miercuri, mai 02, 2012

"Elixirul Vieţii" de Kenneth Oppel - Recenzie

Cartea a apărut la Editura Leda şi o puteţi comanda de AICI
Cartea, și subiectul în sine, trezește multe întrebări și îți dă serios de gândit. Cum ar fi dacă chiar ar fi posibilă realizarea unei licori care să trateze orice boală? Ne-ar aduce asta nemurirea..într-o societate în care sufletele multora sunt atât de distruse? Sau dacă am putea transforma orice metal în aur, am deveni toți bogați? Nu ar mai fi diferențe între oameni, ar curge peste tot răuri de miere și de bunăstare? Cum ar rămâne cu bogăția sufletului atunci? Despre crearea omului artificial nici nu vreau să vorbesc, deoarece mi se pare un păcat capital joaca de-a Dumnezeu în adevăratul sens al cuvântului..
Ca să fiu mai exactă, Alchimia a frământat mințile multora în Antichitate și Evul Mediu și prin intermediul ei s-a crezut cândva că se pot realiza toate cele de mai sus. Mie mi se pare un subiect inedit, extrem de captivant, și sunt de mult timp interesată de această știință. Nu vă imaginați acum că stau cu ochelari ca fundurile de borcane la ochi, cotrobăind plină de praf prin biblioteci încărcate de mucegai și păianjeni..:)) Interesul meu se datorează doar faptului că e un subiect care îți poate purta imaginația foarte departe, care îți permite să filosofezi în liniște.
Nici nu vă imaginaţi cât de fericită am fost când am avut cartea în palmele mele, şi am început să păşesc curioasă în acele timpuri conturate cu măiestrie de Kennteh Oppel.Vom pătrunde în misteriosul şi sinistrul Castel Frankestein, şi fiţi pregătiţi să vă ţineţi respiraţia de multe ori, sau să simţiţi că vă bate aşa tare inima că vă va ieşi din piept. Glumesc :)) Nu e chiar aşa de înfricoşător, de fapt locul pare la prima vedere plin de viaţă şi de voioşie, gâzduind o familie numeroasă şi diverşi slujitori. Dar inima, centrul lui, ca să zic aşa, e format din trio-ul perfect : Viktor - Elizabeth - Konrad. Crescând împreună, jucându-se şi explorând fiecare colţişor al castelului, ei au devenit de nedespărţit. Când credeau că deja cunosc orice ascunziş, descoperă dintr-o întâmplare un pasaj secret, care duce la o bibliotecă ascunsă a unui strămoş de-al lor, Wilhelm, anume Biblioteka Oscura, adică Biblioteca Întunecată.
În acest loc, sute de cărţi vechi, pline de praf, şi îngălbenite de vreme stăteau resemnate, nefiind folosite de ani buni. Când tatăl lor îi descoperă pe cei trei în bibliotecă, le interzice categoric să mai calce acolo. De ce? Deoarece sunt cărţi obscure, pline de reţete de Alchimie, o ştiinţă considerată imorală şi interzisă. 
Cei trei eroi al noştrii nu par să ţină morţis să îl enerveze pe tatăl băieţilor şi să încalce acest ordin, până într-un moment extrem de delicat, în care Viktor şi Elizabeth vor fi puşi în faţa unei situaţii de viaţă şi de moarte. Konrad se îmbolnăveşte grav, iar într-o vreme când medicina era foarte puţin avansată, destul de nefolositoare, Viktor imediat se gândeşte la Bibliotecă. Acolo ar putea găsi o salvare. O reţetă care să îi salveze viaţa fratelui său geamăn.
