sâmbătă, martie 23, 2013

"Casa de sticlă", "Balul fetelor moarte", "Aleea întunericului","Banchetul nebunilor" (Vampirii din Morganville #1, #2, #3, #4) de Rachel Caine - Recenzie!

Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic
Nu vreau să îmi fac un obicei din asta, pentru cei cărora le plac mai mult recenziile la o singură carte. Nu spun că nu voi mai scrie astfel de recenzie, dedicat celor care le-au plăcut anterioara mea recenzie.
Însă am dorit de mult să fac recenzie la această serie deoarece am recomandat-o la multe persoane cărora le place seriile fantasy și, mai ales, cele cu vampiri. Pe unii, chiar am reușit să îi determin să o cumpere și părerea lor despre serie a fost una pozitivă. Așa că, sper din suflet să reușesc să vă conving pe cât mai mulți să dați o șansă acestei serii minunate, care se numește ”Vampirii din Morganville” de Rachel Caine, serie ce merită toate laudele.
Voi începe cu începutul. Am pornit să îmi procur fiecare volum din serie din momentul în care a început să apară precomenzile. De ce am decis să mi-o cumpăr? Simplu. Era vremea în care eram cu toții înnebuniți după seriile cu vampiri și, în special, cele publicate de editura Leda. Cu riscul de a îmi speria părinții în legătură cu toate cărțile pe care le achiziționam, majoritatea cu vampiri și monștri înfiorători, am luat primul volum, dornică să aflu mai multe despre această minunată serie. Și pot spune cu mâna pe inimă, după primele patru volume apărute și citite pe nerăsuflate, că este o serie genială și dacă ar fi apărut doar după invazia vampirilor, care a făcut ravagii în inimile noastre, tot aș fi cumpărat-o.
Uitați argumentele. Seria are tot ce e nevoie pentru a vă atrage atenția, de a vă stimula curiozitatea, de a vă fura inima.
După cum și titlul seriei o spune, monștri mistici care apar în ea sunt vampirii. Poate sunteți obișnuiți cu alte rase de vampiri, din alte serii frumoase la rândul lor, dar nimeni nu cunoaște vampirii din Morganville, până ce nu intră în lumea magică și periculoasă a acestei serii. Dacă alte autoare ne-au demonstrat că vampirii pot fi buni, Rachel Caine ne aduce cu picioarele pe pământ și ne arată cealaltă latură a lor. În concluzie, vampirii din Morganville conduc orașul, nu oamenii. Ei dețin totul și toată puterea e în mâinile lor. Oamenii care locuiesc în oraș sunt doar hrană pentru ei, hrană ce o țin bine sub ghearele lor, pentru a avea și în următoare zi o gustare. Oamenii sunt de fațadă, sunt normalitatea ce o conferă orașului pentru noi vizitatori, vizitatori ce pleacă mult prea repede, sau care rămân pentru totdeauna pradă colților. Fiind atât de mulți vampiri, există reguli ce trebuie respectate, legi peste care nu se pot trece, motivul fiind să nu te pui niciodată rău cu Amelie, regina vampirilor. Fiecare vampir în parte poate să încheie contracte cu oameni, contracte de pe urma cărora dispun fiecare: oamenii primesc protecție, în schimbul de a primi zilnic suc roșu din venele lor. În acest mod, o persoană poate avea un singur vampir ca protector și, de asemenea, se menține ordinea în oraș. Acest lucru nu înseamnă că poți ieși noaptea, simțindu-te în siguranță doar pentru că ai o anume brățară pe mână, o brățară specială, un fel de semn pentru a știi ceilalți vampiri a cui aparții. E vorba de niște vampiri malefici până la urmă, nu?
Totuși, asta nu e tot. Chiar dacă majoritatea sunt supușii vampirilor, mai sunt câțiva, mai trăsniți și curajoși, care preferă să fie singurul lor stăpân, indiferent de riscurile ce le oferă acest oraș. Astfel, facem cunoștință cu Claire, personajul principal din această serie, fata ce ne conduce spre meleagurile terorii. Claire, fiind o tânără de doar 16 ani, dar cu o inteligență de remarcat, ajunge la universitatea din Morganville. Fiind genul care are ca hobby învățatul și cititul de manualele dinainte, nu este privită cu ochii buni de ceilalți, astfel ajungând să fie amenințată și chiar bătută. De aceea, ia inițiativa de a se muta în Casa de sticlă, o casă magică, o casă cu