miercuri, iulie 31, 2013

Când Moartea are de spus o poveste, trebuie să o asculți. „Hoţul de cărţi” de Markus Zusak - Recenzie

Cartea o puteţi comanda de AICI.

Întotdeauna am fost de părere că îngerii există, fiind acele fiinţe care au grijă de noi, din umbră, care ne impulsionează spre bine, dar sunt alături de noi în momentul când realizăm că am mers spre o cale interzisă...Dar niciodată nu m-am gândit că ar fi posibil ca Moartea să fie cea care ne veghează, care aşteaptă sa facem pasul fatal care ne duce către ea. Oare cum e pentru ea să ne vadă constant vieţile, sa ne privească cum trăim, sa observe fiecare zâmbet sau lacrimă... Oare îi e greu? Oare îi pasă de noi cu adevărat?
După ce citiţi cartea "Hoţul de cărţi", vă puteţi face o idee relativă despre acest subiect, deoarece veţi călători alături de Moarte, naratorul romanului, alături de Liesel Meminger în Germania nazistă, asuprită sub conducerea unui barbar care a băgat frica până în măduva oaselor tuturor. Vom afla povestea fetiţei, începând cu momentul în care frăţiorul ei moare neaşteptat, la cel în care este dată spre adopţie şi viaţa îi va lua o turnură neaşteptată, dar şi ce se va întâmpla cu ea mai departe. Liesel va ajunge la doi oameni modeşti, împovăraţi de griji, dar care o vor iubi din tot sufletul, deşi fiecare în felul lui. Va învăţa lecţii importante de la ei şi de la viaţă, va înţelege ce e empatia, prietenia, curajul, frica, foamea, speranţa.. dar şi multe altele.  
Liesel e un copil ambiţios şi curajos, un adevărat exemplu pentru noi toţi. Determinarea ei de a învăţa să citească, de a se autodepăşi, compasiunea şi înţelegerea de care dă dovadă m-au impresionat cu adevărat. Dragostea ei pentru cărţi e uimitoare, ele fac parte din sufletul ei, o definesc ca om. Am rămas profund mişcată de modul în care ele au unit pe acei oameni lipsiţi de speranţă, când Liesel le citea în timpul bombardamentelor, i-a făcut să uite de teama că în orice clipă viaţa lor se poate sfârşi, le-a adus alinare. Cuvintele în această poveste au un rol esenţial, ne arată cum sunt ele capabile să apropie oamenii, să creeze o legătură între inimile lor.
Personajul meu preferat din carte a fost Moartea. Nu am crezut vreodată că voi spune asta, dar e cu adevărat cel mai sincer şi inedit narator, un observator fin al evenimentelor din jur. Contrar aşteptărilor mele, Markus Zusak reuşeşte să portretizeze o Moarte destul de umană, obosită după atâtea suflete pierdute de care a trebuit să se ocupe, o Moarte receptivă, atentă, interesantă.
Cadrul acţiunii este unul deprimant, neprietenos, în concordanţă cu acele timpuri urâte şi dureroase. Nu am mai citit până acum cărţi care făceau referire la Hitler, sau la Al Doilea Război Mondial privit prin prisma Germaniei. Am încercat să stau departe de cruzimea şi lipsa de umanitate a acestui conducător, fiind uşor de impresionat, convinsă fiind că acele imagini mă vor bântui. Dar datorită romanului „Hoţul de cărţi am înţeles multe lucruri, am simţit tortura şi chinul acelor oameni, am putut empatiza cu ei. 
Cu toate că romanul are o temă în mare parte tristă, te lasă la final cu speranţă în inimă şi cu gândul că şi după cea mai urâtă furtună, cei mai întunecaţi nori, tot va răsări soarele.
Se vede că autorul a scris în primul rând pentru el, pentru sufletul lui, nu veţi găsi nimic comercial aici, iar cartea nu respectă anumite reguli atât de aplicate, sau ingrediente menite să prelungească suspansul, să menţină voalul incertitudinii pentru a transforma cititorul într-un sclav al cuvintelor sale. Din contră, anumite momente importante, şocante, ne sunt dezvăluite cu mult înainte de a se întâmpla. Cartea nu se citeşte uşor şi nu e genul de lectură înrobitoare, care nu te lasă să respiri până nu o termini. Din contră, trebuie să îi acorzi tot timpul şi atenţia ta, să insişti asupra unor situaţii, să meditezi la ele, să treci cu calm prin poveste pentru a simţi prin ce trec personajele. Vei fi transpus în acea perioadă neagră, frica, neputinţa, foamea şi nedreptatea te vor copleşi, dar totodată speranţa şi cuvintele te vor salva.
Vine un moment în care indiferent câte cărţi ai citit, poveşti ai descoperit, câte emoţii te-au năpădit plimbându-te alături de diverse personaje şi înţelegându-le acţiunile, o carte îţi poate pune capac, îţi taie respiraţia şi te lasă fără cuvinte, indiferent cât de mult ţi-a plăcut. Pentru mine, „Hoţul de cărţi” a fost una dintre ele.