Alături de neînfricata Elizabeth, şi de prietenul lor Henry, încep să caute indicii care îi vor duce la o carte veche, care ar conţine reţeta unui asemenea elixir al vieţii, dar şi la un alchimist bătrân, Julius Polidori, care va descifra literele distruse de vreme de acplo, şi îi vor îndruma în aventura pe care o vor avea de făcut. Deoarece reţeta conţine trei ingrediente, extrem de rare şi de periculos de obţinut.
La fiecare pas se confruntă cu probleme, cu decizii dificile de luat. Timpul e scurt, iar viaţa lui Konrad s-ar putea termina în orice clipă. Vor reuşi ei să obţină ingredientele? Trebuie să descoperiţi voi, pentru că e OBLIGATORIU să citiţi cartea aceasta OBSEDANTĂ.
 Am citit cartea în câteva ore, încontinuu, fără să mă pot desprinde de ea. Nu sunt mândră de mine pentru asta, deoarece după ce am terminat-o, m-a lăsat cu sute de întrebări şi îndurerată, gândindu-mă că mai am de aşteptat până mă voi putea bucura de volumul doi. 
Trebuie neapărat să citiţi cartea, e FASCINANTĂ. Totul pare atât de palpabil, de real, te identifici cu povestea, simţi că eşti acolo, în interiorul Castelului, sau că mergi cu ei în aventurile lor de a găsi ingredientele elixirului. Cartea te emoţionează, îţi smulge zâmbete, îţi întipăreşte în minte momente geniale. 
Mi-a plăcut cum a ales Oppel să-l portretizeze pe Viktor. Trebuie să fi fost foarte greu să transformi unul dintre cele mai bizare şi maniace personaje din literatură într-un băiat care inspiră simpatie, isteţime şi e disperat după atenţie. A fost uşor să te ataşezi de el şi de încercările lui încurcate, şi chiar i-am căutat scuze în multe momente. Cum să vă explic ? Deşi ştii că Vikor Frankenstein e un personaj condamnat ( nu am citit cartea lui Shelley, dar cred că oricine ştie în mare cam despre ce e vorba în povestea originală, de la care s-a născut această carte şi cam care e finalul lui Viktor) , totuşi îţi doreşti mult să reuşească, să schimbe cursul lucrurilor şi a tragediei ce va urma cândva. Mă înclin în faţa talentului lui Kenneth Oppel, care m-a făcut să admir un personaj pe care un aş fi crezut vreodată că o să-l plac. Şi m-a captivat să văd modul cum Viktor gradual începe să fie din ce în ce mai schimbător, mai agresiv, mai disperat, şi încă să rămână plăcut. Cred că e şi faptul că mă atrag personajele cu ţeluri, care îşi doresc să îşi depăşească limitele pentru a-şi dovedi valoarea.
Cartea ne dă o explicaţie plauzibilă, neaşteptată, despre cum a ajuns Viktor să sfârşească cum ştim că o va face. El nu s-a născut ca să se joace de-a Dumnezeu – a fost împins către asta iar în acel moment acţiunile lui au avut sens. Vedem sămânţa obsesiei care înfloreşte în roman, dar e cultivată de cele mai bune intenţii. Kenneth Oppel a creat un personaj complex, nu unul arogant, un băiat inteligent care va crea un montru într-o zi (e foarte posibil ca aici să nu se respecte povestea originală, şi chiar mi-aş dori asta). 
Mesajul transmis ? Sunt mai multe. Dar cred că pune accentul pe faptul că se poate trece peste orice şi poţi să faci orice sacrificiu pentru a salva o persoană iubită dar, mai ales, pe faptul că nimeni nu se naşte rău, că mijloacele şi anumite greşeli te pot duce în acest stadiu.
 Toate personajele din carte sunt extrem de bine conturate şi poţi intra în pielea lor, dar favorita mea este Elizabeth. Veţi vedea mai jos de ce. 

