duminică, aprilie 05, 2015

O singură alegere te poate distruge. "Insurgent"(Divergent #2) de Veronica Roth - Recenzie

Cartea a apărut la Editura Leda şi o puteţi comanda de AICI

Mi-a fost teamă să încep acest volum, şi nu pentru că ar fi stat Eric sau Peter cu un pistol aţintit spre capul meu, ci pentru că nu ştiam cum va evolua povestea, relaţia dintre personaje, lumea lor atât de bolnavă şi care se urâţeşte pas cu pas. Aşa că l-am tot evitat, am citit altele, deşi ardeam de curiozitate să văd ce se întâmplă mai departe.
După evenimentele nefericite de la finalul primului volum, dacă speraţi că Tris şi Four şi-au mai găsit o parte din linişte şi echilibru, vă înşelaţi. Se înmulţesc greutăţile şi provocările din vieţile lor tulburate de o lume periculoasă, degradată, condusă acum de nişte minţi bolnave şi însetate de putere şi interese proprii.
Prima parte e mai statică şi ne oferă o imagine de ansamblu asupra a două facţiuni, Prietenia şi Candoarea, iar autoarea ne face cunoştinţă şi cu o parte din cei fără facţiune, care au propriile lor planuri şi în niciun caz nu orbecăie fără vreun scop prin lume. Veronica Roth a vrut să ne arate iar cât de greşit e raţionamentul societăţii lor, că facţiunile sunt ca apa, uleiul şi alte substanţe care nu se amestecă unele cu altele, de aceea Tris, Four şi ceilalţi nu şi-au găsit locul mai nicăieri în periplul lor..
Însă de când se stabilesc undeva pentru mai mult timp, lucrurile încep să o ia razna, suntem furaţi de valul de acţiune şi învârţiţi în întorsăturile de situaţie, revăşiţi de trădări, minciuni, secrete, iar apoi ne chinuim să ieşim la liman şi să ne tragem suflul din acea apă învolburată care e finalul cărţii. Dacă la capitolul acesta al suspansului, firelor narative, momentelor tensionate, enigmelor greu de elucidat acest volum stă mai bine decât primul, nu pot spune la fel despre evoluţia personajelor principale, în a căror personalitate şi comportament apar fisuri evidente, a relaţiilor dintre ele şi a emoţiilor transmise.
La început mi-a fost greu să îmi amintesc de o parte din personajele primului volum, datorită timpului aşa mare ce a trecut de când l-am citit, dar pe parcurs mi-am dat seama cine sunt ele.. Deşi cartea aceasta abundă de personaje atât vechi, cât şi noi, acestea reuşesc să se diferenţieze între ele printr-o personalitate aparte sau anumite acţiuni definitorii, chiar dacă sunt episodice sau secundare, iar asta demonstrează talentul nemărginit al scriitoarei.
„Insurgent” a fost o carte foarte bună, dar nu excepţională, ca prima, pentru că la mine nu e suficient să fie antrenant, să bubuie de acţiune sau să fie tot felul de schimbări şocante într-o carte ca să o iubesc, pentru că dacă o parte din deciziile personajelor mi se par ilogice, conduse doar de impulsuri de moment, de trăiri pasagere şi nu filtrate de creier, anumite întâmplări sunt fără sens sau nu sunt explicate apoi, nu se omogenizează cu restul acţiunii, iar prea puţine întrebări îşi găsesc răspunsul, lăsându-ne într-o ceaţă a incertitudinilor, nu am cum să spun că acel roman a fost pentru mine ideal.