Carte primită de la Libris, cea mai mare librărie online, pentru recenzie.

Libris.ro este o librărie online de unde puteţi achiziţiona o mulţime de cărţi la cele mai bune promoţii. De asemenea, puteţi cumpăra şi  cărţi în engleză foarte îndrăgite şi de succes în străinatate.

41 de comentarii:

  1. Ce cuvinte frumoase! Bravo Krisz pentru recenzie. Mi-a plăcut enorm să descopăr câte ceva espre cartea aceasta minunată. Am vrut să o citesc în repetate rânduri, dar nu am avut ocazia, ba nu am găsit-o, nu voiam neapărat să o cumpăr de asta tot aştept să o găsesc la bibliotecă.
    Oricum e interesant cum Moartea e naratorul cărţii şi nu o entitate necunoscută sau însuşi personajul. E interesant să descoperi o carte în care e posibil să se oglindească realitatea. Nu m-am gândit niciodată că acel îngr care stă şi ne păzeşte ar fi chiar îngerul morţii.
    Tema celui de-al doilea râzboi mondial mereu mi-a plăcut ştiu că stăteam cu tata şi îmi povestea. Hitler şi cum a condus el Germania e o poveste destul de interesantă şi ca să o descoperi trebuie să cieşti cărţi care spun povestea uiva care a trăit în acea perioadă nicidecum despre război în sine, la fel şi cu alte evenimente istorice.

    RăspundețiȘtergere
  2. Am stat zile in sir si m-am gandit ce sa scriu despre acest roman, iar concluzia pe care am tras-o e ca nu poti vorbi despre el cum trebuie, oricat te-ai stradui. M-am simit neputincioasa, nefiind capabila sa scriu o recenzie pe masura cartii, dar am speranta ca poate am trezit macar interesul asupra ei.

    RăspundețiȘtergere
  3. Si eu am ramas profund impresionata de el. Aveam, intr-adevar, asteptari mari de la ea...dar niciodata nu m-am gandit ca poate transmite atatea si poate fi atat de superba. Mi-a luat, ce-i drept, suficient de mult sa o citesc... dar poate ca s-a intamplat pentru ca reciteam ca proasta multe fragmente... In fine, e o carte grozava si ma bucur nespus ca ai scris atatea cuvinte frumoase despre ea!

    RăspundețiȘtergere
  4. Krisz: din vina ta deja am o listă de cărţi care trebuie să le citesc :))Şi azi am mai adăugat una, de fapt a făcut să urce cartea în topul cărţilor pe care trebuie să le citesc ;))

    RăspundețiȘtergere
  5. nu prea am cuvinte, nu, mint..primul lucru care imi vine in minte acum e imaginea acestei personalitati , imaginea mortii. nu o vad neaparat ca pe un om cu coasa desi initial asa credeam ca e ..cred ca desenele animate sunt de vina, din contra o vad ca pe o personalitate complesa pusa sa pandeasca destinele oamenilor, dar nu e mereu rea.oricum revenid la carte o doresc foarte mult, nu ma asteptam sa dau de perioada nazista, iar eu sunt oarecum fana . Cu siguranta o voi achizitiona. Cat despre modul in care faci tu recenziile,,ei bine nu cred ca mai e necesar sa spun ca sunt originale, ingenioase si foarte dragute