Konrad e geamănul perfect. Deştept, calm, manierat, apreciat şi iubit mai mult de familie datorită inteligenţei lui. E atractiv, liniştit, perfect, şi fără să facă niciun efort pentru asta. 
Tinde uneori să pară superior în faţa lui Viktor, pentru că sunt convinsă că el cunoaşte valoarea fratelui său. E evident de ce Elizabeth l-a ales pe el, şi nu pe Viktor. 
Dacă fratele lui e impulsiv, pasional, el e raţional, inteligent, îşi calculează fiecare pas. 
Din păcate nu veţi avea prea multă parte de Konrad în carte, deoarece din momentul în care se îmbolnăveşte şi cade la pat e mai mult absent. Dar vă asigur că îl veţi admira şi îndrăgi şi pe el.

Elizabeth a devenit cu siguranţă una dintre eroinele mele preferate. E puternică, curajoasă, acceptă orice provocare.  Crescând cu cei doi fraţi, e o fire băieţoasă, nu e tipul de domniţă simandicoasă şi sensibilă, din contră. 
E sarcastică, deşteaptă, plină de viaţă. E ca un izvor de bună dispoziţie.
E un personaj destul de controversat şi de bizar, deoarece parcă are două caractere diferite în interior. Are o latură inocentă, sensibilă, credincioasă, angelică - care l-a făcut pe Konrad să se îndrăgostească de ea, dar şi una pasională, animalică, pe care doar Viktor o poate vedea, şi care îi face atât de asemănători şi de potriviţi.
Când alesul inimii ei, Konrad, se îmbolnăveşte, ea se implică complet în căutarea remediului, face orice, chiar îşi pune viaţa în pericol alături de Viktor, ori de câte ori e nevoie. Nu ai cum să nu o iubeşti, e un personaj aşa special, unic aş putea zice.

Viktor e un personaj plin de defecte. E gelos, posesiv, impulsiv. El nu e mereu bun, ca fratele său, dar încearcă să fie. 
Pe de altă parte, e pasional, frământările lui emoţionează, şi e dispus să sacrifice orice pentru a-şi salva fratele. E genul acela de persoană, care atunci când îşi pune ceva în cap, învinge orice obstacol pentru a-şi atinge ţelul.
Chiar dacă Viktor are hotărâre şi ambiţie, se vede ca fratele imperfect alături de perfecţiunea lui Konrad, ca întunericul din lumina lui Konrad. În majoritatea timpului, să fii comparat cu cineva care arată exact ca tine dar e mai bun decât tine, e o adevărată suferinţă. Şi asta îl scoate din minţi pe Viktor.
Şi pe măsură ce e de necontestat că Viktor îşi iubeşte fratele, sunt momente în carte în care o gelozie urâtă se naşte în el, iar competiţia dintre ei e vizibilă. Concurează cu fratele lui, indirect, nu doar al scrimă, nu doar pentru a obţine aprecierea familiei, dar şi pentru inima lui Elizabeth.

Deoarece nu am apucat să scot mai multe citate din cartea aceasta (am fost ca într-o transă cât timp am citit-o şi cu greu mă puteam desprinde ca să pun semne la paginile cu citate), vă voi lăsa jos trei, ca să vă faceţi o idee.
“ - Dacă am să merg prin pădure în beznă şi am să mă caţăr într-un copac, am nevoie de haine potrivite. Haine care nu se fac pentru femei. O să am nevoie de nişte pantaloni.
- Pantaloni? am spus eu, uluit.
- Pari surprins.
- Am presupus că doar Henri şi cu mine o să ne căţărăm în copac.
- Ah! A dat din cap cu un aer umil. Da, presupun că ai dreptate. Eu pot să stau jos şi să fac goblenuri la lumina felinarului..
- Elizabeth.., am început eu, simţind furia din tonul ei.
- ..sau să visez la ultima modă de la Paris.
- Polidori a spus că e foarte înalt copacul.
- Precum cel din care te-am salvat eu acum câţiva ani?

“ - Frumuseţea ta face ca asfinţitul să se oprească în loc, am spus, doar ca să te mai privească preţ de o secundă.
S-a întors către mine, cu ochii larg deschişi.
- Dar dintre voi doi, tu eşti cea mai strălucitoare, am continuat. Când sunt în preajma ta mă simt precum un fluture de noapte, şi nu pot decât să-ţi evit focul.
A râs, ridicându-şi mâna ca să-şi acopere gura.
- Am spus ceva amuzant ? am întrebat-o enervat.
Elizabeth şi-a muşcat limba, apoi s-a liniştit.
- Nu, nu, e foarte drăguţ, îţi mulţumesc. Doar că, Viktor, ei bine, nu e genul de limbaj care sunt obişnuită să-l aud de la tine. “

“ – Sunt foarte frumoase, a spus ea. Dar mai bine le-ai păstra pentru altcineva.
- Atunci înseamnă că au fost risipite, am spus. Precum, precum..Încercam să găsesc ceva poetic. Precum perlele azvârlite la măgari.
- Cred că expresia pe care o cauţi e “a arunca mărgăritare la porci”.
- O, la dracu' cu vorbele frumoase.. de vreme ce tu un faci decât să mă iei în batjocură.
- Nu, într-adevăr, măgar e foarte expresiv, a spus ea, o excelentă descriere a unui flăcău care flirtează cu aleasa fratelui său.”

