duminică, februarie 26, 2012

"Mulțumesc pentru amintiri" de Cecelia Ahern - recenzie: Campania Valluntar

Cartea a apărut la Editura ALL şi o puteţi comanda de AICI.
Se spune că opusurile se atrag întotdeauna, dar ce se întâmplă atunci când sunt exact la fel?
Un răspuns foarte simplu: un dezastru fascinant de amuzant:)).
Exact acest lucru ne relatează Cecelia Ahern în cartea “Mulțumesc pentru amintiri”, carte pe care am primit-o de la Editura All, în decursul campaniei Valluntar, iar prin aceasta îi mulțumesc enorm deoarece este o carte minunată ce trebuie citită categoric de cât mai multe persoane.
De ce? Simplu. Este vorba despre două persoane care la prima vedere, lumea ar spune că nu au nimic în comun și nu ar fi șanse să se întâlnească vreodată, dar se pare că destinul le-a propus altceva.
Joyce Conway se află într-o căsnicie care nu mai merge de multă vreme ca una norma, de aceea , în urma unui accident nefericit, după care are nevoie de o transfuzie de sânge, pune capăt acelei șarade care reprezenta viața ei, dorind să o ia de la capăt.
Care este primul lucru pe care îl face? Se mută cu tatăl ei și încearcă să își facă ordine în gândurile ei dezordonate. Curând își dă seama că nu mai e ea însăși de când a suferit acel accident, fiind copleșită de un puternic deja-vu, sentiment pe care nu îl poate explica. Cert e că e convinsă că amintirile pe care le are intens intipărite în memorie, nu sunt ale ei…
În tot acest timp facem cunoștință și cu Justin Hitchcock care e un incurabil divorțat, trăindu-și viața din plin, alături de cea mai fidelă iubire a lui: arta. De aceea ajunge la Dublin pentru a ține prelegeri despre artă. În cursul acelei expediții, șarmul lui de burlac nesigur pe el reușește să atragă o doctoriță foarte frumoasă, care îl convinge să doneze fără să vrea sânge. Reușește în cele din urmă să treacă peste frica lui de ace, zicându-și în minte că poate așa va face o impresie bună doctoriței, însă nicio clipă nu îi trece prin minte cât de mult va conta acel gest umanitar atât pentru viata unei alte persoane, cât și pentru a lui însuși.
Din clipa în care amândoi se întâlnesc pentru prima dată, într-un salon de coafură, își dau seama de conexiunea care există între ei doi. Felul în care se mișcă la unison, atmosfera care îi înconjuoară… de parcă au fost născuți doi oameni cu același suflet. Acest lucru însă nu împiedica destinul să nu se joace puțin cu cei doi.
Joyce ajunge să înțeleagă că tot ceea ce se întâmplă nu este trauma în urma acelui accident, ci sângele care parcurge jucăus prin venele ei, sunt de vina pentru toate schimbările din personalitatea ei, adăugând multe cunoștințe pe care nu le-a mai avut până acum.
Justin simte în același timp un gol în sufletul lui, o parte ce nu mai există de când a donat sângele lui prețios, iar momentul în care s-a simțit că este în totalmente întreg este acea clipă în care s-a întâlnit pentru prima dată cu Joyce, dar neînțelegând acele sentimente la momentul oportun, a lăsat să îi scape printre degete, nelăsând nimic în urma ei, nici măcar numele.
După multe întâmplări hazlii, ne dăm seama că cei doi sunt ca niște magneți, dar obstacolele mult prea multe, pentru a da un surplus de intrigă acestei povești. De multe ori se ciocnesc realmente unul de celălalt, nereușind nicio dată să facă pasul cel mare: să facă cunoștință. 
Oricât de aprins este de găsirea acelei persoane lângă care s-a simțit pentru prima dată după multă vreme el însuși, Justin se oprește din căutarea lui nebună în momentul în care primește un coşuleţ cu brioşe şi un bileţel pe care scrie doar „Mulţumesc’’. În primul moment e sigur că cineva îi joacă o festă, dar cum cadourile continuă să vină, Justin e hotărât să dezlege misterul, lăsând deoparte celălalt mister care a contat cel mai mult până atunci: Joyce.
Ce face Joyce în acel timp? Este mult mai rapidă decât Justin și rezolvă enigma acelui sentiment care s-a imprimat în sufletul ei pentru totdeauna, iar acum tot ceea ce are de făcut este să îndeplineasca partea ei din “afacere”: să mulțumească pentru tot ceea ce a primit, oferind în schimb la fel de mult.
Va reuși Justin să prindă făptașul care vrea să îl îngrașe cu dulciuri delicios de apetisante:))? Va reveni la prima lui enigmă? Iar cu Joyce ce se va întâmplă?
Întrebări la care am doar un răspuns: citiți și veți vedea singuri.
Trebuie să mărturisesc că este prima dată în care am îndrăgit toate personajele dintr-o carte:)). De aceea am o mare problemă: despre care să vă vorbesc?
Despre Justin care este un tip foarte comic, un tată iubitor, un profesor pasionat de meseria lui care este însăși arta? De asemenea este un încăpățânat remarcabil, observându-se acest lucru după devotamentul pe care îl pune în găsirea răspunsului care îl roade pe dinăuntru în toată cartea.
Ce spuneți de Joyce care este o femeie nota 10, reușind să nu înnebunească, păstrându-si calmul, cu ajutorul umorului caracteristic, în urma acumulării acelor amintiri care nu ar fi trebuit să le dețină niciodată. Ar trebui să vă spun cât de frumos se comportă cu tatăl ei total adorabil, domnul Conway, care e ca un copil mic și dulce, dar în același timp are o putere enormă care o ajută să treacă peste clipe grele, cu ajutorul vorbăriei lui care poate fi acum atât de filozofică și impresionantă, dar în următoarele secunde să denote mult sarcasm și amuzament.
Cum aș putea să nu spun câteva vorbe despre prietenele cele mai bune ale lui Joyce, Frankie și Kate, care sunt opuse din toate punctele de vedere, arătându-și amândouă iubirea una față de alta prin certurile lor constante bazate pe fleacuri, fleacuri de care am râs cu hohote?
Iar Bea? Fiica lui Justin, care e leită lui, doar că e mai puțin matură decât el, astfel fiind foarte haios să o vezi cum îl muștruluiește pe propriul tată.
Dar cuplul Stan și Bran, care e defapt Doris și Al ( Al - fratele lui Justin; Doris – cumnata lui Justin, soția lui Al), cel mai adorabil cuplu care poate exista? Sunt suflete pereche nu doar când vine vorba de dragostea lor, cât și de  poznele care le fac împreună întotdeauna. La bine și la rău, nu?
Așa că ce spuneți? Despre cine să vă vorbesc? Tot ce pot să spun e că toate personajele sunt atât de bine construite, încât ai spune că însuși Dumnezeu le-a dat viață pentru a ne lumina viața prin buna dispoziție. Dar se pare că nu e Dumnezeu, doar Cecelia Ahern, o scriitoare desăvârșită pe care o admir și mai mult de când am citit această carte.
Am găsit multe coperți, una mai frumoasă ca alta, deși cel mai bine spus ar fi că sunt la fel de frumoase. Oricât de mult al analiza fiecare în parte, aș ajunge la aceeași concluzie: sunt superbe și nu pot alege niciuna ca fiind preferata mea deoarece fiecare cititor care se bazeaza pe coperta unei cărți pentru a stii dacă merită sau nu cumpărată, ar trebui să fie atras de fiecare în parte, deoarece sunt ca niște ghiocei care au și-au scos afară căpușoarele lor gingașe, gata să lumineze viața noastră, prin vestirea primăverii.