    RăspundețiȘtergere
  6. Stiam ca se face un film,si sincer deabea astept sa il vad!Din pacate nu am citit cartea,si nici nu stiu daca o sa o pot citi pana apare filmul,dar am sa incerc.Poate o are la biblioteca:-??.Oricum recenzia e foarte interesanta.Sincera sa fiu pe mine nu m-a atras descrierea la inceput,desi am citit-o demult,dar recenzia chiar ma face sa vreau sa o citesc @.@

    RăspundețiȘtergere
  7. Am auzit de multa vreme de cartea asta, dar nu stiu daca am mai citit pana acum vreo recenzie atat de frumoasa si care sa ma faca asa de curioasa. N-am idee cum ar putea evolua romanul, ce se poate intampla cand pui astfel de personaje alaturi, ce fel de poveste se naste..

    RăspundețiȘtergere
  8. Krisz,recenzia ta a fost cu adevarat frumoasa.Sincer cartea mi-a dat fiori,asa putin.Nu vreau sa judec cartea dintr-o impresie care poate foarte bine sa fie gresita, si nu o voi face.Sunt de parere ca toti suntem datori cu o moarte,deci ea nu ar trebui sa ne sperie in masura asa de mare cum o face. Cred ca pierderea celor dragi ne sperie mai tare decat propria moarte.Deaceea ii si iubim atat de mult.
    La final pot spune ca de voi avea ocazia sa imi cumpar sau sa citesc de la cineva cartea cu siguranta o voi face.
    ^_^

    RăspundețiȘtergere
  9. Mereu mi s-a parut interesanta cartea asta, dar nu m-am apucat de ea inca

    RăspundețiȘtergere
  10. Foarte frumoasa recenzia ta!! :D
    Cartea asta este de ceva timp pe lista mea si cred ca o sa dau o tura pe la biblioteca sa vad daca o au,daca nu,tot o sa fac eu rost de ea pana la urma.Iar de film habar nu aveam..De-abia astept sa il vad!! :D

    RăspundețiȘtergere
  11. Inca o carte de adaugat la lista, subiectul pare cu adevarat miscator... prea multe carti, prea putin timp din pacate.

    RăspundețiȘtergere
  12. Am auzit despre cartea asta, dar, cu toate ca ma atragea ideea, cartea in sine nu ma atragea. Cred ca m-a speriat partea cu Germania nazista, nu-mi plac romanele istorice nici sa ma bati. Acum parca vad cartea in alta lumina, cred ca as citi-o.

    RăspundețiȘtergere
  13. Chucky,ai mare dreptate,prea multe carti,prea putin timp. :(

    RăspundețiȘtergere
  14. Bună. Aveţi o leapşă aici: http://umbrelecartilor.wordpress.com/2013/08/02/leapsa-2/

    RăspundețiȘtergere
  15. Nu am auzit niciodata de aceasta carte. Cred cu siguranta ca daca nu erai tu, nici macar nu as fi citit descrierea de pe spate. Mai tot timpul ma feresc de cartile cu teme despre razboi sau conducatori comunisti. Nu am avut niciodata rabdarea si interesul de a citi una, sau macar de a asculta o parere despre o asemenea carte. La fel se intampla si cu cartile politiste :)) Tata nu a reusit sa ma 'fure' pe tema asta.
    In primul rand, felicitari pentru recenzie! Ai un mod unic de a scrie, si ceea ce apreciez cel mai mult de faptul ca nu povestesti cartea in mod direct in recenzie, ci pur si simplu adaugi detalii printre parerile tale personale.
    Apoi, ideea de Moartea ca si narator e ceva nemaiauzit de mine. Am citit carti scrise din perspectiva ingerilor si a zeilor, dar niciodata din cea a personajului aparent negativ. A mortii. Suna funny cand ma gandesc la asta. Atunci cand aud de 'Moarte' la moarte, ma gandesc la o fiinta umana lipsita de suflet, un corp - recipient - folosit pentru a da o nota de familiaritate judecatilor. Daca te uiti la Supernatural, sunt cateva episoade in care tipul cu coasa e in centru actiunii. Nu zic ca o vad ca si un batranel cu o ceasca de ceai in fata, dar e ceva pe acolo :)
    In alta ordine de idei, daca Moartea ar fi femeie? Desi majoritatea se gandesc la un barbat atunci cand aud de Moarte, nimeni nu zice ca ar fi intradevar un barbat. La urma urmei, Dumnezeu e atat femeie cat si barbat.
    E un subiect foarte interesant, nu l-am mai dezbatut pana acum, dar ar fi foarte multe de comentat :)
    Nici nu mai e nevoie sa spun ca am trecut cartea pe lista pentru Mosu'. Mai devreme nu cred ca o pot obtine, fir-ar ea de planificare a lecturilor :))