Cred că motivul care a atârnat cel mai mult la impresia mea generală despre carte a fost comportamentul ezitant şi schimbător al personajelor principale. M-am ataşat extraordinar de mult de ele în primul volum şi le simt aproape de sufletul meu. Nu sunt absurdă, mi se pare firesc să fi existat unele modificări în alegerile şi reacţiile lor, sunt oameni, sunt perisabili, nu sunt invincibili şi e firesc să fie afectaţi de toată presiunea din jurul lor, de pierderile suferite, de haosul general, dar doream ca schimbările în ei să nu fie majore.
O să încep cu Tris..la care am simţit o involuţie faţă de prima carte. Aici a fost mai mult Beatrice, în loc de Tris, doar spre final am simţit că e Neînfricată, în mare parte a gândit ca cineva din Abnegaţie. Dacă acolo am admirat-o pentru curajul, încrederea în sine, curajul pe care le-a obţinut treptat, aici a fost ezitantă, fragilă, necugetată în majoritatea situaţiilor. A lăsat impresia ca şi cum mare parte din calităţile şi transformarea uluitoare de care a avut parte s-au pierdut pe drum, sau au fost lăsate într-un colţ de umbră, făcându-le loc disperării, amintirilor trecutului, vinei. Nu mă înţelegeţi greşit, ştiu că a trecut prin multe pierderi, clipe dramatice, alegeri de viaţă şi de moarte, era firesc să intre într-o depresie, să jelească, să aibă remuşcări, chiar am empatizat cu ea la început. Însă de la un anumit moment simţeam că nu mai fac faţă, că mă înec în suferinţele ei, în frământările şi situaţiile aberante în care îşi punea viaţa în pericol. Am avut impresia că jumătate de volum autoarea a vrut parcă să scuze una dintre greşelile fatale ale eroinei din finalul „Divergent”, de parcă cititorii ar fi detestat-o pentru asta, ar fi judecat-o. De fapt, eu sunt convinsă că ei au înţeles-o, tocmai pentru că Tris devenise neînfricată, neîndurătoare, mai egoistă.
Deşi în sinea mea speram să îi apropie, mă aşteptam ca toate problemele care le au pe umeri să afecteze relaţia dintre Four şi Tris, dar în niciun caz încrederea dintre ei. Cel mai mult m-au deranjat minciunile, deciziile pe care le luau fără să se consulte, micile trădări. Mi-aş fi dorit să fie o echipă, să colaboreze, să fie un sprijin adevărat unul pentru celălalt. De Four..nici nu mai ştiu ce să zic, el şi a fost absent în mare parte din carte, nu i s-a mai acordat aşa mare importanţă, eroina a ieşit în evidenţă acum. În plus, am avut constant impresia că el are propriile planuri, secrete, pe care noi oricum nu le putem afla din moment ce cartea nu are două perspective.
Este urmărit de proprii demoni din trecut, de suferinţele care l-au chinuit, la care se adaugă şi greşelile şi minciunile lui Tris, fapt ce îl fac mai agresiv, dur, neînţelegător, dar în final tot ea va conta cel mai mult şi va face orice să o salveze. Dacă ar fi să compar povestea lor de iubire din Insurgent” cu ceva, ar fi cu un vulcan care erupe de nesiguranţă, omisiuni, certuri, iar apoi are parte de câteva momente de linişte, tandreţe, pasiune, ca să o ia iar de la capăt.
Dincolo de anumite aspecte, am devorat fiecare cuvânt şi am citit cartea cu aceeaşi rapiditate şi uşurinţă ca şi primul volum, am tresărit la unele momente, m-am revoltat, am admirat, am condamnat unele decizii şi am trăit cu sufletul alături de personaje în fiecare situaţie. Continuarea te lasă cu o mulţime de întrebări care te vor măcina până la aflarea deznodământului poveştii, dar experienţa unică a lecturii merită totul!

