sâmbătă, martie 24, 2012

Romanele pentru adolescenți ce au potențial să devină francize de succes.

Scriitorii contemporani de ficțiune destinată publicului tânăr sunt la mare căutare. Cine are talent să creeze povești de aventură și amor între ființe supranaturale și umane, cu personaje frumoase, unele inocente, altele experimentate și provocatoare, se poate îmbogăți ușor. După J.K. Rowling, cea ce a scris volumele despre ”Harry Potter” și Stephenie Meyer, autoarea cărților ce au stat la baza francizei ”Twilight”, e rândul lui Suzanne Collins să devină celebră și printre cinefili. Adaptarea cinematografică a romanelor ”The Hunger Games”, scrise de Collins și în regia lui Gary Ross, are premiera la cinema in 23 martie, în SUA, dar și în România. În film joacă Jennifer Lawrence și Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Woody Harrelson, Elizabeth Banks, Lenny Kravitz, Wes Bentley, Toby Jones, Alexander Ludwig, Isabelle Fuhrman, Amanda Stenberg, Stanley Tucci și Donald Sutherland. Americanii cumpăraseră deja înainte de premieră, bilete în avans în valoare de vreo 8 milioane de dolari.
 Jennifer Lawrence joacă rolul principal al adolescentei luptătoare Katniss Everdeen, care are 16 ani și e una dintre locuitoarele țării Panem, aflată pe teritoriul fostei Americi de Nord. Panem e condusă de cei care locuiesc în Capitol, o metropolă foarte dezvoltată, unde e adunată toată puterea și exercitată asupra celor 12 districte. Anual, cei din Capitol organizează Jocurile Foamei, un eveniment sportiv disputat pe viață și pe moarte în care concurează câte un băiat și o fată cu vârste între 12 și 18 ani din fiecare district. Concurenții sunt extrași ca la loterie, iar competiția e una televizată, ca un soi de reality-show, la sfârșitul căruia o singură persoană trebuie să rămână în viață. Această crudă întrecere sportivă a fost născocită de guvernanți cu ani în urmă pentru a pedepsi o revoltă a poporului și e folosită anual ca tactică de intimidare. Katniss trăiește Districtul 12, în Seam, care e cea mai săracă zonă din regiune. Tatăl ei a murit cu ani în urmă într-un accident minier așa că ea trăiește cu mama și cu sora ei mai mică, Primose, iar cel mai bun prieten al ei e Gale Hawthorne cu care vânează ilegal în pădurile districtului și vinde prada pe piața neagră, pentru a supraviețui. Atunci când sora ei mai mică, Prim, e extrasă să participe la Jocurile Foamei, Katniss se oferă voluntar să o înlocuiască știind că Prim nu are nicio șansă să supraviețuiască întrecerii.
Să vedem ce alte serii de romane pentru adolescenți pândesc de după colț și așteaptă șansa să devină franciză.

 ”The Mortal Instruments” de Cassandra Clare
Clary Fray are 15 ani și petrece într-un club din New York când ajunge martorul unei crime comise de trei adolescenți tatuați. Aceștia sunt vânători de demoni, numți Shadowhunters. Clary îl cunoaște pe vânătorul Jace și e dus acasă la acesta, la Institut. Clary, care e un om obișnuit, e atacat și apoi târât mai adânc în lumea celor de jos – Downworlders – vampiri, schimbători de formă și demoni. În afară de ”The Hunger Games”, seria de romane ”The Mortal Instruments” e cea mai bine vândută în SUA, de la raionul ”Literatură pentru tineret – Young Adult”. Primul film ar putea să fie ”City Of Bones”, după cartea cu același titlu, un mare succes printre adolescenți. Franciza ar putea să fie cel pușin o trilogie, deși autoarea continuă să scrie. Susținerea romanelor pe internet e foarte bună, deja existând numeroase petiții care cer ca rolul lui Jace Wayland să fie jucat de Alex Pettyfer. Filmul e în stadiul de dezvoltare a scenariului.

”Wicked Lovely” de Melissa Marr

Aceasta ar putea fi franciza de film cu zâne… malefice. Deocamdată un prim film e în stadiul de dezvoltare și vom vedea dacă poate da startul unei noi francize. Aislinn e o fată capabilă să vadă zânele pe care niciun alt muritor nu le vede. Keenan, Regele Verii și alte câteva zâne o urmăresc pe Aislinn fiindcă nu au o Regină a Verii și fără aceasta vara ar înceta să mai existe. Keenan e hotârât să o facă pe Aislinn regina lui, iar singura care îi stă în casă e Seth, prietenul uman al lui Aislinn. Marr a scris cinci cărți, iar personajele sunt destul de ușor de îndrăgit, însă acțiunea e cam lentă pentru a fi ecranizată, iar momentele dinamice sunt destul de rare și de îndepărtate între ele. Prin combinarea cărților și alte artificii de scenaristică, acțiunea ar putea căpăta însă un tempo potrivit. Seria a avut vânzări bune, are site-uri făcute de fani, iar Melissa Marr, autoarea, are aproape 8.000 de cititori pe Twitter, ceea ce e bine. Însă potențialul ”Wicked Lovely” de a fi un fenomen mondial e pus la îndoială.

