sâmbătă, iunie 30, 2012

"Cele 50 de vicii ale Domnului Grey" de E L James - Recenzie

Cartea a apărut la Editura TREI şi o puteţi comanda de AICI.
Cât de departe ai fi dispusă să mergi pentru persoana de care eşti atrasă, şi de care începi să te îndrăgosteşti ?
Câte poţi accepta, doar pentru a primi puţină afecţiune şi atenţie din partea respectivului?
Mai ţii cu adevărat el, dacă îţi doreşti să îl schimbi, oricât de vicios şi cu probleme ar fi ?
Eu doar atât pot să vă spun, şi se va dovedi asta şi în acest roman.."Dragostea e oarbă.." - şi dacă nu e, rezolvă cumva asta Christian Grey, cu vreo eşarfă, ceva, pe care să i-o lege fetei la ochi :)).
Viaţa Bellei Anastasiei Steele ia o turnură complet neaşteptată în momentul în care îi ia un interviu importantului om de afaceri Christian Grey. Fiind o tânără nesigură şi lipsită de experienţă, este complet răvăşită din momentul în care îl cunoaşte, el fiind tânăr, superb, atractiv, şi extrem de enigmatic. Simte pentru prima dată atracţia din toate punctele de vedere pentru un bărbat, şi aceasta pare să fie reciprocă.
Numai că minunatul Christian, pe lângă tot farmecul lui, atenţia şi aerul de om captivant, vine la bagaj cu un trecut dureros, care l-a traumatizat şi a avut efecte asupra felului lui de a fi, vine cu o mulţime de obiceiuri bizare, un mod nesănătos de a privi o relaţie, şi cu...o Cameră Roşie a Plăcerii Durerii. Şi oricât de in love aţi fi de acest tip, credeţi-mă că nu aţi vrea să intraţi acolo.
Deşi Christian e un maniac al controlului, un dominator, care are tendinţa să vadă femeile doar ca pe nişte obiecte menite doar să îi facă lui plăcere şi pe care să le controleze după bunul plac, acele clipe când el pare trist, sau când se comportă frumos, şi e evident chinuit de nişte amintiri urâte din copilărie, care l-au închis în el, şi l-au făcut acum să nu mai fie capabil să iubească cu adevărat, şi să să interzică chiar să fie atins, o fac pe Ana să îşi dorească să rămână alături de el, să îl descopere pe el, cel adevărat. Deoarece după masca asta de duritate, se vede că un suflet frumos se ascunde în interiorul lui. Poate fi adorabil în unele clipe, grijuliu, exagerat de protectiv poate, generos, şi capabil să facă fericită orice femeie.
Domnul Grey e condus din păcate de mulţi demoni şi are o minte destul de bolnavă, şi astfel pare că e imposibil să îşi dăruiască şi sufletul, şi inima cuiva, nu doar corpul. Astfel, pentru a putea rămâne în preajma lui, Anastasia trebuie să semneze un contract (da, cât de aiurea şi nebunesc poate suna asta?) în care să accepte să fie sclava lui sexuală şi să se presteze tot felul de ..chestii obscene şi jocuri nesănătoase.
Va semna Ana contractul ? Va rămâne alături de el, cu toate riscurile la care se expune, în a se alege la final distrusă şi cu inima rănită? Dragostea e aici o loterie, câştigă sau pierde..şi dacă pierde, i se va mai vindeca vreodată sufletul, sau va mai putea avea încredere în bărbaţi? Rămâne să aflaţi voi (cei care nu sunteţi minori, desigur !).
Am fost intrigată să aud de succesul acestei cărţi, ceea ce m-a şi determinat să o citesc. Au fost şi sunt scrise constant romane erotice, dar nu se face atâta vâlvă din cauza lor. De fapt, cred că Sandra Brown e invidioasă acum :)). Am citit cartea într-o zi, şi are 611 pagini. Mărturisesc că nu m-a plictisit, nu mi s-a părut o corvoadă să trec prin atât de multe pagini, şi chiar mi-a plăcut povestea în sine. Altfel, nici nu aş mai scrie acum recenzia ei, când nu aveam nicio intenţie să fac asta după ce aveam să citesc cartea. Am, desigur, obiecţiile mele, şi lucruri care mi s-au părut că au scârţâit, dar cartea e bună, în esenţă.