Carte primită pentru recenzie de la Editura Leda.

Recenzia primului volum:
Image and video hosting by TinyPic
* Această recenzie a fost publicată în martie, anul 2013. Am ales să o readuc în atenţia voastră cu ocazia apariţiei filmului.

27 de comentarii:

  1. Frumoasă recenzie! Într-adevăr, cartea nu se ridică la așteptări după ce citești primul volum. Și mie mi s-a părut că Tris involuează. Pur și simplu ia alegeri prea proaste. Gândește diferit față de Tris pe care o știam. Aștept cu nerăbdare al treilea volum! :)
    Și nu vreau să văd filmul. Four e oribil!

    RăspundețiȘtergere
  2. Din ce am citit eu in recenziile celorlalti bloggeri, toti au fost mega incantati de Insurgent si le-a placut mai mult decat Divergent, iar de Tris nu am vazut niciunul sa li se para ciudat comportamentul, asa ca ma bucur ca gasesc pe cineva care e de acord cu mine. Credeam ca am o problema :))
    Da, Four ales de ei e..ma rog, nu e Four. Nici nu ai idee cat de greu mi-a fost sa pun poza cu el in recenzie, si nu cu Max Irons.

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi amintesc cand am citit acest volum. Exact pe data de 31 decembrie 2012, cand sora mea era la bunici , tata la servici si mama ocupata. Eram doar eu si Insurgent. Mi-am dorit foarte mult sa citesc cartea asta, avand in vedere ca prima m-a fascinat pur si simplu. Divergent este singura carte din biblioteca mea (singura din 115,cate am momentan) care am recitit-o de 7 ori, pentru ca dorul de Tris si Four la inceput ma apasa.
    Am terminat cartea in aceeasi zi (Insurgent) si pot spune ca mi-a placut. Totusi, primul volum a fost mai bine gandit. In al doilea, nu mi-a placut felul in care Tris s-a schimbat si tradarile dintre ea si Four.
    Nu cred ca al treilea volum ma va dezamagi. Nici acesta nu m-a dezamagit, dar asteptam mai mult.

    P.S.: A inceput sa-mi placa de Theo James. Ar putea fi potrivit pentru Four. Nu stiu cum joaca, cred ca voi vedea la momentul cand voi vedea filmul.

    Ah, si ca final, iti spun ca recenzia ta a fost geniala, foarte bine scrisa. Ma simteam in timp ce o citeam de parca am fi gandit la fel.

    RăspundețiȘtergere
  4. am citit cartile sunt super....abia astept sa apara al 3 lea volum

    RăspundețiȘtergere
  5. de abia astept sa citesc Insurgent, am citit Divergent si mia placut foarte mult.

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu as vrea s-o citesc tare mult dar nu am divergent , in curand o sa le citesc pe ambele

    RăspundețiȘtergere
  7. Hmm... Divergent, dupa mine, e clar mai buna decat Insurgent. Dar nu spun ca nu mi-au placut amandoua. Diferenta - zic eu - e ca pe Divergent am iubit-o :X:X:X:X, iar pe Insurgent doar adorat-o. (Clar, sunt mare fan al acestei serii.)

    RăspundețiȘtergere
  8. felicia c

    iti urmaresc blogul de ceva vreme(e lectura mea zilnica)si nu stiu ce carte sa incep din atatea recenzii bune pe care le faci.divergent e pe lista de prioritati datorita si castului de care mai toata lumea e dezamagita.abia astept sa vad ce impresie imi vor lasa mie personajele,cartile sunt convinsa ca sunt bune.p.s.eu abia astept sa-l vad pe jai courtney(eric)pentru ca mi-a lasat o impresie buna din spartacus.

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu am citit aceasta serie deloc. Am auzit asa de multe pareri bune despre serie, dar totusi nu am cumparat- o. Aceasta recenzie a mai dezvaluit ceva despre serie... si chiar pot spune ca-mi place din ce-am auzit pana acum. Este o recenzie grozava.

    RăspundețiȘtergere
  10. nu am citit aceasta serie insa cred ca as incerca o de curiozitate

    RăspundețiȘtergere
  11. Draguta recenzia!Inca n-am citit aceste carti,dar mi-as dori foarte mult.

    RăspundețiȘtergere
  12. primul volum mi-a placut destul de ultice,insa nu pot spune ca este distopia mea preferata...
    totusi, vreau sa citesc si continuarea cat mai curand

    RăspundețiȘtergere
  13. inca nu am avut ocazia sa o citesc insa din ce am citit din recenzie o sa-mi placa foarte mult:D

    RăspundețiȘtergere
  14. Eu nu pot inca sa spun care din cele doua mi-au placut mai mult. Inca mai citesc Insurgent, dar cred ca pana la urma imi va placea si aceasta. Pentru mine este ceva nou, atunci este si normal sa ma simt captivata. Nici mie nu imi place ca Tris s-a schimbat, dar poate ca isi revine, raul te schimba. Despre Four...ce sa zic imi place in continuare si el s-a mai schimbat, dar poate ca pana la urma il inteleg.

    RăspundețiȘtergere
  15. Superba recenzie! Impresiile tale le consider corecte (seamana cu ale mele :)) ) :">

    RăspundețiȘtergere
  16. Eu sincer am cartea in bibliotecca dar nu am citit-o :". Sa-mi fie rusiine!

    RăspundețiȘtergere
  17. Inca nu am avut ocazia sa o citesc, dar dupa ce am citit in recenzie pare interesanta.