”Maximum Ride” de James Patterson

Max e o fată de 14 ani care, alături de prietenii ei Fang, Iggy, Nudge, Gasman și Angel, se diferențiază de ceilalți adolescenții fiindcă au aripi și un procent ridicat de ADN de pasăre. Angel, cel mai tânăr din grup e răpit de Școală, insitutul care face tot felul de experimente pe grup. Max mai află și că trebuie să salveze lumea și să lupte cu niște creaturi pe jumătate oameni, pe jumătate lupi, cunosuți drept Ștergătorii. Filmul care se pregătește după cărțile acestea de acțiune cu copii modificați genetic ar putea fi regizat de Catherine Hardwicke, cea care a regizat primul ”Twilight”. Autorul a scris deja șase romane în seria ”Maximum Ride” și plănuiește să mai scrie și altele. Cărțile sunt foarte populare, date fiind vânzările, dar fanii ”Maximum Ride” nu sunt organizați pe internet și nu par a se manifesta prea gălăgios. Pentru o franciză de film acest lucru nu e bun, căci au mai existat cărți foarte populare care nu au dus la realizarea unor filme la fel de apreciate – ”The DaVinci Code” sau ”Eat Pray Love” ar fi două exemple. Un prim film ”Maximum Ride” e programat pentru 2013, deocamdată lucrându-se la scenariu și alcătuirea distribuției.

”Uglies” de Scott Westerfeld

Lumiile distopice sunt la modă și atrag mult interes așa că povestea imaginată de Scott Westerfeld de-a lungul a patru romane, ar putea să fie o franciză de cinema cu succes. În lumea în care trăiește Tally, atunci când împlinești 16 ani trebuie să faci o operație care te transformă din Urât în Frumos. Tally e aproape gata să fie transformată și e e încântată, dar prietena ei cea mai bună, Shay, nu vrea să se opereze. Shay fuge, iar Tally e pusă în fața unei alegeri imposibile: să o predea pe prietena ei autorităților sau să ajungă să i se refuze pentru totdeauna operația care o face frumoasă. Cărțile din serie sunt ”Uglies / Urâții”, ”Pretties / Frumoșii”, ”Specials / Specialii” și ”Extras”. Punctele forte ale ecranizării ar fi decorurile futuriste, acțiunea mereu pe muchie de cuțit, în permanent pericol, dar și popularitatea pe care o au operațiile plastice. Scott Westerfeld e unul dintre cei mai interactivi autori, el are o prezență foarte vizibilă pe internet, ceea ce contribuie enorm la crearea unor premise pentru o franciză de succes. ”Într-o lume a frumuseții extreme, orice om normal e urât”, e fraza care descrie cărțile. Filmul ”Uglies” ar trebui să apară anul acesta, potrivit Imdb, dar în afară de faptul că proiectul e în stadiu de creație, nu se mai știu amănunte.

”Vampire Academy” de Richelle Mead
Vampirii își au reședința – imaginară – în Transilvania, dar parcă aceștia din Vampire Academy sunt și mai ”neaoși”, cu numele lor de Moroi și Strigoi. În orice caz, tinerii din toată lumea, nu doar americanii, se dau în vânt după ei, existând cluburi de fani pentru ”Vampire Academy” în foarte multe țări, iar pagina oficială a filmului de pe Facebook are zeci de mii de fani – căci filmul e în stadiu de dezvoltare. Protagonista poveștii e Rose Hathaway, care e o fată de 17 ani pe jumătate om, pe jumătate vampir, adică e Dhampir și e prinsă în lumea vampirilor. Prietena ei cea mai bună e Lissa Dragomir, un vampir Moroi. Cele două încearcă să-i înfrângă pe Strigoi, cei mai malefici vampiri, însetați mereu de sânge.  Richelle Mead a scris deja șase volume și vrea să continue povestea într-un spin-off așa că material pentru a porni o franciză este suficient. Fanii vor fi atrași și de părțile romantice și de cele de acțiune, în stilul lui ”Buffy, The Vampire Slayer”. Un prim film, menționat drept Proiect Fără Titlu ”Vampire Academy” se află în lucru și e programat pentru 2013.

