joi, septembrie 08, 2011

Romanele lui Guillaume Musso

Am mai avut o postare de genul făcută la romanele Ceceliei Ahern. Un alt scriitor ale căror descreiri de cărţi îmi plac mult, şi după care vor urma şi ecranizări, sunt cele ale lui Guillaume Musso.

Guillaume Musso (născut în 1974) este unul dintre cei mai populari scriitori francezi contemporani. Se prezintă simplu: „Guillaume Musso, născut la Antibes, romancier”. Încă de la vârsta de zece ani a fost sigur că va scrie romane. Mama lui, bibliotecară, i-a trezit gustul pentru literatură, hrănindu-l cu „Proust la biberon”. La vârsta de 19 ani, Musso a plecat în Statele Unite ale Americii, unde a petrecut câteva luni, îndrăgostindu-se de New York. S-a întors în Franţa plin de idei pentru romanele sale, iar după ce şi-a luat diploma în ştiinţe economice la Universitatea din Nisa, a fost timp de zece ani profesor de economie şi ştiinţe sociale. Ideea romanului care i-a adus celebritatea i-a venit după ce a trecut printr-o experienţă terifiantă: la 24 de ani, a suferit un grav accident de maşină, care l-a făcut să reflecteze la sensul vieţii şi la posibilitatea ca ea să se sfârşească pe neaşteptate.
Următoarele romane – Sauve-moi (2005), Seras-tu là? (2006), Parce que je t’aime (2007), Je reviens te chercher (2008), Que serais-je sans toi? (2009), La fille de papier (2010) – au fost la fel de bine primite de public şi sunt în curs de adaptare cinematografică. Cărţile sale s-au vândut în aproape 6 milioane de exemplare şi au fost traduse în peste 40 de limbi.

Roman vândut în aproape 1 milion de exemplare şi tradus în peste 20 de limbi
Drepturile de ecranizare au fost cumpărate de studiourile de film Christian Fechner
Romanul Vei fi acolo? încearcă să răspundă la o întrebare pe care ne-am pus-o, fără îndoială, de multe ori: dacă ne-am putea întoarce în timp, am avea curajul să facem alegerile opuse? Ne-am putea asuma riscul deturnării propriului destin?
Elliott este un chirurg de succes din San Francisco, în vârstă de şaizeci de ani, a cărui viaţă se învârte în jurul fiicei lui, Angie. Dar Elliott nu-şi poate găsi pacea sufletească, pentru că Ilena, femeia de care s-a îndrăgostit nebuneşte cândva, a murit în urmă cu treizeci de ani.
Aflat în Cambodgia, într-o misiune umanitară, este întrebat de un bătrân localnic: „Dacă ţi s-ar putea împlini o singură dorinţă, care ar fi aceea?” Pentru Elliott, răspunsul nu poate fi decât unul singur: să dea timpul înapoi, pentru a împiedica moartea Ilenei. Însă ceea ce omite Elliott este faptul că orice călătorie în timp funcționează pe principiul dominoului: orice schimbare, oricât de mică, poate declanșa un tsunami al trecutului, care să măture singurele certitudini din prezent. 


Tom Boyd este un scriitor celebru, aflat in pana de inspiratie. Billie este o tanara frumoasa si rebela, cu un simt al umorului neobisnuit. Dar mai e un amanunt: Billie este chiar eroina romanelor lui Tom. Intr-o noapte, cand el se afla pe buza prapastiei, ea prinde viata. Si ii aduce o veste tulburatoare: daca el nu mai scrie, ea va muri. Astfel incepe o calatorie halucinanta, in care Tom trebuie sa-si recapete inspiratia, ca sa poata salva viata femeii de care tocmai se indragosteste. Exploziva si plina de umor, cu accente de comedie romantica si thriller, Fata de hartie sfideaza orice scenariu previzibil.
Tom si Billie vin din lumi diferite, dar care se hranesc una din alta. Cine va invinge in acest joc dur al seductiei: realitatea sau fictiunea?



3. "SALVEAZĂ-MĂ"
Nimic nu anunta intalnirea dintre Juliette si Sam. Cu atat mai putin faptul ca urmau sa se indragosteasca nebuneste. Pe durata unui weekend la New York, isi traiesc si devoreaza pasiunea, simtind o magie pe care nu o cunoscusera pana atunci. Dar fiecare ii ascunde adevarul celuilalt. Sam pretinde ca este casatorit, iar Juliette ca este avocat. Cum Juliette trebuie sa se intoarca la Paris, Sam o insoteste la aeroport. Nici unul nu isi da seama ca acesta ar putea fi momentul care le hotaraste destinele. Dupa o jumatate de ora, vestea cade ca un trasnet, avionul in care se afla tanara femeie a explodat in zbor, dar Sam nu poate accepta ideea ca totul s-a terminat in acel moment.