    RăspundețiȘtergere
  18. Sincer, descrierea cartii m-a uimit. Sunt curios care este ALEGEREA pe care trebuie sa o faca personajul principal si ce inseamna de fapt aceea zi (de initiere). Din cate observ cartea este un amestec tentant de povesti de viata, durere şi iertare, identitate şi loialitate, politică şi iubire. Este ceva diferit dupa o perioada in care au predominat cartile cu si despre vampiri!

    RăspundețiȘtergere
  19. De abia astept sa citesc si eu seria. ma asteapta in biblioteca pentru ca nu am timp sa citesc deloc pentru ca am licienta care imi ocupa tot timpu.

    RăspundețiȘtergere
  20. Este continuarea unei carti deosebite (Divergent) si pe care abia astept sa o citesc. Impesiile tale despre acest volum sunt evidente, deoarece vin din partea unui fan, ce iubeste aceasta serie.

    RăspundețiȘtergere
  21. De-abia astept sa pot citi si eu cartile!

    RăspundețiȘtergere
  22. Mi s-a parut cam obosita Tris in volumul asta. Cand am terminat cartea, asta a fost primul cuvant care mi-a venit in minte cand m-am gandit la ea. Dar acum realizez ca am devorat cartea cu o asemenea viteza, ca nu am avut timp sa diger unele amanunte, in concluzie, le-am cam uitat. E pusa pe lista de recitit.:))

    RăspundețiȘtergere
  23. Mi-a placut mai mult primul volum... Dar nici volumul asta nu a fost prea rau.

    RăspundețiȘtergere
  24. Mie mi-a placut la fel de mult ca si primul volum. Adevarat, nu am avut aceasi reactie pentru ca aveam anumite asteptari fiind o continuare a unei carti atat de bune, dar mi-a placut mult.
    Actiunea e la fel de bine inchegata ca si in volumul 1, doar ca aici Tris mi-a dat un altfel de sentiment; mi s-a parut mai rece, mai axata pe ideile brute pe care si le crease si mai putin atenta la ceea ce se intampla cu persoanele din jurul sau.
    Abia astept volumul 3, si imi pare foarte rau ca e si ultimul. Nu inteleg de ce unii autori aleg sa scrie triologii, carti bune dar care iti dau sentimentul acela ca ar mai fi putut fi ceva, pe cand altii scriu volume in numar mare si tot timpul ai impresia ca sunt fortate.
    Dar poate ca asta le face si unice, cine stie :)

    RăspundețiȘtergere
  25. Am iubit ambele volume la fel de mult...cu toate ca mereu ma intorceam la primul volum care mi se parea mai bine scris.Astept cu nerabdare ultimul volum al triologiei...:)

    RăspundețiȘtergere
  26. Nu am avut aceiasi impresie ca tine.Divergent mi sa parut un volum foarte bun ,poate printre cele mai bune distopice, dar nu ma dat pe spate ( ca sa spun asa) in schimb Insurgent a facut-o .Sunt o mare amatoare a cartilor pline de actiune , de dinamica iar in acest volum am primit ce voiam .Toti spun ca i-au enervat lipsa de putere a lui Tris precum si vinovatia pe care o simtea .Ei bine mie mi s-au parut complet justificate , ba chiar normala oamenii se invinovatesc pentru crime facute pentru auto-aparare (mai putin criminali =))) dar decum sa iti omori propriul prieten stiind ca puteai sa eviti asta. Iar faptul ca lumea zice ca Tris a fost mai slaba in acest volum mi se pare o ‘gogomanie’ a fost mai puternica si mult mai curajoasa decat in volumul anterior voi cei care le-ati citit stiti despre ce acte de curaj vorbesc , mai putin faza cu ‘vreau sa mor’ care mi se pare si aia justificata .Iar relatia dintre Tris si Tobias mi sa parut ca se dezvolta ca cunoaste(scz de cacofolie) noi 'orizonutui' si ca in final le-au depasit a fost superba cartea in special finalul .Pupici CU DREAG RENEE

    RăspundețiȘtergere
  27. Vreau atat de mult seria asta. O sa devin nebuna daca nu o s-o citesc cat de curand. Am auzit numai pareri bune despre ea si vreau sa vad ce e asa de genial. Cu toate ca am primit niste spoilere ingrozitoare.

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!