființei ei. Acest lucru am apreciat la Callie, deoarece nu s-a lăsat condusă de nimeni, ci a căutat ea adevărul, iar în momentul în care a descoperit ce e real și ce e ficțiune, a ales cu ușurință, fără să se uite înapoi. Pentru că în joc nu era doar viața ei, ci a tuturor. Aici nu mai era vorba de bani, bijuterii, distracția puerilă a unui Ender boșorog. Era vorba despre alegerea de a trăi sau nu, de a avea puterea de a distruge sau de a dobândi totul.
Iar tot în acest timp, iubirea se strecoară încetișor la inima lui Callie, cu ajutorul unui tânăr pe nume Blake. Chiar dacă simte că se joacă de-a Cenușăreasa și prințul, preferă să se bucure de fiecare clipă în parte, deoarece nu se știe când corpul ei va fi invadat din nou de chiriașa ei, când mintea ei va fi pulversată de vocea misterioasă, când viața ei nu va mai fi a ei. 
O poveste tulburătoare, misterioasă, care te lasă uimită de întorsăturile și secretele ce se aștern în fața ta ca niște frunze îngălbenite de puterea toamnei. Iar finalul, este de neconceput pentru cititor, dar este tot ceea ce trebuie pentru a fi previzibil următorul gând: să râvnești după următorul volum.
Câteva citate:
“Asta era nebunie curată. Eram o fricoasă și transpiram din cap până-n picioare când așteptam un vaccin banal, iar acum, iată, mă oferisem voluntar să fiu operată.
Și nici mai mult, nici mai puțin decât direct pe creier.
Probabil partea mea favorită din corp. Nu auzisem niciodata pe nimeni să se plângă că ar fi avut creierul obez. Nimeni nu-și acuzase vreodată creierul că ar fi fost prea scund sau prea înalt, prea larg sau prea strâmt. Sau urât. Fie funcționa, fie nu, iar al meu funcționa foarte bine, mulțumesc!”

“Trecuse mult de când nu mai fusesem fericită. Trecuse mult de când viața nu fusese decât gloss de buze, muzică și prietene prostuțe. Trecuse mult de când grijile mele principale fuseseră dacă vom da test la școală sau dacă-mi uitasem tema pentru acasă. Acum mă interesa mai degraba să fiu în siguranță, liberă și vie.”

“Oare Cenușăreasa s-a gândit vreodată să-i mărturisească adevărul prințului în seara când s-a bucurat de frumoasa ei rochie de bal? Oare s-a gândit măcar să-i spună, știi, prințe, caleașca nu-i a mea, de fapt sunt o biată slujnică, murdară și descultă, care beneficează de o perioadă determinată de fericire? Nu. Ea și-a exploatat momentul de grație. Iar apoi a dispărut în tăcere după miezul nopții.”

Aveți o singură alegere și nu este una cumplită.
Personajele cărții? Vă veți atașa de fiecare în parte cu lejeritate, caracterele și povestea lor fiind tulburătoare și interesante. 
Acțiunea ei? Vă va alerga într-un maraton fără oboseală și resentimente, cu obstacole și piedici.
Povestea ei? Vă va îmbia cu misterul, secretele tumultoase, întorsăturile neașteptate.
Salvarea? Este posibilă... cu prețul de a citi cartea, având încredere în talentul autoarei.
În cine puteți avea încredere că nu vă va dezamăgi această carte distopică plină de suspans? Vă las pe voi să descoperiți asta.

~ Mulțumesc Editurii TREI pentru șansa de a citi această carte incredibilă! ~
Take care,
Alexya

27 de comentarii:

  1. Cu cat citesc mai multe recenzii ale acestei carti, cu atat sunt mai curioasa sa o citesc :)) Imi place ideea prezentata si chiar sunt curioasa sa vad cum este descrisa societatea din "Starters".

    RăspundețiȘtergere
  2. Iubesc modul de creare al recenziilor. Eu imi amintesc atat de multe lucruri care m-au marcat la aceasta carte, modul in care am iubit pagina cu pagina . Modul in care am resimtit ura lui Calie fata de batrani, dar si modul in care a actionat ea. Desi tipul acela e dubios rau de tot. Am simtit cateva elemente ale unor lagare de concentrare, care intr-un viitor post apocaliptic nu ar avea ce cauta . Mi-a placut aceasta carte foarte mult chiar .

    RăspundețiȘtergere
  3. Prima dta cand aud de ea, si nu sunt dezamagita.
    Ma atrage tot la ea, actinea, personajele...
    Multumesc de recomandare, sper sa fac rost de ea in curand ca s-o devorez :> :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Este prima data cand aud de aceasta carte, dar datorita recenziei facute de voi o voi citi cu siguranta. Multumesc! :*

    RăspundețiȘtergere
  5. Am auzit de aceasta carte, dar eu tot credeam ca este in engleza:-) :-) cand auzeam titlul Starters:-). Acum am inteles cum sta treaba cu Enders si Starters. imj plac cartile care au actiune si nu le putem lasa din mana, imi place subiectul ales, imi place ca este prezentata si iubirea si spiritul de sacrificiu. Sunt curioasa ce se intampla cu, corpul fetei. Mi-a placut mult citatul in care se face o comparatie cu Cenusareasa, asa este, ea s-a bucurat doar de gratia momentului.