Deşi acţiunea nu e grozavă, şi nu poţi spune că se întâmplă aşa multe lucruri cum mi-aş fi dorit - a, da, în afară de o grămadă de scene 18+ de care m-aş fi lipsit fără probleme -, cartea are ceva al ei, ceva captivant, care te ţine aproape de paginile ei. Ideea de bază de la care s-a pornit, temelia, mi se pare foarte interesantă, şi putea fi exploatată atât de frumos. Tot erotismul mi se pare că strică o poveste care ar putea fi incredibilă. Mi-aş fi dorit să se pună mai mult accent pe ei, pe trecutul lui Christian, e frustrant ca să nu afli decât nişte informaţii firave despre motivele care l-au determinat să se comporte aşa în prezent. Cred că lipsa de afecţiune a mamei lui naturale l-a distrus, dar îi dă asta dreptul să pedepsească orice femeie?
Înţeleg că a fost iniţial un fanfic Twilight, şi sunt destule asemănări cu seria de la care a fost inspirat acest roman, însă mi-ar fi plăcut ca autoarea să fi renunţat la ele, sau la unele, când i s-a oferit şansa de a fi publicată. Nu ştiu, îţi lasă impresia că E L James îşi construieşte succesul pe spatele altcuiva. La început chiar am avut senzaţia că citesc un altfel de Twilight.. Anastasia, Bella neîndemânatică, nesigură, naivă, Christian, Edward cel superb, misterios, mereu cu aceeaşi replică la el: "Nu sunt bun pentru tine, sunt periculos, stai departe de mine"..sau apoi.."Ai încredere în mine..". Faptul că părinţii ei sunt despărţiţi, mama ei recăsătorită, el e adoptat, Jose adică Jacob, Carrick adică Carlisle (serios?) şi multe alte asemănări evidente au fost uneori deranjante.. la fel ca repetiţiile din carte. Of, repetiţiile m-au terminat.
Ce pot să vă spun despre scenele de hot-dirty-sex ? Când am citit în alte descrieri sau recenzii de sadomasochism, şi altele, mă aşteptam să mă oripileze şi dezguste cartea asta. Partidele dintre ei nu mi s-au părut aşa exagerate, mă aşteptam la lucruri mult mai grave, sincer :)). 
Aş renunţa însă fără probleme la acele pagini de erotism descris cu precizie, nu mi se par aşa relevante, şi vă garantez că acest roman ar deveni plăcut de mulţi adolescenţi care acum nu au vârsta necesară de a-l citi.
Am sentimente contradictorii în ceea ce priveşte "Cele 50 de vicii ale Domnului Grey", dar nu regret nicio clipă că am cumpărat cartea, şi am citit-o. În viaţă sunt pe principiu că trebuie să citeşti orice gen de romane, pentru a-ţi lărgi orizontul.
Un alt lucru interesant la roman şi despre care mi-a făcut plăcere să citesc au fost chimia evidentă dintre ei, şi momentele în care dau senzaţia că sunt un cuplu normal. Sunt foarte diferiţi, dar după cum ştiţi, contrastele se atrag.
Christian Grey e o antiteză. Dă senzaţia că două personalităţi complet opuse se războiesc în interiorul lui. Pe cât de galant, cuceritor, şarmant, minunat, generos, uimitor, pe atât de întunecat, furios, gelos, schimbător, dominator şi pervers poate fi. E o enigmă şi e greu imposibil de desluşit. Însă, cu toate defectele şi probleme lui la mansardă, mi se pare genial omul ăsta. Nu am mai găsit de mult timp un personaj aşa fascinant, surprinzător, complex. Cred că tot farmecul acestei cărţi i se datorează lui.
Christian poate fi..cum sa zic..plăcerea vinovată a oricărei femei. Trandafirul incredibil de frumos la vedere, dar plin de spini. E evident că anumite evenimente din copilărie, sau de pe parcursul vieţii lui, care l-au marcat, l-au determinat să devină aşa. Ce e incredibil la el? Faptul că nu e complet reticent schimbării. Că e dispus să încerce să fie altfel, de dragul Anastasiei.
Cred că e imposibil să îl deteşti, oricât de nebun ar părea, sau cu o minte bolnavă. Are o grămadă de părţi bune care compensează şi care mai risipesc din întunericul felului său de a fi. Poate acum o să mă consideraţi şi pe mine sărită de pe fix, însă Domnul Grey a devenit categoric unul dintre personajele mele preferate.
*Cred că dacă nu ar avea atâtea doage lipsă, Christian Grey ar fi bărbatul ideal, perfect.*