”Wake” de Lisa McMann
Janie, o fată de 17 ani, își petrece nopțile în visele altor oameni, unde ajunge fără voia ei. Abilitatea ei specială e un secret pentru toată lumea, dar Janie îi povestește totuși ce i se întâmplă lui Cabel, un puști emo. Când Janie ajunge în coșmarul cuiva, ea devine martora unei crime pe care n-ar fi vrut să o vadă vreodată. Cartea are o narațiune foarte complexă, cu multe subtilități psihologice, iar acestea ar putea să fie prea greu de transpus într-un scenariu de film. O asemenea problemă a avut-o ecranizarea ”The Time Traveler’s Wife”. Textul a avut mulți cititori și e bine cotată, dar nu a indus genul acela de pasiune, aproape isterie, ca alte cărți. Și-apoi fanii au fost prea puțin impresionați de anunțul că Janie va fi jucată de Miley Cyrus și au reacționat virulent pe blogul scriitoarei Lisa McMann, care a trebuit să le explice cum stă treaba cu filmul. ”Vă iubesc pe toți indiferent ce părere aveți despre negocierile purtate de Miley Cyrus pentru a o juca pe Janie. Menționez că, din punctul meu de vedere, orice actor trebuie să încerce lucruri noi pentru a crește și a-și face tranziția de la rolurile pentru copii la cele pentru adulți. Cred că Miley s-ar descurca de minune. Însă nu e nicio certitudine că filmul va fi făcut așa că poate ar trebui să ne calmăm toți. Sper că aceia dintre voi care nu o plac pe Miley, își dau seama că nimeni nu vă obligă să mergeți la filmele cu ea. E chiar atât de simplu. Nu vă place? Nu mergeți”, a scris McMann.

”Beautiful Creatures” de Kami Garcia & Margaret Stohl

Lena Duchannes încearcă să ascundă un blestem care i-a bântuit familia de mai multe generații. Gatlin, un mic oraș din sudul Americii e un loc unde mulți oameni au secrete așa că nu ar trebui să îi fie prea greu Lenei să-l țină pe-al ei. Ethan Wate, un localnic din Gatlin, o cunoaște pe Lena când ea se mută pe cea mai veche plantație din oraș. Cei doi își dau seama în curând că legăturile dintre ei sunt foarte puternice. Primul volum are vreo 600 de pagini, ceea ce înseamnă multă muncă pentru a transforma textul în scenariu de film, iar primul lucru de făcut ar fi eliminarea pasajelor lungi cu descrieri. Ca franciză, seria ar avea patru filme, însă e greu de estimat dacă fanii ar fi în stare să-și păstreze interesul de la un film la altul. Filmul este programat pentru 2013, fiind regizat de Richard LaGravenese cu Viola Davis, Emmy Rossum, Emma Thompson în distribuție și necunoscuta Alice Enlert în rolul principal, al Lenei.

”Shiver” de Maggie Stiefvater
Grace o e tânără care cunoaște un băiat cu ochi galbeni, care seamănă cu un lup pe care ea l-a tot urmărit în anii trecuți în pădurea din spatele casei. Ea află că el e un lup pe timp de iarnă, dar pe timpul lunilor de vară se transformă în om. Când se apropie iarna, Sam trebuie să lupte să rămână în forma umană sau o va pierde pe Grace pentru totdeauna. Volumul ”Shiver” și cartea care i-a urmat, ”Linger”, au stat cu săptămânile pe lista cu cele mai vândute volume, publicată de The New York Times, cu mii de copii vândute. Autoarea, Maggie Stiefvater, are și un blog extrem de popular și o mulțime de urmăritori pe Twitter, iar faptul că a scris trei romane îi crește potențialul de a sta la baza unei noi francize de succes, mai ales că fanii ”Twilight” vor avea nevoie de ceva să le solicite atenția mai departe.
Filmul ”Shiver” se află în stadiul de proiect la Unique Features, care au cumpărat drepturile de autor și l-au delegat pe Nick Pustay să adapteze cartea în scenariu. Autoarea Maggie Stiefvater a scris pe blogul ei că nu are deloc un cuvânt de spus în alcătuirea distribuției pentru filmul încadrat ca gen în fantezie, romantic și thriller. Totuși, la ea pe blog, a scris că ar vrea ca rolul lui Sam să fie jucat de chitaristul Alex Turner de la Arctic Monkeys, iar dacă acesta nu trece la actorie, atunci l-ar alege pe Jim Sturgess. Pentru Grace, ea ar vrea-o pe Dakota Blue Richards sau pe Rachel Hurd Wood.

