vineri, septembrie 09, 2011

"Îngerul Mecanic", prima carte din seria "Dispozitive Infernale" de Cassandra Clare - Recenzie

Cartea poate fi comandată de AICI !


Nici nu ştiu cum să încep mai bine ca în final să vă conving de cât de bună e cartea aceasta, şi cât de mult mi-a plăcut, astfel că de când am deschis-o am fost într-o continuă frenezie pentru a avansa în paginile ei, aşa cum un vampir e după sânge. Mulţumesc din suflet Librăriei Online Libris pentru că mi-a făcut o bucurie imensă oferindu-mi -o!
Am citit desigur multe impresii bune despre cealaltă serie a Cassandrei Clare, “Instrumente Mortale”, pe care sper să am ocazia să o citesc şi eu cât mai repede, dar nu mă aşteptam să mă prindă aşa repede stilul unic al scriitoarei, care cu siguranţă se află acum în topul preferatelor mele.
Cartea începe cu sosirea personajului principal, tânăra americancă Theresa Gray, în cenuşia Anglie din epoca victoriană. Această mutare nu este dorită de ea, dar se vede nevoită să o facă o dată cu moartea mătuşii care o crescuse (ea orfană fiind de la trei ani), şi rămasă fără niciun ban după înmormântare, însă în interior se bucură că aici va sta cu fratele ei Nate pe care îl iubeşte mult. Ţara se dovedeşte la fel de neprimitoare cum îşi imagina, sau mai bine zis, locuitorii din ea, după ce se trezeşte răpită de nişte femei ciudate şi dezagreabile şi ţinută prizonieră într-o „Casă Întunecată”, cum chiar ea o numeşte. Astfel Tessa are parte de şase săptămâni groaznice, în care cele două surori malefice, doamna Black şi doamna Dark, despre care vom afla pe parcurs că sunt membre ale Clubului Pandemonium (o organizaţie a Lumii de Jos, din care fac parte creaturi supranaturale) o familiarizează cu un talent rar, pe care ea nu ştia că îl deţine şi o obligă să înveţe să-l folosească bazându-se pe cele mai crude tehnici şi pe ameninţări (că îl vor ucide pe fratele ei, care se află în posesia lor dacă nu face ce îi cer). Doamnele Întunecate, care erau vrăjitoare, o pregăteau pe fată, care este o metamorfică, adică posedă o abilitate specială (se poate transforma, după propria voinţă, într-o altă persoană, chiar şi una moartă sau supranaturală, doar ţinând în mână un obiect al acelei persoane) pentru Magistru, o figură misterioasă care conduce clubul, şi care doreşte cu orice preţ să pună mâna pe Tessa şi pe puterea acesteia.
Salvarea ei vine din partea lui Wiliam Herondale, un tânăr atractiv, cu cei mai frumoşi şi albaştri ochi pe care îi văzuse vreodată, dar ironic, şi cu un caracter caustic şi schimbător, destul de greu de suportat. O duce la Institut, unde Tessa îi va cunoaşte pe Charlotte, Henry, Jessamine şi James, alţi vânători de umbre cum este şi el (vânătorii de umbre sunt nefilimi, jumătate oameni, jumătate îngeri, înzestraţi cu abilităţi speciale, care fac legea Lumii de Jos şi îi protejează pe mundani - oamenii obişnuiţi - de creaturile supranaturale: vrăjitori, vârcolaci, vampiri şi alţii). 
Când aceştia află de Magistru şi de faptul că ucidea mundani nevinovaţi de la care le lua pielea şi unele organe pentru a le folosi la construcţia unor roboţi şi a le da înfăţişare umană, vânătorii hotărâsc că e cazul să intervină şi să-l oprească pe de Quincey, vampirul care ei consideră că este de fapt capul tuturor răutăţilor. Astfel, Tessa, care la început era sceptică, se împrieteneşte cu cei de la Institut, mai ales cu Will şi James (Jem), care sunt fermecători fiecare în stilul lui, dar ea simte o atracţie mai mare pentru primul, deşi e adesea necioplit, furtunos, extrem de schimbător şi greu de citit, şi va intra într-o lume de care nici nu bănuise că există, unde nimic nu e ceea ce pare, trădarea, cruzimea, grotescul, e în floare, şi va trebui să lupte cot la cot cu noii ei prieteni pentru a salva oamenii nevinovaţi şi , cel mai important, pe fratele ei Nathaniel, care căzuse pradă lor.
Nu vă voi spune mai multe despre acţiune, deoarece oricum nu voi reuşi să vă fac să înţelegeţi fără să vă deconspir prea multe, şi nu îmi doresc asta,  v-aş răpi şansa să vă bucuraţi singuri de ce se întâmplă în carte, de toate întorsăturile de situaţie, de suspans, de magia ei.






