luni, ianuarie 27, 2014

O distopie cu parfum de prinţi şi prinţese. "Alegerea"(Alegerea #1) de Kiera Cass - Recenzie

Cartea a apărut la Editura Leda şi o puteţi comanda de AICI

A fost odată ca niciodată, o frumoasă și timidă tânără, care și-a dorit mult să fie o prințesă, și a reușit prin finețea și felul ei calm de a fi să cucerească inima prințului, astfel trăind fericiți până la adânci bătrâneți, în pace și armonie. Stați puțin. Doar nu credeați asta, nu? Am încurcat cartea cu un basm perfect și exagerat de romantic. Deci, să o iau de la capăt.
Va fi o dată ca niciodată, într-un viitor distopic, o superbă și hotărâtă tânără, care nu vrea sub nicio formă să plece de acasă, ca să cucerească niciun prinț, un străin pe care deja nu îl suferă, deși nici nu îl cunoaște. La televizor, acesta pare absent, indiferent, o statuie de ceară inexpresivă și plictisitoare, și America Singer, eroina noastră, nu îl suportă și îl ironizează adesea în sinea ei. Trăind într-o lume în care monarhia conduce, iar oamenii sunt împărțiți în 8 caste, ea adesea îi judecă pe conducătorii ei, deoarece sunt interesați doar de binele lor, și nu le pasă de cei din castele inferioare, care mor de foame.
Ea e mai mult decât fericită cum e, chit că familia nu e bogată, din contră, și toți sunt niște simpli artiști. Motivul bucuriei ei este Aspen, și nu vrea să renunțe la iubirea ei cu acest tânăr modest, aparținând unei caste inferioare ei, dar muncitor și iubitor, care deși nu îi poate oferi condiția socială și viața extraordinară pe care prințul i-o poate da, o completează sufletește, se simte protejată în preajma lui și capabilă să facă orice sacrificiu pentru a fi împreună. E prințesa inimii lui și asta e tot ce are nevoie.
Împinsă de la spate de familia ei, cu o condiție materială șubredă, America acceptă să se înscrie în competiția pentru inima prințului Maxon, cu gândul că oricum nu va fi aleasă, și va face tot ce îi stă în putere ca să nu aibă nicio șansă. Evident va fi selectată să facă parte din grupul de 35 de tinere care vor fie o coroană, și sunt dispuse să facă orice ca să o obțină, fie iubirea prințului. 
Îl cunoaşte pe Maxon şi încep să aibă încredere unul în celălalt. Chimia dintre ei e evidentă, și cât de bine se completează. O frumoasă prietenie se naște între ei imediat. Prietenie care e posibil să fie încet, încet împodobită cu sentimente mai curate, mai sincere, mai frumoase.. Prințul va avea de făcut o alegere acum.. cine va fi aleasa inima lui, capabilă să conducă împreună un regat zdruncinat constant de revolte, de pericol, de atacuri? Dar și America va trebui să ia o decizie importantă: s-a răzgândit, şi acum vrea să fie Prințesa din Illéa.. dar mai ales, dacă și-a schimbat părerea în ceea ce îl privește pe Maxon, și vrea acum cu adevărat să fie alături de el pentru totdeauna..sau a rămas cu gândul la prima ei iubire, Aspen.
Ca și ”Spulberă-mă”, ”Alegerea” a fost o surpriză minunată, și deși nu au mare lucru în comun, au ajuns să fie unele dintre cele mai dragi romane distopice ale mele. Am simțit, pe măsură ce citeam, că această carte a fost scrisă pentru sufletul meu, am fost, acolo, alături de personaje, m-am luptat cu aceleași trăiri, emoții, bucurii, ca și ele, am purtat acele rochii grandioase, superbe, și am luat parte la cinele și activitățile lor interesante. Totul a fost uimitor..felul personajelor de a fi, cât de bine sunt conturate, încât pe parcurs reușești să cunoști chiar și unele fete din competiție, să le individualizezi..Fiecare sunt diferite, au personalități aparte, și văd lucrurile altfel. Dacă vă așteptați doar la niște tinere sclifosite și rele, capabile să se păruiască sau să își pună bețe în roate una alteia, vă înșelați. Există, desigur, unele nesuferite, poate puțin malefice, că nimic nu e perfect, dar în mare, sunt educate, prietenoase, se ajută între ele, ceea ce mi s-a părut uimitor..faptul că competiția nu a reușit să le fure mințile, felul de a fi, demnitatea.