”The Forest of Hands and Teeth” de Carrie Ryan

Seria de cărți scrise de Carrie Ryan o prezintă pe Mary, o fată ce trăiește într-un sătuc înconjurat de un gard protector, instalat de Frăție pentru a-i ține la distanță pe Neconsacrați. Aceștia din urmă sunt niște zombie sălbatici care vor să distrugă sătucul și pe toți locuitorii. Când gardul e rupt și Neconsacrații încep să pătrundă, Mary e pusă să aleagă între viitorul ei și sătuc. Dacă ar fi ecranizate, romanele lui Carrie Ryan ar semăna cu ”28 Days Later” și ”The Road”. Ecranizarea e posibilă, dar potențialul de a ajunge franciză e mic, fiindcă de la un roman acțiunea se frânge și apar personaje noi. Și-apoi ideea unei francize de succes presupune și realizarea obiectelor de marketing ce pot fi vândute, iar niște zombii nu ar arăta prea grozav pe penare sau pe umbrele. Seven Star Pictures au cumpărat drepturile de autor, iar filmul e în preproducție, având data de lansare cândva în 2013. Ecranizarea e încadrată drept film de acțiune, romantic și dramă, iar despre distribuție nu se știe încă nimic.

“Daughter of Smoke and Bone” de Laini Taylor

Scriitoarea Laini Taylor a creat un univers misterios în care trăieşte Karou, o fată de 17 ani, care studiază artele plastice şi îi place foarte mult să deseneze. Karou “se mişcă precum un poem şi zâmbeşte ca un sfinx”, are părul albastru şi o grămadă de tatuaje. Lucrările ei pentru cursurile de la Liceul de Artă din Praga sunt considerate de cei din jur foarte creative şi pornite dintr-o imaginaţie debordantă, însă, în realitate fata desenează doar lucruri pe care le-a văzut – creaturi şi monştri pe care i-a întâlnit în misiunile în care a fost trimisă. Cel care îi dă misiunile e un magician fără formă umană, misterios, pe care ea îl consideră tată. Acesta îi cere mereu fetei să îi aducă dinţi de tot felul, pentru o colecţie, fără a-i da nicio explicaţie. Karou nu are nicio amintire cu părinţii ei şi nici nu înţelege cum a ajuns ea, un om, să facă parte dintr-o familie de creaturi-himere. De câte ori trebuie să călătorească undeva pentru a vâna fildeşi de elefanţi sau canini de pisică, din Paris în San Francisco, sau oriunde pe glob, ea trece printr-o uşă ce e obişnuită în rest, dar care are proprietăţi magice atunci când Karou primeşte o misiune. Într-una dintre aceste călătorii, la Marrakesh, Karou îl întâlneşte pe îngerul Akiva, o creatură “cu ochi arzători, care pârjolesc aerul dintre ei doi”. Fata se îndrăgosteşte, însă Akiva e de fapt pe urmele ei să o ucidă. Îngerul eşuează, fiindcă între ei doi există o legătură veche puternică, de care îşi dau seama atunci când Karou descoperă adevărul despre familia ei. Filmul se află în starea de dezvoltare a scenariului.

9 comentarii:

  1. wow...astea par asa de vis:X
    de abia astept sa citesc ceva oficial despre instrumente mortale,fiindca seria chiar merita sa aiba si film!:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Uhuuuu:x Fior, Beautiful Creatures, Uratii, Maximum Ride.. toate seriile bune urmeaza sa fie ecranizate :x sa nu mai spun de Instrumente Mortale

    RăspundețiȘtergere
  3. Waw ! Se pare ca 2013 va fi pliiiiiin de filme bune :D

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu stiam ca asa multe serii frumoase urmeaza sa fie ecranizate. Asta da, veste buna!

    RăspundețiȘtergere
  5. nu stiu care film il astept mai mult

    RăspundețiȘtergere
  6. e foarte dragut ca noi nu le avem , pe majoritatea ... foarte foarte dragut :D oricum, sunt superbe si cu siguranta filmele vor fi minunate :D

    RăspundețiȘtergere
  7. cand spun pe majoritatea, voiam sa zic , nu avem majoritatea seriilor/ cartilor, publicate in romana, in romania, etc... intelegi voi. asta nu e doar trist, e... naspa :|

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu vreau sa vad seria " Uratii " . Cred ca va fi foarte interesant . dar sa nu fie seriale .

    RăspundețiȘtergere
  9. @ Stephany, serial Uratii...hm, nu cred ca ar iesi nimic :)) poate din celalalte volume s-ar putea face ceva, dar din cate am citit eu primul volum, cel mai reusit ar fi un film!

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!