    RăspundețiȘtergere
  16. Lexy si eu sunt in aceasi situatie cu tine , mosul anul acesta va avea multe drumuri de facut si tare cred ca aceasta carte va ajunge la mine de pasti, oricum intrebarea pusa de tine mi-a dat de gandit, daca moartea ar fi femeie ...probabil ca ar fi o tipa draguta care asteapta sa isi faca datoria .

    RăspundețiȘtergere
  17. Felicitari, Krisz, pentru recenzie. Din vina ta, sau datorita tie, wishlist-ul meu, si asa enorm, tinde sa se mareasca cu fiecare recenzie o faci. La fel si cu recenziile Alexyei. Pur si simplu sunteti bune in ceea ce faceti... Cartea "Hotul de carti" m-a speriat, la inceput. Desi nu am citit-o inca, datorita recenziei tale o doresc cat de curand in biblioteca mea. Nu prea ma dau in vant dupa astfel de romane, dar asta pare minunat, iar tu l-ai recenzat extrem de frumos. Iti mai spun inca o data felicitari pentru recenzie si mai astept altele, ca sa imi falimentez parintii cat mai curand :)))

    RăspundețiȘtergere
  18. @Krisszu , Ei, mosul trebuie sa treaca pe la toti copii nu? :) acum sa vad daca am fost cuminte, mosul meu tinde sa ma taxeze rau de tot :))
    Daca Moartea ar fi o tipa, probabil ar fi o roscata focoasa.

    RăspundețiȘtergere
  19. Si mie imi place LIBRIS DAR DAR DAR vreau sa bage mai multe REDUCERI SI OFERTE si sa ii furnizeze EMAG-ului carti mai ieftine:D pentru ca eu am lunar o remunerare din partea unei firme acolo pe emag si nu pot sa cumpar mai mult de 2-3 carti ca aia sunt banii.....au preturi ridicate in comparatie cu ELEFANT si nu au oferte bune, eu saptamana asta am primit pentru o comanda a unei carti de 6 lei la reducere de la 20 si ceva de lei, cartea se numeste EU SI MARLEY V-O RECOMAND DIN TOATA INIMIA, SI SA VEDETI SI FILMUL, un pachet de 60 de lei cu trei volume din istoria filmului superbe din categoria RAFTUL DE CULTURA GENERALA!
    AM auzit de carte, cred si eu in existenta ingerilor pazitori, nu stiam de film, cred ca o as il vad, stiu despre perioada din Germania nazista am citit niste carti istorice din caream aflat despre acea eprioadasumbra, in general orice dominare politica a lasat urme adanci in sufletele celro care au supravietuit!
    ai ajunsa sa iti placa MOARTE:)):)):)) ma amuzi:) ei bine nu as citi cartea de teama sa nu imi placa si mie de ea si sa vina dupa mine:)) eu de mica mi-am imaginat moartea stand in umbra oamenilor cu o coasa si fumand o tigare, asteptand sa vada care se impiedica si se loveste si moare, peste careda masina, care se impusca...