Anastasia Steele nu mi-a plăcut. Aşa cum Bella m-a enervat adesea, domnişoara din acest roman nu a făcut diferenţa. Nu lipsa ei de experienţă, stângăcia, nehotărârea ei m-au făcut să îi dau acest verdict, ci faptul că mi se pare aşa o mironosiţă, iar că uneori e aşa imatură, deşi are totuşi o vârstă. Şi că se lasă condusă de „zeiţa ei intimă”..really? Fata asta dă adesea senzaţia că are hormoni în cap în loc de creier. Şi e ciudat ca o tipă complet lipsită de experienţă, cum ne lasă să ştim, se prestează la atât de multe lucruri, unele de-a dreptul exagerate, chiar de la început. Se comportă după mine, ca o profesionistă, nu ca o novice în ale sexului, iar adesea dă senzaţia că e lipsită de demnitate.
Însă are şi părţile ei bune. E amuzantă şi îmi place că încearcă să îi ţină uneori piept lui Christian. Deşi îi vine greu să îşi exprime sentimentele şi trăirile în faţa lui, fiind intimidată, mereu ajunge în acele e-mailuri (care sunt geniale, după mine ) să îi spună ce nu i se pare normal, şi ce o doare.  Cu toate că orice femeie normală ar fi luat-o la fugă când ar fi auzit de toată treaba aia cu „Supusa”, ea nu face asta, şi are speranţa că va reuşi să îl schimbe, că vor putea cândva avea o relaţie normală..
Dacă înainte să citesc cartea eram foarte încântată de combinaţia Ian Somerhalder = Christian Grey, acum nu mai sunt aşa sigură că se potriveşte. Pe paginile de Tumblr dedicate seriei l-am găsit pe tipul din pozele de mai sus, şi cred că e mai ok.
Anyway..ce mai pot spune ? Premisă excelentă a cărţii, slăbuţ exploatată. E genul de roman însă care ridică controverse, ca şi Twilight. Adică ori îl urăşti, ori îl iubeşti. Eu nu îl urăsc cu siguranţă, dar nici nu pot spune că m-a convins aşa tare, ca să trec în extrema cealaltă. Mi-a plăcut şi atât. :) (şi aici mă refer la cele 400 de pagini fără sex, cele în care se întâmplă ceva, totuşi).


20 de comentarii:

  1. hmm..interesanta recenzia..dar cred ca o sa astept ceva pana o sa citesc cartea:))..si cel din poza e Matt Bomer :X...ador cum joaca in White Collar:D

    RăspundețiȘtergere
  2. nu ma asteptam sa scrii deja recenzia,ca doar de abia ti-ai luat cartea,dar sunt fericita ca ai facut-o:)
    eu am citit din carte cand era cu personajele din twilight si mi se pare urat ca autoarea a pastrat unele caracterisitic ale bellei si ale lui edward..adica odata ce ti-o publici,ar trebui sa aiba o marca a ei sau ceva...
    probabil mi-o voi cumpara si eu cand voi fi majora...acum nu e pt mine:))

    RăspundețiȘtergere
  3. sunt minora,sunt minora ! :))
    Frumoasa recenzia,though :o3 :*

    RăspundețiȘtergere
  4. Interesanta recenzie, cred ca o sa ii dau si eu o sansa cartii :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Interesanta recenzia, felicitari. Mi-am comandat si eu cartea de pe Elefant.ro, acum o astept. Curiozitatea m-a determinat sa o cumpar, desi nu sunt o fana a acestui gen de literatura, totusi o carte care a iscat atatea discutii in toata lumea merita citita mai ales ca am si varsta potrivita pentru ea. Sper sa nu fiu dezamagita...