    RăspundețiȘtergere
  6. Callie a fost o fata greu incercata de viata si totusi luptatoare . Mi-a placut asta la ea si sunt tare curioasa daca va reusi sa ia legatura cu nepoata batranei ..Nu ma asteptam sa fie si oameni buni printre batrani, care sa aduca cu bunicii nostrii .

    RăspundețiȘtergere
  7. Kris sa inteleg ca ai citit-o? Cate volume are aceasta serie, ca deja au inceput sa ma enerveze seriile lungi...

    RăspundețiȘtergere
  8. si eu am o problema cu seriile lungi :)) mai ales daca celelalte volume nu sunt aparute si ma las in suspans incep sa regret ca am citit cartea inainte sa apara si celelalte! :D

    RăspundețiȘtergere
  9. Lissa Price, autoarea romanului STARTERS a dorit să facă ceva neobişnuit în ziua de azi - a scris o dilogie. Deci seria va avea doar doua volume.

    RăspundețiȘtergere
  10. @ Veronica, ma bucur ca doresti sa citesti cartea. Iti va placea mult. E originala, interesanta si plina de suspans. Iar felul de a scrie al autoarei este lejer, dar care te va atrage cu siguranta.

    @ krisszu95shinnygirl, si mie mi-a placut modul in care Callie a simtit multe lucruri si felul in care a reactionat. Punandu-ma in locul ei, nu cred ca as fi putut fi atat de puternica dupa clipele prin care a trecut atat in trecut, cat si in prezent. Sper din suflet ca daca e sa traim si noi astfel de vremuri - deoarece orice poate fi posibil, avand in vedere ca tehnologia prezentata in carte poate deveni reala -, sa avem si noi oameni ca personajul Callie, pentru a ne putea inspira sa luptam pentru libertate. Btw, ne face placere ca adori modul nostru de a scrie recenzii :D. Este placut sa stim ca e pe placul vostru.

    @ Law, nu cred ca te va dezamagi nici cartea in sine. Merita citita. Cu totii avem multe de invatat din ea, cum ar fi determinarea, curajul, iubirea frateasca si a trai fiecare clipa ca si cum ar fi ultima.

    @ Lupu Diana, ma bucur ca vrei sa ii dai o sansa acestei carti, impulsionata fiind de recenzia mea. Sper din suflet sa iti placa la fel de mult cum mi-a placut mie :D.

    @ Paun Catalina Cezarina, si eu initial am crezut ca este o carte in engleza :)), dar dupa am aflat ca aceasta carte a fost publicata de Editura Trei. Ma bucur enorm ca ne-a dat aceasta sansa sa o putem citi in limba materna. Asa se pot bucura mai multi de aceasta poveste remarcabila. De asemenea, am avut ceva dificultati sa inteleg care e treaba cu Starters si Enders, dar pe parcursul cartii iti dai seama. Ma bucur ca ti-a placut analogia cu Cenusareasa. Si eu am fost atrasa de ea. Daca vei citi cartea - si sper sa o faci -, vei fi surprinsa de tot. Atat de printul lui Callie, cat si de povestea in sine. Finalul m-a lasat realmente masca.

    @ krisszu95shinnygirl, eu tot timpul cand ma gandesc la batrani, imi vad proprii bunici care sunt simpatici si buni la suflet... dar daca ma gandesc mai bine, sunt si nazdravani si pusi pe sotii :)). Asa sunt bunicutii mei. Nu cred neaparat ca cei din carte sunt malefici, insa cred ca puterea pe care o dobandesc... li s-au urcat la cap si au uitat care sunt valorile dupa care ar trebui sa traiasca. Astept cu ardoare urmatorul volum care se numeste Enders. Poate vom afla mai multe despre toti si despre peripetiile prin care va mai trece Callie. Finalul a fost mult prea tulburator.

    @ Paun Catalina Cezarina, seria are doua volume si cred ca asa va ramane.

    @ Lupu Diana, eu am cateva serii lungi in biblioteca pe care vreau sa le devorez acum. Si mie mi-a fost putin frica sa ma apuc de ele, dar am zis ca acum e cazul sa o fac.

    RăspundețiȘtergere
  11. Daca sunt doar doua e bine, si eu am niste serii lungi in biblioteca de care nu m-am atins inca...seria mea preferata este Harry Potter ma refer ca lungime chiar daca are 7 volume tot imi place. Diana sa stii ca in situatia asta sunt eu cu romanul Predestinati.....nu a aparut nici acum volumul doi si ma enerveaza, vreau sa aflu continuarea:(.

    RăspundețiȘtergere
  12. Frumoasă recenzie!:D
    Am și eu cartea în bibliotecă, dar din păcate încă nu am apucat s-o citesc. Dar după ce-am citit această recenzie, am să mă apuc de ea numai decât.^_^

    RăspundețiȘtergere
  13. Si mie mi-a placut mult Harry Potter. Primele 4 volume le-am citit la biblioteca, iar celelalte mi le-a cumparat fratele meu dupa ce l-a batut cumnata la cap :)). Stiu, am un frate foarte grijuliu :D.