Ce aș putea spune pentru a descrie în totalitate impresia puternică pe care mi-a făcut-o această carte și cât de mult sunt recunoscătoare editurii All că mi-a dat șansa să o citesc? Este o carte minunată la care am râs în hohote alături de toate personajele, la care am suferit împreuna cu ele, la care am fost la fel de apropiată ca un prieten bun, în decursul citirii ei. În momentul în care am terminat cartea, am închis parcă o etapă din viața mea, alături de ele, o etapă din care am desprins multe învățături ce le voi păstra pentru totdeauna în mine. Care sunt acelea? Să am întotdeauna credință în mine însumi deoarce tot ceea ce îmi propun și doresc se poate îndeplini în cele din urmă, atâta timp cât ai alături persoane care te iubesc și te vor iubi mereu.

P.S:  După cum am spus și la început, recenzia face parte din campania VALLuntar realizată de Grupul Editorial ALL, o campanie foarte frumoasă, pe care v-am prezentat-o AICI
Este foarte important pentru noi să vă ”auzim” gândurile și impresiile despre campanie, deoarece fiecare comentariu este extrem de prețios, deoarece pentru fiecare comentariu lăsat la această postare legat de subiectul recenziei și campaniei se adună încă 3 minute de voluntariat. 
Așa că, fiți darnici cu noi, și impuneți-vă punctul de vedere.