Pe de o parte, “Elixirul Vieţii” e magică, plină de aventuri, dramatică, uneori amuzantă, şi romantică. Pe de altă parte e înfricoşătoare, îţi dă palpitaţii, şi e tragică. 
Este o carte excelent scrisă, specială, cum nu am mai citit niciodată ; e un studiu al inimilor şi minşilor personajelor principale. Nu ne prezintă doar ce fac, ci care sunt motivaţiile care îi împingă să facă asta. Pune accentul şi pe faptul că gemenii au o legătură incredibilă, şi pe măsură ce citeşti, povestea şi personajele devin reale. Te vei pierde în paginile acestei cărţi şi povestea va rămâne alături de tine şi îţi va obseda mintea şi mult timp după ce ai citit-o. E imposibil să o laşi din mână până o termini, şi când asta se întâmplă, te va lăsa disperat pentru volumul doi.

65 de comentarii:

  1. Ce recenzie draguta :). As fi citit si eu cartea,dar din pacate nu mi-am precomandat-o la timp si... =/

    RăspundețiȘtergere
  2. Initial cartea nu prea ma atragea.

    RăspundețiȘtergere
  3. oh,krisz,ai asa un mod super fantastic de a scrie!
    am sorbit fiecare cuvant..inainte eram putin atrasa de carte,dar acum o vreau taree mult...
    am citit si eu prologul la aceasta carte si mi-a placut....o sa mi-o cumpar odata:D

    RăspundețiȘtergere
  4. Krisz, de fiecare data cand citesc o recenzie scrisa de tine ma gandesc "Da, ar trebui sa citesc si eu fanficul ei, ca scrie frumos, sigur o sa imi placa. Dar n-am timp acum. Maine. Sigur maine." Maine n-a venit inca, dar sper sa vina intr-o zi :))

    RăspundețiȘtergere
  5. off Doamneeeeee ma omori cu zile :((

    RăspundețiȘtergere
  6. eram si eu fericita ca aveam ce-mi doream pe moment :( si anume jocurile foamei insa acum imi doresc cartea asta extraordinara :))

    RăspundețiȘtergere
  7. extrem de interesnata :) mai les ca este foarte originala :))

    RăspundețiȘtergere
  8. totusi presimt ca va fi si un triunghi amoros :))

    RăspundețiȘtergere
  9. mai ales ca sunt doi frati gemeni adica cred ca e evident ca se va intampla ceva piperat :))

    RăspundețiȘtergere
  10. Deja e un triunghi amoros. Viktor e indragostit de Elizabeth si o vrea pentru el :D. Imi pare rau ca eram foarte obosita aseara si nu am reusit sa subliniez faptul ca mi-a placut foarte mult de Viktor, desi nu e personajul tipic, perfect, din contra. E un personaj captivant, schimbator, e o adevarata placere sa il cunosti.
    Nu imi vine sa cred, fetelor, ca nu v-a atras cartea asta de la inceput. Eu eram : :O suuper, abia astept sa o citesc. Nu stiu, parca era o forta care m-a atras spre ea.
    Pot sa rezum in cateva cuvinte tot ce am spus mai sus, in recenzie: IUBESC CARTEA ASTA!. Si cred ca am zis tot cu asta! Pupici fetelor!

    RăspundețiȘtergere
  11. Dorina Mariana3 mai 2012 la 13:56

    Felicitari! Ai facut o recenzie foarte frumoasa. Acum am mai trecut pe lista o carte care trebuie sa o cumpar. Abia astept sa o am si sa o citesc.

    RăspundețiȘtergere
  12. Pai Krisz tu esti iubitoarea cartilor in adevaratul sens al cuvintelor

    RăspundețiȘtergere
  13. nu stiu daca am sa ajung sa citesc aceasta carte insa sunt sigura ca se va face film (nu stiu asa am senzatia)

    RăspundețiȘtergere
  14. O Doamne ! Nu pot sa cred ce citesc :))

    RăspundețiȘtergere
  15. Am auzit de carte acum ceva timp , insa nu credeam ca e asa de ... fantastica!

    RăspundețiȘtergere
  16. Recenzia m-a convins pe jumatate , insa citetele ...

