luni, ianuarie 30, 2012

The magic of words... by you (42)

Oanaaa. ne-a trimis citate din "Crimă și pedeapsă" de F.M. Dostoievski. Îmi plac foarte mult citatele, nu degeaba crede Oanaaa. că e o carte excepțională.

“Şi dacă un astfel de om, pentru ideea lui, ar trebui să verse sînge, să treacă peste cadavre, conştiinţa lui, după părerea mea, ar trebui să-i poată permite s-o facă, proporţional, fireşte, cu ideea, cu amploarea ei.”

“Sărăcia nu este un viciu, aceasta este un adevăr [...]. Dar mizeria, mizeria este un viciu. În sărăcie mai păstăm încă noblețea sentimentelor înnăscute. În mizerie, însă, nu le mai păstreaza nimeni și niciodată.”

“Trebuie să-i mulțumim lui Dumnezeu! De unde știm, poate că ne păstrează pentru un scop anume!”

“Pasiunea este mărturia entuziasmului pe care îl trezește un anumit țel, precum și revolta împotriva împrejurărilor vitrege exterioare care împresoară acest țel.”

“Omul nu se naște pentru a fi fericit. Omul își cumpără fericirea și o cumpără numai cu prețul suferinței. Aici nu e vorba de nicio nedreptate...”

“Nu exista pe lume ceva mai greu decât sinceritatea și ceva mai ușor decât lingușirea. Dacă în sinceritate se strecoară numai a suta parte dintr-o notă falsă, se produce o disonanță și apoi e bucluc. Dacă în lingușire absolut toate notele sunt false, ea totuși face plăcere și este ascultată fără supărare. O plăcere grosolană, totuși plăcere.”

“Un om cât de cât experimentat caută - în măsura posibilităților - să recunoască toate faptele materiale, în afara faptului însuși, toate amănuntele pe care nu le poate înlătura; numai că le explică altfel, le dă un sens nou și neașteptat, care le schimbă semnificația și le pune în altă lumină.”

“Raskolnikov nu știa că viata nouă nu se capătă de pomană, că trebuie răscumpărată cu preț mare, plătită cu îndelung eroism...”

“Nu este un prost, dar, ca să te porți cu înțelepciune, nu ajunge numai să fii deștept.”

“I se păru că în clipa aceea tăiase trecutul cu foarfeca, despărțind propria lui existență de toți și de toate.”

“Nu contează unde te afli numai să trăiești, să trăiești, să trăiești! Oricum ar fi viața – dar să trăiești!”

“Vai de cel care ține minte pedeapsa și uită greșeala! Greșind, nu înveți atât a nu greși, cât a nu crede că nu poți greși."

“Iubește-te în primul rând pe tine, căci în lumea asta totul se bizuie pe interesul personal."

“A nu te minuna de nimic este mai prostesc decât să te minunezi de orice. A nu te minuna de nimic este aproape același lucru a nu respecta nimic. Iar un imbecil este incapabil să respecte ceva."

7 comentarii:

  1. Nu am citit cartea,dar pare interesanta!

    RăspundețiȘtergere
  2. Am tot auzit de carte, insa inca n-am citit-o. Poate in viitor cine stie:-?

    RăspundețiȘtergere
  3. E ceva mai greu stilul lui Dostoievski.. dar merita

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu prea am experienta in cartile rusesti, dar o sa o citesc odata si-odata:X Citatele sunt foarte frumoase.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu am citit cartea, dar pare interesanta

    RăspundețiȘtergere
  6. nu am citit cartea dar am auzit de ea dare draguta

    RăspundețiȘtergere
  7. Din cate stiu, cartile rusesti sunt grele, mai ales numele lor... ih :)) Dar din citate, carte merita o incercare... crima si pedeapsa, frumos titlu :X

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!