sâmbătă, noiembrie 19, 2011

"Sanctus" de Simon Toyne - Recenzie

Cartea a apărut la Editura ALLFA şi o puteţi comanda de AICI
Nu prea citesc cărți de acest gen, și nu mă așteptam ca reacția mea să fie atât de entuziasmată după ce am terminat-o, cu toate că știam dinainte că e un bestseller. Nu mă puteam opri! Îmi doream ca necesitățile ca mâncatul, dormitul, sau învățatul să nu îmi mai stea în cale și să pot citi în continuare. Mulțumesc Editurii Allfa pentru că mi-a oferit această carte uimitoare.
”Sanctus” e plină de istorie, religie, mister și suspans. Pune întrebarea ”Cât de departe ar merge cineva ca să protejeze un secret de mult păstrat, care ar destrăma credința a milioane de oameni dacă ar fi descoperit?”
Dar să vă povestesc câte ceva despre acțiune. În vârful unui munte de deasupra orașului Ruin din Turcia se află o clădire veche, care este acolo încă de dinaintea apariției tuturor  religiilor existente astăzi. Locuită de o frăție de călugări, restul lumii nu știe aproape nimic despre acești bărbați secretoși, doar faptul că încearcă să păstreze un contact minim cu restul societății. 
Până într-o zi, când dintr-odată pe vârful muntelui e un bărbat, stând cu brațele întinse, semănând cu o cruce. Lumea îl vede, și îl vede căzând în gol. În direct de pe CNN.  Corpul lui este recuperat de jurisdicția responsabilă de locul de unde a căzut și investigația ulterioară este condusă de inspectorul Arkadian.  Autopsia este condusa de doctorul Bartolomeu Reis care crede literalmente că omul  a zburat de pe partea laterală a Cetații, asta din cauza rănilor prezente pe corpul său. Ceea ce îi face ca principali suspecţi pe călugări. 
Ancheta legată de moartea lui Samuel Newton este îngreunată de faptul că societatea călugărilor este una secretă iar aceștia nu permit practic nici un contact cu lumea exterioară. 
Generaţii întregi de călugări au păstrat un secret mii de ani,  despre care se presupune că e baza religiei adevărate, şi nu creştinismul aşa cum ştim noi.  Călugării recrută noi membri în societatea lor printr-un proces strict de selecție. Aceștia trebuie doar să fie supuși, ascultători la ordinele frăției lor. Unii membri prezintă vaste caziere judiciare și nu se eschivează de la îndeplinirea unor acte de violență. După ce trece prin mai multe niveluri, un iniţiat ajunge călugăr, şi îi este dezvăluit marele secret. Cred că mai bine ar fi să mă opresc aici cu povestirea pentru a nu deconspira prea multe.
Oricum, criminali și secrete sunt dezvăluite în timp ce forțele dintre bine și rău se luptă unele cu altele. Există spioni în rândul călugărilor, și spioni în rândul poliței. Ce este Sacramentul? De ce este totul învăluit în mister? De ce sunt călugării dispuși chiar să ucidă pentru a-și păstra secretul? Asta veți afla voi când veți citi cartea. 
Frumusețea din spatele cărții ”Sanctus” este că doi din eroii majori sunt femei. Ele sunt cele care urmăresc și se luptă să dărâme organizația călugărilor. Este foarte plăcut, și o schimbare binevenită să citești despre femei inteligente și puternice, capabile să ”ia frâiele în mână”.
Totodată mi-a plăcut modul în care capitolele săreau între personaje. Fiecare personaj avea o poveste diferită și era interesant în modurile lui unice. În special Gabriel. Un personaj uimitor. 

Coperta noastră mi se pare mai misterioasă şi mai captivantă decât cea originală:


Vă recomand cartea! E plină de intorsături de situaţie şi de suspans. Are capitole scurte, o doza corectă, echilibrată de acţiune, şi un numar necesar de elemente ce reprezintă răul. Nu prezintă multă criminalistică şi aceea care există este un pic cam vagă. „ Sanctus " reprezinta o lectură captivantă. 
A! Şi autorul, Simon Toyne va fi prezent în România, la lansarea cărţii, în cadrul târgului Gaudeamus. Îmi pare atât de rău că nu pot ajunge, scriitorul va fi aici pe 26 noiembrie, va vorbi cu cititorii, va da autografe. Ce v-aţi putea dori mai mult? 

10 comentarii:

  1. Recenzia ta e super. Chiar voi citi cartea asta imediat ce voi pune mana pe ea. E prea tare.

    RăspundețiȘtergere
  2. nu prea ma atrage coperta:D...dar din recenzie e destul de interesanta..:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Frumoasa recenzie ( ca deobicei ) :D
    Cartea pare interesanta , insa nu cred ca o voi citi in viitorul apropiat . sau , cine stie ....?

    RăspundețiȘtergere
  4. @justlaugh - care coperta nu iti place? cea de la cartea in romana sau in engleza? sau amandoua? :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Pare foarte interesanta.. recenzia e bine realizata.

    RăspundețiȘtergere
  6. Recenzie e super. Cartea pare foarte interesanta, cred ca o voi citi si eu.

    RăspundețiȘtergere
  7. pare o carte frumoasa imi place recenzia

    RăspundețiȘtergere
  8. imi place subiectul cartii, la fel si recenzia. sper sa o citesc si eu cat mai curand:)

    RăspundețiȘtergere
  9. imi place subiectu cartii, daca as avea cartea... cu siguranta as citio, poate o primesc cadou de ziua mea :))
    imi place muult!

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!