4. "ŞI DUPĂ.."


O poveste despre dragoste şi moarte, credinţă şi luptă. Pe când avea 8 ani, Nathan s-a înecat într-un lac, moment în care a fost aspirat într-un tunel de lumină. Declarat mort, băieţelul se trezeşte la viaţă în mod cu totul inexplicabil. Douăzeci de ani mai târziu, află care a fost scopul acestei "învieri". Dar va mai fi vreodată la fel ca toţi ceilalţi? Şi după... a fost tradusă în 12 limbi şi este în curs de adaptare cinematografică.








Inima lui Gabrielle este sfasiata intre doua feluri de iubire. Cea pentru tatal ei si cea pentru primul barbat de care s-a indragostit. Primul este un politist pasionat de meseria lui, celalalt este un hot celebru. Insa amandoi au disparut cu cincisprezece ani in urma. Intr-o buna zi, la aceeasi ora, tatal ratacitor si iubitul ramas pe un alt continent reapar, in chip straniu, in viata ei. Curand, Gabrielle isi da seama ca cei doi sunt prinsi intr-o cursa mortala. Destinele lor nu pot fi separate. Pe cine sa salveze si pe cine sa piarda?

,,Guillaume Musso este un alchimist al succesului. Ce-as fi eu fara tine? este, in acelasi timp, o poveste de iubire pasionala, un excelent scenariu de film politist, o calatorie fantastica si un roman initiatic.” Le Figaro Littéraire

Şi un fragment superb din acest ultimul roman prezentat, găsit pe blogul Laurei Frunză:
“- Asta-i viaţa, spuse resemnat vârstnicul, mângâind învelişul fin şi uleios al havanei.
- Ce încerci să-mi spui, că nimic nu durează?
- Da, totul dispare, totul trece şi totul se năruieşte. Nu contează decât clipa.
Archibald reteză capătul havanei, apoi trase din ţigara neaprinsă. Gabrielle îl înfruntă.
- Nu, există lucruri care rezistă, lucruri care durează.
- Cum ar fi?
- Iubirea? se hazardă ea.
- Iubirea! Nu există nimic mai fragil, mai efemer. Iubirea e ca un foc într-o zi ploioasă: trebuie să îl protejezi tot timpul, să îl alimentezi şi să ai mare grijă de el, altminteri se stinge…
- Există iubiri care durează.
- Nu, de durat durează doar durerea care rămâne după iubire.
- Nu-mi place ce spui.
- Dacă te temi să auzi anumite răspunsuri, atunci ar fi mai bine să nu pui anumite întrebări.
Cu chipul opac, Archibald încercă un chibrit, apoi altul, pentru a aprinde complet capătul havanei.
- Dar tu încă o iubeşti pe mama.
- Da, recunoscu el.
- Aşadar câtă vreme îţi aminteşti de un om care te-a iubit şi pe care îl iubeşti încă, faci iubirea să dureze.
- Asta le place oamenilor să audă, dar, eu unul, nu cred că aşa stau lucrurile.”

Cum vi se pare fragmentul? Dar cărţile? Aţi citit vreuna din ele?

8 comentarii:

  1. Am citit Fata de hartie si Ce-as fi eu fara tine! Sunt absolut magnifice! Abia astept sa mai citesc o carte scrisa de el!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mie mi-ar placea sa citesc :
    " Si dupa ..."
    " Salveaza-ma "
    si " Vei fi acolo ? "

    Mi se par destul de interesanta :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi plac la nebunie descrierile cartilor Fata de hartie si Ce-as fi eu fara tine. Am auzit ca sunt niste titluri foarte bune(as citi-o pe ultima numai pentru paragraful postat de voi, e superb!).


    Dee.

    RăspundețiȘtergere
  4. Am citit " Vei fi acolo ? ". Superba cartea :X si autorul <3

    RăspundețiȘtergere
  5. Am citit Fata de hartie, Vei fi acolo? si acum m-am apucat de Ce-as fi eu fara tine?. Iar pe celelalte doua vreau sa le cumpar, dar inca n-am dat de ele prin librarii.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ah, nu am citit..
    Dar arata asa bine incat cred ca...o sa incerc;))

    RăspundețiȘtergere
  7. 1. este autorul meu preferat
    2. am citit 3 carti scrise de el, in ordinea urmatoare: "Vei fi acolo?", "Fata de hartie" si "Ce-as fi eu fara tine?". le iubesc.
    3. vreau sa am toate cartile scrise de el <3. ii ador stilul si tot. :)
    super.
    Love, R.

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!