luni, februarie 20, 2012

”Nici moartă, nici angajată” de Maryjanice Davidson - Recenzie

Cartea a apărut la Editura Nemira și o puteți cumpăra de AICI
(Mulțumesc frumos Editurii Nemira pentru că mi-a oferit șansa de a citi și acest volum ! )

Dacă vi se pare că viaţa voastră e neinteresantă, lipsită de sare şi piper, de aventură, oftaţi când citiţi cât de nebunească şi plină de adrenalină e existenţa personajelor voastre preferate supernaturale, ce puteri incredibile au, vă sfătuiesc să reevaluaţi ce gândiţi. Credeţi-mă pe cuvânt, pentru unele să fii special, diferit, ..e un adevărat chin. Luaţi exemplul lui Betsy! Cum..care Betsy? Betsy, fosta - secretară - iubitoare de pantofi - nebunatica - vampiriţă .. Gata, v-aţi dat seama ?
Toţi am fi crezut că acum când Nostro, un vampir bătrân şi puţin sărit de pe fix a fost eliminat, şi s-a clarificat că Betsy este Regina Vampirilor, iar Eric Sinclair Regele ei, lucrurile vor intra pe făgaşul normal, totul va fi bine şi frumos. Ei, v-aţi înşelat. În primul rând pentru că ea nu-l acceptă nici în ruptul capului pe „şobolanul” de Sinclair alături, despre care consideră că a păcălit-o mişeleşte profitând de situaţie, pentru a o face să-i cadă în braţe, și a putea acum conduce alături de ea. „ Cartea Morţilor ” scrie clar că primul care ..hmm.. va fi cel mai apropiat de regină , în moduri neortodoxe (dacă înţelegeţi la ce mă refer) va deveni rege şi va domni 1000 de ani alături de aceasta . Desigur, Eric e atractiv şi misterios, şi sunt convinsă că a petrecut momente foarte plăcute alături de el în piscină, dar faptul că acum se consideră trădată o face pe eroina noastră să nu-l suporte şi să îi vină chiar ei să-i bage un ţăruş undeva. Momentele cu ei doi, dialogurile aprinse, replicile sarcastice și în contradictoriu, sunt sarea și piperul cărții.
Deşi ar putea să profite de puterile ei, să stea liniştită în timp ce vampirii pe care îi conduce să o servească cu orice, şi să nu trebuiască să mişte niciun pai, ei, ea e încăpăţânată şi independentă. Şi cum facturile nu se plătesc singure, a hotărât să nu mai profite de banii şi bunăvoinţa prietenei ei bune Jessica şi să-şi caute o slujbă.. şi îşi şi găseşte una ideală, de vânzătoare de pantofi la Macy’s – un fel de Rai al ei, având în vedere cât de pasionată e de pantofi !
Însă existența ei nu putea fi una comună și lipsită de evenimente, oricât de tare s-ar strădui Betsy să fie așa, să își suprime partea paranormală din ea, și să uite de toate complicațiile pe care acestea i le aduce. De exemplu, a apărut de nicăieri o bandă de ciudați care trag în țeapă vampirii, și tot Betsy trebuie să îi găsească pe nemernici și să îi facă să înțeleagă că să se pună cu Regina Vampirilor – pe care nu o afectează nici cruciulițele, rugăciunile, sau aghiasma, nu a fost cel mai inspirat lucru. 
Desigur, asta înseamnă că are nevoie de sfaturile și experiența unui vampir mai bătrân, inteligent..sarcastic, extrem de sexy și ...pe care îl detestă. Ați ghicit, Eric Sinclair ! Deși ar prefera să mănânce sticlă pisată decât să apeleze la el, mai ales după ce că i-a pus bețe în roate la serviciu și i-a ordonat să demisioneze, Betsy trebuie să se conformeze, deoarece nu se poate avânta cu capul înainte la acest tip de pericol. Mai ales când, punând cap la cap ce se întâmplă,  pentru că victimele sunt femei vampir foarte frumoase și diferite, totul indică că acea bandă urmărește potul cel mare – da, ați ghicit, chiar uciderea Reginei Vampirilor.
Cine sunt cei care o vor moartă, și mai ales cine e în spatele lor, ”păpușarul” care le dă ordone și operează din umbră, cum vor reuși Betsy și Eric să colaboreze, deși e clar că vor ieși destule scântei, dacă vor reuși ei să oprească ciudații înainte de a-și îndeplini planurile..veți afla voi .