Referitor la lumea aceasta distopică..e prima în care mi-aș dori cu adevărat să trăiesc. Mi se pare nedrept că nu am și eu șansa să concurez pentru dragostea lui Maxon, de care m-am îndrăgostit imediat, pentru că e incredibil de drăguț și special. Poate ideea cu castele e ușor nedreaptă, și cei din castele inferioare au o mulțime de muncă, se spetesc, iar pentru ceilalți e totul mult mai ușor și frumos, dar așa e și în zilele noastre, dacă stăm să ne gândim. Cineva cu o stea norocoasă în frunte și care se naște într-o familie bogată, mereu îi va fi mai ușor, și viața lui va fi mai ușoară, pe când cineva modest va trebui să muncească mult pentru a-i fi mai bine.
În sfârșit am ajuns la partea mea preferată, personajele! Serios, m-a impresionat foarte tare felul lor de a fi e aparte, şi îți rămân în minte mult timp după ce ai citit cartea, și, mai ales, în inimă. Cel mai mult m-au captivat interacțiunile dintre America și Maxon, sunt fermecători împreună, se potrivesc atât de bine. Așteptam cu nerăbdare întâlnirile lor, și mereu rămâneam cu un zâmbet tâmp pe față datorită lor, și cu fluturi în stomac. Totul între el a decurs așa firesc, deloc forțat, așa natural. Am simțit emoția lor, trăirile, nesiguranța, sentimentele care se schimbau progresiv. Sincer, nu am mai întâlnit până acum două personaje care să se completeze atât de bine, care să se înțeleagă din priviri, care să fie parcă meniți unul pentru celălalt. Ar fi un cuplu ideal, perfect!
Maxon e.. un prinţ în adevăratul sens al cuvântului. Nu doar că emană educaţie, rafinament, diplomaţie, dar are un suflet minunat. Comoara lui nu constă doar în tot luxul şi bunurile pe care le deţine, ci în ce are în interior. Mă așteptam, nu știu, având în vedere că are lumea la picioarele lui, să fie un plod răsfățat, arogant, care să trateze fetele cu superioritate și ironie. E uman, are calităţi şi slăbiciuni, îndoieli şi frământări. Oh, my heart goes tum-tum-tum when I speak about him. O să-l iubiţi, pe scurt. Tipul e incredibil, ca şi America.
America Singer..Prima mea impresie a fost:  ăsta da nume! Parcă e numele unei super eroine, nu? O, Doamne, ce vă pot spune eu despre America? Decât că o admir din toată inima și mi-aș dori să fiu ca ea. E sinceră, directă, neînfricată, ironică, amuzantă, capabilă să facă față la orice. E talentată și frumoasă, își ajută familia, și ar face orice pentru ei. Asta e, dragii mei, ce caut eu la un personaj principal feminin! Personalitate! Ambiţie, curaj. Să fie mereu în stare să îşi spună of-urile şi gândurile, să combată orice bărbat fără nicio problemă, chit că e un nimeni sau un Prinţ. Să se respecte la justa ei valoare, să nu se lase călcată în picioare, niciodată. Să iasă în evidenţă, să aibă un caracter puternic. Iar America are din plin de toate.
Mi-a plăcut tot la cartea aceasta, de la primul până la ultimul cuvânt. Fiecare replică, fiecare senzaţie, fiecare moment. Mi-au plăcut stilul de a scrie a scriitoarei, personajele (aproape toate!), intriga, acțiunea, descrierile, sentimentele transmise cititorului. Am fost într-o reverie totală cât am citit "Alegerea", şi absorbită de tot ce se întâmpla.  Îmi doresc deja să o recitesc, mi s-a făcut un dor incredibil de Maxon și de America.
O poveste superbă, în care nimic nu e ceea ce pare, în care competiția uneori poate fi dată la o parte, și înfrumusețată cu prietenii, în care chiar și cei mai bogați, și care au toate resursele să fie fericiți pot fi triști și descurajați, în care chiar o fată fără prea multe motive de bucurie ia ce e mai frumos din viață, e optimistă și capabilă să lupte pentru binele poporului ei.
Și acum, apelez la toți inventatorii săriți de pe fix geniali: vă rog, construiți mai repede mașina aia a timpului, pentru că am de făcut o călătorie în viitor, și de cucerit un prinț!  

