sâmbătă, septembrie 28, 2013

George Banu lansează albumul „Nocturne” la Salonul de Carte Bookfest Cluj-Napoca

Sâmbătă, 5 octombrie, la ora 15:00, criticul de teatru George Banu va fi prezent la Salonul de Carte Bookfest Cluj-Napoca pentru a lansa un album inedit despre noapte, teatru și pictură, „Nocturne”. Monica Andronescu, redactor-șef al revistei săptămânale de teatru Yorick.ro, va participa alături de George Banu, în calitate de invitat, la evenimentul ce se va ține în Cazinoul din Parcul Central, Cluj-Napoca.
„Nocturne” prezintă picturi celebre comentate dintr-o nouă perspectivă, acest album făcând parte dintr-o trilogie despre legăturile dintre teatru și pictură. În albumul „Nocturne”, George Banu descoperă şi comentează nopţile picturii moderne, solitare şi individuale, de la C.D. Friedrich la Van Gogh, de la Paul Klee la Marc Chagall. În același timp, George Banu pune în lumină atracţia marilor regizori pentru experienţa nopţii teatrale a cărei seducţie, de la Kantor şi Wilson, Chéreau şi Măniuţiu, se generalizează azi. Nopţile tablourilor, nopţile scenelor comunică pe fond de căutare şi rătăcire.
Pentru cel de-al treilea album, „Nocturne”, George Banu a ales să scrie despre noapte, motivație care se regăsește în chiar primele rânduri din lucrare: „Noaptea este pentru zi ceea ce spatele este pentru față. Ea îi cere pictorului sau omului de teatru să se „întoarcă” pentru a accede la partea cealaltă, rebelă față de domnia unanim consimțită a feței sau a zilei. Puterea acestora e astfel contestată de liniștea spatelui sau de frământările nopții, fiecare în felul său erijându-se în contrariul său, și Goethe nu făcea decât să recunoască această relație atunci când definea noaptea ca fiind „fața străină a zilei”.

George Banu (n. 22 iunie 1943, Buzău) este  profesor de studii teatrale la Sorbonne Nouvelle, Paris, și este un eseist de reputație mondială. George Banu și-a dedicat opera critică regiei moderne și figurilor ei exemplare (Brook, Strehler, Grotowski etc). George Banu a primit de trei ori Premiul pentru cea mai bună carte de teatru în Franța; a obținut premiul de excelență UNITER și Premiul Prometeu 2007. Este președinte de onoare al Asociației Internaționale a Criticilor deTeatru șDoctor Honoris Causa al mai multor universități europene.

În perioada 3-6 octombrie, Editura Nemira va participa la Salonul de Carte Bookfest Cluj-Napoca, organizat în Cazinoul din Parcul Central. Timp de 4 zile, de la 10:00 la 20:00, cititorii sunt așteptați la standul Nemira unde vor regăsi cele mai noi apariții editoriale, volume ale unor scriitori prestigioși, pachete promoționale, reducere generală de 30% și o selecție de cărți la preţ fix de 5, 10, 15 sau 20 de lei.


Iubesc noaptea, iubesc teatru, iubesc literatura, iubesc Clujul. În concluzie, voi fi prezentă la Bookfest și la această lansare. 
Voi ce părere aveți?  

16 comentarii:

  1. ha, norocosi clujenii, norocosi bucurestenii norocosi toti in orasele carora sunt intreprinse genul acesta de actiuni.

    RăspundețiȘtergere
  2. Bine zis! Norocosii de ei! De ce nu vin si la mine in oras????

    RăspundețiȘtergere
  3. Pacat ca este doar in Bucuresti,dar este bine si asa.Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ma simt prost ca nu puteti sa veniti la acest targ. Eu ma voi bucura de el, fiind o clujeanca :)).
    Voi incerca sa ma duc in fiecare zi din targ si poate reusesc sa fac cateva poze, iar dupa le voi pune pe blog. Va atrage ideea? :P

    RăspundețiȘtergere
  5. Da,foarte mult.Macar sa ne clatim si noi ochii cu pozele.. :))
    E foarte bine ca o sa postezi poze.De-abia astept.

    RăspundețiȘtergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce pacat ca evenimentele de genul se desfasoare in orase mai indepartate :( Mi-ar fi placut foarte mult sa merg..

    RăspundețiȘtergere
  8. @ Alexya ar fi cea mai frumopasa surpriza , placuta de asemenea ochilor nostrii, eu una as vrea sa vad cum se organizeaza asa ceva si cate zambete luminoase pe chipurile oamenilor vor fi ...

    RăspundețiȘtergere
  9. Da,dar sper sa fie postate foarte multe poze de la acest eveniment. :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Norocul tau! Si eu iubesc teatrul, literatura, muzica, viata...insa in orasul meu nu ma pot bucura de astfel de evenimente

    RăspundețiȘtergere
  11. Da,si mie imi plac foarte mult aceste evenimente,dar chiar imi pare foarte rau ca nu se organizeaza in cat mai multe orase. :(

    RăspundețiȘtergere
  12. abia astept. va fi frumos. acum in mod oficial va invidiez, iar eu nu ma pot lauda cu calitatea asta .

    RăspundețiȘtergere
  13. :)) Da,daca nu stam toate in capitala.Dar este bine ca se organizeaza astfel de evenimente macar in Bucuresti.

    RăspundețiȘtergere
  14. E vremea clujenilor sa se bucure de un targ de carte de anvergura Bookfest. Astept si eu in Bucuresti, in curand, Gaudeamus. Si Kilipirim, pana atunci...

    RăspundețiȘtergere
  15. Pai Cluj-Napoca este un oras foarte dezvoltat,deci nu avea cum sa nu se bucure de astfel de evenimente.

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!