    RăspundețiȘtergere
  14. @ Iuliks, ma bucur mult ca ti-a placut recenzia si vrei sa citesti cartea :D. Iti va placea cu siguranta.

    RăspundețiȘtergere
  15. @Paun Catalina Cezarina eu am inceput sa citesc Eve si Evermor (Nemuritorii), ambele lasandu-ma in suspans. Unele carti din serii sunt aparute, doar ca nu la noi si dureaza destul de mult pana se traduc si apar si aici. Din acest motiv nu prea vreau sa incep si alte serii neterminate, dar cred ca voi face o exceptie avand in vedere faptul ca "Starters" este o diologie. :)

    RăspundețiȘtergere
  16. @ Paun Catalina Cezarina doua volume are , da am citit acest prim volum si mi-a palcut foarte mult, desi recunosc eu nu sunt fana totala a disspoiilor, poate am ales prost de la inceput, dar nu m-a escurajat si am dat de astfel de minunatii .

    Alexya Eu am crescut cu Hp si sunt tare incantata de lumea creata de autoare nu de personajele din film, ceea ce a fost acum ceva timp o icoana comportamentala , s-a transformat intr-un dezastru si asta nu e vina nimanui ci doar a lui ...VOrbesc de actorul ce il interpreteaza pe Harry, dar cum mie nu imi place sa judec ce fac ei in viata reala , ci doar ceea ce transmite publicului , iar el a transmis magia , pot spune ca nu e o veste devastatoare pentru mine, chiar de curand am vazut preturile actuale la cartile reeditate si mi-am dat seama ca sunt la fel de scumpe ca acum ceva timp.

    Iubesc modul de recenzii, ma fac sa imi dau demisia ;)) noroc ca nu sunt platita ...dar lasand asta la o parte, atunci cand cineva isi deschide sufletul si intra cu totul in lumea unei carti, ceea ce exprima si revarsa este magic, iar voi aveti darul asta .
    Da, batranul ala era dubios , iar capacitatea lui de-a lucra cu mintea umana este infricosatoare , malefiica , dar are o tehnica geniala si o spune o persoana care e in urma rau cu tehnologia si care nu echiar atat de interesata de ea ,




    RăspundețiȘtergere
  17. Si eu am inceput prost cu distopiile Vrajitor si vrajitoare si Darul...insa asta nu ma face sa nu-mi doresc seria Divergent, Instrumente mortale, Dispizitive infernale, Jocurile foamei, Starters.

    RăspundețiȘtergere
  18. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  19. Iubesc distopiile, sunt preferatele mele! Ador felul in care autorii vizualizeaza viitorul intr-un mod aparte si chiar mi-a atras atentia aceasta carte!

    RăspundețiȘtergere
  20. Krisszu ma uimesti, acum mi-am amintit ca pe iarna daca nu ma insel, te plangeai ca nu iti place, si iti vine sa nu o mai citesti:-) . Esti o exceptie, toata lumea adora seria, si eu vreau sa ii dau o sansa si sa vad cum este.

    RăspundețiȘtergere
  21. Hmm, ce pot spune? Păi, am auzit de cartea asta, da' așa mai mult în treacăt, însă..recenzia ta m-a cam făcut curioasă. [Added to wishlist. :D]

    RăspundețiȘtergere
  22. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  23. @ Paun Catalina Cezarina . Iti amintesti foarte bine. Dar, usor usor incerc sa ma impac cu ele , mai greu dar cine stie :))

    RăspundețiȘtergere
  24. Imi place mult recenzia!! :D
    Din pacate, nu am citit cartea inca, dar nu e timpul pierdut. Sper sa am ocazia sa o fac cat de curand!! :)

    RăspundețiȘtergere
  25. Foarte buna recenzia, felicitari! M-a atras mult primul paragraf, felul in care ai desprins niste lucruri atat de profunde dintr-o carte aparent superficiala. Trebuie sa recunosc ca am niste prejudecati legate de cartile care trateaza subiecte din afara sferei realului/posibilului, tocmai pentru ca au aparut atat de multe in ultima vreme si sunt cateva de o calitate indoielnica. Ai senzatia ca ideile si temele abordate in aceste carti sunt copiate de la un autor la celalalt sau ca sunt scrise numai in scop comercial. Merci pentru recenzia care a scos in evidenta cartea "Starters" din randul acestor carti pe care nu le citesc in mod obisnuit. Pare foarte interesanta si originala. O voi citi in curand.

    RăspundețiȘtergere
  26. Nu am stiut niciodata despre ce este vorba in aceasta carte,dar acum stiu.Cred ca este o carte foarte interesanta,ca si recenzia.Are un subiect foarte bun si sper s-o citesc si eu cat mai curand,pentru ca imi place foarte mult.

    RăspundețiȘtergere
  27. Am citit cartea, mi s a părut uimitoare! O recomand tuturor.

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!