    RăspundețiȘtergere
  6. Hihihi, foarte tare recenzia. Ma bucur mult ca ti-a placut cartea- intr-adevar, este o poveste bine croita in spatele eroticului din carte. Insa...cam tot timpul am avut impresia ca citesc un fanfic Twilight- exact ca tine.
    M-a dezamagit asta...dar, in fine :-??
    Oricum, recenzia ta e superba si ma face sa citesc in continuare cartea :)) Am citit cam jumate din ea, si mai mult pe parti...si totusi chiar nu am inteles de ce se face atata valva despre cartea asta :-?? Ai dreptate, e o carte care sa fie ...asa si asa? :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Interesanta recenzie, imi place stilul tau, nu cred ca voi lua cartea acum, am alte carti la rand de citit :))

    RăspundețiȘtergere
  8. Desi am avut si inca am ezitari in privinta lecturarii unui roman erotic, cred ca ii voi da o sansa pana la urma. Cel mai rau lucru care poate sa se intample e sa gaseasca cartea parintii si sa mi-o arunce pe geam! :))
    Superba recenzia, ca de obicei! :D

    RăspundețiȘtergere
  9. @Law: Multumesc mult de informaţie! Despre ce e vprba in White Collar ?

    @Law: Nici eu nu mă aşteptam, şi îţi spun sincer că nu aveam de gând să fac recenzie la acest roman..poate doar să îmi spun pe scurt părerea. Am început să îl citesc pe drumul spre casă şi a fost o lectură uşor de parcurs.

    @ EEmy : Aşa te vreau! Acum eşti în perioada când trebuie să visezi frumos.

    @ Patty: Mulţumesc frumos!

    @ Adriana: Se face valva pentru ca sexul vinde in ziua de azi, părerea mea, şi e destul de mult promovat. Pentru că e un roman controversat. Pentru că are mulţi fani Twilight care au citit ficul.. Asta cred. Probabil şi Wide Awake dacă ar fi publicat ar fi mare nebunie şi cu el.

    @ Pufulet : Multumesc, e mai bine sa lasi cartea pentru mai tarziu totusi.

    @ Alex : Ce vârstă ai? Dacă ai sub 18 nu îţi recomand să o citeşti, de fapt..cred că atunci când ai peste 19..e mai bine. Domnul Grey te poate învăţa o grămadă de lucruri deloc frumoase şi nu e bine :))
    Mulţumesc mult pentru apreciere!!

    Vă pup pe toţi. Hmm..recenzia asta a avut multe vizualizări, şi nu mă aşteptam la asta, sincer :))

    RăspundețiȘtergere
  10. Am 17. Cred si eu ca domnul Grey te poate invata multe prostioare :))

    RăspundețiȘtergere
  11. @ magiacartilor: si eu am cumparat-o din curiozitate, si pentru ca am prins o oferta foarte buna. ce pot spune? pe mine nu m-a dezamagit cartea, sper sa fie asa si in cauzul tau. multumesc frumos ca ai trecut pe aici!

    @ alex : :)) ok. daca te decizi sa o citesti totusi, sunt curioasa cu ce impresie o sa ramai dupa.

    RăspundețiȘtergere
  12. Hai că m-ai făcut curioasă, mai ales că am intrat în rândul adulților de ceva luni. Cred că o să-i dau o șansă, dar nu acum, pentru că lista e deja muuuult prea lungă. :))
    Interesantă recenzia. :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Frumoasa recenzie. Nu am varsta necesara ca sa o citesc. Deeci,mai astept :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Mi-a placut mult recenzia ta. E, cum sa spun, relevanta. Cel mai mult mi-a placut ca nu ai ocolit sa spui pe sleau ce merge si ce scartaie, din punctul tau de vedere. Si mi-a placut teribil ca ai un simt al umorului tare bine dezvoltat. :)
    In ceea ce priveste scenele erotice supraabundente :D, asta-i beleaua cu unele carti, strica povestea prin repetare si ducerea la saturatie a unui anumit tip de actiune sau prin anumite atitudini/comportamente ale personajelor. Apropo, si mie mi s-a parut mironosita Bella, de multe ori. :D
    Despre lectura acestei carti, pot spune ca am de mult varsta la care as putea-o citi, dar din obisnuinta, nu citesc cartile cand sunt pe val, ci astept sa se mai aseze lucrurile nitel, ca sa nu ma las influentata prea tare de opiniile altora.
    Drept sa-ti spun, si eu cred ca pentru a putea sa-ti faci o parere cat mai obiectiva despre carti in general si despre ce-ti place sau nu sa citesti, trebuie sa ai disponibilitatea de a citi tot felul genuri, plus ca mi se pare total deplasat sa vorbesti despre o carte sau sa o respingi fara a o fi citit, cum multi fac, din pacate. Oricarei carti trebuie sa i se acorde o sansa. :D