viață proprie, în care trăiesc cei mai adorabili și simpatici oameni, persoane cu niște personalități diferite, dar care vor prezenta adevărata prietenie și iubire pentru Claire. Este vorba despre Michael Glass, proprietarul casei, împreună cu prietenii lui, Eve și Shane. Din momentul în care acea casă o primește călduros înăuntrul ei, la focul dragostei, presărat cu siguranță pură, poveștile de groază încep să apară încetul cu încetul. Cu ajutorul noilor ei prieteni, Claire realizează cât de puține știa despre acest oraș și cât de periculos este cu adevărat. Însă asta nu i-a oprit pe năzdrăvani să se opună cu toată puterea lor umană împotriva intrușilor cu colți care le dădeau târcoale în miez de noapte pentru o gustărică proaspătă. Viața ei începe să fie din ce în ce mai palpitantă din momentul în care problemele încep să apară repejor, una după alta, lăsându-te fără suflu. 
Acțiunea acestei serii este minunat de delicioasă, nelăsându-te să te saturi de ea. În momentul în care crezi că au scăpat de probleme, apar altele și mai grave și te gândești serios dacă de data asta vor mai putea să iasă cu adevărat din necaz. Însă toate aceste obstacole ce apar în fața lor la fiecare pas, nu îi determină să nu se distreze; să nu se certe în joacă, aruncându-și niște fraze atât de amuzante, încât pot deveni cu ușurință niște replici la modă; să nu își facă griji unul pentru altul și, cel mai important, să nu se iubească. Este absolut fascinant cum autoarea te ține în priză din momentul în care ai început un volum, până în momentul în care o termini,   fără să realizezi acel moment decât după ce electroșocurile încep să nu mai fie atât de intense pe parcursul serii. Însă cu dispariția energiei ce ți-o oferă cu satisfacție seria, urmează durerea de a nu știi continuarea. Este agonizant când observi că deja ai terminat un volum și nu știi cum să te apuci de următorul ca să afli cât mai rapid ce se întâmplă cu cei patru prieteni, prin ce pericole trec, ce întuneric amenință să îi înghită, ce iubire palpitează în inimile lor.
Chiar nu ai cum sa nu te îndrăgostești de serie. Eu am citit doar patru volume și le voi citi pe următoare în curând. Asta e o promisiune!
Nu știu cât de mult v-am convins în legătură cu impresii mele, dar încă sunt optimistă că voi reuși până la sfârșitul seriei să fiți convinși de minunăția seriei pentru că acum voi scoate afară din mânecă cel mai bun atu: personajele.
În opinia mea, personajele sunt foarte importante deoarece cu ajutorul lor, cunoști acțiunea seriei, secretele ce bântuie la fiecare colt, gata să fie descoperite de persoanele ce merită să le cunoască. Totodată, felul în care au fost construite, într-un mod unic și minunat, te faci să îi îndrăgești și să îi consideri prietenii tăi de suflet.
După cum deja știți, Claire este personajul principal al cărții. Fiind o fată foarte inteligentă, ajunge la universitatea din Morganville. Din păcate, nu știe cu ce ființe este populat orașul, doar prea târziu: de la oameni încuiați, narcisiști, ocupați cu preluarea puterii, până la vampiri malefici, nebuni, dar și de un rece diplomatic.
Totuși, aici cunoaște și prietenia adevărată, pericolul iminent, distracție din plin, iubirea nemărginită. Pe tot parcursul seriei, Claire se schimbă, se dezvoltă, ajunge din fata timidă, prea ocupată să stea cu ochii în cărți, la o fată curajoasă, dispusă să lupte cu toate puterea minții inteligenței pentru ceea ce contează, să îi protejeze pe cei la care ține, să iubească și să fie o bună prietenă, să pună pe primul loc pe prietenii ei, și ei la rândul lor să o considere o persoană importantă. Cu ușurință te poți vedea în sufletul ei pentru că dintr-o fată obișnuită, ajunge o persoană de încredere, cu ajutorul celor mai buni prieteni. O să adorați fiecare schimbare, fiecare calitate pe care o va dobândi în urma vieții ei tumultoase și nebune, o viață ce continuă să o trăiască din plin, pentru că are cele mai bune motive pentru a o face: prietenia și iubirea.
