miercuri, ianuarie 18, 2012

La o ceașcă de vorbă cu un scriitor (6)

Știm că nu am mai postat de mult timp la această rubrică, dar nu era rândul nostru, iar colegele noastre , Criss și Dee, de pe blogul Love-for-Books au avut și ele problemele lor, au fost sărbătorile, scriitoarele au fost și ele ocupate și nu am răspuns prea repede, etc. Ideea e că nu am renunțat la acestă rubrică, și la parteneriat, că avem multe interviuri acum care urmează să apară, și că începem anul în forță! Cum? Eu am găsit recent în Spam (nu știu de ce a ajuns acolo mailul, dacă îl descopeream mai devreme publicam până acum interviul) mailul cu răspunsul scriitoarei Lia Habel, și interviul care a acceptat să ni-l acorde. Nu aveți idee cât de încântate am fost să aflăm astăzi că ”Dearly, Departed”, cartea fascinantă scrisă de această scriitoare atât de drăguță și amabilă, va apărea la Editura Leda în curând! 

”Dearly, Departed” (Gone With The Respiration #1) de Lia Habel. 

DRAGOSTEA ÎNVINGE TOTUL… sau pe-acolo

Dragostea învinge totul, aşa se spune. Dar poate săgeata lui Cupidon să străpungă atât inimile celor vii cât şi ale celor morţi – sau, mai degrabă, ale celor nemorţi? Poate o tânără lady victoriană să găsească adevărata dragoste în braţele unui zombi arătos?
Anul este 2195. Locul este Noua Victorie – o naţiune high-tech modelată după moravurile, obiceiurile şi moda unei epoci străvechi. Nora Dearly, o adolescentă din înalta societate, este mult mai interesată de istoria militară şi de tulburările politice ale ţării ei decât de ceaiurile dansante şi de balurile debutantelor în societate. Dar după moartea iubiţilor ei părinţi, Nora este lăsată în grija – şi la cheremul – mătuşii sale despotice, o arivistă risipitoare care a cheltuit averea familiei şi acum plănuieşte să găsească un soţ bogat pentru nepoata sa. Pentru Nora, nicio altă soartă nu poate fi mai oribilă de-atât – până când este aproape răpită de o armată de cadavre ambulante.
Dar soarta de-abia şi-a început jocul cu Nora. Catapultată din lumea ei de politeţuri de salon, ea se trezeşte împuşcând zombi lihniţi de foame alături de nişte comandouri misterioase înveşmântate în negru şi înfruntând un virus fatal – aşa-numitul Laz – care învie morţii şi, odată cu ei, şi Iadul. Cu greu se poate numi asta o situaţie fericită. Apoi Nora îl cunoaşte pe Bram Griswold, un tânăr soldat curajos, frumos, nobil… şi mort. Dar, aşa cum se întâmplă şi cu restul unităţii lui speciale de nemorţi, norocul şi ştiinţa modernă i-au oferit lui Bram posibilitatea de a-şi păstra mintea, bunele maniere şi toate părţile corpului. Iar când relaţia, bazată pe încredere, dintre el şi Nora se transformă în tandreţe, nu mai există cale de întoarcere. Ei ştiu că în cele din urmă molima va învinge, despărţindu-i pentru totdeauna pe nefericiţii îndrăgostiţi. Dar până atunci, vor avea ceea ce inimile lor – fie că bat sau nu – îşi doresc.
 Dearly, Departed, romanul de debut al scriitoarei americance Lia Habel, este un amestec de romance şi thriller, un roman de o imaginaţie nebunească, plin de aventură zgomotoasă, suspans care te înfioară şi comedie macabră ce redefineşte pentru totdeauna conceputul de dragoste nemuritoare

Descrierea cărții a fost preluată de pe blogul Editurii Leda.  
 Despre Lia Habel:
”Sunt o autoare, și ca o consecință, îmi petrec majoritatea zilelor închisă în propria mea minte. Când particip activ la experimentul care te lasă fără suflare numită ”realitate”, mă vei găsi creînd și vânzând costume, încercând să învăț să joc roller derby, planificând călătorii, și uitându-mă la filme cu zombies. ”
Site-ul oficial al scriitoarei Lia Habel:  http://liahabel.com/