Aș dori să spun în primul rând ce are această serie deosebit, și de ce e foarte interesantă. Pentru că amestecă stilul chick-lit al romanelor amuzante de dragoste, cu genul fantasy.. iar asta e ceva ce nu am mai citit până acum, și e deosebit, nu credeți ?
Recunosc că mi-a plăcut mult mai mult acest volum decât primul, nu știu, poate pentru că eram într-o stare mai proastă atunci când l-am citit pe acela, poate pentru că deja m-am familiarizat cu felul aparte de a fi a personajelor, cu stilul amuzant și direct al autoarei.. sau poate pentru că nu îi înțelegeam lui Betsy obsesia pentru pantofi :)).. care cred că e mai presus de viața ei. Deși nu m-am confruntat cu cine știe ce suspans, decât spre final, cartea place prin modul personajelor de a reacționa în diverse situații, prin micile lor ”confruntări” și frământări. Dacă v-a plăcut primul volum, pe acesta îl veți iubi. Iar dacă nu v-a convins așa tare, cum se întâmplase în cazul meu, acesta a reușit asta, și mă declar mică fană a seriei, deoarece prezintă lumea supranaturală în alt mod, prin ochii unei eroine amuzante și pline de viață (deși, tehnic, acum e moartă).

 

Betsy e.. specială, unică. În sensul că nu veți mai găsi nicăieri un personaj atât de zăpăcit, plin de umor, sincer, curajos.. împătimit după pantofi (poate ar fi trebuit să pun asta prima dată). Replicile ei france sunt atât de savuroase, la fel ca și felul ei de a face față provocărilor fără probleme. Cel mai mult m-a emoționat la personaj faptul că și-a păstrat umanitatea, că încearcă să ducă o viață obișnuită, să muncească pentru a obține ce își dorește, nu să aștepte să primească totul de la alții, pentru că ea e autoritatea supremă acum. Nu e o snoabă,  o înfumurată, cum oricare femeie care ar dobândi puterea ar fi, e prietenoasă și înțelegătoare, zglobie și veselă.  Desigur, acestea nu se aplică și în cazul lui  Eric, care este nevoit să aibă de-a face cu limba ei ascuțită destul de des. Deși încearcă să îl considere antipatic, arogant, și enervant, se vede că această atitudine a ei s-a născut din faptul că s-a simțit trădată de el, și, cel mai grav, folosită, și nu pentru că chiar îl urăște..din contră. 
Eric mie îmi place foarte mult. Betsy e orbită de toată frustrarea și e supărată pe el, așa că e inevitabil să nu vadă că lui îi pasă cu adevărat de ea, că e acolo să o protejeze și apere de oricine, că acel moment petrecut împreună a fost unic și special și pentru el. Îmi place că el e matur, e mai serios și rațional, și încearcă mereu să o aducă cu picioarele pe pământ și pe ea. Convesațiile și înțepăturile dintre ei sunt geniale, mereu mă fac să râd din toată inima. Iar clipele în care el renunță la acea mască de duritate și autoritate, își expune sufletul și sentimentele pentru ea, care sunt evidente, mă sensibilizează și mă fac să îl plac și mai mult. 
Deși relația lor e complicată și umbrită de tot felul de evenimente neplăcute, sunt sigură că în celelalte volume vor realiza ambii ce simt unul pentru altul, că nu e o simplă atracție ceea ce îi unește, și vor fi (în sfârșit !) împreună.

Vreau să vă spun că e minunată coperta noastră, iar acel portocaliu - piersică e superb. O să vă arăt și alte variante de coperte, unele sunt chiar drăguțe:
Da, vă recomand cartea, e o lectură amuzantă, ușoară, plăcută. Personajele sunt diferite, de care te atașezi ușor.. iar stilul este inedit! De abia aștept să citesc volumul 3, sunt foarte curioasă prin ce aventuri va mai trece Betsy, și cum va evolua relația ei cu Eric.

6 comentarii:

  1. habar-n-aveam ca e vorba despre asa ceva in cartea asta :)) titlu chiar e inselator :)) recenzia e minunata krisz, si chiar m-ai facut sa imi doresc sa citesc cartea asta.
    o sa o cumpar cu prima ocazie!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce sweet pare ;x asa girly si daca mai are si putin fantasy in ea , a mea trebuie sa fie! Sper sa pun mana pe ea cat mai curand.

    RăspundețiȘtergere
  3. din recenzie 'arata' foarte faina...mi-ar placea sa o citesc..:D:)

    RăspundețiȘtergere
  4. imi place recenzia e tare interesanta, m-ai facut curioasa in legatura cu cartea

    RăspundețiȘtergere
  5. Azi am dat comanda, si in cateva zile imi vin cartile :X Si primul si al doilea volum. Mersi Krisz, nu cred ca as fi citit macar descrierea cartii, dar sa o si cumpar :)) Chiar m-ai facut curioasa :D

    RăspundețiȘtergere
  6. Sper sa iti placa. Ti-am spus, mie mi-a placut mai mult al doilea volum, dar si primul e interesant.

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!