Charlotte conduce Institutul şi deşi e foarte tânără, e responsabilă şi cu capul pe umeri, dar uşor nefericită deoarece Henry, soţul ei, nu îi acordă multă iubire, fiind o fire mai rece, obsedat de maşinării şi mecanisme, şi îşi petrece majoritatea timpului într-un laborator improvizat din subsol, în loc să fie alături de ea.

Jessamine, deşi e extrem de frumoasă şi feminină, e destul de arogantă, superficială şi răutăcioasă, dar emoţionează atunci când descoperi că ea urăşte Institutul, şi tot ce îşi doreşte e să aibă o familie normală, cu o casă drăguţă, şi cu un soţ pe care să-l iubească, că nu vrea să fie vânător de umbre, să aibă de-a face cu lupte şi răzbunări şi sânge.
Will, brunetul cu ochi albaştrii e enigma cărţii, şi nici spre sfârşitul ei nu-l descoperi cu adevărat, probabil autoarea ne lasă plăcerea aceasta pentru următorul volum. Poate fi dulce, amuzant şi amabil uneori, dar atât de meschin şi dur apoi. E schimbător, cinic, şi o tachinează adesea pe Tessie, dar totuşi e un foarte bun luptător şi se dovedeşte în final că îi vrea doar binele şi ar face orice să o protejeze. Nu poţi să-ţi dai seama cum e de fapt în interior, sau de ce a devenit aşa, dar mereu dă senzaţia că vrea să-i îndepărteze pe toţi din jur, să demonstreze că nu are sentimente, şi cât de îngrozitor şi indiferent e el, deşi de fapt nu cred că e aşa deloc.  
Pe de altă parte, Jem (James), e opusul lui. Prima dată captivează prin înfăţişare - păr argintiu şi ochi la fel, apoi prin origini - tatăl lui este englez, iar mama  din Shangai, dar mai ales prin temperament. Posedă o fire calmă, calculată, e educat şi sensibil. E foarte drăguţ şi deştept, dar chinuit de trecutul îngrozitor în care un demon i-a ucis părinţii iar el acum se luptă cu urmările acestui fapt. Are o sănătate precară şi nu e aşa puternic ca Will, dar face tot ce îi stă în putinţă ca să nu-şi neglijeze îndatoririle de vânător de umbre. E un prieten bun şi afectuos pentru Tessa , îi oferă mereu ajutor şi sfaturi, şi dă senzaţia să aibă o afinitate aparte pentru ea şi sentimente puternice pe care le ţine ascunse. Îl iubeşte ca un frate pe Will, iar ciondănelile şi înţepăturile dintre ei sunt geniale. Îl prefer mai mult pe Jem, mi-a plăcut mai mult. Cred că e prima dată când aleg băiatul bun, şi nu cel ironic şi sigur pe el, genul tipului rău, cum e Will, e un paradox, dar de data asta m-am ataşat mult mai mult de frumuseţea interioară a lui Jem şi de tot ce înseamnă el.
Theresa e confuză şi destul de vulnerabilă la început, dar inteligentă şi capabilă să se facă auzită. Află că nu este cine ea credea, descoperă o lume care nu ştia că există, trece prin tot felul de procese de conştiinţă, dar e foarte curajoasă şi capabilă să facă orice pentru fratele ei, pe care îl iubeşte nespus. Simte fiorii primei iubiri pentru Will, dar .. veţi afla voi dacă va ieşi ceva din asta. Se vede că evoluează, şi cred că o va face progresiv, şi în celălalt volum.
Vă las aici şi trailerul oficial al cărţii:  

E o carte excepţională, merită cu adevărat, şi nu rataţi ocazia să o citiţi, pentru că nu ştiţi ce pierdeţi, sincer. V-o recomand din toată inima, acum e printre preferatele mele şi vă asigur că va ajunge şi printre ale voastre. E foarte frumoasă şi bine scrisă, cu personaje complexe, cu o acţiune la fel, are toate ingredientele unui roman de succes !

Mulţumesc încă o dată Librăriei Online Libris pentru ea!
BannerFans.com

8 comentarii:

  1. Ce tare e recenzia!=p~
    M-am indragostit!:)) Trebuie sa am cartea.

    Dee.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt singura care crede ca actiunea acestei serii este foarte complexa, aproape de neinteles daca nu o citesti?

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, asa este. Nici nu aveam cum sa va fac sa intelegeti cartea fara sa spun prea multe, si apoi nu mai aveati nicio curiozitate in a o citi.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cartea pare a fi superba !
    Mi-a placut f. mult trailerul cartii ! Sper sa se faca si un film in viitor !
    In rest , ce sa mai spun ?
    Chiar pare interesanta ! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. sigur o voi cumpara cand profa de romana nu o sa ma mai certe ca nu citesc ce imi da ea 8-)

    RăspundețiȘtergere
  6. De curand am facut si eu recenzie la aceasta carte. Si mie mi-a luat la fel de mult, recunosc ca si cartea are suficienta actiune si ai ce scrie. O recomand tuturor! >)

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!