Acum să aflăm mai multe despre autoarea preferată a multora, care cred că va fi la fel de iubită și la noi în țară, când va apărea cartea. Știați că admiră oamenii de știință? Că autorul ei preferat e Rudyard Kipling, sau una din cărțile preferate ”Fantoma de la Operă”? Din interviul de mai jos, pe care Lia Habel a acceptat să îl acorde pentru blog, veți descoperi acestea și mult mai multe, și vă veți da seama că Lia este o persoană blândă, sensibilă, amuzantă, inteligentă și foarte inventivă. A, un lucru care mi s-a părut extrem de drăguț, faptul că a spus că nu a auzit până acum limba română cum sună, a căutat pe Youtube niște clipuri, și a zis că avem o limbă foarte frumoasă, care sună plăcut.
1.Dacă ai putea fi născută în istorie ca oricare persoană faimoasă, cine ai fi şi de ce?
Asta e o întrebare grea! Sunt atât de multe persoane din istorie pe care le admir. Cred că probabil aș alege să mă întorc ca Nikola Tesla, deoarece mi-ar plăcea să experimenteze în primul rând nivelul unui geniu – în special în ceea ce privește matematica, fizica, etc. Îi admir profund pe oamenii de știință, iar știința și matematica mă fascinează, dar știu că nivelul meu de înțelegere e limitat. Mi-aș dori să deprind totul ”natural”, ușor ca un pește în apă.

2. Poți să retrăieşti orice moment al vieţii tale. Perioada de timp poate fi de doar jumătate de oră, totuşi. Ce jumătate de oră din trecutul tău ţi-ai dori să experimentezi din nou? 
Unul din autorii mei preferați din toate timpurile e Rudyard Kipling. Am crescut citind ”Cartea Junglei”. Prima dată când am călătorit în Anglia am avut ocazia să vizitez Catedrala Westminster Abbey, și am fost foarte dornică să îi găsesc placa memorială acolo (el e înmormântat în altă parte). Din nefericire, la început nu am găsit-o. Numele a faimoși oameni de stat sau altețe regale și poeți renumiți tot îmi săreau în ochi, dar nu și a lui Kipling. M-am uitat peste tot, și eram gata să renunț , când mi-am dat seama că era chiar pe podea, și eu stăteam chiar pe ea! Imediat m-au năpădit lacrimile. Încă nu am nicio idee de ce m-a afectat atât de profund, dar deși am plâns în hohote, e o amintire neprețuită.

3. Ai un talent secret în afară de a scrie şi care e acesta?
Cânt puțin – dar doar pentru a mă distra – nu cred că sunt foarte bună. Desigur, spunem asta și despre scrierile mele !

4. Descoperi o insulă frumoasă pe care îţi poţi clădi propria societate. Tu faci regulile. Care este prima regulă pe care ai instaura-o?
”Fiți amabili”. Sigur că relațiile între oameni sunt mult mai complicate de atât, dar chiar cred că dacă toți am încerca să fim mai binevoitori unii cu alții, lumea ar fi un loc mai bun.

5. Cineva apare de nicăieri cu o cabină telefonică de călătorit în timp. Poţi să te duci în orice perioadă de timp în trecut. În ce perioadă vei călători şi ce ai de gând să faci când vei ajunge acolo ?
Pasul 1 : Setează cadranul telefonului ca să mă ducă undeva în anul 1870 – Londra sau New York. În mare parte pentru că îmi place moda din acel deceniu.
Pasul 2 : Scrie versurile pentru fiecare musical Disney și de pe Broadway pe care l-am memorat ascultând CD-ul iar, și iar și iar..
Pasul 3 : Să mă propun ca un nou ”geniu” al musical-urilor. Să revoluționez lumea. Să influențez perfomanțele artistice pentru generații.
Pasul 4 : Să profit. Scuze, Andrew Lloyd Webber.

6. Casa ta e în flăcări! Ai destul timp să fugi înăuntru şi să apuci un singur obiect fără viaţă. Nu îţi face griji, cei dragi şi animalele de companie au ieşit în siguranţă afară. Deci care este obiectul pe care ai de gând să-l salvezi din acel infern arzător?
Calculatorul meu și back-up-ul la hard disk. Viața mea e în ele! Toate celelalte pot fi înlocuite, dar nu și toată munca care am făcut-o până acum, ideile mele..