 Carte primită de la Editura Leda pentru recenzie.

42 de comentarii:

  1. Foarte frumoasa recenzia ta! Adevarat, cartea chiar merita !

    RăspundețiȘtergere
  2. Din modul cum ai descris-o pe America Singer m-am indragostit de ea :X. Cred ca e o carte superba.

    RăspundețiȘtergere
  3. Abea astept sa apara, demult am pus ochiul pe carte.:)

    Frumoasa recenzie <3

    RăspundețiȘtergere
  4. Abia astept sa apara cartea si la noi <3
    Recenzia este frumoasa.

    RăspundețiȘtergere
  5. Sa vi-o luati cand apare. merita <3 sper sa pastreze cei de la leda coperta, pt ca e superba <3

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu chiar acum o ora am inceput sa o citesc :)) Ce coincidenta! Acum ca am citit recenzia abia astept sa citesc mai mult. Sper ca America sa ramana cu Maxon :x:x:x

    RăspundețiȘtergere
  7. A fost carte superba, insa cam saraca in ceea ce priveste actiunea. Nu s-au intamplat prea multe evenimente palpitante cu exceptia invaziilor rebelilor.
    Oricum este destul de grozava avand in vedere ca m-a mentinut atenta pe tot parcursul lecturii si asteptam cu nerabdare momentul in care America il va cunoaste pe printul Maxon. La inceput, eroina cartii nu era incantata de insisentele mamei sale de a participa la selectie din diverse motive: in primul rand printul i se parea un pampalau, in al doilea rand, desi isi iubea familia, nu dorea sa fie fortata sa faca un lucru pe care il considera de prisos si in al treilea rand mai era si Aspen. Facand parte dintr-o clasa de oameni cu un stat social mult mai jos decat al Americai ( ea fiind o cinci si el un sase), relatia lor nu ar fi fost vazuta bine in societate asa ca erau nevoiti sa se intalneasca pe ascuns in casa din copac unde isi petrecuse America copilaria. Faptul ca Aspen se gandea atat la familia lui cat si la America ( ei doreau sa se casatoreasca, insa el nu vroia sa ii distruga viitorul si sa o transforme intr-o persoana invizibila) ii ofera cateva bile albe, dar felul in care s-au despartit mi s-a parut repezit si intr-un moment deloc favorabil.
    Trecand peste persoana lui Aspen, de care mi-a placut la inceput, sa trecem la printul Maxon. Imaginea creata de toata legile alea sarite de pe fix pe care le-a enumerat slabanogul ala cand i-a vizitat familia Americai, nu prea l-au ajutat pe printisor. Daca la inceput era sceptica, dupa ce a aflat de toate aiurilele alea de legi a inceput sa il urasca si mai mult. Bietul baiat nu facuse nimic si totusi s-a pricopsit cu un sentiment de repulsie din partea Americai:)) Macar pe parcurs, America incepe sa-l cunoasca mai bine si chiar devin prieteni.
    Sper ca in volumul doi Aspen sa dispara din peisaj deoarece ma indispune cu prezenta lui, iar Maxon si America sa traiasca fericiti pana la adanci batraneti.
    P.S: Chiar sper ca in The Elite Celeste sa isi ia zborul pe alte meleaguri, iar Marlee sa-si arata fatarnicia ( nu sunt eu convinsa ca e sincera).