43 de comentarii:

  1. o carte draguta cu un titlu foarte bine ales:D

    RăspundețiȘtergere
  2. Pare foarte romantica cartea:D

    RăspundețiȘtergere
  3. superba recenzie! imi place foarte mult cum ai descris personajele, sunt sigura ca si eu le-as adora :D
    sper sa cumpar vreodata cartea, desi nu e genul meu, pare foarte frumoasa.

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte faina recenzia. Super, chiar mi-a placut. Este o buna recomandare:D

    RăspundețiȘtergere
  5. E o idee foarte interesanta. Transfuzia de singe ce schimba vietile. Pare destul de romantica, tocmai pe gustul meu. Alexya - o recenzia foarte buna. Cel mai mult mi-a placut partea cu personajele.

    RăspundețiȘtergere
  6. faina recenzie...autoarea imi place foarte mult.:P
    chiar imi doresc sa o citesc..;;)

    RăspundețiȘtergere
  7. Îmi place mult recenzia :) Trebuie neapărat să încep să citesc şi eu C.A.

    RăspundețiȘtergere
  8. Geniala recenzia! :x Si mie mi-a placut mult cartea.

    Criss

    RăspundețiȘtergere
  9. imi place recenzia nu stiu cum faceti dar va iese mereu bine, felicitari >:D<

    RăspundețiȘtergere
  10. Gheorghiev Alexandra26 februarie 2012 la 19:50

    Foarte buna recomandare,recenzia este superba :x,toate recenziile va ies perfet >:D<

    RăspundețiȘtergere
  11. Gheorghiev Alexandra26 februarie 2012 la 19:50

    perfect,scuze

    RăspundețiȘtergere
  12. Super recenzia. Nu am citit-o dar am avut ocazia si cred ca am renuntat. Poate ca nu am fost destul de convinsa..
    Oricum, campania e foarte interesanta, ofera tuturor bloggerilor sansa la accesul anumitor carti.

    RăspundețiȘtergere
  13. foarte frumoasa cartea si recizia facuta de tine e fenomenala si clar mi-a starnit curiozitatea. cred ca o sa fac un sacrificiu si mi-o cumpar :)

    RăspundețiȘtergere
  14. O recenzie ce mi-a starnit interesul.
    Frumos. Bafta

    RăspundețiȘtergere
  15. Aproape toate cartile Ceciliei Ahern te impresioneaza si sunt foarte bune, de aceea pe lista mea de carti pentru a fi citite se afla si o parte din cartile ei. Acum, citind recenzia ta m-am hotarat cu care din ele sa incep :)
    E foarte interesanta ideea cum o transfuzie de sange iti poate schimba viata, iti poate induce anumite trairi, iti trezeste sentimente, toate apartinand persoanei care ti-a salvat viata. Si mai ales cum asta te poate apropia de acea persoana deoarece cauti sa intregesti sentimentele tale cu cele pe care le-ai dobandit...chiar sunt curioasa sa aflu cum decurg vietile celor doi.
    Mi-a placut foarte mult si concluzia la care ai ajuns atunci cand ai terminat de citit cartea, cu care sunt intru totul de acord :)

    RăspundețiȘtergere
  16. De mult timp vreau sa imi iau o carte de Cecelia, dar nu stiam exact care. Acum stiu: voi lua Multumesc pentru amintiri.

    RăspundețiȘtergere
  17. Felicitari pentru recenzie, se vede ca ai pus mult suflet si pasiune de scris/citit. Am citit si eu cartea (inainte sa inceapa campania) si mi-a placut foarte tare. Chiar eram curioasa sa vad daca o alege cineva.

    RăspundețiȘtergere
  18. Va multumesc tuturor pentru comentariile voastre. Ma bucur enorm de mult ca va placut recenzia:D si sper ca v-am convins ca este o carte excelenta ce merita citita din plin.

    RăspundețiȘtergere
  19. Foarte frumoasa descriere...si foarte detaliata si elaborata..coperti, personaje tot ce trebuie. +1

    RăspundețiȘtergere
  20. Suuper. Neapărat trebuie să o citesc și eu. Nu mi-o dai și mie? :D

    RăspundețiȘtergere
  21. Sunt fericita ca am descoperit acest blog. Ai facut o recenzie minunata. Ce mult as vrea sa citesc aceasta carte, poate am noroc.

    RăspundețiȘtergere
  22. "Multumesc pentru amintiri" este o carte foarte draga mie.

    RăspundețiȘtergere
  23. Am invatat ca orice este posibil daca ai credinta.Ca te intalnesti cu fel de fel de oameni care pot deveni la fel de bine si ingerii si demonii tai.Important este sa ii ai pe cei dragi alaturi si sa iti spui mereu"Lasa,maine e o noua zi":) Cel putin eu asa fac;;).
    Apropo,felicitari fetelor pentru recenzie:X E superba,la fel ca si cartea:*:*>:D<
    Pupici,Delii:*

    RăspundețiȘtergere
  24. Sincera sa fiu am mai auzit de cartea aceasta ( nu-mi mai amintesc unde anume ) si mi s-a parut interesanta inca de atunci . Acum , dupa aceasta minunata recenzie , imi doresc sa o citesc si eu cu prima ocazie .

