joi, septembrie 22, 2011

“Înăuntrul regatului: Viaţa mea în Arabia Saudită“ de Carmen Bin Laden - Recenzie


Cartea a apărut la Editura Pandora M (parte a grupului editorial Trei) şi poate fi cumpărată de AICI

Am citit de ceva vreme cartea dar mărturisesc că mi-a trebuit ceva curaj ca să vorbesc despre ea. E o carte impresionantă, care îţi deschide ochii, te face să vezi lumea altfel, să treci prin procese de gândire. Eşti nemulţumită pentru că iubitul tău nu e uneori afectuos? Acolo femeile se luptă în tăcere cu răceala şi indiferenţa soţilor care le tratează mai mult ca pe o piesă de mobilier decât ca pe un suflet, şi nici nu au curajul să spună un singur reproş deoarece riscă să se trezească în stradă, umilite şi despărţite de copii pentru totdeauna.  Părinţii te scot din sărite când îţi fac observaţii că fusta ta e prea scurtă sau bluza prea mulată? Femeile musulmane sunt obligate să poarte acele veşminte negre, lungi din cap până în picioare, tot timpul când ies, chiar şi vara. Te simţi nefericită şi consideri că nu ai destulă libertate? Mai gândeşte-te de două ori înainte să crezi asta.
“Înăuntrul regatului: Viaţa mea în Arabia Saudită“ reprezintă memoriile lui  Carmen Bin Laden despre viaţa în Arabia Saudită, destrămarea căsătoriei ei, şi modul în care  s-a schimbat după evenimentele sângeroase din 11 septembrie 2001. 
În 1974, Carmen, pe jumătate de origine elveţiană şi jumătate-persană, a început să facă parte, prin căsătorie, din familia Bin Laden. Pe atunci ea era tânără şi îndrăgostită, o femeie europeană, independentă, ce era  pe cale să intre într-un clan complex şi cu o cultură pe care nici nu o cunoştea, nici înţelegea. Nici soţul ei mult prea rezervat şi timid nu i-a fost de mare ajutor şi nu a avertizat-o ce o aşteaptă acolo. În Arabia Saudită i-a fost interzis să plece de acasă fără sa fie acoperită din cap până în picioare de veşmântul negru  tradiţional. Faţa ei nu putea fi niciodată văzută de un bărbat care nu aparţinea familiei. Şi, în conformitate cu legile saudite,  era la voia lui, iar soţul putea divorţa de ea oricând, fără nici un fel de proceduri în instanţă, şi putea să îi ia copii departe de ea pentru totdeauna.
Carmen a fost o străina printre  soţiile Bin Laden, drepturile lor atât de restricţionate încât nu puteau ieşi din casă, nici măcar să treacă strada,  fără să aibă un însoţitor. Autoarea ne duce în interiorul inimilor şi minţilor acestor femei - întotdeauna la mila soţilor care le controlează în totalitate viaţa, şi întotdeauna convinse că religia şi cultura lor sunt superioare faţă de oricare alta. Şi, pe măsură ce Carmen povesteşte despre lupta ei pentru a-şi salva căsnicia  şi a-şi creşte fetele astfel încât să devină nişte tinere cu o gândire liberă, ea descrie legăturile acestei familii cu cele ale familiei regale saudite şi ni-i prezintă pe eternii  fraţi loiali, incluzând aici în special pe unul dintre cumnaţii pe care avea sa îl cunoască - Osama. 
Carmen nu şi-a imaginat niciodată că într-o zi numele ei luat la casatorie va fi sinonim cu ceea ce descrie ca fiind "nenorocire,infamie şi moarte".În 1988, în Elveţia, Carmen Bin Laden, despărţită fiind de soţul ei, a început una dintre cele mai dure lupte ale ei: aceea de a obţine custodia celor trei fiice. Acum, cu amintirile sincere, ea îndrăzneşte să dea la o parte vălurile care ascundea una dintre cele mai puternice, secretoase, şi represive ţări din lume - şi rolul pe care familia  Bin Laden îl avea in cadrul acesteia.
“Înăuntrul regatului: Viata mea în Arabia Saudită “ este o carte fascinantă, care te ţine cu sufletul la gură de la început până la sfârsit, şi una care scoate în evidenţă cât de restrictivă este viaţa pentru femeile musulmane. Nu ştiu dacă Carmen e aşa de talentată cum cartea o arată sau a avut un editor foarte bun, dar stilul este unul captivant, cu nişte comparaţii foarte reuşite, sarcastic uneori, şi extrem de profund în alte dăţi. Dacă nu ai şti că e o carte de memorii, ai avea imrpesia că e un roman fictiv extrem de reuşit, cu personaje complexe şi acţiune interesantă. De abia când te uiţi la pozele din interior sau termini cartea realizezi că totul e real, că undeva în lume chiar există asemenea tradiţii, asemenea reguli, asemenea vieţi.

5 comentarii:

  1. Stiu cum sunt traditiile musulmane ! Mai ales pt femei . Acestea sunt ca si niste sclave . Si din pacate , sin azi mai exista asta :(

    RăspundețiȘtergere
  2. O carte fascinanta?
    Imi pare rau ca nu pot sa spun acelasi lucru. O fi "realista" dar atat. Stilul ei este sec, nu "releva" nimic , nu are deloc talent la scris

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, hapi, pentru mine a fost fascinanta pentru ca nu am mai citit nicio carte despre traditiile musulmane pana acum. Asa ca nu avea cum sa imi para "realista" daca nu stiam asa multe despre musulmani. Si da, e fascinant ce diferente, obiceiuri, traditii sunt in lumea asta, si cat de diferite sunt unele popoare intre ele. O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  4. Am inteles Kris- eu am citit si citesc zilnic stiri din golf, am rude, prieteni, neamuri prin tarile astea
    De asta m-a dezamagit cartea lu Carmen. parca tot timpul isi protejeaza sotul. Dupa ce traiesti 11 ani acolo sau cat a stat ea, sunt convinsa ca ai mai multe de spus dar....ma rog.
    O sa fac si eu cat de curand un "review" al cartii

    RăspundețiȘtergere
  5. nu e genul meu de carte si chiar imi pare rau de cum sunt tratate femeile. ma intreb ce s-ar intampla daca femeile ar spune ceva

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!