Shane este unul dintre cei mai atrăgători băieti din serie – celălalt fiind Michael, desigur. Încep cu asta pentru că orice fată, chiar și micuța Claire, a observat asta. Este un băiat amuzant, foarte încrezător în el, frumos, curajos, mult prea curajos pentru binele lui. Este un bun prieten, un prieten cu care te poți distra, cu care te poți certa în joacă, putând să treci cu adevărat de toate barierele bunului simț, pentru că tot ceea ce face nu poate fi luat în nume de rău deoarece este cu adevărat o persoană bună ce nu vrea să își rănească prietenii. Chiar dacă este unul dintre cei mai buni prieteni posibili, prieten ce se îngrijorează cei la care ține, este genul de persoană închisă, o persoană ce se ocupă singur de propria suferință și durere, durere ce provină în urma unei copilării tragice, în care familia lui a fost asasinată de cei pe care îi urăște cel mai mult: vampirii. Cu toții observă zidul pe care îl afișează Shane, masca ce o poartă în fiecare zi, însă doar Claire reușește să treacă cu adevărat, să îl vadă cu adevărat pe adevăratul Shane, un om cu un suflet rănit, ce are nevoie de multă iubire, iubire ce Claire îi dăruiește fără ezitare, astfel ajungând să aibă o relație minunată ce se bazează pe încredere, comunicare, respect, dragoste.
Michael este… personajul meu preferat al acestei serii. Alții îl preferă pe Shane, dar mie îmi place mult mai mult de Michael. Asta nu înseamnă că Shane nu ocupă un loc special în sufletul meu. Michael este… misterios. În momentul în care spui asta, toată curiozitatea explodează în tine, neastâmpărul își face loc în mintea ta. Este o persoană caldă, un prieten adevărat, ce știe să se adapteze la fiecare situație: de la fericire și năzdrăvănie când vine vorba de niște certuri jucăușe cu Shane, dragoste și gingășie pentru Eve, calm, dar totuși îngrijorat pentru micuța Claire. De asemenea, cântă la chitară și iubesc persoanele care chiar dacă dispun de mister, își arată adevărată față în momentul în care își descarc toate trăirile prin artă. Dar asta nu înseamnă că atrăgătorul Michael își lasă identitatea ușor descoperită. Ceea ce afli în urma acestor patru volume te va cutremura categoric. Am fost uimită, tristă, îndurerată, după ce am aflat prin câte a trecut și trece în continuare. Dar cu timpul va realiza că oricât de mult ține pentru el secretele lui, cu atât de mult își va da seama că nu o va putea face la infinit, chiar dacă poate risca să piardă ceea ce are cel mai de preț: prietenia și iubirea prietenilor.
Eve este ultima pe lista de personaje, dar asta nu înseamnă că nu e la fel de importantă ca toți ceilalți. Eve e cea care completează superb gaşca de năzdrăvani. Prima impresie, din punct de vedere fizic, poate fi una de teama şi confuzie. Se îmbracă ca o păpuşă goth, cu cercei cu cap de cranii, păr negru machiată extravagant cu negru şi dată pe faţă cu fond de ten alb, ca să i se deschidă tenul, purtând tot felul de rochiţe cu tente închise, afişând cu lejeritate cranii peste tot,  parcă ar fi o iubitoare de vampiri, nu una care îi urăşte din tot sufletul. Asta e Eve. V-aţi speriat?
Sper că nu. Deoarece exteriorul dur pe care îl afişează cu mândrie şi curaj, ascunde un suflet bun. Chiar dacă fiecare replică de a ei este parcă aruncată cu praştia , replicile dure, rele, amuzante, debordând de încredere şi putere, nu sunt singurele care o caracterizează pe Eve. Grija constantă pe care o are faţă de prietenii ei, indiferent dacă sunt în pericol să se scufunde în trecut, să îşi blesteme sufletele, închizându-le în ei, să moară în prezent, este ceea ce admir la ea. Oricât de greu ar fi, ea luptă pentru că ei reprezintă familia ei adevărată, familia ce şi-a dorit-o tot timpul. Ei sunt motivul pentru care ea este puternică.
Aceasta este adevărata Eve. Prietena miştocară a lui Shane; Eve, cea mai bună prietenă a lui Claire; Eve, iubirea lui Michael. Eve, o persoană ce contează foarte mult pentru cei trei.
În concluzie, vreau să vă pun o singură întrebare: aşa-i că deja  cei patru prieteni au un loc rezervat în sufletele voastre?