7.  Dacă ai putea fi oricare personaj fictiv, care ar fi acela ?
Cred că întrebarea asta e posibil să fie mai grea decât cea cu personalitatea istorică! Povestea mea preferată din toate timpurile este ”Fantoma de la Operă”, deci aș alege să fiu Christine Daae – dar versiunea mea proprie a ei. Pentru o tânără atât de plină de necazuri, a făcut ce a putut ea mai bine – dar PUTEA să fie mai sigură pe ea și mult mai puternică. Avea toate asurile în mânecă în ceea ce-l privește pe Erik, e adevărat. El se lăuda cu ce poate face, a făcut o mulțime de gesturi disperate și violente, dar în realitate a fost la cheremul ei. Un simplu sărut a salvat ziua, la urma urmelor !

8.Dacă cineva ar scrie o biografie despre tine, care crezi că ar trebui să fie titlul ?
"The Crazy Finally Paid Off: Leveraging Insanity and Creating a Legacy."

9. Dacă ai fi un supererou , ce puteri supranaturale ai vrea sa ai ?
Mi-ar plăcea să am abilitatea de a mă transforma în orice creatură în viață doresc – să fiu altă ființă umană, sau ceva așa mic ca o furnică. Cred că ar fi extrem de folositor. Ai nevoie să muți mobila grea ? Tranformă-te într-o gorilă! O întâlnire eșuată? Transformă-te într-un gândac de bucătărie și fugi mâncând pământul prin canalul de scurgere de la baie. Vrei să îți schimbi culoarea părului ? Fă-o doar clipind din ochi!

10. Pleci pe o insulă pustie şi poţi lua doar o singură carte cu tine. Ce carte ai alege? ( în afară de a ta )
Oh, nu mi-aș alege niciodată propria carte. Probabil ”Fantoma de la Operă” sau ceva ca ca ”Scurta istorie a timpului” sau ”O educație incompletă”. Cu toate că ultimele pot fi puțin depresive, amintindu-mi de toate realizările oamenilor și istorie care nu mi se mai poate aplica mie..

11. Moartea apare. Dar se pare că, Moartea e chiar o entitate de treabă, şi se întâmplă să fie şi într-o stare fantastică. Moartea îţi oferă şansa de a aduce la viaţă un prieten membru al familiei o persoană etc. Pe cine ai aduce înapoi?
Am un prieten drag care a trecut în neființă acum câțiva ani – ar fi extraordinar să îl pot aduce înapoi, doar dacă ar putea să vadă tot ce s-a întâmplat în absența lui. Mi-e îngrozitor de dor de el, și probabil ar fi uluit de tot ce s-a schimbat!
 Puteți citi interviul în engleză AICI.

Nu mă pot abține, și trebuie să postez câteva poze și dintr-o ședință foto uimitoare pe care scriitoarea a făcut-o, pozele sunt incredibil de frumoase și de creative:

 Thank you Lia, for your great interview, and sorry for being posted so late (the mail you send me went on Spam, I don't know why, and only a couple of days ago I descover it). We are very happy that "Dearly, Departed” will be published in our country and we are looking forward to read your story!

 Așteptăm comentarii! Și păreri..despre carte, interviu, scriitoare. :)

11 comentarii:

  1. Foarte frumos interviul si sunt tare simpatice raspunsurile la intrebari, iar pozele sunt dulci. Cred c-o sa ma uit dupa carte poate dupa ce apare o caut s-o citesc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Scriitoarea e in poze? Este draguta!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte frumoasă scriitoarea, şi îmi place cum a răspuns la întrebări, pare extrem de drăguţă. Cât despre carte, e interesantă ideea. Cred că o să o cumpăr :)

    RăspundețiȘtergere
  4. ce frumoasa si tanara este Lia!!:x
    abia astept sa citesc cartea ei. Leda ne-a facut o surpriza grozava!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Interviul e dragut si mi se pare ca raspunsurile sunt destul de naturale. O apreciez pentru asta!

    RăspundețiȘtergere
  6. Chiar e frumoasa :x foarte buna treaa cu imterviul. La cat mai multe!

    RăspundețiȘtergere
  7. Niste raspunsuri foarte originale:X

    RăspundețiȘtergere
  8. imi plac raspunsurile autoarei si pozele sunt superbe

    RăspundețiȘtergere
  9. Abia astept sa apara cartea,ca mi-o cumpar,nici nu mai stau la discutii.

    RăspundețiȘtergere
  10. Foarte frumos interviul! am auzit ca scrie tare frumos

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!