    RăspundețiȘtergere
  8. mi se par foarte ciudate numele personajelor: America, Maxon, Aspen...parca nu suna bine la ureche:))
    spui ca este una dintre distopiile tale preferate in care ti-ai dori foarte mult sa traiesti. acum, eu n-am citit cartea ca sa-mi pot da cu parerea dar cea mai frumoasa distopie ever mi se pare Jocurile foamei (desi nimeni nu cred ca ar vrea sa traiasca acolo, cu exceptia mea:D). cartea asta nu mi se pare ca ar avea o actiune prea...fabuloasa, pare genul de carte care se citeste repede. daca o sa am vreodata ocazia sa o citesc, o voi face cu placere, poate chiar ma insel in privinta ei

    RăspundețiȘtergere
  9. Alexa Ioana, daca distopia ta preferata e Jocurile Foamei, inseamna ca iti plac mai mult cartile pline de actiune. Alegerea e deosebita datorita lumii create si mai ales a personajelor din ea, atat de frumos conturate. E o carte care atinge o corda sensibila si da, comparata cu unele distopii, nu are atat de multa actiune, dar e foarte, foarte frumoasa. Iar referitor la numele personajelor.. Cred ca era mai ciudat sa aiba nume obisnuite, avand in vedere ca actiunea se petrece intr-un viitor foarte indepartat mie mi s-a parut fireasca alegerea autoarei de a folosi nume nemaintalnite :)

    RăspundețiȘtergere
  10. da, ai foarte mare dreptate, daca o carte nu are actiune, suspans, rasturnari de situatie pur si simplu nu-mi place. exista si exceptii, bineinteles :)
    chiar sunt atrasa de povestile cu printi, printese, regi si regine, dovada ca ma uit la Reign, de care mi-am amintit atunci cand am vazut postarea asta. dar povestile sunt foarte diferite..
    as fi fost curioasa sa citesc niste fragmente din carte. de data asta nu ai mai pus citate :(

    RăspundețiȘtergere
  11. Vreau sa imi cumpar saptamana viitoare o carte si am de ales intre Rosu ca sangele si Alegerea (pe amandoua mi le doresc dupa ce ti-am citit recenziile). Care din cele doua mi le recomanzi?

    RăspundețiȘtergere
  12. Alin, am incercat sa intru pe blogul tau sa vad care sunt cartile tale preferate dar imi da eroare. Sa imi fac o idee dupa ele cam care ti-ar placea mai mult. Cartile sunt foarte diferite, si ca gen, actiune, stil, si e greu sa faci o distinctie intre ele. Daca iti plac cartile pline de actiune, politiste, cu traficanti, crime, unde factorul romantic nu exista mai deloc, atunci ar fi Rosu ca sangele. Daca iti plac cartile cu lumi aparte construite, cu chimie intre personaje, unele foarte speciale, dar care nu abunda de actiune, atunci Alegerea. Ambele au insa eroine memorabile si puternice..atat Lumikki cat si America sunt foarte tari. Mie mi-a placut mai mult Alegerea, dar acum tine si de gusturi, eu sunt si fata..
    Te-as sfatui sa citesti cele doua fragmente puse pe net din carti sa iti faci o idee despre stil, sa vezi care te atrage cel mai tare.
    Aici gasesti fragmentul la Alegerea (e la atasamente, dupa descriere) http://www.grupulcorint.ro/magazin/index.php?dispatch=products.view&product_id=2399&utm_source=booksletter&utm_medium=email&utm_campaign=Alegerea
    Iar aici la Rosu ca sangele: http://issuu.com/edituratrei/docs/rosu_ca_sangele_preview/1?e=4040737/5624277

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dupa ce am citit fragmentele m-as hotari totusi sa imi cumpar "Alegerea", dar multi dintre prietenii mei citesc (sau au citit) in aceasta perioada "Hotul de carti",si as vrea sa o citesc si eu ca sa pot participa la discutii, asa ca pe la inceputul lui februarie te poti uita daca vrei pe blogul meu pentru recenzia ei (daca apuc sa o citesc pana atunci, bineinteles!).
      Nu stiu de ce ti-ai dat eroare... Chiar si mie imi apare uneoir, si atunci imi restartez browserul de internet