O serie genială, asemănătoare cu un trenuleţ din parcul de distracţii ce vă ameţeşte cu diversitatea acţiunii, cu pericolele ce sunt la ordinea zilei, cu secretele şi misterele ce răsar nestingherite. Dar staţi liniştiţi, în meniu veţi găsi bună dispoziţie alături de cei mai buni ghizi imposibili de nebuni, pe nume Claire, Shane, Eve şi Michael.
Ne vor ţine tutoriale despre cum să te protejezi de vampirii nemernici, despre ce înseamnă prietenia din punctul lor de vedere si despre modul în care trebuie să îţi trăieşti viaţa: trăind fiecare clipă de parcă ar fi ultima. Urcaţi la bord şi nu uitaţi să vă puneţi centurile. E periculos de incitant cât de mult o să vă placă călătoria în Morganville.

~ Mulţumesc Editurii Leda pentru şansa de a citi această serie! ~

6 comentarii:

  1. Mai întâi spun ceva de poze :)) Shane din mintea mea e muuult mai hot decât timpul care îl joacă pe sam în supernatural. Şi Michael din poză arată uau ...
    Personal nici nu mai şiu pe unde se opreşte povestea din volumul 4:-? Am citit până la 11 şi o parte din 12.
    Nu spun că povestea e rea, e chiar ok şi ceva mai originală decât majoritatea poveştilor cu vampiri pe care le-am citit şi pot săs pun cu mâna pe inimă că am foate multe citite, de la Aacdemia vampirilor care e uau şi până la Twilight care la momentul ei a fost ceva interesant. Ideea e că autoarea se lungeşte muuult cu povestea, adică 15 volume? hai să fim serioşi dar la un moment dat, o să vezi chiar tu, e deja o poveste puţin lălăită. Sunt încă prezente câteva elemente super originale, dar mă deranjează că s-a lungit aşa mult. Oricum am senzaţia că până la volumul 15 se vor schimba multe lucruri.
    Btw, legat de poza chiar de la început :)) "Nu vei mai putea pleca niciodată!" e mult mai potrivit :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu cred ca pozele alese de tine sunt perfecte.VM este pentru mine seria mea de suflet,desi din pacate am putut sa citesc numai primele patru volume,sper sa fac rost curand si de celelalte.O recomand si eu tuturor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mie imi plac si felul asta de recenzii <3
    Despre serie ce sa-ti zic... Am cele 7 volume aparute la noi, si l-am precomandat pe al optulea... La fel ca tine, le-am comandat cand era perioada aia de nebunie cu vampiri si a meritat din plin... Personajele le ador din plin, fiecare avand ceva special...

    RăspundețiȘtergere
  4. Aceasta serie este categoric fascninanta! Am primele 2 volume, si celelalte 2 apar la Bravo. Am devorat primele doua volume,iar curiozitatea despre ce se intampla mai departe ma roade. Ma distruge incetul cu incetul. Recenzia ta a fost mai lunga ca de obicei, ceea ce m-a bucurat enorm! atat de multe sentimente, si atat de greu de scris! Te admir, pentru ca tu ai reusit sa le exprimi. Claire- este geniala. Sa vezi cum evolueaza de la fata timida si inteligenta la una curajoasa car eisi apara prietenii e fantastic. N-am mai vazut dmeult asa o evolutie la un personaj .
    Shane- il ador pe baiatul asta. E imposibil sa nu-l iubesti. Replicile lui,curajul, loialitatea fata de prieteni... Plus ca e si fermecator. Ah,si sarcasmul. Cat pot sa ador sarcasmul!
    Michael- il inteleg. Chiar il inteleg. Fiind o fire mai razbunatoare, car enu poate sta locului (de aceea ador seriile in care exista actiune) chiar il inteleg pe Michael. sa fie prins de casa, sa nu poata iesi, fiind material numai noaptea, trebuie sa fie agonizant. (Bine, asta pana la volumul 2) Mai ales cand stii ca prietenii tai sunt in preicol si tu nu poti fac enimic sa ii salvezi.Nici nu mai spun de cat de draguti sunt el si Eve. <3
    Eve- Stiu ca sub tot machiajul ala, replicile usturatoare si amuzante in acelasi timp, atitudinea dura se ascunde defapt un suflet mare, loial , dispus sa faca orice pentru a-i ajuta pe toti locuitorii casei Glass. Geniala tipa! Mi-ar placea s-o am ca prietena.

    In concluzie, abia astept sa citesc si restul volumelor! Sunt sigura ca ma vor cuceri.

    RăspundețiȘtergere
  5. In vacanta de primavara mi-am promis ca voi citi si eu seria. Mi se pare pur si simplu foarte buna, mai ales dupa ce am citit o gramada de recenzii si pareri pozitive :) Foarte frumoasa recenzia, si daca nu eram convinsa ca o sa-mi placa seria, acum sunt :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Recenzia e frumoasa, ai punctat ce era mai important si ti-ai ales super bine pozele :))
    Personajele acestea sunt unice, si le-ai caracterizat super bine.
    Eu am citit volumele 1-7 intr-o saptamana, asta vara. Mi-au placut atat de mult incat nu le raspundeam la telefon prietenilor si nu ieseam afara cu ei doar pentru ca voiam sa aflu continuarea cartii :))
    Este o serie frumoasa, nici nu iti dai seama cand termini un volum si te apuci si de celalalt, ca un magnet. Am suferit cand nu mai aveam ce sa citesc :))
    Mi-am luat si 8 acum, insa imi e greu sa ma apuc stiind ca iar nu voi avea continuarea :)
    Personajele sunt lipicioase, actiunea povestii si povestea in sine e lipicioasa. Nu pot spune ca este cea mai buna serie scrisa vreodata, as mintii. Insa are ceva aparte.
    Si recenzia ta chiar arata asta :)

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!