    Ceea ce faceti ( in legatura cu campania VALLuntar ) este chiar de apreciat ! Pt ca ... sa fim sinceri ! Cati oameni din ziua de astazi mai citesc ? Dintr-o data a devenit mai interesant sa stai la TV sau mai stiu eu unde decat sa te delectezi cu o carte .
    Dar daca nu toti citesc , de ce sa nu dam o sansa celor care isi doresc asta ?
    Eu una sunt sincer impresionata de aceasta campanie si sper sa reuseasca !
    Kisses :X

    RăspundețiȘtergere
  25. Pare interesanta cartea si cred ca mi-ar placea si mie sa o citesc! Acum descopar si eu acest blog. Imi place mult <3

    RăspundețiȘtergere
  26. Foarte, foarte frumos. Am auzit de carte dar nu m-am obosit pana acum sa vad despre ce este vorba dar acum sunt convinsa ca trebuie neaparat citita.Imi place recenzia si ce sa mai spun, imi place si blogul.

    RăspundețiȘtergere
  27. ioana alexandra2 martie 2012 la 12:16

    foarte frumoasa recenzia, felicitari!
    cartea mi se pare destul de interesanta si cred ca mi-o voi cumpara si eu:)

    RăspundețiȘtergere
  28. Astept si eu cu nerabdare cartea de la ALL (P.S: Te iubesc, am comandat) si regret ca am descoperit tarziu campania vALLuntar...
    Sper sa ajunga mai repede ca sa am timp de citit si de recenzie. :)

    RăspundețiȘtergere
  29. Pare o carte frumoasa, o combinatie perfecta de romantism si realism, cu ceva magic presarat pentru a ademeni cititorul.
    Interesant review - mi-a placut structura si detaliile inedite.
    Frumoasa campania vALLuntar, sper ca va avea succes.

    RăspundețiȘtergere
  30. Am auzit si eu de campania vALLuntar,pacat ca blogul meu nu corespunde cerintelor.Foarte interesanta cartea aleasa.

    RăspundețiȘtergere
  31. Nu am citit cartea,dar m-ai facut curioasa...Ca sa vezi ce face Soarta...practic uneste doi oameni printr-o transfuzie da sange si ii uneste zdravan;frumos si romantic,numai buna de citit in primavara ce bate la usa!

    RăspundețiȘtergere
  32. Trebuie sa recunosc ca este o recenzie superba. Fotografiile insa m-au derutat la inceput cand am crezut ca actiunea e aceiasi ca a filmului de unde ai luat foto din filmul "Serendipity" cu John Cusack si Kate Beckinsale.

    RăspundețiȘtergere
  33. Ador aceasta autoare doar pentru faptul ca are din punctul meu de vedere un stil original de a scrie .. prin care nu trebuie sa foloseasca niste cuvinte pompoase sau ceva pentru a iti capta atentia...
    Am citit de ea Ps: te iubesc(este si film superb) si Cartea viitorului si le recomand cu mana pe inima.
    Ador cartile ei si stiu ca nici una nu ma va dezamagi planuiesc in viitor sa citesc toate cartile scrise de ea

    RăspundețiȘtergere
  34. Mi-ai starnit curiozitatea in legatura cu aceasta carte. Am notat-o, in viitorul apropiat o sa mi-o cumpar. Frumoasa recenzie! Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  35. M`a surprins prezentarea.....Cred ca o cumpar si pe asta

    RăspundețiȘtergere
  36. Ce frumoasa recenzie ai facut cartii. E foarte interesanta cartea si e pe gustul meu. Sper sa am ocazia sa o citesc.
    Multumesc pentru concurs!
    Azi fiind 8 martie "La multi ani!" pentru femeile.

    RăspundețiȘtergere
  37. frumos subiectul cartii din cate am citit in recenzie,pare o adevarata poveste de viata.:D

    RăspundețiȘtergere
  38. Chiar trebuie sa imi cumpar si eu cartea. Imi placee! <3

    RăspundețiȘtergere
  39. Mi-a spus o prietena ca e tare frumoasa cartea, cred ca o voi impumuta... imi place mult recenzia:*!

    RăspundețiȘtergere
  40. Imi place foarte mult recenzia ta, si drept urmare m-ai convins sa caut cartea si sa o citesc:)

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!