      Ștergere
  13. Alexa, nu mi-a ajuns inca romanul in romana ca sa am de unde scoate citate. Cum am scris la sf recenziei, eu am citit cartea in engleza, recenzia e mai veche. O sa fac cu siguranta si o postare cu citate atunci cand o voi primi de la colega mea, pentru ca sunt multe frumoase.
    Pana atunci, poti citi un fragment din carte, sa iti faci o idee Aici gasesti fragmentul la Alegerea (e la atasamente, dupa descriere) http://www.grupulcorint.ro/magazin/index.php?dispatch=products.view&product_id=2399&utm_source=booksletter&utm_medium=email&utm_campaign=Alegerea

    RăspundețiȘtergere
  14. Vai de mine! Aceasta carte pare geniala. Ador personajele puternice care nu se lasa influentate dupa cum bate vantul si care au propriile principii morale dupa care se ghideaza. Ador "chestiile" ce tin de secolul XVIII-XIX, iar "Alegerea" pare sa le cuprinda. Ador rochiile de epoca si comportamentul lor rafinat. Ador absolut tot ce tine de aceasta lume si de multe ori mi-am imagina cum ar fi sa traiesc in trecut doar pentru aceste mici placeri.
    Stiu ca am tot spus ca nu am de gand sa o citesc acum pentru ca face parte dintr-o serie si am criticat si coperta.. Dar dupa ce am citit recenzia nu-mi mai pasa nici de coperta, nici de serie, nici de nimic :)) Singurul lucru la care m-am putut gandi a fost: Vreau! Vreau! Vreau! :o3

    RăspundețiȘtergere
  15. Ador recenziile tale! Abia astept sa citesc si eu cartea <3

    RăspundețiȘtergere
  16. Am terminat de citit cartea vineri, ma asteptam la un punct culminant, mai culminant. Inafara de asta e o carte superba. Peronajele sunt "iubibile" si sincera sa fiu nu stiu in ce team sunt desi ma aplec mai mult asupra lui Maxon...

    RăspundețiȘtergere
  17. Romanul seamana cu Jocurile foamei in privinta caselor impartite in functie de statutul social si de preocupari, nu ca in realitate nu ar fi la fel, grupuri sociale in functie de bani si activitati intreprinse. Mi se pare un fairy-tale, fete care concureaza pentru printi, ca emisiunile alea de pe antena daca nu ma insel...Burlacul:-) . Mie imi plac povestile de dragoste si as citi-o, desi nu ma atrage in mod deosebit...

    RăspundețiȘtergere
  18. @Krisz multumesc de fragment, o sa-l citesc cand o sa am mai mult timp, m-a disperat sesiunea asta, nu maia m timp nici sa respir...

    @Catalina faina comparatia cu emisiunea Burlacul :))

    RăspundețiȘtergere
  19. Ce frumoasa e cartea!
    Dupa recenzia voastra,clar o sa o citesc.

    RăspundețiȘtergere
  20. Ah, ne-ai innebunit atat de mult cu cartea asta cand ai citit-o, ca ne-ai facut inca de atunci curiosi... M-ai intrigat si mai mult, si cu prima ocazie, mi-o cumpar :)
    imi place coperta roz, dar o preferam pe cea originala ;;)

    RăspundețiȘtergere
  21. mie imi placea foarte, foarte mult coperta originala. era absolut superba:X coperta aleasa de Leda mi se pare foarte tipatoare, puteau mai mult. sunt atat de multe imagini superbe de epoca care s-ar potrivi de minune cu povestea.

    RăspundețiȘtergere
  22. Aceiasi parere o am si eu. Mi se pare ca am facut o critica enorma asupra copertii la una din postarile despre carte. Nu sunt sigura :-??
    Oricum coperta originala era oarecum linistitoare si adoram acea nuanta de albastru. In fine, coperta nu e asa o tragedie. Mie imi pare rau ca e o serie si presimt ca o sa apara greu, desi am auzit ca Allegiant e deja in pregatire, lucru care m-a surprins enorm.:-??