    RăspundețiȘtergere
  15. @sandybook Mă bucur mult să aflu că ţi-a plăcut recenzia mea, asta mă face fericită. Nu vad rostul de a ocoli sa spun parerea mea exacta despre o carte, chit ca dupa m-as putea alege cu injuraturi de la fanii cartii :)). Dar asta nu prea se intampla. Cititorii sunt in general echilibrati si nu judeca parerea unei persoane, daca nu e aceeasi cu a lor (vezi recenzia mea la Damnare, care are o multime de fani in intreaga lume, si la noi, si mie totusi nu mi-a placut mai deloc, si am spus asta).
    Da..scenele abundente au fost de-a drepul agasante de la un moment dat, deoarece se repetau (practic erau aceleasi pozitii, cam aceleasi descrieri) si chiar mi s-a parut inutil sa ocupi atata spatiu din paginile cartii cu ele.
    Eu citesc carti si cand sunt pe val, si cand a trecut nebunia cu ele, in general aceeasi impresie o am, rareori sunt influentata de parerile celor din jur referitoare la carti. Ceea ce mai patesc e sa am anumite asteptari de la respectiva carte atat de ridicata in slavi, si sa am parte de o dezamagire mai mare daca nu e asa cum credeam eu.
    Referitor la respingerea unei carti din start, pentru ca are multi fani, si nu vrei sa fii si tu unul din turma, mi se pare stupid, sincer. Nu citesti o carte sau o citesti pentru ca ceilalti din jur au facut-o, ci pentru ca simti sa o citesti si esti curios in legatura cu ea.
    Iti multumesc ca ti-ai facut timp sa imi lasi o parere asa complexa, care m-a facut extrem de bucuroasa! Te mai astept cu drag si altadata!

    RăspundețiȘtergere
  16. Deci , incep prin a spune ca mi-a placut recenzia foarte mult . Eram curioasa in legatura cu aceasta carte de mult timp , mai ales cand am auzit ca a fost fanfic twilight .
    Nu stiu daca o voi citi vreodata , si nu pt ca inca nu am varsta necesara ( mai am 6 luni si fac 18 ani !!!!!!!! Majora !!!!!! :D ) , ci pt ca , eu sunt mai copila , si probabil ca as ramane traumatizata :P Probabil prin facultate daca ii voi da o sansa . Bineinteles , daca imi voi mai aduce aminte de ea :-?

    Si nu stiu despre voi , dar mie parca imi plac mai mult fanficurile twilight . Adica , are alt farmec cand scrie Bella si Edward . Nu stiu cum sa va impartasesc aceasta placere a mea pt fanficuri .
    insa , dupa parerea mea , ar trebui sa se poata publica si fanficuri . Si bineinteles , ca nu ma gandesc la a profita de pe urma autorilor care s-au chinuit sa faca acele carti de succes , insa , cred ca multi fani ar cumpara astfel de carti . De fapt , cred ca si asta a fost motivul pt care s-au cumparat atat de multe exemplare ale acestei carti .
    Asta e parerea mea . Acuma ... Nu ma judecati ! :X

    RăspundețiȘtergere
  17. Foarte frumoasa recenzia si pot spune ca sunt de acord cu tine. Si eu am citit cartea si am aceeasi parere ca si tine, m-a deranjat faptul ca personajele semanau atat de bine cu cele din Twilight, la fel si repetitia replicilor, lucru care mi s-a parut destul de enervant. Cum ai spus si tu, daca nu se axa atat de mult pe scenele de sex extrem de explicite, cartea ar fi fost si mai draguta si ar fi putut fi citita si de persoane mai micute :D.

    RăspundețiȘtergere
  18. pe cand sa asteptam urmatorul vol?multumim

    RăspundețiȘtergere
  19. in sfarsit o recenzie care mi-a raspuns la toate intrebarile.ma bucur ca am citit-o si voi cumpara cartea.cand,nu stiu.:(

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!