    RăspundețiȘtergere
  17. Ce inseamna niste citate in prezentarea unei carti . Tot farmecul :))

    RăspundețiȘtergere
  18. Imi place ca ai reusit sa pui si cate o imagine ( sau gifs-uri - nu stiu cun se numesc exact :D )la fiecare citat .

    RăspundețiȘtergere
  19. Eu cred ca Krisz are un " dar " Prevede cele mai minunate carti , pe care sigur le indragim , sau o vom face imediat ce ne va convinge printr-o recenzie minunata :D

    RăspundețiȘtergere
  20. Mie oricum imi place felul in care atat Krisz , cat si Alexya , scriu renenzii . Se simte bucuria cu care povestesc despre ea :)

    RăspundețiȘtergere
  21. Foaaarte frumoasa recenzia, felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  22. imi place la nebunie recenzia

    RăspundețiȘtergere
  23. "Pe de o parte, “Elixirul Vieţii” e magică, plină de aventuri, dramatică, uneori amuzantă, şi romantică. Pe de altă parte e înfricoşătoare, îţi dă palpitaţii, şi e tragică." M-ai convins

    RăspundețiȘtergere
  24. stiu Steph e super fantastica :)

    RăspundețiȘtergere
  25. nu pot sa zic ca am mai auzit de ea asta este prima oara cand aud si-mi place la nebunie :0

    RăspundețiȘtergere
  26. dar simplu este fabuloasa ideea aceasta a cartii cu gemenii :))

    RăspundețiȘtergere
  27. dar acum ca-s gemeni e si mai complicat cu triunghiul amoros aici trebuie sa te iei dupe personalitate presupun :))

    RăspundețiȘtergere
  28. oricum cartea asta sigur sigur e pe locul 2 :)

    RăspundețiȘtergere
  29. nu stiu de ce dar uneori genul acesta de poveste imi place sa-l vad mai mult in film :)

    RăspundețiȘtergere
  30. Nici mie nu mi-a placut la inceput, dar dupa ce am citit recenzia gandeam ceva de genul "O Doamne, TREBUIE sa mi-o cumpar cat mai repede. Krisz, de ce imi faci asta?"

    Foarte frumos fel de a scrie. Bravo!

    RăspundețiȘtergere
  31. Imi pare rau sa aud stephany ca recenzia mea lunga, la care am muncit si in care am pus mult suflet nu te-a covins, dar 3 citate din carte au facut-o. Poate nici n-ar mai trebui sa fac recenzii de acum, ci doar sa pun citate din carte si gata.

    RăspundețiȘtergere
  32. NUUUUUU !!!!!!
    Nu asta am vrut sa spun , si scuze daca m-am facut gresit inteleasa !
    Am vrut sa spun , ca faptul ca pui citate , face recenzia mai interesanta .
    Eu sincer apreciez toata munca pe care voi fetelor o depuneti , si cu sincer regret , va marturisesc ca eu nu as fi in stare in veci sa scriu o recenzie .

    "Uitati-va " putin la mine ! Nu sunt in stare nici sa scriu o compunere buna , apoi o recenzie !

    Dar cartea daca are o recenzie in care ne spuneti si parerea voastra despre ea , convinge pe oricine cat de superba este .
    E drept ca si citetele au un rol in asta , pt ca imi pot da seama de stilul scriitorului / scriitoarei .
    Insa toata munca pe care o depuneti , facand recentii , sa stiti ca nu e dejeaba ! Pentru mine cel putin !
    Citesc fiecare recenzie incercand sa aflu cat de mult v-a placut acea carte , si cateodata trebuind sa ma multumesc doar cu atat :(

    Imi pare sincer rau Krisz daca te-am facut sa crezi ca recenziile tale nu au niciun rost , dar vreau sa stii ca nu e asa !
    Apreciez tot ce faceti ! :*

    RăspundețiȘtergere
  33. Tocmai am scris un comm kilometric incercand sa-mi repar greseala pe care am facut-o fara sa-mi dau seama :(

    Ce inseamna sa scrii comm-uri seara , cand creierul nu mai functioneaza :D !!!

    RăspundețiȘtergere
  34. Nu stiu de ce , dar cartea imi aduce putin aminte de Jurnalele Vampirilor .