    RăspundețiȘtergere
  23. daaa, am vazut toate copertile seriei si toate au ceva aparte:X
    pe mine nu ma deranjeaza ca este o serie, prefer sa fie o serie, dar stiu ca la noi apar cu viteza melcului...si asta imi displace profund
    de la un timp Leda m-a dezamagit rau de tot, astept atatea continuari :(

    RăspundețiȘtergere
  24. Tocmai din cauza faptului ca vor aparea greu continuarile imi displace ca este o serie. Si eu astept multe continuari de la Leda si eram pregatita sa renunt la orice speranta pana am vazut ca deja au in pregatire Allegiant. Si e posibil ca anul acesta sa publice si continuarea de la Eve si Spulbera-ma :x

    RăspundețiȘtergere
  25. eu vreau continuarile de la Fratia pumnalului negru, Cantecele serafimului ( finalul volumului doi m-a facut sa-mi doresc si mai mult continuarea), Femei din cealalta lume plus era vorba ca publica Dearly, departed...dar mi-am cam luat gandul de la ele:(

    RăspundețiȘtergere
  26. Eu vreu Eve, Evermore, Spulbera-ma, Blestemul din Swoon, Damnare (am inteles ca mai este un al 4-lea volum) si Divergent. Si mi-am fost propus sa nu mai incep nicio alta serie neterminata pana nu le finalizez pe acestea, dar e cam greu sa ma abtin :))
    Oricum "Alegerea" ma tem ca deja e pe lista mea de must-read, prea e pe gustul meu :))

    RăspundețiȘtergere
  27. Am o multime de carti distopice pe care le vreau publicate si serii de continuat, insa vad ca merge din ce in ce mai greu, insa asteptam.

    RăspundețiȘtergere
  28. Imi place foarte mult cum suna! Mi se pare super povestea aceasta cu niste fete care concureaza pentru inima unui print! <3

    RăspundețiȘtergere
  29. @Andreea Ilie
    Da,mi se pare chiar oc arte buna si as vrea sa o citesc. <3

    RăspundețiȘtergere
  30. Eu cand am precomandato mi-a venit cu vreo 10-15 zile intarziere, da nu a fost bai. Cred totusi ca celor care nu le-a venit inca ar trebui sa contacteze editura sau sa mai astepte.

    RăspundețiȘtergere
  31. @Apy Si ai citit cartea?Ti-a placut?

    RăspundețiȘtergere
  32. Andreea T. da am citit-o si mi-a placut, insa am simtit ca ii lipseste un punct culminant mai interesant, presupun ca a doua carte sa aibe mai multa actiune.

    RăspundețiȘtergere
  33. @Apy
    Multumesc ca mi-ai raspuns.Cred ca o s-o pun si eu pe lista mea de must- read.

    RăspundețiȘtergere
  34. Andreea T. nu ai pentru ce, cred ca Krisz a spus ca e un "univers" distopic in care ar vrea sa traiasca. Ei bine, e cel mai bun de pana acum, asa ca sunt si eu de acord. :D

    RăspundețiȘtergere
  35. @Apy Da,chiar acest univers este cel mai bun.

    RăspundețiȘtergere
  36. Cartea asta este una din preferatele mele;))

    RăspundețiȘtergere
  37. Apropo de coperta, si mie imi placea mai mult originala. Cred ca ar fi trebuit sa o pastreze. Dar, fie si asa, continutul conteaza.

    RăspundețiȘtergere
  38. Trebuie, trebuie, trebuie dar trebuieee sa am aceasta carte!!! M-am indragostit pe loc!

    RăspundețiȘtergere
  39. Recenzia ta m-a convins sa-mi cumpar cartea! Sper ca nu voi fi dezamagita.

    RăspundețiȘtergere
  40. Am citit toata seria in toamna trecuta (in limba rusa) si m-am indragostit pe loc! Stateam ca nebuna noptile si zilele(si orele de la scoala :D) si citeam! Aveam o necesitate vitala de a afla ce va fi mai departe. La momentul dat pot liber sa spun ca aceasta serie, impreuna cu Shatter me si Timeless, sunt cele mai cele serii de carti pe care le-am citit eu vreodata!
    Acum ca am dat de recenzia data, simt nevoia de a reciti toata seria inca o data, si inca o data, apoi inca o data, pentru a simti din nou acea gama de sentimente ce mi-a trezit The Selection.
    Apropo, copertile cartilor in original sunt superbe, nu inteleg de ce editura a trebuit sa o schimbe?!

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!