    RăspundețiȘtergere
  20. @Lexy Eu, sinceră să fiu, îmi imaginez Moartea precum un bărbat, dar un bărbat care seamănă cu Damon Salvatore :)) Poate e ciudat, dar în cazul ăsta, aş aştepta Moartea :)))

    RăspundețiȘtergere
  21. :-) :-) :-) :-) daca ar fi Ian Somerhalder si eu as astepta momentul:-) :-) :-) :-) :-)

    RăspundețiȘtergere
  22. Am vazut de atatea ori cartea asta pe afturile librariei, dar nu mi-am facut nici o parere atunci. Acum nu stiu, nu pare genul meu. Poate doar daca as imprumuta-o. Imi place numele btw. =))
    Ps: recenzia ta s-ar putea sa imi schimbe parerea =))

    RăspundețiȘtergere
  23. @Paun Catalina, dar cine nu ar vrea sa moara mai repede in cazul asta ?:)) mai ales ca acum Ian e liber, zic si eu.. :))

    RăspundețiȘtergere
  24. @umbrelecartilor daca Ian ar fi moartea, ai vedea numai fete murind:))
    @LexyL pai poate ceva fan de-al lui Stefan. (dar pun pariu ca tot jumate din fanele lui ar muri pentru al intalni pe Ian...

    RăspundețiȘtergere
  25. @Apy, care? unde? tot ce vad pe aici e marca DS :))
    Sincer, dupa primul sezon chiar nu mai inteleg ce vad fetele la Stefan. Pana la jumatatea primului sezon si mie mi se parea simpatic, baiatul bun si toate alea, dar serios acum, la cate tampenii a facut toata simpatia s-a dus pe apa sambetei.

    RăspundețiȘtergere
  26. Ian, mai nou s-a reimpacat cu Nina .deci strategiile astea sunt foarte ok puse la cale

    RăspundețiȘtergere
  27. Seriosssssss?¿??????? Chiar s-au impacat ? Unde ai citit stirea?

    RăspundețiȘtergere
  28. Ei bine,cu un Ian ca moarte totul devine un deliciu vinovat. :-" :>

    RăspundețiȘtergere
  29. Pe 14 ianuarie 2014 apare la noi in tara ,iar in noiembrie e premiera:(Chiar nu mi se pare corect:(.Frumoasa recenzie.Nu am citit nicodata descrierea cartii,asa ca recenzia ta m-a surprins putin.Sincer nu ma prea asteptam la ingeri in povestea asta.Nu stiu de ce :-??

    RăspundețiȘtergere
  30. Nu cred ca s-au impacat, cel putin nu atat de repede. Poate ca simuleaza pentru serial, dar Ian pare genul de tip cu demnitate si minte din plin. Adica, Nina l-a parasit ca sa poata experimenta lucrurile specifice varstei, pe care Ian le-a facut deja. Abia au trecut cateva luni, ce ar fi putut face in timpul asta de nu ar fi putut realiza impreuna cu el? Mi se pare ciudat....

    RăspundețiȘtergere
  31. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  32. Am gasit o fata care a citit cartea si i-a placut la nebunie.
    @LexyL ma bucur ca nu sunt singura cae gandeste asa.
    @dreambookslovers, pacat ca apare asa tarziu, ma asteptam sa apara pe la inceputul iernii :))

    RăspundețiȘtergere
  33. Tocmai cautam recenzia multumesc!
    A citit cineva Divergent, nu sunt foarte sigura de serie?

    RăspundețiȘtergere
  34. @Denisuca, incearca seria! E superba, o iubesc! Trebuie sa citesti seria.

    RăspundețiȘtergere
  35. @Denisuca trebuie sa incerci seria e grozava! Mie una mi-a placut enorm.

    RăspundețiȘtergere
  36. E un must read! Iubesc Divergent! mi-am botezat si Kindle-ul Tobias :))))

    RăspundețiȘtergere
  37. Am savurat fiecare cuvant din cartea asta :) Si cel mai ciudat este ca am citit-o aproximativ in acelasi timp :))
    Geniala recenzia!

    RăspundețiȘtergere
  38. Numele cartii imi aminteste foarte mult de un film care mi-a devenit drag; "The Words". Este superb.<3
    ^_^

    RăspundețiȘtergere
  39. Vreau si eu sa ma uit la filmul asta.Am auzit o groaza de pareri pozitive.
    Cum a zis si Delii,si mie imi aminteste de filmul "The Words".

    RăspundețiȘtergere
  40. Am citit cartea si e foarte buna.De-abia astept sa vad si filmul.

    RăspundețiȘtergere
  41. Si eu vreau sa ma uit la film.Cu siguranta,este unul foarte bun si foarte interesant.

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!