    RăspundețiȘtergere
  35. Am avut ocazia sa castig cartea , dar din pacate , nu am prea avut noroc :(

    RăspundețiȘtergere
  36. Daca ar fi sa imi cumpar toate cartile pe care mi le doresc cred ca as ramane saraca , pe drumuri :)

    RăspundețiȘtergere
  37. Nu , serios acum ! Cred ca la vara imi caut vreun job de babysitter sa mai fac ceva bani de carti :P

    RăspundețiȘtergere
  38. Si mie mi-ar placea foarte mult sa se faca un film dupa asta , De !

    RăspundețiȘtergere
  39. Am vazut cartea inca de cand era in engleza si m-a atras subiectul . Ma bucur sa vad ca tot mai multe carti din strainatate apar si la noi :D

    RăspundețiȘtergere
  40. ce discutitie piperata aici la Steph :))

    RăspundețiȘtergere
  41. eh ce sa zic ? si mien mi se intampl sa ma inteleaga lumea pe dos :))

    RăspundețiȘtergere
  42. numai ca eu vorbesc foarte repede :))

    RăspundețiȘtergere
  43. Ohh Doamne Krisz daca ai pune doar citatele blog-ul ar da faliment(daca se poate asa ceva)

    RăspundețiȘtergere
  44. Fetelor sunteti minunate in tot ce faceti :)

    RăspundețiȘtergere
  45. E grozav cum ati gandit acest blog :)

    RăspundețiȘtergere
  46. totul e munca grea aici pe blogger;(

    RăspundețiȘtergere
  47. eu cand mi-am facut cont nu am inteles nimic dar voi aici aveti ceva uluitor :)

    RăspundețiȘtergere
  48. si va admir pentru asta :) cata munca trebuie depusa aici si cat timp pierdeti aici doar ca sa ne faceti fericite si pe noi :)

    RăspundețiȘtergere
  49. chiar as vrea sa te vand in postur aceasta :))

    RăspundețiȘtergere
  50. Recenzia este minunata! Nu am citit cartea, dar chiar imi doresc acest lucru deoarece imi place subiectul acesteia. :)

    RăspundețiȘtergere
  51. Am citit-o asa repede!!:X..a fost atat de faina..de mult nu am mai citit ceva de genul asta:D..si sunt super curioasa sa vad ce se intampla in vol. 2...cu un asa sfarsit:|

    RăspundețiȘtergere
  52. ih, saptamana viitoare imi vine si mie cartea asta superba, pe care recenzia ta minunata m-a convins sa o cumpar :) nu am citito "bucata cu bucata", pentru ca nu vreau sa-mi stric surpriza, insa, vazand ca tie iti place atat de mult, am cumparato cu mare drag- parerea ta conteaza, si recenziile tale sunt minunate, sa nu indrazniti, niciuna dintre voi, sa schimbati ceva, oricat de mic, la felul in care scrieti!

    RăspundețiȘtergere
  53. Am facut si eu rost de carte de cateva saptamani, insa n-am avut timp sa ma apuc de ea. Insa sunt chiar foarte curioasa si abia astept sa o citesc.

    RăspundețiȘtergere
  54. Citesc aproape zilnic si as citi chiar mai mult, dat timpul nu-mi permite. Sunt convinsa ca aceasta carte este minunata, ai facut o recenzie foarte buna. A sa o citesc cat de repede.

    RăspundețiȘtergere
  55. Mie cartea mi se pare super după ce am citit din recenzie, şi personajele, mai ales Elizabeth care e tipul de fată puternică. Sper să mi-o cumpăr cât de curând.

    RăspundețiȘtergere
  56. Sper ca sa apara cat mai repede si continuarea, astfel incat sa nu uitam de intriga... si asteptam si filmul in cinematografe !

    RăspundețiȘtergere
  57. Imi place foarte mult cum realizati recenzia unei carti. Desfasurati o adevarata "lucrare" pe mai multe planuri: descrierea cartii realizata prin recenzie, impresiile despre carte si despre stilul de a scrie al scriitorului, prezentarea personajelor din punctul propriu de vedere si mai ales faptul ca prezentati acele "delicioase" imagini in miscare, printre cuvintele alese ale articolului !
    Felicitari pentru recenzie, deoarece mi-a placut foarte mult si voi incerca sa citesc cartea.

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!